Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά πως η Ρωσία δεν θα αποκομίσει αξιοσημείωτα εδαφικά κέρδη στην Ουκρανία στο κοντινό μέλλον, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου. Παρότι δεν κατάφερε να καταλάβει το Κίεβο στην πρώτη φάση της εισβολής και κατέγραψε αρκετές αποτυχίες στο πεδίο των μαχών, ο ρωσικός στρατός ελέγχει σήμερα περίπου το 1/5 της ουκρανικής επικράτειας. Το Κίεβο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διαλόγου με τη Μόσχα, αξιώνοντας την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από όλη την Ουκρανία-συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας-στα σύνορα του 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Τα ρωσικά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων περιγράφει την κατάσταση ως «εξαιρετικά τεταμένη». «Ενδεχομένως να δείτε μικρά τμήματα εδάφους να αλλάζουν χέρια τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι Ρώσοι θα μπορούσαν να σαρώσουν την Ουκρανία και να αποκομίσουν σημαντικά εδαφικά κέρδη σε ορίζοντα ενός χρόνου», είπε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Κόλιν Καλ ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιβλέπει τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προσφέρει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους σχεδόν 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων-παραδίδοντας μεταξύ άλλων UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), συστήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημα του Κιέβου για παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16. Ο Κόλιν Καλ ρωτήθηκε επανειλημμένως από μέλη της επιτροπής για το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Εκτίμησε πως θα χρειάζονταν 18-24 μήνες για να παραδοθούν τα πρώτα F-16 στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι μεταξύ των τριών πρώτων προτεραιοτήτων» των Ουκρανών.