Σε αναβρασμό βρίσκεται το σύνολο των πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού μετά το ολικό κυβερνητικό φιάσκο με ευθύνη της ηγεσίας του ΠΝ και φυσικά την ανοχή του ίδιου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία με το δήθεν νέο επίδομα Στόλου ξεπερνά τα όρια της γελοιότητας και μάλιστα μετά από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μαζική προσέλευση στελεχών στον Ναύσταθμό.

Τόσο στο ΓΕΕΘΑ όσο και στο ΓΕΝ δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί τη κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί στον Στόλο και στις μονάδες πρώτης γραμμής. Υπέργηρα πληρώματα που με νύχια και δόντια κρατούν αξιόμαχες παρωχημένες μονάδες εισπράττουν κοροϊδία και εμπαιγμό από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Και όλα αυτά για μόλις 19 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ήταν να δοθούν εξ ολοκλήρου στο ΠΝ και ξαφνικά διαμοιράστηκαν σε Στρατό και Αεροπορία ενώ οι δικαιούχοι μειώθηκαν δραστικά.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι κυβερνήτες πολεμικών πλοίων σκέφτονται τρόπους να αυξήσουν τις ενδιαιτήσεις των πλοίων λόγω της «μαζικής» προσέλευσης προσωπικού και στελεχών μετά την αναγγελία του νέου επιδόματος. Λίγες ημέρες μετά την αναγγελία «πληθώρα» στελεχών του ΠΝ σπεύδουν από υπηρεσίες ξηράς να υπηρετήσουν στα πλοία δεδομένων των οικονομικών κινήτρων που δόθηκαν.

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω χιουμοριστική φωτογραφία από πλοίο του ΠΝ με τα πληρώματα να είναι στο δάπεδο λόγω «υπέρ-συγκέντρωσης» στελεχών. Όπως χαρακτηριστικά μας επισημαίνουν το ΓΕΝ θα πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα αύξησης των ενδιαιτήσεων… Οι υπάρχουσες κλίνες δεν επαρκούν.

Είδηση της τελευταίας στιγμής: Στους διαδρόμους κοιμούνται τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων λόγω πληρότητας κλινών συνέπεια της οικονομικής ενίσχυσης που εκτόξευσε τον αριθμό προσέλευσης στα πλοία. Το σχόλιο προφανώς και είναι ειρωνικό και διακωμωδεί με αιχμηρό τρόπο τη πραγματικότητα απέναντι σε όσους ψευδώς διακινούν ανακρίβειες περί μαζικής προσέλευσης στελεχών στον Στόλο μετά την υοθέτηση του νέου επιδόματος. Κλαυσίγελος.

Το ζήτημα φυσικά πέρα από παραπάνω αστεϊσμούς και την ειρωνία της φωτογραφίας είναι πολύ σοβαρό. Οι παραιτήσεις νεαρών αξιωματικών και υπαξιωματικών στο ΠΝ είναι μια αλήθεια που ορισμένοι δεν θέλουν να δουν κατάματα. Και οι παραιτήσεις γίνονται συνέπεια μειωμένων αποδοχών και ενός εξαιρετικά απαιτητικού εργασιακού περιβάλλοντος με δυσανάλογες οικονομικές απολαβές.

Καλό θα ήταν ορισμένοι στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΝ να αφήσουν την έπαρση και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο Στόλος.