Aπό τις αρχές του 21ου αιώνα η επιρροή των εξοπλισμών στις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των κρατών έχει λάβει κύριο και πρωταγωνιστικό χαρακτήρα εντός του Διεθνούς Συστήματος (στο σύνολό του). Οι πολιτικές/οικονομικές θεωρίες του νεό-φιλελευθερισμού, του σοσιαλισμού αλλά και η ακατανόητη και ανθρωπολογικά επικίνδυνη δυτική ανάγνωση του νεομαρξισμού κοχλάζουν εδώ και δεκαετίες στα Ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και εντός ενός μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Aπό τις αρχές του 21ου αιώνα η επιρροή των εξοπλισμών στις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των κρατών έχει λάβει κύριο και πρωταγωνιστικό χαρακτήρα εντός του Διεθνούς Συστήματος (στο σύνολό του).

Έχοντας ξοδέψει αμέτρητες ώρες σπουδάζοντας τις παραπάνω πολιτικό-οικονομικές θεωρίες είμαστε στην πλέον κατάλληλη θέση να εκφράσουμε πως η επιρροή/βαρύτητα των τεχνολογιών πρόσδοσης »Σκληρής Ισχύος» (εξοπλισμών) σε ένα κράτος απουσιάζουν πλήρως (σε βαθμό 95%) από την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας. Καθιστούν έτσι ένα τεράστιο μέρος των Ελλήνων Φοιτητών (δη εργατικού δυναμικού) ανήμπορο να κατανοήσει σε βάθος την επίδραση αλλά και τον αλγόριθμο συμπεριφοράς των Μεγάλων Δυνάμεων εντός ενός χαοτικού και συνεχώς μεταβαλλόμενου Διεθνούς Συστήματος όπου η Σκληρή Ισχύς αποτελεί κινητήρια δύναμη των μεταβαλλών αυτών.

Δυτική Διαστημική Βιομηχανική Αρχιτεκτονική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σειρά αναλύσεων του Πενταγώνου και λοιπών Think Tank παρουσιάζουν το πεδίο του διαστήματος ως ”μελλοντικός χώρος κυριαρχίας των ΗΠΑ” σε αντίθεση με χώρους όπως ο κυβερνοχώρος και η θάλασσα, όπου έχουν αντιληφθεί πλέον πως ο όρος της κυριαρχίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στην αντίληψη αυτή βασίζεται και η ”Μονάδα Διαστημικού Πολέμου” που δημιούργησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες επί προεδρίας Trump, η οποία όπως φαίνεται θα συνεργαστεί και με ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με το αντικείμενο των C4ISR, ISTAR, C6ISR συστημάτων αλλά και διαστημικών δομών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σειρά αναλύσεων του Πενταγώνου και λοιπών Think Tank παρουσιάζουν το πεδίο του διαστήματος ως ”μελλοντικός χώρος κυριαρχίας των ΗΠΑ” 

Ένα τέτοιο πρόγραμμα αποτελεί το Starlink του Elon Musk, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία Space-X πήρε άδεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διαστήματος για εκτόξευση σχεδόν 1.200 δορυφόρων πάσης φύσεως, ενώ παράλληλα ο κολοσσός της NASA λαμβάνει άδεια εκτόξευσης περίπου 20 δορυφόρων ετησίως στην καλύτερη των περιπτώσεων. Το πρόγραμμα αυτό θα αναλάβει τον ”καθαρισμό” του διαστήματος από παλαιούς δορυφόρους και τα υποπροϊόντα τους και θα προσδώσει τεράστια συνεισφορά στην ανάπτυξη των ταχυτήτων του internet (καθώς η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε αυτόν τομέα μέσω ανάπτυξης 5G και πειραματικού δορυφόρου 6G).

Είναι πλέον επίσημο πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ η Stralink θα αναπτύξει μέσω των δορυφορικών δικτύων ένα ενιαίο δικτυοκεντρικό σύστημα παγκόσμιας παρακολούθησης (TRACKER) που θα δώσει έμφαση τόσο στην βελτιστοποίηση των συστημάτων παγκόσμιας πλοήγησης (τύπου GPS), όσο και στην έγκαιρη ανίχνευση εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων, στην στοχοποίηση Κινεζικών Κατευθυνόμενων Πυραύλων της γενιάς Dong Feng και γενικότερα στην αριστοποίηση των δικτυοκεντρικών επιχειρησιακών δομών του Αμερικανικού Στρατεύματος.

Είναι πλέον επίσημο πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ η Stralink θα αναπτύξει μέσω των δορυφορικών δικτύων ένα ενιαίο δικτυοκεντρικό σύστημα παγκόσμιας παρακολούθησης (TRACKER)

Το γεγονός ότι οι Κινεζικοί και Ρωσικοί πύραυλοι (τύπου DF και Avangard) δεν ακολουθούν προδιαγεγραμμένες βαλλιστικές τροχιές και έχουν την δυνατότητα διεξαγωγής βίαιων ελιγμών σε όλα τα στάδια της πτήσης τους, θεωρείται ότι διαμορφώνει βλήματα που είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και πολύ περισσότερο να αναχαιτιστούν από τα σημερινά αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου και του Aegis. Να επισημάνουμε ότι οι hypersonic πύραυλοι απειλούν τόσο το έδαφος των ΗΠΑ, όσο και κρίσιμης σημασίας απομακρυσμένα Κέντρα C2, logistics και C4ISR, όπως είναι ναυτικές βάσεις των ΗΠΑ σε Ταϊβάν και Ειρηνικό.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνο Γρίβα, για την αντιμετώπιση των hypersonic όπλων και γενικότερα των πυραυλικών δομών Ρωσίας και Κίνας, οι ΗΠΑ προωθούν μια νέα “διώροφη” αεροδιαστημική αρχιτεκτονική, όπου ο ανωτέρω όροφος θα περιλαμβάνει χιλιάδες »αναλώσιμους» δορυφόρους τηλεπισκόπισης οι οποίοι θα κινούνται σε χαμηλές περιγήινες τροχιές (LEO), ενώ ο κάτωθεν όροφος θα αποτελείται από πολλαπλούς “θόλους” επιτήρησης, και ιχνηλάτησης σκορπισμένους ανά τον κόσμο, αποτελούμενους από ρομποτικά αεροχήματα και αερόπλοια μεγάλου υψομέτρου. Θα είναι ικανά να φθάνουν ακόμη και στα όρια του “εγγύς διαστήματος” (near space) όπου θα ίπτανται για διάστημα ετών.

Το γεγονός ότι οι Κινεζικοί και Ρωσικοί πύραυλοι (τύπου DF και Avangard) δεν ακολουθούν προδιαγεγραμμένες βαλλιστικές τροχιές και έχουν την δυνατότητα διεξαγωγής βίαιων ελιγμών σε όλα τα στάδια της πτήσης τους, θεωρείται ότι διαμορφώνει βλήματα που είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και πολύ περισσότερο να αναχαιτιστούν από τα σημερινά αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου και του Aegis.

Ορισμένα εκ των προαναφερθέντων οχημάτων αναφέρονται και ως “ψευδοδορυφόροι” (‘pseudosatellites’) έχοντας ως στόχο την προσφορά δεδομένων στοχοποίησης εναντίον εχθρικών hypersonic βλημάτων και λοιπών απειλών. Σε πιο εξελιγμένες μορφές παρόμοια αεροχήματα θα είναι εφοδιασμένα με ενεργειακά όπλα, όπως λέιζερ υψηλής ισχύος (HEL), έτσι ώστε να καταστρέφουν/αδρανοποιούν τους hypersonic πυραύλους.

Είναι ήδη γνωστό πως μέσω στρατιωτικών δορυφόρων χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ (ίσως και η Ινδία) είναι ικανές να προσβάλλουν εχθρικούς στόχους στην γη αλλά και να παρέμβουν στα συστήματα πλοήγησης των κατευθυνόμενων πυραύλων, να αλλάξουν την τροχιά τους, ακόμα και να τους απενεργοποιήσουν μέσω παρεμβολών στα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα. Το διάστημα πλέον γίνεται το πεδίο όπου δραστηριοποιούνται τα ”Αυτιά και τα Μάτια” των στρατευμάτων και όπως προκύπτει από τα προαναφερθέντα, οι πρώτες δομές που θα εμπλακούν σε διενέξεις μεταξύ υπερδυνάμεων είναι οι διαστημικές.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την συγκρότηση νέας Διεύθυνσης Διαστήματος

Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) συγκροτήθηκε νέα Διεύθυνση Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ η οποία αντικατέστησε την Διεύθυνση Γ5. Παράλληλα συγχωνεύθηκαν οι πρώην Διευθύνσεις Επικοινωνιών (Γ4) και Πληροφορικής (Γ5) του ΓΕΕΘΑ σε μια ενιαία Γ4 Διεύθυνση Επικοινωνιών–Πληροφορικής. Με την δημιουργία της νέας Διεύθυνσης Διαστήματος επιτυγχάνεται η βελτίωση της συνεργασίας με εξειδικευμένους/καταρτισμένους φορείς για την απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας, εμπειρίας και εξειδίκευσης, καθώς και ο απαραίτητος συντονισμός με το σύνολο των συναρμοδίων φορέων για την διασφάλιση των εθνικών επιδιώξεων σε αυτό το διακριτό επιχειρησιακό πεδίο (Space Operational Domain).

«Με την παραπάνω δημιουργία και ενοποίηση Διευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα και η συνέργεια των ΕΔ στο ενοποιημένο πληροφοριακό περιβάλλον».

Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας βελτίωσης λειτουργίας του ΓΕΕΘΑ μέσω των παραπάνω ενεργειών, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων, αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση προσωπικού και μέσων, ενίσχυση της διακλαδικής λήψης αποφάσεων και αύξηση της αποτελεσματικότητας του Συστήματος Διοικήσεως και Ελέγχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως τονίζει σε ανάλυσή του ο Αλέξανδρος Κολοβός (Αναπληρωτής Καθηγητής Διαστημικής Τεχνολογίας – ε.α. Ταξίαρχος Πολεμικής Αεροπορίας) «Με την παραπάνω δημιουργία και ενοποίηση Διευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα και η συνέργεια των ΕΔ στο ενοποιημένο πληροφοριακό περιβάλλον».

»Στις σύγχρονες μορφές πολυχωρικών επιχειρήσεων, όπου εμπλέκονται πολλοί και διαφορετικών προελεύσεων δρώντες, η διαλειτουργικότητα ανάμεσα τους αναδεικνύεται σε κρίσιμη επιχειρησιακή απαίτηση. Το θέμα αυτό αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση για όλες τις ένοπλες δυνάμεις και προφανώς απασχολεί το ΥΠΕΘΑ αλλά και τα σχετικά Υπουργεία που σχετίζονται με τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Το παρακάτω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό».

Το Καινοτόμο Πρόγραμμα »ΗΡΑΚΛΗΣ» της Prometheus Space Technologies

Όπως έχει φανεί μέσω συνεχών αναλύσεων στο defencereview, ο γράφον τείνει να αναλύει συνεχώς τεχνολογίες αιχμής οι οποίες εξετάζονται και οπλοποιούνται σε τεράστιο βαθμό από εταιρείες και χώρες του εξωτερικού. Σαν συνέπεια αυτής της έρευνας έπεσε στην αντίληψή μας μία νεοσύστατη εταιρεία που διαπρέπει σε έναν εκ των ανταγωνιστικότερων βιομηχανικών κλάδων του πλανήτη που ασχολούνται με την επιστήμη και την βιομηχανία του πολέμου.

Σαν συνέπεια αυτής της έρευνας έπεσε στην αντίληψή μας μία νεοσύστατη εταιρεία που διαπρέπει σε έναν εκ των ανταγωνιστικότερων βιομηχανικών κλάδων του πλανήτη που ασχολούνται με την επιστήμη και την βιομηχανία του πολέμου.

Το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ αποτελεί μία ολιστική προσέγγιση στην πρόβλεψη και διαχείριση Περιβαλλοντικών κρίσεων αλλά και ζητημάτων Ασφάλειας και Άμυνας με χρήση και επεξεργασία δεδομένων διαστημικής τεχνολογίας από δορυφορικά συστήματα με εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης 4ης γενιάς και όχι μόνο. Σύμφωνα με την εταιρεία σκοπός του προαναφερθέντος προγράμματος είναι να δοθούν στους τελικούς χρήστες οι πολύτιμες πληροφορίες πριν τα παρακολουθούμενα γεγονότα ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος αντίδρασης με σκοπό να σωθούν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και κρατικές/κοινωνικές δομές.

Το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» δημιουργήθηκε από την Prometheus Space Technologies, η οποία αποτελεί μία από τις καλύτερες Ευρωπαϊκές Space Deep Tech Startups έχοντας θέση ως μία από δέκα πιο ελπιδοφόρες διαστημικές νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης. Ιδρύθηκε από Έλληνες Μηχανικούς Αεροδιαστημικής, Στελέχη της ΠΑ, και καθηγητές Πανεπιστημίων. Επιλέχθηκε από το Global Entrepreneurship Program (GEP) του Ηνωμένου Βασιλείου και εγγράφηκε στο Βρετανικό Επιχειρηματικό Οικοσύστημα με στόχο τη δημιουργία Παγκόσμιου αντίκτυπου με τα σχεδιαζόμενα προγράμματα της απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό.

Η Prometheus Space Technologies σχεδίασε, ανέπτυξε και προωθεί στην διεθνή αγορά το έργο HERCULES, το οποίο είναι ένα προηγμένο προϊόν Παρατήρησης της Γης που παρέχει ζωτικές και οικονομικά αποδοτικές λύσεις στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές του Σύμπαντος και όχι μόνο. Παρέχει δοκιμασμένα/αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην πρόληψη περιβαλλοντικών καταστροφών με αποτελέσματα έως και δέκα (10) ημέρες πριν από το συμβάν. Η υλοποίηση ενός τέτοιου αποτελεσματικού προγράμματος αποτελεί ένα μοναδικό παγκόσμιο χαρακτηριστικό με τεράστιες δυνατότητες στους τομείς της Ασφάλειας και των Λύσεων για την Κλιματική Αλλαγή.

Άμυνα και Ασφάλεια

Γνώμη του γράφοντος είναι πως όσον αφορά τον Τομέα της Άμυνας, στο προσεχές χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η πλατφόρμα αναγνώρισης και πρόβλεψης Απειλών από Εχθρικούς σχηματισμούς στηριζόμενη σε ένα τρομακτικά ικανό λογισμικό για τα παγκόσμια δεδομένα. Η όλη σχεδίαση της προαναφερθείσας τεχνολογίας έχει δημιουργηθεί για χρήστες που ασχολούνται με ζητήματα άμυνας και πληροφοριών, ώστε να μπορούν να λειτουργούν πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Το πρόγραμμα παρέχει προηγμένες δορυφορικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας δεδομένων με Τεχνητή Νοημοσύνη στις διαδικασίες Ανάλυσης Στόχου, ενώ παράλληλα προσφέρει παρακολούθηση/αναζήτηση ανώμαλης συμπεριφοράς, αξιολόγηση καταστάσεων ζημίας και υποστήριξη στον σχεδιασμό της αποστολής από την πρωτοποριακή πλατφόρμα λογισμικού που αναφέρθηκε παραπάνω.

Το πρόγραμμα παρέχει προηγμένες δορυφορικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας δεδομένων με Τεχνητή Νοημοσύνη στις διαδικασίες Ανάλυσης Στόχου, ενώ παράλληλα προσφέρει παρακολούθηση/αναζήτηση ανώμαλης συμπεριφοράς, αξιολόγηση καταστάσεων ζημίας και υποστήριξη στον σχεδιασμό της αποστολής από την πρωτοποριακή πλατφόρμα λογισμικού που αναφέρθηκε παραπάνω.

Στον Τομέα της Ναυτικής Επιτήρησης (Maritime Security) η Prometheus Space Technologies, με το πρόγραμμα HERCULES για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΠΙΓΝΩΣΗ, (GLOBAL MARITIME AWARENESS) παρέχει υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος, διατήρηση των φυσικών πόρων, καθώς και μετριασμό και ανάκτηση πάσης φύσεως καταστροφών. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα αποτελέσει το απόλυτο τεράστιο βήμα προς την την υλοποίηση του Σχεδίου GLOBAL MARITIME AWARENESS. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή του Σχεδίου αυτού θα προσδώσει ασύμμετρη ισχύ στον χρήστη ενώ θα περιλαμβάνει και τομείς όπως:

  • επιβολή του θαλάσσιου νόμου
  • θαλάσσια ασφάλεια
  • προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
  • θαλάσσια επιστήμη και τεχνολογία
  • θαλάσσιο εμπόριο και η οικονομία,
  • ναυτικό δίκαιο
  • επιβολή των εμπορικών κυρώσεων

Όπως προκύπτει σύμφωνα με τα παραπάνω, στον Τομέα της Επιτήρησης Συνόρων ο συνδυασμός υψηλής ανάλυσης Δορυφορικών Δεδομένων, με υψηλή ακρίβεια, έγκαιρη προειδοποίηση και επεξεργασμένα δεδομένα μέσω A.I. καθοδηγούμενα από μία προηγμένη πλατφόρμα επεξεργασίας έκτακτων γεγονότων αλλά και δεδομένου ενός ενεργοποιημένου λογισμικού ανάλυσης βίντεο, διασφαλίζουν ότι θα υπάρχει πάντα πλήρης έλεγχος στην επιλεγμένη συνοριακή περιοχή.

Συμπερασματικά

Εν κατακλείδι αντιλαμβανόμαστε το γεγονός πως στο πεδίο του διαστήματος δίνεται τεράστια βαρύτητα από μεσαίες και μεγάλες δυνάμεις του διεθνούς συστήματος. Καλό είναι να αποδεχτούμε δύο πράγματα. Πρώτον πως το Διάστημα αποτελεί ήδη πεδίο όπου δραστηριοποιούνται τα »μάτια και τα αυτιά» των Στρατευμάτων και δεύτερον πως υπάρχουν και Ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που όχι μόνο επιχειρούν αλλά πρωτοστατούν στο πεδίο αυτό εντός ενός χαοτικού και ακραία ανταγωνιστικού βιομηχανικού περιβάλλοντος. Καλό θα ήταν το Ελληνικό Κράτος να κατανοήσει τις ασύμμετρες διαστάσεις υιοθέτησης τέτοιων τεχνολογιών και να κινηθεί αναλόγως.