Το 1982 η Μεγάλη Βρετανία κατάφερε να κερδίσει τον Πόλεμο των Φώκλαντ και να ανακαταλάβει τα ομώνυμα νησιά, μετά την απόφαση-εισβολή της Αργεντινής. Στην διάρκεια του πολέμου το Λονδίνο έλαβε σημαντική βοήθεια από το Παρίσι, αλλά νέα έγγραφα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Γαλλία ενδεχομένως να βοήθησε και τις δύο χώρες.

Τον Μάιο του 1982 η Αργεντινή χρησιμοποίησε βλήματα Exocet κατά των πλοίων HMS «Sheffield» και «Atlantic Conveyor» με αποτέλεσμα το θάνατο 32 Βρετανών. Τα βλήματα είχαν πωληθεί στην Αργεντινή πριν το πόλεμο. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος η Γαλλία επέβαλε εμπάργκο στην πώληση και την υποστήριξη των Exocet στην Αργεντινή.

Επιπλέον, επέτρεψαν στο Λονδίνο την πρόσβαση σε γαλλικά λιμάνια στη Δυτική Αφρική και παρείχαν κρίσιμες πληροφορίες για τα Exocet. Ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Mitterrand, έλαβε τη σχετική απόφαση, κάτι που δυσαρέστησε κάποια μέλη της Γαλλικής Κυβέρνησης, αν και ο τότε Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Sir John Nott, είχε δηλώσει ότι η Γαλλία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Μεγάλης Βρετανίας.

Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας ορισμένων στη Γαλλία είναι το ότι ο Γάλλος Πρέσβης στο Λονδίνο, Emmanuel de Margerie, έγραψε για τη Margaret Thatcher ότι είναι μια «βικτωριανή, αυτοκρατορική και πεισματάρα πολιτικός … με την τάση να παρασύρετε από πολεμικά ένστικτα». Ο Γάλλος αξιωματούχος Bernard Dorin στυλίτευσε την «αλαζονεία υπερδύναμης» της Μεγάλης Βρετανίας και την «ξεκάθαρη απαξίωση για τους Λατίνους». Οι φράσεις αυτές βρίσκονται σε μια μελέτη με τον τίτλο: «The Falklands: Lessons from a Fiasco».

Μια έρευνα του BBC αποκάλυψε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, ενώ ήταν σε ισχύ το γαλλικό εμπάργκο κατά της Αργεντινής, μια γαλλική ομάδα συνεργάστηκε με τους Αργεντινούς στη διάρκεια του πολέμου. Η ομάδα αυτή πραγματοποίησε δοκιμές του βλήματος για να είναι σίγουρο ότι θα εκτελέσουν την αποστολή τους. Τρία βλήματα απέτυχαν στις δοκιμές και η γαλλική ομάδα επισκεύασε τα βλήματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά των βρετανικών πλοίων.

Στη διάρκεια του πολέμου συνολικά έχασαν της ζωή τους 659 Αργεντινοί και 253 Βρετανοί στρατιώτες. Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν η Αργεντινή εισέβαλε στα νησιά στις 2 Απριλίου του 1982. Τα νησιά, βρετανικό έδαφος, βρίσκονται στο νοτιοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, απέναντι από την Αργεντινή. Η Αργεντινή διεκδικεί τα νησιά, τα οποία ονομάζει Μαλβίνας, επικαλούμενη ότι τα έχει κληρονομήσει από την Ισπανία στις αρχές του 1800.

Η Αργεντινή δεν πίστευε ότι το Λονδίνο θα αντιδράσει στρατιωτικά σε περίπτωση εισβολής. Αλλά, παρά την απόσταση των 8.000 μιλίων, το Λονδίνο αντέδρασε δυναμικά στέλνοντας ναυτικές δυνάμεις και πεζοναύτες για την ανακατάληψη των νησιών. Κρίσιμο σημείο του πολέμου ήταν η βύθιση του καταδρομικού «General Belgrano» από το βρετανικό υποβρύχιο HMS «Conqueror» στις 2 Μαΐου, κάτι που ανάγκασε τους Αργεντινούς να κρατήσουν τα πλοία τους στα λιμάνια.

Αλλά η Πολεμικής Αεροπορία της χώρας αποτελούσε ακόμα σημαντική απειλή για τα βρετανικά πλοία. Παρόλα αυτά οι βρετανικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στα Φώκλαντ στις 21 Μαΐου. Στις μάχες που ακολούθησαν οι Βρετανοί επικράτησαν και στις 14 Ιουνίου οι Αργεντινοί στρατιώτες παραδόθηκαν.