Ο στρατός του Πακιστάν δήλωσε το Σάββατο, ότι Ινδικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς (cluster ammunition), για να στοχεύσουν πολίτες σε όλη τη γραμμή ελέγχου του Κασμίρ, και πως σκότωσαν δύο άτομα, έναν ισχυρισμό που ο Ινδικός Στρατός απέρριψε ως «καθαρή προπαγάνδα».

Ο στρατηγός Ασιφ Γκάφορο, Εκπρόσωπος Τύπου του Πακιστανικού Στρατού, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει γνώση της «παραβίασης» της Σύμβασης της Γενεύης και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.


«Ο Ινδικός Στρατός χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς κατά μήκος της Γραμμής ελέγχου και μ’αυτόν τον τρόπο στοχεύει σκοπίμως άμαχο πληθυσμό … Αυτή είναι παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε. Ο Γκάφορο επίσης είπε ότι τα Ινδικά στρατεύματα, τη νύχτα της 30ης Ιουλίου στόχευσαν αθώους πολίτες στην κοιλάδα Neelum, σκοτώνοντας δύο πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός αγοριού τεσσάρων ετών, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 11.

Ο Ινδικός Στρατός απέρριψε απέρριψε αμέσως τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε πυρομαχικά διασποράς, καλώντας τους ισχυρισμούς του Πακιστάν ως προπαγανδιστικούς.