Οι επιθέσεις της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ είναι οργανωμένες, είναι τολμηρές και ταχύτατες και κάνουν χρήση διαφόρων μεθόδων και μέσων προσβολής, έχοντας συγκεκριμένους επιχειρησιακούς στόχους. Αυτό υποδεικνύει με σαφήνεια ότι η Χαμάς δέχτηκε βοήθεια όχι μόνο σε επίπεδο οπλισμού, αλλά και σε επίπεδο επιτελικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού από εξωτερική πηγή, με τις ΕΔ του Ιράν να είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Οι εικόνες χάους που εξελίχθηκαν σε στρατόπεδα και πόλεις του Ισραήλ μετά την οργανωμένη αυτή επίθεση της Χαμάς, αναγκάζουν τη σκέψη να στραφεί σε ένα υποθετικό (αν και πολύ πιθανό σενάριο), όπου στα πλαίσια ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, οι ελληνικές ΕΔ θα αναγκαστούν να εμπλακούν σε έναν διμέτωπο αγώνα στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα επιθέσεις τακτικής αλλά και ασύμμετρης φύσης.

Όσον αφορά τις τελευταίες και ειδικά για την προστασία στρατιωτικών και άλλων κρίσιμων εγκαταστάσεων απέναντι σε αυτές, πόσο πραγματικά έτοιμες και εκπαιδευμένες είναι οι ΕΔ για την αντιμετώπισης τους και ποια επιχειρησιακά σχέδια υπάρχουν για την αντιμετώπιση τους; Ορισμένες απειλές που μπορεί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές ΕΔ ακόμα και στα στρατόπεδα τους είναι:

– Πυρκαγιές πλησίον των εγκαταστάσεων, πλημμύρες λόγω ανατίναξης φραγμάτων και αναχωμάτων, δολιοφθορές στο ηλεκτρικό δίκτυο, την παροχή νερού και στο δίκτυο επικοινωνιών.

– Διακοπή της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο για την παρεμπόδιση μετάβασης προσωπικού και υλικού από και προς τις βάσεις του και προς τις περιοχές των επιχειρήσεων, καθώς και για την δολοφονία ή την απαγωγή μελών των ΕΔ και ειδικά υψηλόβαθμων.

–  Χρήση σμηνών mini-drone αυτοκτονίας με εκρηκτικά, για την προσβολή υλικού και προσωπικού ή στοχοποίησης για την παροχή δεδομένων στόχου σε τουρκικά βλήματα προσβολής ή ακόμα και για τη δημιουργία τοπικών παρεμβολών επικοινωνιών και ραντάρ.

– Ένοπλες επιθέσεις στα στρατόπεδα και τις εγκαταστάσεις των ΕΔ που θα έχουν ως στόχο την παρεμπόδιση της λειτουργίας τους και την προσβολή υλικού και προσωπικού στις βάσεις του, προτού αυτό εμπλακεί στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι επιθέσεις αυτές μπορούν να εκτελεστούν από εκπαιδευμένα μέλη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και των τουρκικών ΕΔ, από εκπαιδευμένους μισθοφόρους, αλλά και ακόμα και από απλούς λαθρομετανάστες. Ειδικά η περίπτωση των τελευταίων, χρήζει προσοχής λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού τους, της διαφορετικής προέλευσης τους και των διαφορετικών κινήτρων τους (οικονομικό, ιδεολογικό, θρησκευτικό κτλ).

Απέναντι στις παραπάνω κατηγορίες απειλών τι σχεδιασμός και τι εκπαίδευση υπάρχει από την πλευρά των ΕΔ και της Αστυνομίας; Ειδικότερα, για την προστασία των στρατοπέδων, αεροπορικών βάσεων, ναυστάθμων και των λοιπών εγκαταστάσεων των ΕΔ από τη χρήση mini drones και την χερσαία προσβολή τους, ποιο είναι το επίπεδο επάνδρωσης, εξοπλισμού, εκπαίδευσης και ετοιμότητας του προσωπικού ασφαλείας και φύλαξης τους; Η ΠΑ διαθέτει Rafale και Viper που δίνουν υπεροχή στον αέρα αλλά τι θα συμβεί εάν αυτά προσβληθούν στο έδαφος και στις βάσεις τους από mini-drones ή από ομάδες ένοπλων;

Το προσωπικό ασφαλείας των αεροπορικών βάσεων είναι επαρκές για να επιτηρεί και να ελέγχει τις εκτεταμένες εγκαταστάσεις των αεροδρομίων και τι εκπαίδευση και οπλισμό διαθέτει; Ειδικά στις Σμηναρχίες επιφυλακής που βρίσκονται στα νησιά, αυτές κινδυνεύουν να προσβληθούν και από ομάδες Τούρκων κομάντος που θα έχουν διεισδύσει από αέρος, θαλασσίως ή ακόμα και υποθαλασσίως.

Όλα αυτά τα σενάρια, δεν είναι σενάρια χολυγουντιανών ταινιών, αλλά είναι πλέον σενάρια απολύτως εφικτά και ρεαλιστικά με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας, τις δυνατότητες και την εμπειρία που έχουν αναπτύξει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και ΕΔ, αλλά και με βάση την στρατιά ανεξέλεγκτων λαθρομεταναστών που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια. Και βέβαια αυτή η ανάλυση απειλών δεν στοχεύει στην μοιρολατρία και την απόγνωση, αλλά στον προβληματισμό και στην έναρξη αναζήτησης λύσεων για την αντιμετώπιση τέτοιων μη συμβατικών/ασύμμετρων επιθέσεων. Γιατί δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου θα κάνει χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων που διαθέτει και θα προσπαθήσει να προσβάλει ταυτόχρονα στα σύνορα και στο εσωτερικό της Ελλάδας, με την χρήση τακτικών και ασύμμετρων μεθόδων.