Μαθήματα επιχειρησιακής αξιοποίησης και κυρίως πτητικής εκμετάλλευσης των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ΝΗ90 παρέδωσε η ισπανική αεροπορία στρατού. Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή Airbus και επιδεικνύει αεροκίνηση στρατευμάτων από 11 συνολικά ελικόπτερα ΝΗ90 τα οποία αποβιβάζουν συνολικώς 253 στρατιώτες. Κάθε ελικόπτερα μπορεί να φέρει 23 στρατιώτες μετά φόρτου μάχης. Ο ισπανικός στρατός διαθέτει συνολικώς 15 ελικόπτερα και το ενδιαφέρον είναι πως από το βίντεο φαίνεται να επιχειρούν 11, ένα εξαιρετικό νούμερο διαθεσιμοτήτων ελικοπτέρων.  

Τα ΝΗ90 διακρίνονται για τις επιχειρησιακές του αρετές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μεγάλη μεταφορική ικανότητα, υψηλή ταχύτητα πτήσης και αυξημένη ακτίνα μάχης (εμβέλεια). Παράλληλα διαθέτουν τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά βοηθήματα ώστε η πτήση ημέρα και νύχτα να είναι ασφαλής ακόμη και σε χαμηλά ύψη με άσχημες καιρικές συνθήκες. Δίχως αμφιβολία πρόκειται για άριστες πτητικές μηχανές που αντιπροσωπεύουν τεχνολογίες αιχμή της αεροδιαστημικής βιομηχανίας.

Στη χώρα μας τα ελικόπτερα ελέω προβληματικής τεχνικής υποστήριξης ταλανίζονται από χαμηλές διαθεσιμότητες αφού παρά το γεγονός πως η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ έχει εγκριθεί το ελληνικό κοινοβούλιο εντούτοις οι ελληνικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις εξακολουθούν να μην έχουν υπογράψει τη πολύτιμη σύμβαση παροχής ανταλλακτικών για τα 14 ελικόπτερα ΝΗ90 της Αεροπορίας Στρατού. Φωτεινή εξαίρεση μια μικρή μόλις 5 εκατομμυρίων σύμβαση η οποία υπογράφθηκε την άνοιξη του 2022 αλλά δεν δύναται να αποτελέσει ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη για το σύνολο των 14 ελικόπτερων του Στρατού Ξηράς.

Παράλληλα με την υπογραφή της 6ης τροποποίησης της αρχικής σύμβασης αναμένονται οι παραδόσεις των επιπρόσθετων 6 ελικοπτέρων για τον Ελληνικό Στρατό.