Η εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ δεν σημαίνει την αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, διαβεβαίωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ερντογάν για συνομιλίες και ένα ιδιωτικό δείπνο. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Τουρκία μέσα σε διάστημα ενός έτους. Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των σχέσεών τους και την επιστροφή των πρεσβευτών τους.

Ο Ερντογάν αντιμετώπισε με μεγάλο σεβασμό τον Παλαιστίνιο ηγέτη και τον βοήθησε, κρατώντας τον από το χέρι, να κατέβει τα σκαλιά που ήταν καλυμμένα με ένα τυρκουάζ χαλί. Μιλώντας στη συνέχεια στους δημοσιογράφους είπε ότι «τα μέτρα που λαμβάνονται στις σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν υποβαθμίζουν τη στήριξή μας στον παλαιστινιακό αγώνα» και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει πάντα τη λύση των δύο κρατών.

Ο Αμπάς δεν έκανε καμία αναφορά στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις αλλά ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στήριξή του. «Θα ήθελα και πάλι να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το γεγονός ότι η Τουρκία και η τουρκική κυβέρνηση είναι στο πλευρό των Παλαιστινίων», είπε.

«Το γεγονός ότι εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας (με το Ισραήλ) δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα κάνει παραχωρήσεις σε ότι αφορά τον παλαιστινιακό αγώνα», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε σε όλα», πρόσθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό ιδιωτικό κανάλι Haber Global.