Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο Ελληνικός Στρατός απέδειξε στη πράξη πως η ετοιμότητα και η επιφυλακή είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Αυτή ήταν η αντίδραση από τη φρουρά της Ρω που αντιπροσωπεύει το σύνολο του προσωπικού του Ε.Σ και της ηγεσίας αυτού. Οι διαρκώς εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις που μέχρι πρότινος αντιμετωπίζονταν με χλιαρή αντίδραση αλλά χθες για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια εστάλη το κατάλληλο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Το μήνυμα σαφές: είμαστε αποφασισμένοι, έτοιμοι και ικανοί να αντιμετωπίσουμε πάσα πρόκληση σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Η φρουρά της Ρω έδειξε τον δρόμο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Δυναμική και αμείλικτη.

Οι εκατοντάδες επισκέψεις και περιοδείες του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή σε όλες τις μικρονησίδες και βραχονησίδες στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ μόνον τυχαίες δεν ήταν. Ο σκοπός του ήταν η ενίσχυση του φρονήματος και του ηθικού. Το κυριότερο όμως: η ηγεσία του Ε.Σ είναι δίπλα στους ακρίτες του Ε.Σ. Τους εμπιστεύεται και τους ενθαρρύνει να αντιμετωπίσουν δυναμικά τις τουρκικές προκλήσεις. Οι ντροπιαστικές εποχές των Ιμίων ανήκουν στο παρελθόν.

Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη του Α/ΓΕΣ στη Ρω με την ακόλουθη φράση του ίδιου: «Το ηθικό μας ακμαιότατο και η ψυχή μας πάλλεται από υπερηφάνεια».

Είναι γεγονός πως χθες ο τουρκικός τσαμπουκάς στον ακήρυχτο πόλεμο του Αιγαίου βρήκε τον δάσκαλο του. Η ελληνική αντίδραση απέδειξε επιτέλους πως δεν είμαστε παθητικοί στις τουρκικές προκλήσεις. Οι νησιωτικές φρουρές των σχηματισμών της ΑΣΔΕΝ πολλάκις έχουν ασκηθεί σε σενάρια αντιμετώπισης ελικοπτέρων που επιχειρούν χαμηλές διελεύσεις πάνω από βραχονησίδες είτε με σκοπό να πραγματοποιήσουν αεροαπόβαση είτε με στόχο να παρατηρήσουν και να καταγράψουν τις κινήσεις της φρουράς μιας βραχονησίδας.

Ο κατευνασμός και η υποχωρητικότητα οδηγούν σε ήττες και εθνικές καταστροφές. Αντιθέτως, η ειρήνη διασφαλίζεται από πραγματικές αποτρεπτικές ενέργειες όπως η χθεσινή οι οποίες στέλνουν τα κατάλληλα μηνύματα ώστε να γνωρίζει όποιος επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα πως η Ελλάδα είναι χώρα και όχι χώρος. Το ηθικό του στρατεύματος μετά και τη χθεσινή ενέργεια ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο καθότι αποδείχθηκε στη πράξη και όχι στα λόγια πως υπάρχει βούληση και θέληση για δυναμική αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Οι τουρκικές προκλήσεις έχει αποδειχθεί ιστορικά πως περιορίζονται και ελαχιστοποιούνται μόνον όταν υπάρχει ελληνική αντίδραση. Αντιθέτως, όταν υπάρχει νωχελικότητα και υποχωρητικότητα τόσο εντείνονται. Οι  στρατιωτικές ηγεσίες που επιδεικνύουν θέληση, βούληση, πυγμή και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών είναι αυτές που αποπνέουν σιγουριά και πνεύμα νικητή στο προσωπικό και στην υπόλοιπη κοινωνία.

Τόσο η ΑΣΔΕΝ όσο και η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα.

Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας όπως αυτή εκδηλώνεται τους τελευταίους μήνες, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς τις σαφείς προθέσεις της Άγκυρας, να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Κύπρο. Επιβεβαιώνοντας την ανάγκη από ελληνικής πλευράς για διαρκή ετοιμότητα μιας αξιόπιστης δύναμης ταχείας αντίδρασης. Επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά εθνική ομοψυχία και διακομματική αποδοχή θέσεων που θα εξασφαλίζουν και θα εγγυώνται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Παράλληλα, στήριξη και εμπιστοσύνη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από τον πολιτικό κόσμο. Ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και η ηγεσία του ΓΕΣ εδώ και αρκετό καιρό έχουν επικαιροποιήσει όλο το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όπως η χθεσινή. Η χθεσινή αντίδραση δεν ήταν τυχαία. Είχε προηγηθεί σωρεία ενεργειών ώστε η φρουρά να φτάσει στο σημείο να βάλει προειδοποιητικές βολές με τροχειοδεικτικά. Το προσωπικό της ΑΣΔΕΝ καθώς και της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων έχει ασκηθεί και ασκείται διαρκώς σε αντίστοιχα σενάρια αλλά και σε ενέργειες προκατάληψης και ανακατάληψης βραχονησίδας και μικρονήσων.

Οι καιροί είναι πονηροί γι’ αυτό και χρειάζεται εθνική ενότητα και στήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις τον εγγυητή της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας.