Η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών FDI για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) υπήρξε ιστορικό ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία του. Έστω και από τις συγκυρίες της AUKUS και την επιμονή ορισμένων ναυάρχων το ΠΝ αποκτά τις φρεγάτες που το ίδιο αξιολόγησε ως τις καλύτερες. Είναι γεγονός πως τότε το ΠΝ και συγκεκριμένοι ανώτατοι αξιωματικοί είχαν δεχθεί σφοδρές πιέσεις να λυγίσουν και υποκύψουν υποσκάπτοντας και υπονομεύοντας το μέλλον της εθνικής μας ναυτικής ισχύος.

Ένας ολόκληρος μηχανισμός με προεκτάσεις εντός και εκτός Ενόπλων Δυνάμεων εργάστηκε για τη προώθηση των επικίνδυνων αμερικανικών φρεγατών για το ΠΝ. Επιστρατεύτηκε κάθε είδους επικοινωνιακό αφήγημα που ξεκινούσε από τη δωρεάν παραχώρηση των αμερικανικών αντιτορπιλικών Arleigh Burke στα πλαίσια της «ενδιάμεσης λύσης» έως τη φαραωνική στρατηγική επένδυση των ΗΠΑ στην Ελευσίνα και τη ναυπήγηση των MMSC στην Ελλάδα. Τα είχαμε γράψει και τότε και τα ξανά υπενθυμίζουμε.

Σε διαδοχικά και απανωτά Ανώτατα Ναυτικά Συμβούλια (ΑΝΣ) το ΠΝ η πλειάδα των ανωτάτων του ΠΝ με εξαίρεση τρεις ναυάρχους (τα ονόματα τους είναι γνωστά) που πρόσκεινται στο περιβάλλον του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, είχε απορρίψει επικίνδυνες, ακατάλληλες λύσεις για το ΠΝ όπως MMSC, LCS και Ticonderoga. Βέβαια ευθύνη για τα προαναφερθέντα έχουν και απερχόμενοι όπως ο πρώην ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης αλλά και πιο πριν ο Πάνος Καμμένος. Τότε ήταν που ενώ το ΠΝ καίγονταν για εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ και για νέα πλοία εμείς αγοράζαμε ελικόπτερα Romeo.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έφτασε στο σημείο εκμεταλλευόμενος την ανοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου (η ανοχή του ΥΕΘΑ τελικώς εκλήφθηκε ως αδυναμία όπως και συνεχίζει καθημερινά) να στείλει την επιστολή Letter of Request (LoR) δίχως να το γνωρίζει η ηγεσία του ΠΝ.

Επανερχόμενοι στο σήμερα καθώς οδεύομε στις κρίσεις του Ιανουαρίου επανέρχονται τα σενάρια τα οποία θέλουν να αποστρατεύονται τέσσερις άξιοι και ικανότατοι ανώτατοι του ΠΝ και στη θέση τους να τοποθετούνται ανώτατοι αξιωματικοί που ανήκουν στο περιβάλλον του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Ήδη προωθείται οργανωμένο πογκρόμ προκειμένου να αποστρατευτούν τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ εκ των οποίων ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ καθώς και ο Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναύαρχος Δημήτριος Καττάρας ΠΝ.

Είναι οι ναύαρχοι που αντέδρασαν σθεναρά στις επικίνδυνες αμερικανικές MMSC/ LCS.

Την ίδια στιγμή με αφορμή το τελευταίο ΚΥΣΕΑ και τις επερχόμενες εθνικές εκλογές η κυβέρνηση με πρόσχημα τις δημοσιονομικές συνθήκες και την εκλογική περίοδο, φαίνεται πως θα μεταθέσει εκ νέου την απόφαση για τη πρόσκτηση των νέων κορβετών αλλά και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ».

Ταυτοχρόνως το σχέδιο είναι λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων να προωθηθούν εκ νέου επικίνδυνες λύσεις μεταχειρισμένων LCS αλλά και παρωχημένων καταδρομικών Ticonderoga. Βεβαίως πρώτα πρέπει να αποστρατευτούν οι ανώτατοι που αντιδρούν σθεναρά και με συνέπεια. Και κυρίως ο Αρχηγός ΓΕΝ αλλά και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ. Για πρώτη φορά στα χρονικά η ηγεσία του ΠΝ βλήθηκε και διαπομπεύτηκε με τρόπο αθέμιτο και κυρίως ανήθικο μέσα από δημοσιεύματα είτε επωνύμως είτε ανωνύμως που έγραψαν για κόκκινους ναυάρχους, μικρό ναυτικό και εν ολίγοις κατηγορούσαν ως προδότες όσους δεν επιθυμούν τα Ticonderoga ή τα MMSC/ LCS.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος ήδη τα παραπάνω τέθηκαν και επισήμως κατά την οποία ο Αμερικανός Υπουργός Ναυτικών Carlos Del Toro επισκέφθηκε τη χώρα μας και συνάντησε τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου αλλά και παρουσία του Διευθυντή του Κλάδου Στρατηγικής-Πολιτικής-Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχου Φραγκίσκου Λελούδα ΠΝ.

Μήπως αυτά τα ονόματα είναι που προορίζονται να αντικαταστήσουν αυτούς που κάποιοι σκοπεύουν να τους αποστρατεύσουν;

Από αυτή τη συνάντηση δεν παρευρέθηκε κανείς εκ του ΠΝ και του συγκεκριμένα του ΓΕΝ αλλά μόνον ανώτατοι του ΓΕΕΘΑ. Τυχαίο;

Παράλληλα σύμφωνα με διαδοχικά δημοσιεύματα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ουδείς το έχει επίσημα διαψεύσει. Τα ερωτήματα είναι πολλά και κυρίως αμείλικτα.

Οι ύφαλοι και οι ξέρες για το μέλλον του ΠΝ δεν έχουν παρέλθει. Οι ναυτικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν. Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος οφείλουν να διαφυλάξουν το κύρος του ΠΝ και της ηγεσίας τους.