Η ατμόσφαιρα στο χωριό Εμμανουήλ Παππάς των Σερρών ήταν εορταστική, ο αέρας έξω από τη Μητρόπολη του χωριού φυσούσε παγωμένος, ενώ εντός του ιερού ναού ο Μητροπολίτης εξυμνούσε τα ιστορικά κατορθώματα και την προσωπική και οικογενειακή θυσία του ανθρώπου που ξεσήκωσε τους Έλληνες εναντίον των Τούρκων στη Μακεδονία θυσιάζοντας τα πάντα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έτυχε θερμής υποδοχής σε ένα από τα ωραιότερα χωριά του νομού Σερρών που κοσμείται από έναν καταπληκτικό ιερό ναό κόσμημα για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα. Τοπικοί βουλευτές και παράγοντες υποδέχτηκαν τον υπουργό Άμυνας και το επιτελείο, κάνοντας μια μικρή ξενάγηση ώστε να συνομιλήσει με τους κατοίκους και να αφουγκραστεί τον παλμό της κοινής γνώμης, οι περισσότεροι άνθρωποι ζητούσαν μέτρα για να παραμείνουν οι νέοι στο χωριό και να εργαστούν εκεί χωρίς να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας, και οι οποίες προστατεύουν τη χώρα από εξωτερικές απειλές αλλά προσφέρουν και τεράστιο κοινωνικό έργο στο εσωτερικό.

Οι ένοπλες δυνάμεις είναι παντού και πάντοτε σε εγρήγορση είπε ο Νίκος Δένδιας , ο οποίος αφού ολοκλήρωσε το επίσημο πρόγραμμα του είχε προσωπική επαφή με τους κατοίκους ανταλλάσσοντας απόψεις και σχόλια για όλα τα ζητήματα.

Λίγο πριν η αποστολή αναχωρήσει από την Αθήνα δύο συνάδελφοι δημοσιογράφοι του αμυντικού ρεπορτάζ, πίνουν τον καφέ τους στο καφενείο του χωριού και συζητούν για τις εξελίξεις, τι βλέπεις να έρχεται λέει ο ένας, ο Δεκέμβριος μπήκε και η ώρα των κρίσεων πλησιάζει τι λένε οι πληροφορίες, δεν γνωρίζω λέει ο άλλος πάντως εδώ ο καθαρός αέρος του βουνού ανοίγει το μυαλό και επιταχύνει τη σκέψη οι αποφάσεις φαίνονται πιο εύκολες.

Δεν μπορώ βέβαια να σου πω ονόματα, αυτό που μαθαίνω όμως είναι ότι οι κρίσεις θα είναι αξιοκρατικές και σαρωτικές, και θα εξυπηρετούν το σχέδιο για πλήρη μεταρρύθμιση του στρατεύματος που έχει ανάγκη από νέα πνοή, τόνισε τελειώνοντας τον καφέ του, και μπήκε στο αυτοκίνητο για να φύγει, πριν ξεσπάσει η καταιγίδα, που ήδη χτυπούσε αλύπητα με κεραυνούς το κοντινό βουνό.