Πρόσφατα ο Αμερικανικός Στρατός, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Long-Range Precision Fires (LRPF) και Extended Range Cannon Artillery (ERCA), πραγματοποίησε σειρά δοκιμαστικών και βολών επίδειξης των κατευθυνόμενων πυρομαχικών πυροβολικού, ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς XM-113 και M-982 Excalibur.

Το υπό ανάπτυξη βλήμα XM-113, το οποίο θα αντικαταστήσει τα βλήματα M-549A1 αναμένεται να έχει μέγιστο βεληνεκές 72 χιλιόμετρα, ενώ το M-549A1 έχει μέγιστο βεληνεκές 30 χιλιόμετρα. Το βλήμα αναπτύσσεται παράλληλα με το πρόγραμμα ERCA, το οποίο αφορά στην υιοθέτηση νέας, μεγαλύτερης κάνης, μήκους 58 διαμετρημάτων. Η μακρύτερη κάνη επιτρέπει στα αέρια, που προκαλούνται από την πυροδότηση του βλήματος, να επιδρούν για μεγαλύτερο χρόνο επί του βλήματος, με συνέπεια τη μεγαλύτερη εμβέλεια, σε συνδυασμό βέβαια και με τα νέα βλήματα.

Το μέγιστο βεληνεκές του M-982 Excalibur είναι 23 χιλιόμετρα, ενώ νεότερες εκδόσεις επιτυγχάνουν βεληνεκές 35-40 χιλιομέτρων (48 χιλιόμετρα με τη χρήση του Saber της Alliant Techsystems). Το Μ-982 Excalibur, μετά την εκτόξευση του, ακολουθεί βαλλιστική τροχιά μέχρι να φτάσει στο ανώτατο όριο ανόδου, όπου και αναπτύσσει πτερύγια σταθεροποίησης πτήσης τύπου canard. Από το ανώτατο όριο ανόδου μέχρι την προσβολή η πορεία του βλήματος ελέγχεται από έναν συνδυασμό δορυφορικής καθοδήγησης και αδρανειακής πλοήγησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το M-982 Excalibur μπορεί να ενσωματώσει μια μονοκόμματη πολεμική κεφαλή αντί δύο υπό-πυρομαχικών SADARM (Sense And Destroy Armor). Μια άλλη καινοτομία του βλήματος, την οποία χρησιμοποιεί ο Σουηδικός Στρατός είναι η χρήση συστήματος μετάδοσης δεδομένων (data-link), έτσι ώστε τα δεδομένα του στόχου να ανανεώνονται κατά τη διάρκεια της πτήσης (τα M-982 Excalibur αντικαθιστούν στον Αμερικανικό Στρατό τα M-712 Copperhead, η παραγωγή των οποίων σταμάτησε το 1990).

Comments

 1. Το πυροβολικό, είναι το καλύτερο και φθηνότερο μέσο άρνησης περιοχής και στρατηγικού πλήγματος.
  Στο ‘άμεσο μέλλον με τα αυξημένα βεληνεκή που αναπτύσσονται και τα πυρομαχικά ακριβείας που εξελίσσονται, θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στις επιχειρήσεις.
  Το πυροβολικό στην Ελλάδα είναι παραμελημένο, ιδίως εκείνο των πυραύλων.
  Ώρα να ξυπνήσουμε.

  1. Συνοψίζοντας τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στον ειδικό τύπο μπορούμε να πούμε ότι χρειάζονται κατάα προσέγγιση γύρω στα πέντε με έξι δισεκατομμύρια ευρώ γιά να έρθουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. 1 δις επιπλέον για την αεροπορία, δύο με τρια για το ναυτικό, ένα για τα άρματα και ένα για το πυροβολικό. Και αυτά -αν εξαιρέσουμε το ναυτικό- για προμήθεια μεταχειρισμένου υλικού η για αναβάθμιση του υπάρχοντος ή συνδυασμό των δύο.

   1. Όταν επί 15 χρόνια αδρανούμε κατά τρόπο απαράδεκτο, μη αναβαθμίζοντας έστω τα υφιστάμενα συστήματα, οι ανάγκες προστίθενται η μια στην άλλη, με αποτέλεσμα πλέον να έχει απαξιωθεί αρκετά ο Σ.Ξ., κατά πολύ το Π.Ν. και να έχει ένα σωρό κατεπείγουσες ανάγκες η Π.Α. Επιπλέον των αναβαθμίσεων των υφισταμένων συστημάτων όλων των όπλων, έχουν προστεθεί και οι ανάγκες για νέα συστήματα, όπλα και πυρομαχικά, αφού η τεχνολογία των στρατιωτικών μέσων καλπάζει, μην περιμένοντας τους αδρανούντες να εξέλθουν της νιρβάνας τους και να δραστηριοποιηθούν.
    Δυστυχώς τα ποσά που γράφεις φίλε Chris, κανονικά θα ήταν απλά για αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων ΜΗ συμπεριλαμβανομένων των συμπληρώσεων σε πυρομαχικά, ενώ θα θέλαμε άλλα τόσα και παραπάνω (σε πρώτη φάση) για νέα συστήματα. Χονδρικά 1 επιπλέον δις για τα πλέον 15 χρόνια αδράνειας λείπουν, χώρια οι νέοι εξοπλισμοί.
    Καθένας αντιλαμβάνεται πλέον τα κόστη. Δυστυχώς.
    Απλά εδώ λέμε τι χρειάζεται. Το τι θα γίνει ή δεν θα γίνει, δυστυχώς το υποψιαζόμαστε.

 2. Το αυξημένο βεληνεκές και στα Α/Κ των 155 και στα MLRS θα ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα στο Αιγαίο. Γενικά ενώ υπάρχει η δυνατότητα τα νησιά μας να μετατραπούν σε πλατφόρμες καταστροφής για τα παράλια των απέναντι, εμείς τα κρατάμε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο! Ο ραγιαδισμός επηρεάζει τα πάντα στην Ελλάδα δυστυχώς!

  1. +++++
   Προσθέτω επίσης (και για παράδειγμα) ότι και με καμιά 10αριά συστηματάκια LORA, κτυπάμε από Δαρδανέλια μέχρι απέναντι από τη Ρόδο, από την Εύβοια.

   1. Μα εκεί είναι το πρόβλημα! Ότι υπάρχει αδιαφορία ακόμη και για τα βασικά για να φτάσουμε σε συστήματα στρατηγικής σημασίας όπως τα LORA! Θα μπορούσαμε ακόμη να εκμεταλλευτούμε την αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Πακιστάν και να συνάψουμε κάτι ανάλογο με την Ινδία ζητώντας την συμπαραγωγή βαλλιστικών πυραύλων που έχουμε ανάγκη την στιγμή που οι απέναντι μας απειλούν με τους yildirim και bora. Και βλέπεις οτι και στον τομέα των υποβρυχίων που έχουμε το πλεονέκτημα, δεν έχουμε πάρει τόσα χρόνια τις ανάλογες τορπίλες! Αυτά είναι εγκλήματα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *