Από το σύμπλεγμα της Μεγίστης έως τα μικρονήσια των Δωδεκανήσων ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής οργώνει τη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ στέλνοντας μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας. Τη στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα παραμένει σταθερή και αμείωτη οι νησιωτικές φρουρές βρίσκονται στις επάλξεις έτοιμες να αντιμετωπίσουν πάσα απειλή.

Ο Α/ΓΕΣ έχει κυριολεκτικά οργώσει όλες τις εσχατιές της πατρίδας μας. Οι επισκέψεις του συνοδευόμενος ως επί το πλείστον από τον ΑΣΔΕΝαρχη Αντιστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο διατηρούν το ηθικό και το πνεύμα μονάδος των νησιωτικών φρουρών σε ακλόνητο επίπεδο. Σε αντίθεση με πολλές παλαιότερες επισκέψεις που πραγματοποιούνταν καθαρά για εθιμοτυπικούς λόγους ο Α/ΓΕΣ είναι εκεί για να καταγράφει προβλήματα και να τα επιλύει.

Είναι δίπλα στο προσωπικό. Αφουγκράζεται τα προβλήματα του. Παράλληλα με τη μέριμνα για το προσωπικό στέλνετε ένα διαρκές μήνυμα ετοιμότητας. Ετοιμότητας που πηγάζει από την εκπαίδευση που πραγματοποιείται σε καθημερινό επίπεδο, τη συντήρηση του υλικού, την εφεδρεία – εθνοφυλακή που έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου με προσωπική επίβλεψη από τον Α/ΓΕΣ.

Σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο τόσο το ΓΕΣ όσο και η ΑΣΔΕΝ έχουν πραγματοποιήσει επικαιροποίηση των σχεδίων και των τρόπων πιθανής ενεργείας του εχθρού. Για πρώτη φορά στα χρονικά δίνονται τόσοι συναγερμοί και ενεργοποίηση των τμημάτων ταχείας αντίδρασης. Ιδιαίτερη μνεία από τον Α/ΓΕΣ και το ΓΕΣ έχει δοθεί στην διαρκή αξιοποίηση της εθνοφυλακής. Ο αριθμός των εθνοφυλάκων που είναι ενεργοί και συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες διαρκώς αυξάνεται και έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό πως όλα τα παραπάνω προβάλλονται και αναδεικνύονται. Η συνεχής και επίμονη προσπάθεια εξωστρέφειας διατηρεί εξαιρετικό επίπεδο ανύψωσης του φρονήματος για την υπόλοιπη κοινωνία. Κάθε δράση του Ε.Σ και της ΑΣΔΕΝ προβάλλεται με προφανή οφέλη σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο. Η προβολών των δράσεων του Ε.Σ πρέπει να πιστωθεί προσωπικώς στον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή αφού το όραμα του για τον Ε.Σ  βρίσκει εφαρμογή.

Είναι γεγονός πως προβλήματα υπάρχουν. Πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν καθότι καμία κατάσταση δεν μπορεί να είναι η ιδεατή. Όμως είναι σημαντικό πως με γοργούς ρυθμούς πολλά πράγματα αλλάζουν και βελτιώνονται προς το καλύτερο. Ασφαλώς εάν οι οικονομικές συνθήκες το επέτρεπαν θα υπήρχε ακόμα μεγαλύτερη δραστηριότητα. Αλλά και αυτά που γίνονται δεδομένης της κατάστασης και των συνθηκών είναι ένας άθλος.