Το NORA B-52 θα μπορούσε να λεχθεί και ως Alexander The Great, System (TGS). Την 1η Οκτωβρίου 2019 αντικρίσαμε για πρώτη φορά τα Σερβικά Αυτοκινούμενα Πυροβόλα Νοra B-52 κατά την παρέλαση της Εθνικής Επετείου της Κύπρου. Με πρωτοβουλίες και ενέργειες του τότε Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη, αποφασίστηκε η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης της Εθνικής Φρουράς. Εξετάστηκαν διάφορες λύσεις και κρίθηκε ως βέλτιστη λύση σε σχέση κόστους οφέλους, η απόκτηση των Σερβικών Πυροβόλων. Η συμφωνία για την απόκτηση υπεγράφη τον Δεκέμβριου του 2017, με την πρώτη Μοίρα να καταφτάνει τον Σεπτέμβριο του 2019 και η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο δημιουργίας ενός βληματοκεντρικού μοντέλου μάχης, ο Αμερικανικός Στρατός σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες οδηγούνται στην ανάπτυξη πληθώρας αυτόνομων/ημι-αυτόνομων πυρομαχικών τα οποία θα είναι συμβατά με πλατφόρμες που πληρούν τα νατοϊκά πρότυπα. Σερβικά πυροβόλα σαν το Νora B-52 αποτελούν μία οικογένεια συστημάτων όπου λόγω του σχετικά μικρού χρηματικού κόστους τους, είναι ικανά μέσω των κατάλληλων βλημάτων να προβάλουν ασύμμετρα καταστρεπτικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε στενό γεωγραφικό περιβάλλον μάχης.

Στο πλαίσιο ενός βληματοκεντρικού μοντέλου μάχης, τα βλήματα είναι ικανά να διεξάγουν με πλήρη αυτονομία λειτουργίες αναγνώρισης στόχου, μεταφοράς δεδομένων μάχης, ιχνηλάτησης και παρακολούθησης.

Αυτοκινούμενο Πυροβόλο Nora B-52

Το Nora B-52 είναι ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο των 155/52 χιλιοστών, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Vojnotehnički (Στρατιωτικό Τεχνικό Ινστιτούτο MTI) στο Βελιγράδι της Σερβίας. Το πρώτο αυτοκινούμενο Nora B (αναπτύχθηκε με βάση το Nora C) σχεδιάστηκε από το MTI το 1984 με τροποποιημένο ρυμουλκούμενο πυροβόλο όπλο 152 χιλιοστών, το λεγόμενο NORA M84. Μετά το 2000, η ​​MTI ανέπτυξε νέες εκδόσεις συστημάτων πυροβολικού 4ης γενιάς με διαμέτρημα 155 χιλιοστών για τοποθέτηση σε ένα νέο σύστημα οικογένειας NORA με το ακρωνύμιο B-52.

Με πρωτοβουλίες και ενέργειες του τότε Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη, αποφασίστηκε η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης της Εθνικής Φρουράς

Η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται στο Nora B-52 βασίζεται στο εγχώριας κατασκευής FAP 2882 (8×8) cross-country με καμπίνα διοίκησης-ελέγχου στο εμπρόσθιο μέρος, κινητήρα turbo diesel 410 αλόγων, σύστημα ελέγχου πυρός και ανεξάρτητη μονάδα παροχής ισχύος, η οποία υποστηρίζει την λειτουργία του πυροβόλου σε περίπτωση απώλειας του κινητήρα. Το όχημα διαθέτει θωράκιση για θραύσματα πυροβολικού και πυρά ελαφριών όπλων. Περιλαμβάνει τον εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων LRSV M-87, ενώ στο πίσω μέρος εδράζεται αποθηκευτικός χώρος πυρομαχικών που μεταφέρει 36 βλήματα, εύφλεκτα φορτία και καύσιμα. Τα 12 εκ των 36 βλημάτων των 155 χιλιοστών βρίσκονται εντός του πύργου στο σύστημα αυτόματης γέμισης.

Σερβικά πυροβόλα σαν το Νora B-52 αποτελούν μία οικογένεια συστημάτων όπου λόγω του σχετικά μικρού χρηματικού κόστους τους, είναι ικανά μέσω των κατάλληλων βλημάτων να προβάλουν ασύμμετρα καταστρεπτικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε στενό γεωγραφικό περιβάλλον μάχης.

Κατά την επιχειρησιακή χρήση, με σκοπό την διεξαγωγή σταθερής βολής, υπάρχουν τέσσερις υδραυλικοί σταθεροποιητές επί του εδάφους. Σύμφωνα με την Yugoimport, το σύστημα έχει μέγιστο ρυθμό πυρός έως και πέντε βλημάτων ανά λεπτό και χρειάζεται τρία λεπτά για να τεθεί σε επιχειρησιακή δράση. Ένας γύρος βολής τριών βλημάτων των 155 χιλιοστών μπορεί να πυροδοτηθεί σε 20 δευτερόλεπτα με μέγιστη εμβέλεια βολής τα 56 χιλιόμετρα μέσω πυρομαχικών HE ERFB/RA-BB VLAP . Το όχημα μπορεί να εξοπλιστεί με επανδρωμένο πολυβόλο 7,62 mm ή 12,7 mm στην οροφή για εγγύς προστασία.

Ένας γύρος βολής τριών βλημάτων των 155 χιλιοστών μπορεί να πυροδοτηθεί σε 20 δευτερόλεπτα με μέγιστη εμβέλεια βολής τα 56 χιλιόμετρα μέσω πυρομαχικών HE ERFB/RA-BB VLAP

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, μπορεί να επιχειρεί και με δίχτυ καμουφλάζ, το οποίο παρέχει προστασία σε διάφορες ζώνες ακτινοβολίας. Το σύστημα μπορεί να επιχειρεί σε χειροκίνητη, ημι-αυτόματη και πλήρως αυτόματη διαμόρφωση για εκτέλεση έμμεσων και άμεσων βολών σε τόξο 160 μοιρών.

Διαθέτει μονάδα προσανατολισμού, συνδυασμό INS/GPS για προσδιορισμό θέσης και σκοπευτικά για έμμεσες και άμεσες βολές. Λόγω της διαμόρφωσης 8×8 επί τροποποιημένου οχήματος KAMMAZ ή FAΡ και δεδομένης της αντοχής του σε θερμοκρασίες από -25 έως +55 βαθμών κελσίου, είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε δύσβατο χερσαίο περιβάλλον, σαν του Έβρου και της Κύπρου, διεξάγοντας βολές ακριβείας μέσω των τεσσάρων αναδιπλούμενων σκελών.

Ο κύριος οπλισμός του είναι το πυροβόλο των 155 χιλιοστών με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων, ενώ ενσωματώνει και ένα πολυβόλο των 7,62 ή 12,7 χιλιοστών

Μπορεί να φέρει το βλήμα M107-HEM με εμβέλεια 32 χιλιόμετρα, το Μ04-ΕRFB με εμβέλεια 34 χιλιόμετρα, το M02-ERFB/BB με εμβέλεια τα 42 χιλιόμετρα, το M15-HE/ERFB με εμβέλεια τα 56 χιλιόμετρα και τα εν αναπτύξει κατευθυνόμενα βλήματα Kransopol-BB και M982 Excalibur με εμβέλεια 40 χιλιόμετρα. Τα πυροβόλα διαθέτουν αυτόματο σύστημα γέμισης, καθώς και αυτόματο σύστημα τάξης. Έχουν την ικανότητα να λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες πυρός εξάγοντας στοιχεία βολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, η τιμή των πυροβόλων ανήλθε στα 3 εκατομμύρια ευρώ έκαστο, τα οποία συγκροτούν δύο Μοίρες των δώδεκα πυροβόλων. Κάθε Μοίρα διαθέτει τρεις Πυροβολαρχίες των τεσσάρων στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύθηκε σημαντικά το Πυροβολικό Μάχης της Εθνικής Φρουράς, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα υπήρξε για την αναβάθμιση των ικανοτήτων στοχοποίησης με την απόκτηση Ισραηλινών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Aerostar Tactical της εταιρείας Aeronautics). H χαμηλή τιμή των συστημάτων τα καθιστούν ελκυστική επιλογή για τον Ελληνικό Στρατό.