Το NORA B-52 θα μπορούσε να λεχθεί και ως Alexander The Great, System (TGS). Την 1η Οκτωβρίου 2019 αντικρίσαμε για πρώτη φορά τα Σερβικά Αυτοκινούμενα Πυροβόλα Νοra B-52 κατά την παρέλαση της Εθνικής Επετείου της Κύπρου. Με πρωτοβουλίες και ενέργειες του τότε Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη, αποφασίστηκε η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης της Εθνικής Φρουράς. Εξετάστηκαν διάφορες λύσεις και κρίθηκε ως βέλτιστη λύση σε σχέση κόστους οφέλους, η απόκτηση των Σερβικών Πυροβόλων. Η συμφωνία για την απόκτηση υπεγράφη τον Δεκέμβριου του 2017, με την πρώτη Μοίρα να καταφτάνει τον Σεπτέμβριο του 2019 και η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο δημιουργίας ενός βληματοκεντρικού μοντέλου μάχης, ο Αμερικανικός Στρατός σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες οδηγούνται στην ανάπτυξη πληθώρας αυτόνομων/ημι-αυτόνομων πυρομαχικών τα οποία θα είναι συμβατά με πλατφόρμες που πληρούν τα νατοϊκά πρότυπα. Σερβικά πυροβόλα σαν το Νora B-52 αποτελούν μία οικογένεια συστημάτων όπου λόγω του σχετικά μικρού χρηματικού κόστους τους, είναι ικανά μέσω των κατάλληλων βλημάτων να προβάλουν ασύμμετρα καταστρεπτικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε στενό γεωγραφικό περιβάλλον μάχης.

Στο πλαίσιο ενός βληματοκεντρικού μοντέλου μάχης, τα βλήματα είναι ικανά να διεξάγουν με πλήρη αυτονομία λειτουργίες αναγνώρισης στόχου, μεταφοράς δεδομένων μάχης, ιχνηλάτησης και παρακολούθησης.

Αυτοκινούμενο Πυροβόλο Nora B-52

Το Nora B-52 είναι ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο των 155/52 χιλιοστών, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Vojnotehnički (Στρατιωτικό Τεχνικό Ινστιτούτο MTI) στο Βελιγράδι της Σερβίας. Το πρώτο αυτοκινούμενο Nora B (αναπτύχθηκε με βάση το Nora C) σχεδιάστηκε από το MTI το 1984 με τροποποιημένο ρυμουλκούμενο πυροβόλο όπλο 152 χιλιοστών, το λεγόμενο NORA M84. Μετά το 2000, η ​​MTI ανέπτυξε νέες εκδόσεις συστημάτων πυροβολικού 4ης γενιάς με διαμέτρημα 155 χιλιοστών για τοποθέτηση σε ένα νέο σύστημα οικογένειας NORA με το ακρωνύμιο B-52.

Με πρωτοβουλίες και ενέργειες του τότε Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη, αποφασίστηκε η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης της Εθνικής Φρουράς

Η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται στο Nora B-52 βασίζεται στο εγχώριας κατασκευής FAP 2882 (8×8) cross-country με καμπίνα διοίκησης-ελέγχου στο εμπρόσθιο μέρος, κινητήρα turbo diesel 410 αλόγων, σύστημα ελέγχου πυρός και ανεξάρτητη μονάδα παροχής ισχύος, η οποία υποστηρίζει την λειτουργία του πυροβόλου σε περίπτωση απώλειας του κινητήρα. Το όχημα διαθέτει θωράκιση για θραύσματα πυροβολικού και πυρά ελαφριών όπλων. Περιλαμβάνει τον εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων LRSV M-87, ενώ στο πίσω μέρος εδράζεται αποθηκευτικός χώρος πυρομαχικών που μεταφέρει 36 βλήματα, εύφλεκτα φορτία και καύσιμα. Τα 12 εκ των 36 βλημάτων των 155 χιλιοστών βρίσκονται εντός του πύργου στο σύστημα αυτόματης γέμισης.

Σερβικά πυροβόλα σαν το Νora B-52 αποτελούν μία οικογένεια συστημάτων όπου λόγω του σχετικά μικρού χρηματικού κόστους τους, είναι ικανά μέσω των κατάλληλων βλημάτων να προβάλουν ασύμμετρα καταστρεπτικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε στενό γεωγραφικό περιβάλλον μάχης.

Κατά την επιχειρησιακή χρήση, με σκοπό την διεξαγωγή σταθερής βολής, υπάρχουν τέσσερις υδραυλικοί σταθεροποιητές επί του εδάφους. Σύμφωνα με την Yugoimport, το σύστημα έχει μέγιστο ρυθμό πυρός έως και πέντε βλημάτων ανά λεπτό και χρειάζεται τρία λεπτά για να τεθεί σε επιχειρησιακή δράση. Ένας γύρος βολής τριών βλημάτων των 155 χιλιοστών μπορεί να πυροδοτηθεί σε 20 δευτερόλεπτα με μέγιστη εμβέλεια βολής τα 56 χιλιόμετρα μέσω πυρομαχικών HE ERFB/RA-BB VLAP . Το όχημα μπορεί να εξοπλιστεί με επανδρωμένο πολυβόλο 7,62 mm ή 12,7 mm στην οροφή για εγγύς προστασία.

Ένας γύρος βολής τριών βλημάτων των 155 χιλιοστών μπορεί να πυροδοτηθεί σε 20 δευτερόλεπτα με μέγιστη εμβέλεια βολής τα 56 χιλιόμετρα μέσω πυρομαχικών HE ERFB/RA-BB VLAP

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, μπορεί να επιχειρεί και με δίχτυ καμουφλάζ, το οποίο παρέχει προστασία σε διάφορες ζώνες ακτινοβολίας. Το σύστημα μπορεί να επιχειρεί σε χειροκίνητη, ημι-αυτόματη και πλήρως αυτόματη διαμόρφωση για εκτέλεση έμμεσων και άμεσων βολών σε τόξο 160 μοιρών.

Διαθέτει μονάδα προσανατολισμού, συνδυασμό INS/GPS για προσδιορισμό θέσης και σκοπευτικά για έμμεσες και άμεσες βολές. Λόγω της διαμόρφωσης 8×8 επί τροποποιημένου οχήματος KAMMAZ ή FAΡ και δεδομένης της αντοχής του σε θερμοκρασίες από -25 έως +55 βαθμών κελσίου, είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε δύσβατο χερσαίο περιβάλλον, σαν του Έβρου και της Κύπρου, διεξάγοντας βολές ακριβείας μέσω των τεσσάρων αναδιπλούμενων σκελών.

Ο κύριος οπλισμός του είναι το πυροβόλο των 155 χιλιοστών με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων, ενώ ενσωματώνει και ένα πολυβόλο των 7,62 ή 12,7 χιλιοστών

Μπορεί να φέρει το βλήμα M107-HEM με εμβέλεια 32 χιλιόμετρα, το Μ04-ΕRFB με εμβέλεια 34 χιλιόμετρα, το M02-ERFB/BB με εμβέλεια τα 42 χιλιόμετρα, το M15-HE/ERFB με εμβέλεια τα 56 χιλιόμετρα και τα εν αναπτύξει κατευθυνόμενα βλήματα Kransopol-BB και M982 Excalibur με εμβέλεια 40 χιλιόμετρα. Τα πυροβόλα διαθέτουν αυτόματο σύστημα γέμισης, καθώς και αυτόματο σύστημα τάξης. Έχουν την ικανότητα να λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες πυρός εξάγοντας στοιχεία βολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, η τιμή των πυροβόλων ανήλθε στα 3 εκατομμύρια ευρώ έκαστο, τα οποία συγκροτούν δύο Μοίρες των δώδεκα πυροβόλων. Κάθε Μοίρα διαθέτει τρεις Πυροβολαρχίες των τεσσάρων στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύθηκε σημαντικά το Πυροβολικό Μάχης της Εθνικής Φρουράς, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα υπήρξε για την αναβάθμιση των ικανοτήτων στοχοποίησης με την απόκτηση Ισραηλινών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Aerostar Tactical της εταιρείας Aeronautics). H χαμηλή τιμή των συστημάτων τα καθιστούν ελκυστική επιλογή για τον Ελληνικό Στρατό.

Comments

 1. H κυπρος ειναι διαφορετικό terrain απο τα ελληνοτουρκικά σύνορα …Εδω χρειαζόμαστε ερπύστριες και μεταχειρισμενα ηδη ενταγμένα όπλα όπως τα PzH 2000 και M109A7 .Αντε πανε στα χωράφια του εβρου με την νταλίκα του B52, θα κολλήσει κατευθείαν .

   1. Στα βουνά και τους λόφους των νησιών ακόμα καλύτερα .Δεν μπορούν να μπουν στα κοτρόνια τα φορτηγά .Για την κυπρο ειναι μια χαρα ομως να παρουν κιαλα

   1. shoot & scoot μπορει να το κανει και το φορτηγο ,δες πχ το σουδικο Archer . Με τηλεκτροντρολακια παιζουν πληρως αυτοματο … Και ολοι λεν οτι ειναι Allterrain .Αλλα ερπύστρια δεν ειναι .PzH 2000 και M109 μεχρι να σβήσει ο ήλιος . 9 μέτρα ειναι και τα 2 και λέμε οτι ειναι μεγάλα ,για σκέψου ενα βαρύ φορτηγό 30τονους να ανέβει λόφο με διάσπαρτους βράχους και βραχάκια λάσπες να δεις τι έχει να γίνει .

    1. Καλημέρα το έχω ξαναγράψει στο παρελθόν
     Παρά πολύς μεγάλος αριθμός εγχώριας κατασκευής πυραύλων κρουζ με άγνωστο χλμ αριθμό πχ 1000 -1500 για να υπάρχει κάτι να βάλεις στο τραπέζι αποτροπή .

     1. Είναι απίστευτη η ολιγωρία μας στο θέμα των πυραύλων! Πριν 25 χρόνια οι Τούρκοι ξεκίνησαν με τους Yildirim 1 με εμβέλεια 150km και τώρα ετοιμάζουν τον 4 με εμβέλεια 2500km. Έφτιαξαν και Bora εφτιαξαν και SOM και η δική μας απάντησή μας είναι η απάθεια.

  1. τα ιδια λαθη συνεχιζονται. Πολυτυπια (ΚΑΙ Dana ΚΑΙ ΝΟRA ) , δευτεροκλασσατα αδοκιμαστα συστηματα, ελλειπεις ικανοτητες ( χωρις shoot & scoot μπροστα στα firtina) . Απλα να δειχνουν οτι κατι κανουν για την αμυνα.

 2. Όταν υπήρχαν μεταχειρισμένα pzh 2000 εμείς κοιμόμασταν τώρα είναι αργά δεν υπάρχει κανένα ούτε για δείγμα.Η μόνη λύση είναι η αγορά φτηνών συστημάτων όπως τα σερβικα και με μια παραγγελία για αρχή 3 μοιρών δηλαδή 54 πυροβολων μπορούμε να διεκδικήσουμε και συναρμολογηση στην Ελλάδα με κάποιο ποσοστό εγχώριας προστιθέμενη αξίας.

 3. Αν δεν βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα μπαραϊκταρ και άλλα ucav των Τούρκων, βλέπω τα πυροβόλα και ότι άλλο είναι ορατό να πέφτουν θύμα των mam-l κτλ.
  Το πάθημα της Αρμενίας πρέπει να μας γίνει μάθημα. Κύπρος, Ελλάδα, Αρμενία, Ισραήλ, Σερβία, Γαλλία… δε μπορούμε να πάμε με μιά ή με κάποιες απ’αυτές τις χώρες σε σχεδίαση και μαζική συμπαραγωγή οπλισμένων drones?
  Αυτά που μάθαμε από το nEuron, θα βγάλουν προϊόν;
  Στόχος μας θα πρέπει να είναι να μπούνε όλλοι οι κλάδοι των ΕΔ μαζικά σε μη επανδρωμένα. Και όχι μόνο σ’αυτά που βγάζουν βιντεο και φωτογραφίες. Φθηνές λύσεις και σώζουν ζωές.

   1. Το προβλημα αφενος ειναι η ανιχνευση τους και η καταρριψη εαν κάταστει δυνατη αφου για ενα μικρης αξιας ΜΕΑ θα χρησιμοποιηθει πολυτιμος πυραυλιο πολλαπλασιας αξιας απομειωνοντας το περιορισμενο οπλοστασιο της ΠΑ .Ουτε η ΠΑ εχει την πολυτελεια να κυνηγαει ΜΕΑ και drone αποτα 600+ που οπως εχουν δηλωσει θα κατασκευασουν οι Τουρκοι παραμελωντας αλλες κρισιμοτερες αποστολες ενω τα TB2 δεν παρεμβαλλονται ειτε λογω πολλαπλων ζευξεων ειτε λογω δορυφορικης η συνεργατικης με αλλα ΜΕΑ πλοηγησης.Αλλωστε ηδη οι Τουρκοι σχεδιαζουν ΜΕΑ οπλισμενα με βληματα αερος αερος αρα η εννοια της ευκολης καταριψης ειναι καθαρα αυθαιρετη απο πλευρας ιχνων ικανοτητας του δικτυου ρανταρ μας μεχρι διαχειρισης επιθεσεων κορεσμου αφου η ΤΗΚ δεν θα αφησει την ΠΑ να δρασει συμφωνα με τα σχεδια της.

 4. Γιατι πηραν τα σέρβικα, και οχι ενα Α/Κ ερπυστριοφορο πυροβολο δυτικοευρωπαϊκής προελευσεως και εγνωσμενης αξίας ; Διοτι ο Ανα(ν)στασιάδης εδινε λιγα λεφτα. Ομως η φτήνια τρώει τον παρά.
  Βεβαια από το καθόλου, καλά ειναι και τα σέρβικα. Σαφως ειναι ενα σημαντικο βημα προς τα εμπρός σε σχεση με την προηγουμενη κατασταση.
  Μου αρέσει που καποιοι εδω περα μου θέλουνε και…..»Κυπριακό Ναυτικό». Ας φτιάξουν Πυροβολικό πρώτα……

  1. Αν κάνει την δουλεια του το Σερβικο, αν πετυχαινει τις προδιαγραφες τις οποιες διαφημιζε (και κριθηκε ως ικανοποιητικη επιλογη ως συνέπεια) τοτε δε βλεπω καπου το προβλημα. Το να ψωνιζεις παντα απο το πανω ράφι, δεν ειναι πάντα η καλυτερη τακτικη.

  2. Και οι Αρμενιοι ειχαν αναλογες αραχνιασμενες σκεψεις για πυροβολικο αμελωντας την ΠΑ τους και ειδαμε την καταληξη τους..
   Η αμυνα χτιζεται ισορροπημενα και οχι με νοοτροπιες να φτιαξουμε πρωτα αδιαφορωντας γιατα υπολοιπα.
   Αλλιως ας αγορασουν μονο πυροβολα οι Κυπριοι.

  3. Είσαι σίγουρος πως δεν το προσπάθησαν;

   Γνωρίζεις πως οι αμερικάνοι έχουν ακόμα εμπάργκο στην Κυπριακή Δημοκρατία και πως αυτό επηρεάζει και ευρωπαικά συστήματα που ενσωματόνουν το παραμικρό αμερικανικό εξάρτημα;

   Πολύ θα ήθελα να είχαμε ομοιοτυπία με την ΕΦ. Να έχουμε κοινή εκπαίδευση, συντήρηση, λογιστική υποστήριξη κτλ στα συστήματα μας. Αυτό το πλεονέκτημα των κατοχικών δυνάμεων που έχουν απόλυτη ταύτιση υλικού (αμερικανικού κυρίως) με τον τουρκικό στρατό.

 5. Σίγουρα χρειαζόμαστε πρόσθετους αριθμούς στα γνωστά σε εμάς PzH 2000 , που πάνε παντού
  όντας ερπυστριοφόρα.
  Τα M109A7 δύσκολο να τα βρούμε Μτχ και σε καλές τιμές μιας και είναι η τελευταία έκδοση
  του μοντέλου. Ίσως λιγότερο δύσκολη η απόκτηση των Μ109Α6, όπου δεν προβλέπεται η αναβάθμισή τους από τον κάτοχο
  Το NORA B-52 θα μπορούσαν να είναι πολύ καλή εναλλακτική, εφόσον δεν αποκτούσαμε τους αριθμούς
  των PzH 2000 που μας ενδιαφέρουν. Χαμηλό κόστος απόκτησης, γρήγορη τάξη, ταχυβολία, μεγάλο βεληνεκές.
  Δεν χρειάζεται να αναπτυχθούν σε βαλτώδεις περιοχές του Έβρου. Λόγω μεγάλου βεληνεκούς, μπορούν να είναι ανεπτυγμένες οι μοίρες σε ‘βατές περιοχές’ πέριξ της Αλεξανδρούπολης (γνωστές περιοχές στους επιτελείς όπου ευνοείται η βολή και η αλλαγή θέσεως) και να προσβάλλουν άνετα συγκεντρώσεις αντιπάλου πέραν των συνόρων

 6. Καλησπερα σε ολους.
  Αρχικα συμφωνω με τον Digeni για την καταλληλοτητα των ερπυστριοφορων σε σχεση με τα τροχοφορα.Αν κ το πυκνοτερο οδικο δικτυο της Θρακης,ισως επιτρεπει την μερικη,οχι καθολικη ομως χρηση των δευτερων.Οσον αφορα την αποκτηση μεταχειρισμενων,τα γερμανικα κ ολλανδικα PhZ 2000,μαλλον δεν ηταν ποτε διαθεσιμα για μας κ οπως σωστα κατα την γνωμη μου ειπε ο Digenis,καλυτερα να μην ελπιζουμε σε αυτα.
  Θα διαφωνησω μαζι σου φιλε Digeni για τα Μ109Α7.Δεν τα θεωρω την καλυτερη λυση,αν ειναι διαθεσιμα,για τον λογω οτι δεν εχουν δυνατοτητα βολης σε ριπη[3 βολες σε 12 η 15 η 18 δευτ],που προσφερουν αλλα συγρονα πυροβολα.Ακομα κ με τα Μ109Α3GEA2,το πληρωμα μπορει να εκτελεση ταχεια βολη 3 βληματων σε 20 δευτερολιεπτα!!!!
  Μια ιδεα που ειχα ψαχνοντας λιγο το θεμα,ειναι μηπως αυτοσχεδιασουμε με τις λυσεις της KMW.Κ εξηγουμαι.Περα των ικανοτατων αλλα ακριβων PhZ 2000,η εταιρεια προσφερει τα DONAR κ RCH 155 σαν φθηνοτερες λυσεις.Κ τα 2 φερουν το ιδιο πυροβολο με τα »panzer» κ φιλοξενουνται σε διαφορετικα σασια.Το DONAR σε σασι οχηματος ASCOD 2[περιστρεφομενος πυργος κ καμπινα πληρωματος]κ το RCH 155 σε BOXER[με τα ιδια χαρακτηριστικα].Μηπως αν εμεις χρησιμοποιουσαμε για σασι αποσυρομενα Μ-60?…Εκτιμω οτι ετσι θα μειωσουμε περισσοτερο το κοστος
  Ευχαρισρω για την προσοχη σας

 7. Σημαντικότατη προσθήκη, συνολικά η ΕΦ όμως έχει πρόβλημα πολυτυπίας το οποίο αντί να συμμαζευτεί ξεχειλώνει.
  Μόνο στο πβ και μόνο στα αυτοκινούμενα πυροβόλα, έχει πλέον 3 διαφορετικούς τύπους (NORA, Zuzana, Mk F3), καθιστώντας δύσκολη και δαπανηρή την εκπαίδευση/συντήρηση, και απομειώνοντας την συνολική αποτελεσματικότητα σε περίοδο πιθανών επιχειρήσεων.
  Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε τα άδικα εμπάργκο κατά της Κύπρου που μειώνουν τις πιθανές πηγές προμήθειας, αλλά θα μπορούσε να γίνει και καλύτερη οργάνωση.

 8. Βλέπετε πυροβόλο εγώ βλέπω στόχους για τα τουρκικα εξοπλισμένα UAV???

  Τι ελπίδες επιβίωσης έχουν αυτά ?? Θα προλάβουν να ρίξουν καμια βολή?

  Δεν είδαμε τι έπαθαν οι Αρμένιοι?

  Νομίζω πως έχουμε μείνει πολύ πίσω και σε υλικό και σε αντιλήψεις στρατιωτικών επιχειρήσεων!!

  https://www.forbes.com/sites/pauliddon/2020/10/04/turkeys-drones-are-coming-in-all-sizes-these-days/

  1. @ CK

   Σωστη επισημανση, αλλα λαθος διαγνωση του προβληματος.

   Το προβλημα της Κυπρου δεν ειναι η αγορα των Νορα Β-52, αλλα η ελλειψη ισχυρης αεραμυνας. Αλλα βεβαια με τον ανεπαρκη Αναστασιαδη στην εξουσια, δεν προκειται να γινει τιποτα σε αυτον τον τομεα.

   Δεν ειναι δυνατον να επιτρεπουμε στην Τουρκια να εχει αεροπορικη υπεροχη στην Κυπρο. Πρεπει ενα βραδυ να μεταφερουμε τους S300 και μερικα Τor M1 στην Κυπρο χωρις να ενημερωσουμε κανεναν. Διαφορετικα ας αγοραστουν Γαλλικα αντιαεροπορικα μεγαλου βεληνεκους οπως Aster, SAMP/T κτλ.

   1. H Κυπρος εχει αφθονα Mistral και ΤOR M1, ενω εχει και καποια BUK μεσου βεληνεκους. Προφανως χρειαζεται και αλλη ενισχυση, αλλα δεν ειναι τοσο ανυπερασπιστη οσο ηταν καποτε.
    Εδω ο Ανα(ν)στασιάδης δεν εδωσε λεφτα για να αποκτησουν πραγματικα συγχρονα δυτικοευρωπαϊκα πυροβολα, και θα δωσει για τα πολυ ακριβοτερα SAMP-T ;

   1. Σαφώς απαιτείται ριζικός επανασχεδιασμός τόσο του υλικού όσο και των τακτικών

    Eπρεπε να ενισχυθεί η αεράμυνα
    Αποκτήθηκαν MISTRAL αλλα πάλι τα τουρκικα UAV μπορούν να επιχειρούν εκτος φακέλου εμπλοκής

    Μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης έχει ένα εκτοξευτής SPIKE-NLOS πάνω σε ένα 4×4 TOYOTA,DATSUN,LAND ROVER κινούμενο εντός αστικού ιστού παρα τα NORA!!

    1. @CK

     «Eκτος φακελλου εμπλοκης»; Ποιά, τα μπουζουκια του Σουλτάνου;
     Ταχυτητα πλευσης 130 km/h, μεγιστο υψος πτησης 8 km, βεληνεκες οπλων 8 km.
     Και η Κυπρος εκτος απο Μistral (vshorads) εχει και TOR M1 (shorads)

    2. Ποια Μιστραλ ; Με το αστειο βεληνεκες .Εχει καταρριψει manpads ποτε ΜΕΑ;Βλακες ειναι οι Τουρκοι να επιχειρησουν εντος ακτιναςδρασης τους;
     Αυτα προοριζονται κυριως για ελικοπτερα και αεροσκαφη με εντονο θερμικο ιχνος.
     Ποτε ΑΑ αμυνα δεν εχει κατανικησει αεροπορια παρα μοναχα φθορα προκαλεσε μεχρι να καταστραφει πληρως και καποιοι ονειροβατουν μιλωντας για τα μεσου βεληνεκους Κυπριακα συστηματα με ελαχιστους αριθμους και πυραυλικο αποθεμα.

  2. @CK

   Σταματα να μηρυκαζεις τον σανό του Σουλτάνου!
   Οι Τουρκοι εχασαν δεκαδες απο αυτα τα μπουζούκια περυσι σε Συρια και Λιβυη.

   https://defencereview.gr/megales-oi-toyrkikes-apoleies-bayraktar-tb2-sti-l/

   https://defenceredefined.com.cy/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-bayraktar-tb2-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CF%80/

   Και δεν ειναι φθηνα, (5.000.000 $$ το κομματι), δεν εχουν αμετρητα (98 εχουν) , ουτε ειναι και τοσο «εγχωρια» οσο λενε (τα βασικα υποσυστηματα εισαγονται , και ο Καναδας που ειναι ο σημαντικοτερος προμηθευτης ηδη τους εριξε εμπαργκο).

   Οι αεροδυναμικες επιδοσεις τους ειναι αντιστοιχες ενος Τσέσνα μιας αερολεσχης, και ουτε μπορουν να κανουν μεγαλη ζημια τα δυο πυραυλακια ΜΑΜ που κουβαλανε. Η Κυπριακη Εθνοφρουρα εχει αρκετα και καλα Shorads για να τα ρίξει, και το μονο που χρειαζεται ειναι καταλληλα συστηματα ηλεκτρονικου πολεμου για να παρεμβαλλει τη ζευξη τους με το σταθο ελεγχου, και κυριως τα γενικα μετρα καλυψης-αποκρυψης-παραλλαγης που ουρως ή αλλως πρεπει να λαμβανει καθε σοβαρος Στρατός.

   Ειναι γνωστο διαχρονικα οτι ο μεγαλυτερος κινδυνος για το Πυροβολικο ειναι η απο αερος απειλη. Για αυτο υπαρχει η αεραμυνα, τα διχτυα παραλλαγης, οι εναλλαγες θεσης κλπ. Τα F-16 , των Τουρκων ειναι απειρως μεγαλυτερο προβλημα απο τα μη επανδρωμενα μπουζουκια τους.

   1. Αντι να κοιτας ποσα καταστραφηκαν με μηδενικες απωλειες σε ανθρωπινες ζωες και χαμηλα κοστη κοιτα καλυτερα τι πετυχαν .Αυτα περι μπουζουκιων αστα για κανα πραβντανετ .Η υποτιμηση του αντιπαλου δημιουργει ηττες.Περιμενε τα διχτακια να αποκρυψουν ΑΑ συστηματα που μολις βαλλουν μια φορα θα γινουν πυροτεχνημα..Τα TB 2 δεν παρεμβαλλονται η παρεμβαλλονται πολυ δυσκολα με εξοπλισμο που δεν διαθετουμε και δεν ειναι σιγουρο πως διατιθεται για αγορα .Αντιστοιχα συστηματα χρησιμοποιησαν οι Αρμενιοι με φτωχα αποτελεσματα ενω οενας σταθμος παρεμβολης καταστραφηκε απο τα μπουζουκια οπως τα αποκαλεις.Το εγραψε ο κ.Ζηκιδης σε σχολιο του σε αλλο ιστοτοπο .Ειδικα η νεοτερη εκδοση με δορυφορικη ζευξη .Ο εξοπλισμος για την παρεμβολη μπορει να υφισταται αλλα ειναι μη προσιτος για εμας για πλειαδα λογων..

    1. @ ΕΤS

     Σωστος, οι παρεμβολες μπορουν να ειναι επιτυχημενες μονο για πολυ μικρα drone που πουλουν στα καταστηματα ηλεκτρονικων.

     Για Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη ειδικα με δορυφορικες επικοινωνιες, ειναι σχεδον αδυνατον να κανεις ηλεκτρονικες παρεμβολες εκτος και αν εχεις οπλα μικροκυμματων η ηλεκτρομαγνητικου παλμου.

   2. @ΝF
    Μου θυμήζεις τον κρατικό μηχανισμό που λέει όλλα καλά, ήμαστε έτοιμοι και παλικάρια για κάθε ενδεχόμενο και μόλις έπεσε το πρώτο χιόνι δε ξέρουμε που βρισκόμαστε.
    Μ’αυτά τα μπουζούκια πήραν το πάνω χέρι σε Συρία, Λιβυή και Καραμπάχ.
    Έχουν γραμμή παραγωγής, δηλ. τα φτιάχνουν όπως η VW τα αμάξια.
    Τα πυραυλάκια ΜΑΜ που υποτιμάς είναι σε θέση να κάνουν τα πυροβόλα, λέοπαρντ και ότι άλλο έχουμε κονσέρβες. Αν ήταν καθαρά τουρκική τεχνολογία κάτι γινόταν και γλιτώναμε, να που όμως προέρχοντε από τεχνογνωσία γερμανών κτλ.
    Το πρόβλημα είναι ότι δύσκολα εντοπίζοντε και μπορούν να χτυπάνε από ύψη και αποστάσεις που καν δεν θα πάρουμε χαμπάρι.
    Αν ένα μικρό drone φορτομένο με μπογιά μπορεί να περνά Καστελόριζο απαρατήρητα και να βάφει την σημαία μας, τί μπορούν να κάνουν 100 μπαϊρακταρ και 500 σμήνοι drones αυτοκτονίας με βόμβες;
    Η Αρμενία πήρε το μάθημα και δουλεύει για δικά τις UAV.
    Εμείς με «τον σανό» και τα «μπουζούκια» θα ξυπνήσουμε μόνο αν πέσει «χιόνι».

 9. Αν το σκεφτείτε αλλιώς…
  ανταλλάζουμε τα 24 Nora με 1 rafale? Πάνω κάτω ίδια λεφτά έρχονται. Τα 24 Nora μπορούμε να υποθέσουμε πως θα χτυπήσουν αρχικά (την πρώτη γεμάτη μέρα επιχειρήσεων) έστω 100 «γήινους» στόχους που μπορεί να είναι κτήρια, κέντρο διοίκησης, υποδομές, ίσως άρματα μάχης η εχθρικά πυροβόλα..
  το 1 rafale, μπορούμε να υπολογίσουμε πως μπορεί να καταρρίψει έστω 3 τουρκικά f16 και 3-5 uav. Αυτά υπό όρους πάντα με πάρα πολλές παραμέτρους να παίζουν ρόλο όπως πχ αιφνιδιασμό, αεροπορική υπέροχη του ενός ή άλλου, υποδομές, αντίληψη της επιχειρησιακης κατάστασης κτλ
  Εννοείται πως δεν νοείται «κυπριακή αεροπορία» με μόνο 1 rafale. Αν όμως υπήρχε μια σπέσιαλ ειδική ομάδα που σκοπό είχε να λειτουργήσει αυτό το ένα μοναδικό rafale, θα είχε πιθανότητες να φέρει καλύτερα αποτελέσματα από τα πυροβόλα;

  Μην κράξετε την όλη ιδέα, brainstorming κάνουμε εδώ..

  1. @CJ
   Εστω και ενα Rafale θελει την αναλογη υποδομη υποστηριξης στο εδαφος, που κανει εκατονταδες εκατομμυρια, ειτε εχεις ενα Rafale, ειτε 100 .

   Με τα λεφτα που κανουν 3 Rafale (και ομιλω για κοστος flyaway) αγοραζεται μια ολοκληρη μοιρα A/K πυροβολων Pzh-2000.
   Πρεπει να εγακταλειψουμε καποτε ολα αυτα τα σουρρεαλιστικά ονειρα για «κυπριακες αεροποριες» και «κυπριακια ναυτικα» , και να προσγειωθουμε στην πραγματικοτητα.

 10. Απαιτείται επιτακτικά η άμεση αναβάθμιση των MLRS και η αγορά UAV για το πυροβολικό. Τα MLRS έχουν απαξιωθεί και το πυροβολικό έχει παραμείνει στο αρχαίο σύστημα των επίγειων παρατηρητών.

 11. Οι Κύπριοι δεν έχουν εκμεταλλευτεί τις σχέσεις τους και την αμυντική συνεργασία με Ισραήλ και Γαλλία. Δεν το είχαν κάνει ούτε με τους Ρώσους παλαιότερα όπου θα μπορούσαν να προμηθευτούν συστήματα σαν το tos η smerch. Αυτό που πρέπει να κάνουν τώρα είναι επενδύσουν σε πυραυλικα συστήματα που μπορούν να εκτοξευτούν από υπογειες κατασκευές οπως και συστήματα που μπορούν να φορτωθούν σε μικρά ευκίνητα οχήματα

 12. δυστηχοσ το παιχνιδι στην κυπρο εχει χαθει προ πολλου.τα λεφτα που υπιρχαν στο ταμειο αμυνασ εχουν εξαφανηστη με το κουρεμα του αναστασιαδι και μυλαμε γυρο στα 7.5δισ.οποτε απο δω και περα τιποτα δεν μπορει να γινει.τα οπια οπλικα συστιματα εχουν αγοραστι ειτε απο γαλλια ειτε απο αλλου απλα εγιναν για τα ματια του κοσμου και να εχει η κυπροσ δηθεν καπια ασφαλια στο θεμα τον υδρογοναθρακον που και αυτο στο τελοσ εχει φανη οτι ηταν μια φουσκα.ο μονοσ τροποσ για να εξοπλυστι η κυπροσ τορα ειναι μεσο ισραηλ και αφτο με επυφηλαξησ

  1. Πού υπήρχαν αυτά τα 7,5 δισ. ευρώ;
   Υπάρχει κάποια πληροφορία από σοβαρές πηγές που να επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν 7,5 δισ. ευρώ μαζεμένα για την άμυνα της Κύπρου;

 13. Αυτό που εμένα με κάνει αισιόδοξο είναι ότι οι λεβέντες που χειρίζονται το πυροβόλο έγραψαν πάνω του το όνομα της κατεχόμενης Λαπηθου. Η ψυχή του Έλληνα μένει ζωντανή,όσο κι αν θέλει να την ξεγελάσει το ψευτορωμεικο. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!

  1. Φίλε, λεβέντες και μάγκες είναι και οι Αρμένιοι.
   Αλλά δεν αρκούν τα όμορφα λόγια και οι παλικαριές την στιγμή που ο εχθρός επενδύει βαριά σε οπλισμένα drones, ηλεκτρονικό πόλεμο, αυτοπρωστασία και θωράκηση και όπλα του 21ου αιώνα.

 14. O NF δεν έχει άδικο στην υπερπροβολή και προπαγάνδα που έχει γίνει για τα Τούρκικα UAV και την τεχνολογική τους υπεροχή και αποτελεσματικότητα. Πρόσφατα ανακοίνωσαν και διαστημικό πρόγραμμα με αποστολές σε Πλανήτες και εξόρυξη και εκμετάλλευση πολύτιμων μετάλλων. Δεν διευκρίνισαν αν οι πλανήτες είναι του Γαλαξία μας ή πρόκειται για πλανήτες άλλων
  Γαλαξιών ,όπου θα είναι και οι πρωτοεπισκεπτόμενοι.
  Σίγουρα όμως η ενασχόλησή τους με την παραγωγή και απόκτηση εμπειρίας σε τέτοια συστήματα, επί του πεδίου είναι μία άλλη διάσταση και η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν
  Τώρα να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε και να παράγουμε αντίστοιχα συστήματα , θα είμαστε βήματα πίσω από τη υποτυπώδες ικανότητα των γειτόνων. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί (ήδη γίνεται παρασκηνιακά) με την άμεση απόκτηση συστημάτων και μεθόδων αντιμετώπισης UAV και mini drones.

  ΥΓ: Αν αρχίσει η ΄Λαική Πανήγυρις’, μέσα στους πρώτους στόχους που θα χτυπηθούν είναι τα κέντρα ελέγχου και Διοίκησης των TB2 και drones που βρίσκονται πάντα σε μικρή σχετικά απόσταση από τα σύνορα και όχι στην ενδοχώρα. Αναφέρθηκε πρόσφατα το αεροδρόμιο της Κεσάνης 25χλμ από τα σύνορα στον Έβρο, όπου από εκεί πετάνε ΤΒ2 και drones , τόσο για επιτήρηση του Έβρου όσο και του βορειανατολικού Αιγαίου
  Υπάρχουν άλλα 5 τουλάχιστον τέτοια ‘σπυριά’ στα Μικρασιατικά, των οποίων οι συντεταγμένες είναι ήδη γραμμένες και απλά φορτώνονται στα σωστά όπλα πριν την απογείωση
  Αρκεί να δοθεί το ΟΚ σε αυτούς που πρέπει και να μην τρέχουμε στα τηλέφωνα και ευχαριστούμε τους Αμερικάνους…. πάλι

  1. Και βεβαια εχει αδικο αφου η ουσια της δρασης τους δειχνει την αξια τους οχι το επικοινωνιακο σκελος.Ηδη η δραση των Τουρκικων ΜΕΑ διδασκεται σε σχολες πολεμου και αποτελει αντικειμενο μελετης ενω η Τουρκια θεωρειται πρωτοπορος στην κατασκευη και χρηση drone πλεον ..
   https://amp.theguardian.com/world/2020/dec/29/uk-defence-secretary-hails-azerbaijans-use-of-drones-in-conflict
   Εδω διαβαζουμε αποψεις υποτιμησης του αντιπαλου και νιωθουμε ομορφα μεταξυ μας.
   Αυτα περι δρασης της ΠΑ και σιγασης τους ειναι αστεια οταν μιλαμε για εκατονταδες δειγματα με
   ελαχιστο ιχνος και καλυψη ΗΠ ειδικα οταν δρουν συνεργατικα με αλλα μεσα της Τουρκιας .Και τα μισα απο οσα πετουν να καταρριφθουν θα απομεινουν τα αλλα μισα ,απο αυτα τα μισα να αστοχησουν παλι τα υπολοιπα θα πετυχουν τους στοχους τους.
   Προφανως δεν ειναι υπεροπλα αλλα η δραση τους απαιτει αναλογη παρουσια αντιστοιχων μεσων στο οπλοστασιο μας και συστηματων ειδικα ,και το τονιζω αυτο,σχεδιασμενων για την ανιχνευση και καταρριψη η παρεμβολη τους.
   Η Ελλαδα τωρα δεν διαθετει τιποτα απο αυτα πλην γενικης χρησης ΑΑ συστηματων που μπορουν θεωρητικα να τα καταρριψουν οπως ειχαν καποια απο αυτα και οι Αρμενιοι.

 15. Δυστυχως οι αποψεις αυτες εχουν επικρατησει στον ΕΣ και τις ΕΔ γενικοτερα δημιουργωντας ενα κλιμα εφησυχασμου και βεβαιοτητας για την εκβαση μιας συγκρουσης επενδυοντας σε απαρχαιωμενα δογματα και τακτικες με αρχαιο εξοπλισμο και νοοτροπιες χρησης.
  Η κατασταση θυμιζει Ιρακ πριν σαρωθει απο τις συμμαχικες δυναμεις.
  Η στρατηγικη χρεωκοπια συνοψιζεται στο εξης απλο παραδειγμα..
  Εγινε οτι εγινε στο Αρτσαχ ..και αλλου απο την Τουρκια
  Δημιουργηθηκε μια επιτροπη απο στρατιωτικους και αναλυτες ασχετως ειδικοτητας με πολιτικη η αλλη εντολη ωστε να φτιαξει μια εκθεση με συμπερασματα απο την συγκρουση, τις τακτικες ,τα μεσα και τον τροπο δρασης ολων με δεσμευτικες προτασεις αλλαγων στο στρατευμα με χρονοδιαγραμμα βαση αυτων ακριβως των παρατηρησεων που θα λειτουργουσαν ως οδικος χαρτης αναγκαιων παρεμβασεων;
  Ακουσατε η διαβασατε καποια τοποθετηση υψηλοβαθμου στρατιωτικου εν ενεργεια και οχι αποστρατου εικοσι χρονια πριν για αλλαγες η αγορες και μετεξελιξη του στρατευματος με εισαγωγη νεων τακτικων;
  Καποιοι αφηνουν να εννοηθει οτι παρακολουθουμε τις εξελιξεις ενω στην ουσια η ελλειψη μελετων ,εργασιων στην ΣΣΕ και σε σχολες ,η απουσια αγορων καθολα προσιτων οικονομικα αλλα κομβικων για την αμυνα μας δειχνουν απολυτη αδιαφορια και εφησυχασμο.
  Με ποιο σχεδιο θα πορευτουμε με ποιουςστοχους και με ποια μεσα;
  Βαδιζουμε τυφλοι στο σκοταδι με αλλοπροσαλλες αγορες ελαχιστων μεσων χωρις αντικρυσμα ενω η παραγωγη ειναι η μονη σιγουρη οδος ειδικα στα ΜΕΑ.
  Αγορασαμε μερικα Heron και καποιοι μιλουν ηδη για νεα αγορα Reaper δειχνοντας οτι ειναι ανικανοι για στοιχειωδη σκεψη .Ενω με τα ιδια χρηματα αγοραζαμε δεκαδες σχεδον παρομοιων επιδοσεων απο τριτη ωρα απο την οποια προμηθευτηκε και η Σερβια με μεταφορα τεχνογνωσιας .
  Οι Τουρκοι ηδη δοκιμαζουν ΜΕΑ με οπλισμο αερος αερος και αλλα μεταφορικα και εδω δεν μπορουν να αποφασισουν τι εχουμε αναγκη ακομη χωρις φονικα ΜΕΑ καν στο οπλοστασιο μας..
  Μηνας μπαινει μηνας βγαινει το χρημα να πεφτει στα στελεχη και προοδος μηδενικη.

 16. @ΕTS
  Δεν διαφωνούμε στο οτι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και πρέπει άμεσα οι ίδιοι να αποκτήσουμε παραγωγικές δυνατότητες στα εν λόγω συστήματα. Επίσης, συμπεράσματα έχουν βγει και ακόμα αναλύονται τα πεπραγμένα του Ναγκόρνο. Καταλαβαίνεις βέβαια οτι τα συμπεράσματα και οι προτεινόμενες λύσεις αντιμετώπισης δεν λαμβάνουν χώρο σε ενημερωτικά έντυπα ή ιστοσελίδες για ευνόητους λόγους.
  Θεωρείται μείζονος σημασίας η απόκτηση συστημάτων εναντίον UAV και drones , γιατί η εγχώρια ανάπτυξη και παραγωγή θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα και το οποίο θα πρέπει να είναι το δεύτερο στην σειρά βήμα.
  Επίσης, γίνονται αρκετές δοκιμές (μη ανακοινώσιμες) τόσο στα μέσα ηλεκτρονικών παρεμβολών όσο και στην θωράκιση από επιθέσεις κυβερνοπολέμου, που πάντα προηγούνται μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης.
  Ξέρουμε ,λέω θεωρητικά, εάν ήδη σε νησιά και κατά μήκος των συνόρων δοκιμάζονται διάφορα συστήματα τα περισσότερα έστω μέσω τροποποιήσεων/δοκιμών/έρευνας υφιστάμενων μέσων. Μήπως τα ΤΒ2 δεν κάνουν τόσο εύκολα τις βόλτες τους στα παράλια και καταγράφονται τεχνικές παρακολούθησης και ΄συνήθειες΄? Από τα ελάχιστα που γνωρίζω, τέτοιες πληροφορίες δεν απελευθερώνονται στα ΜΜΕ για να κάνουμε εύκολη κριτική και να τους προτείνουμε λύσεις στις παραλείψεις τους.
  Συμφωνώ οτι θα έπρεπε να παίρνονται γρηγορότερα οι αποφάσεις και οι αλλαγές στα δόγματα αντιμετώπισης τέτοιων απειλών. Μην λησμονούμε όμως ,την χειμέρια νάρκη των μνημονίων (με Ευρωπαϊκή επίβλεψη), που πάγωσε τα πάντα για 12 χρόνια, όταν οι άλλοι με πακτωλό μαύρου χρήματος γνωστής προέλευσης (με την ανοχή των συμμάχων μας), προχωρούσαν σε εγχώρια έρευνα και παραγωγή τέτοιων συστημάτων.
  Σίγουρα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και πρέπει άμεσα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος με γρήγορες αποφάσεις.
  Πάντως, θα πολεμήσουμε με οτι έχουμε, αν γίνει οτιδήποτε και δεν θα κλάψουμε την μοίρα μας .
  Και Ναι ,τα UAV και τα Drones δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζονται από την Π.Α, και από την Αεροπορία Στρατού μιας και οι δύο έχουν συγκεκριμένες αποστολές να φέρουν εις πέρας πεπερασμένους πόρους να διαχειριστούν. Ούτε αναμένονται manpads να είναι η λύση, ούτε συμφέρει να ‘ανοίγουν’ τα shorads για να εντοπίσουν τέτοιες απειλές
  Για αυτό τον λόγο και μέχρι να αποκτήσουμε τέτοιες δυνατότητες(ή να αποκαλύψουμε δικές μας τεχνικές), το δόγμα μας είναι οτι η Π.Α χτυπάει τις ήδη γνωστές βάσεις τους, προτού αυτά χρησιμοποιηθούν
  Άλλωστε αν η Π.Α επιτελέσει το καθήκον της της εναέριας υπεροχής, θα έχει επιφέρει χτυπήματα αποδιοργάνωσης και δυσλειτουργικότητας στην αντίπαλη αεροπορία και στις κύριες δομές της Το παραπάνω δεν είναι εφησυχασμός, είναι επιτελικός σχεδιασμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *