Ο Νίκος Παπάτσας ένας εξαιρετικός επαγγελματίας της αμυντικής βιομηχανίας που διακρίνεται για το ήθος και τον ακέραιο χαρακτήρα του αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη περίδο για την ελληνική αμυντική βιομηχανία τα ηνία της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας.

Ο Νίκος Παπάτσας, Αντιπρόεδρος και Senior Partner του EFA GROUP, του μεγαλύτερου αμυντικού ομίλου στην Ελλάδα με εξαγωγές πάνω από το 90% σε όλον τον κόσμο, ανέλαβε μόλις την Προεδρία στην Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α), διαδεχόμενος τον Ευάγγελο Βερονικιάτη της MILTECH. Αυτό αποτελεί είδηση μεγάλης στροφής για την Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες κρατικές και ιδιωτικές εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες στην Ελλάδα, σε μια περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για την άμυνα της πατρίδας μας.

Είναι ξεκάθαρη η νέα πλεύση για ανανέωση και πλήρη εκσυγχρονισμό της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α υπό όρους πλήρους ανταγωνισμού και εξωστρέφειας. Γνωρίζοντας την εξωστρεφή στρατηγική του Ομίλου EFA GROUP αλλά και τη θεαματική άνοδο σε πωλήσεις και εξαγωγές (βλ. όργανα νυχτερινής όρασης ΤΗΕΟΝ SENSORS, projects της SCYTALYS κλπ), αντιλαμβανόμαστε ότι ο νέος Πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α, θα θελήσει να εκσυγχρονίσει την Ένωση και να βοηθήσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία όχι μόνο να αναλαμβάνει κατασκευαστικό έργο, αλλά μετά αυτό το έργο να το μετουσιώνει σε περισσότερες δουλειές και εξαγωγές.

Επιτέλους, καθαρές λύσεις που θα βασίζονται στην πραγματική δυναμική των ελληνικών εταιριών, στην τεχνογνωσία τους, στον εξωστρεφή τους χαρακτήρα και όχι απλά στον αριθμό των εργαζομένων και στις πολιτικές γνωριμίες! Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου Προέδρου.

Με τον Νίκο γνωριστήκαμε πριν μερικά χρόνια και εκ τότε υπήρξε πάντα ένας αληθινός φίλος στη προσπάθεια μας μέσα από το defencereview.gr. Όντας διεύθυνος σύμβουλος στον μεγαλύτερο Όμιλο επιχειρήσεων EFA εστιασμένο στην άμυνα και ασφάλεια πάντα ήταν και είναι πρόθυμος και συνεργάσιμος να συζητήσουμε πλειάδα θεμάτων. Άλλωστε η εμπειρία του, η προσωπικότητα του και ο χαρακτήρας του πάντα ήταν και είναι ανοιχτός σε συζήτηση για τα θέματα της άμυνας.

Του ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Η παρακάτω ομιλία του είναι αδιαμφισβήτητα εξαιρετικά σημαντική καθώς δίνει το στίγμα και της προοπτικές της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας.

«Ως Πρόεδρος της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. θα ήθελα να δηλώσω ότι θα εργαστώ ώστε να μεγιστοποιήσω τη δυναμική και αυτά που πρεσβεύει η Ένωσή μας στο χώρο της αεροδιαστημικής, άμυνας και ασφάλειας τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές γίγνεσθαι. Σε μια περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για την άμυνα της πατρίδας μας ευελπιστώ ως Πρόεδρος και σε συνεργασία πάντα με το νέο ΔΣ και τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης, να εντατικοποιήσω τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες για τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής μας στα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ αλλά και στην εξωστρέφεια των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Υπάρχουν πολλές αμιγώς ελληνικές εταιρίες που τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει εμπράκτως τις δυνατότητές τους σε τεχνολογία και συστήματα άμυνας και ασφάλειας, τόσο μέσα από τις συνεργασίες τους με μεγάλες διεθνείς εταιρίες, όσο και με την επίτευξη σημαντικών εξαγωγών για συστήματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από Έλληνες μηχανικούς και εργαζόμενους συμβάλλοντας θετικά στην οικονομία της χώρας.

Είμαι βέβαιος ότι θα είναι αρωγοί όλοι, μέλη του ΔΣ και τακτικά, στο όραμά μας αυτό και θα πρέπει να δεσμευτούμε προκειμένου να ανανεώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε την Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. εισάγοντας και νέες εταιρίες-μέλη από το χώρο της αεροδιαστημικής, άμυνας και ασφάλειας και εντείνοντας τις διεργασίες και συνεργασίες που θα μεγιστοποιήσουν τη δυναμική της Ένωσης στο εγχώριο και διεθνές γίγνεσθαι.

Θέλουμε να αποκτήσει ο κλάδος μας ενιαία φωνή για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη, γι’ αυτό και προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες προς μια συγχώνευση των δύο Συνδέσμων / Ενώσεων στον χώρο της άμυνας, του ΣΕΚΠΥ και της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α., όπου θα λαμβάνονται υπόψη βασικά βιομηχανικά κριτήρια και απόδειξη ουσιαστικής ενασχόλησης στον χώρο της άμυνας, για κάθε συμμετοχή βάσει των θεσμοθετημένων διαδικασιών του Υπουργείου Άμυνας, ώστε να γίνει εφικτό να τηρηθούν στο τέλος όλες οι δημοκρατικές διαδικασίες, να υπάρξει αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση και να γίνει εφικτή η βαρύτητα της ψήφου όλων στα συλλογικά όργανα με βάση την αρχή της αναλογικότητας.

Γιατί μαζί, ενωμένοι, όλες οι εταιρίες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, κρατικές και ιδιωτικές, θα πρέπει να συνεργαστούν με τις αρμόδιες κρατικές αρχές ώστε πραγματικά να συμβάλλουν στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας. Οι ελληνικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας μπορούν να ανταγωνιστούν ξένες μεγαλύτερου μεγέθους, παρέχοντας εγχώριες λύσεις που αυξάνουν τον συντελεστή ισχύος ενώ ταυτόχρονα θα μειώνουν τον βαθμό εξάρτησης από ξένες λύσεις.

Αλλά να τονίσουμε ότι οι εγχώριες αυτές λύσεις δεν αναπτύσσονται, ούτε πρέπει ποτέ να αναπτυχθούν, σε βάρος των κρατικών προϋπολογισμών, όπως ενδεχομένως συνέβη στο παρελθόν, αλλά τουναντίον, συνδυάζοντας την εξωστρέφεια και την υψηλή ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων Μηχανικών, θα πρέπει να καταφέρουμε να προσφέρουμε οικονομικότερες και αποδοτικότερες λύσεις.

Μόνο έτσι πιστεύουμε ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα αποκτήσει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αλλά και αναγνώριση από τους συμπολίτες μας για τη συνεισφορά της όχι μόνο στη θωράκιση της χώρας, αλλά και στην περαιτέρω επανα- βιομηχανοποίηση και ταυτόχρονα στον γόνιμο εμπλουτισμό του ευρύτερου κλάδου της υψηλής τεχνολογίας. Γι’ αυτό και στα νέα εξοπλιστικά και αμυντικά προγράμματα που ορθώς υλοποιεί η χώρα μας την περίοδο που διανύουμε, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία πρέπει να έχει συμμετοχή προκειμένου να αξιοποιηθεί η πολύτιμη τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί σε εθνικό επίπεδο, αλλά και η εμπειρία του επιστημονικού και βιομηχανικού δυναμικού της χώρας.

Σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ και τις ΕΔ χρειάζεται να γίνουμε αρωγοί στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τους, που σε συνδυασμό με κονδύλια έρευνας και ανάπτυξης, θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που πραγματικά η ΕΑΒΙ να αποτελέσει πυλώνα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Υποστήριξης για τις ΕΔ, αλλά και θα συμβάλλει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».