Μιλώντας πριν από λίγο στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μίλησε για την Τουρκία, αλλά και για τις εξοπλιστικές προτεραιότητες της χώρας. Σχετικά με τις έκνομες ενέργειες, που προγραμματίζει η Τουρκία, νότια του Καστελόριζου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι «θα παρακολουθούμε από κοντά και θα επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια ανάλογα με την περίσταση και την συμπεριφορά. Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι, αυτό είναι το μόνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω».

Στον τομέα των εξοπλιστικών ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε την πρόθεση οικοδόμησης ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αναφέρθηκε και στα προγράμματα αναβάθμισης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Επίσης, δήλωσε ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τα F-35, καθώς αποτελεί προτεραιότητα η αναβάθμιση των F-16 και των Mirage-2000, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει η αναβάθμιση των γαλλικών μαχητικών.

Comments

 1. Σωστή η τοποθέτηση για αρχή, μένει να δούμε τι μπορεί να γίνει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα με μεταχειρισμένες λύσεις και υποστήριξη το ήδη υπάρχοντος στόλου.

 2. Και να θέλουμε F-35 με τι λεφτά θα αγοράσουμε ? Μήπως με αυτά που δεν έχουμε ούτε για ανταλλακτικά για τα σημερινά αεροπλάνα μας ?
  Σε ότι αφορά την Π.Α, τα Φάντομ πρέπει να αποσυρθούν άμεσα, τα M-2000EGM δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης και θα πρέπει να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν από κάποια Μ-2000-5 ενώ για τα εκπαιδευτικά μπορεί να βρεθεί λύση με την αγορά κάποιων Hawk από αραβική χώρα, π.χ τα ΜΚ-65 της Σ. Αραβίας. Κατόπιν αυτά που θα αγοράσουμε θα πρέπει να περάσουν από πρόγραμμα αναβάθμισης.
  Στο Π.Ν οι 3 μη εκσυγχρονισμένες S, οι 3 S-148, τα 3 U-209/1100, τα 2 παλαιά Π.Γ.Υ (ηλικίας 51 χρονών !) και οι 5 Kομπαντάντ ΙΙΒ πρέπει να αποσυρθούν άμεσα. Σε φρεγάτες δεν πρέπει να αγοράσουμε γαλλικές αλλά 4 γερμανικές ΜΕΚΟ Α-200, που είναι πιο οικονομικές ενώ σε α/α πυραύλους πρέπει να συνεχίσουμε με τους ESSM. Επίσης, για να πάρουν την δουλειά οι γερμανοί να μας πουλήσουν τις 4 F-123 τους. Έτσι ο στόλος φρεγατών θα ανανεωθεί μερικώς άμεσα ενώ μετά θα ακολουθήσουν 4 -και όχι 2 ακριβές γαλλικές- φρεγάτες ου θα πρέπει να ναυπηγηθούν στην Γερμανία και όχι στα πεθαμένα ελληνικά ναυπηγεία. Αν ναυπηγηθούν φρεγάτες στην Ελλάδα αυτό θα είναι ταφόπλακα για το Π.Ν. Θα τις παραλάβει κάποτε.
  Η θητεία πρέπει να αυξηθεί αλλά και πολλές μονάδες πρέπει να κλείσουν. Ότι δεν αυξάνεται η θητεία είναι γιατί αυτό έχει σοβαρό πολιτικό κόστος και ειδικά τώρα θα ,,χτυπήσει,, πολύ άσχημα στον κοσμάκη που μία νέα κυβέρνηση θα την αυξήσει.
  Επίσης, στον Ε.Σ πρέπει να αποσυρθούν τα 500 παλαιά αμερικανικά άρματα όπως και τα Μ-110 κ.α συστήματα. Αναγκαστικά πρέπει να πέσουν οι οροφές. Για αντιαποβατικά ας βάλουν τα 500 Zu-23 σε ΤΟΜΠ. Και στην Συρία έτσι πολεμούν 8 χρόνια…

  1. Το Π.Ν έχει πολλή σαβούρα να ξεφορτωθεί αλλα για να γίνει αυτό, απαιτείται σχεδιασμός που δεν υφίσταται. Το σενάριο με τις γερμανικές ΜΕΚΟ Α-200, δεν κατάλαβα. Πως συμπεραίνεις οτι θα είναι φθηνότερες όταν οι αιγύπτιοι πληρώνουν 500 εκ την μία χωρίς να πλησιάζουν τα σκάφη καν την εκπλήρωση των απαιτήσεων που θέτει το Π.Ν. Γιατί εάν εξοπλιστούν με aesa ρανταρ και SM-2, τότε το κόστος θα εκτοξευτεί στα 800 εκ το σκάφος. όσο για τα ναυπηγεία αντιλαμβάνομαι αυτό που λές, αλλα είναι αδύνατο να μην δωθεί δουλειά σε αυτούς. Απλά αδύνατο!

   1. Δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει ΜΕΚΟ Α-200 με SM-2. Κοντά στα 500 εκατ. έχει η κάθε μία ενώ η Μπελαρά έχει 650 εκατ. Για 4 πλοία η διαφορά είναι 600 εκατ. ευρώ. Δεν τα λες και λίγα..
    Όπως και αν έχει, και στο Π.Ν πρέπει να πέσουν οι οροφές. Δεν νοείται μικρή και καταχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, να έχει 13 φρεγάτες και 11 υποβρύχια. Ασχέτως ποιες είναι οι ανάγκες και οι απειλές οι φρεγάτες πρέπει να πέσουν στις 8, επίσης να αγοραστούν 4 80μέτρα O.P.V, ενώ στα υποβρύχια 8 είναι μία καλή οροφή. Στις πυραυλακάτους 12 είναι μια χαρά.

 3. Εδώ λέει σημαντικά πράγματα:

  ‘Προτεραιότητα η αναβάθμιση των Mirage και η ενίσχυση του Στόλου, όχι τα F-35, δεν αυξάνεται η θητεία’

  Επίσης, αυτό το “Δεν θα κάτσουμε να τους κοιτάμε“ τι ακριβώς σημάινει; Πως πάλι θα παρακαλάμε ξένες δυνάμεις να επέμβουν ή πως επιτέλους θα απαντήσουμε εμείς δυναμικά;

  Δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρος σε τίποτα από αυτά που λέει. Π.χ. ‘όχι σε F-35’ δεν σημαίνει απαραίτητα και όχι σε F-15 ή Rafale.

  Το ίδιο και με την αύξηση στην θητεία. Λέει:

  ‘Δεν εξετάζεται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας και κακώς παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του. Απλά είπε πως η στρατιωτική ηγεσία εξετάζει διάφορα σενάρια, ενώ τα Επιτελεία δεν έχουν εισηγηθεί κάτι τέτοιο. Δεν μίλησε ποτέ για αύξηση της θητείας, αλλά για αναβάθμιση της θητείας (απόκτηση δεξιοτήτων από τους στρατευσίμους).’

  Αυτό ΔΕΝ αποκλείει μελλοντική αύξηση απλά όχι τώρα.

  Ήξεις αφήξεις που λένε…

 4. Να ενισχυθεί άμεσα το πυροβολικό στα νησιά και κυρίως το πυραυλικό πυροβολικό γιατί για τα υπόλοιπα πάνε με ρυθμούς ανάλογους με το γεφύρι της Άρτας! Ότι περιμένουμε απο τον Στεφανή. Ο άλλος δείχνει διακοσμητικός

  1. Συμφωνώ για το πυροβολικό. Μια χώρα σαν την δική μας και σε κατάσταση άμυνας απέναντι πολυάριθμο εχθρό θα έπρεπε να δώσει τεράστια βαρύτητα στο πυροβολικό. άλλωστε ήταν πάντα το στήριγμα του στρατού μας διαχρονικά. MLRS/ATACMS, εκσυγχρονισμό RM-70/Μ-109 , UAV, ραντάρ αντιπυροβολικού, C4I και νέα μέσα για τους ΠΑΠ και κατά την προσωπική μου άποψη το πυροβολικό των νησιών πρέπει να ενισχυθεί με ρ/κ, και πλήρης αναβάθμισης της ΔΜ, τον αφανή στυλοβάτη για αποστολές shoot&scoot.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *