Η ουκρανική εταιρία SPC Iskra, θυγατρική της UkrObonrProm, ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την ανάπτυξη ενός νέου ραντάρ αντί-πυροβολικού, υπό την ονομασία 1L220UK.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία το 1L220UK μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια όχι μόνο την πηγή της βολής, αλλά και τον τύπο της απειλής (οβίδα, ρουκέτα, πύραυλος ή όλμος). Το ραντάρ μπορεί να υπολογίσει την τροχιά της απειλής και να προσδιορίσει το σημείο προσβολής. Η παρατήρηση και καταγραφή των εχθρικών βολών, μπορεί να προσδιορίσει το σημείο εκείνο του μετώπου που δέχεται τα περισσότερα ή τα σφοδρότερα πυρά, συνεπώς να προσδιορίσει το πιθανό σημείο επίθεσης των εχθρικών τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων δυνάμεων.

Το 1L220UK μπορεί να εντοπίσει από απόσταση την ακριβή θέση ενός στοιχείου πυροβολικού, ενός πυροβόλου, ενός πολλαπλού εκτοξευτή ρουκετών, ενός όλμου, αλλά και ενός αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος, τη θέση του οποίου μπορεί να διαβιβάσει σε μαχητικά αεροσκάφη, μέσω συστήματος ζεύξης δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να εκτελέσουν αποστολές καταστολής και καταστροφής της εχθρικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Το 1L220UK παραμένει αξιόπιστο ακόμα και σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας ή έντονων ηλεκτρονικών παρεμβολών. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, το ραντάρ αυξάνει τις ικανότητες αναγνώρισης μιας μονάδας επιπέδου Τάγματος κατά 8-10 φορές, ενώ μειώνει το χρόνο παροχής πυρών υποστήριξης καθώς και την κατανάλωση πυρομαχικών.

Το ραντάρ μπορεί να εντοπίσει βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών και όλμων των 120 χιλιοστών σε αποστάσεις έως 30 χιλιόμετρα, καθώς και τακτικά βλήματα σε αποστάσεις 55-80 χιλιομέτρων. Μπορεί επίσης να εντοπίσει και μη-επανδρωμένα αεροχήματα.