Την περασμένη Τρίτη, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο της για την ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει και την ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους για την αντικατάσταση των JAS-39 Grippen. Μέχρι την έλευση του νέου αεροσκάφους, η Σουηδία θα βασίζεται στα JAS-39C/D και στα νεότερα και ικανότερα JAS-39E/F.

Ο Σουηδικός Στρατός θα αναδιοργανωθεί και θα αποτελείται από τρείς Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, μία Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία και ένα Μηχανοκίνητο Τάγμα, το οποίο θα σταθμεύει στο νησί Gotland. Έμφαση θα δοθεί στις μονάδες καταδρομών, συλλογής πληροφοριών, εσωτερικής ασφαλείας, πυροβολικού, μηχανικού, εφοδιασμού και αντιαεροπορικής άμυνας.

Στο Ναυτικό οι εν υπηρεσία κορβέτες θα αναβαθμιστούν με νέα αντιαεροπορικά συστήματα, ενώ μετά το 2025 έχει προγραμματιστεί η ναυπήγηση δύο νέων κορβετών προς αντικατάσταση ισάριθμων παλαιότερων κλάσης «Goteborg». Επίσης, το τρίτο υποβρύχιο κλάσης «Gotland» θα υποστεί πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής, ενώ ναυπηγούνται και δύο νέα υποβρύχια A-26.