Ο Υπουργός Άμυνας της Σιγκαπούρης, Ng Eng Hen, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή, ότι η χώρα του σκοπεύει σύντομα, εντός του 2018, να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την αντικατάσταση των 59 εν υπηρεσία F-16C/D Block.52 Fighting Falcon.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Σιγκαπούρης, τα νέα μαχητικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά, σε σχέση με το κόστος της απόκτησης τους (cost-effective), και να είναι εύκολα και οικονομικά στην συντήρηση και υποστήριξη τους. Στο σχετικό διαγωνισμό αναμένεται να συμμετάσχουν όλα τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη του κόσμου, όπως το ευρωπαϊκό Eurofighter Typhoon, το αμερικανικό F-35 Lightning II, το ρωσικό Su-57, το κινεζικό J-20, το γαλλικό Rafale και το σουηδικό JAS-39 Gripen.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αντικατάσταση των 59 F-16 της Σιγκαπούρης δεν θα γίνει με μια και μόνη προμήθεια, αλλά σταδιακά και σε βάθος χρόνου, με την πρώτη παραγγελία να αφορά στην προμήθεια 12 αεροσκαφών σε μια ή σε δύο διαδοχικές παραγγελίες των τεσσάρων και των οκτώ αεροσκαφών αντίστοιχα, από το 2022 και μετά.