Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας ξεκίνησε τις διαδικασίες προμήθειας νέου μαχητικού αεροσκάφους με στόχο την αντικατάσταση των αεροσκαφών MiG-29 και Su-22 (πρόγραμμα Harpia).

Σύμφωνα με την πολωνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Defence24» η πρώτη επιλογή της Πολωνίας είναι η προμήθεια 32 F-35 Lightning II για τον εξοπλισμό δύο Μοιρών, ενώ δεν αποκλείεται και η προμήθεια μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

Σήμερα η Πολεμική Αεροπορία της Πολωνίας διατηρεί σε υπηρεσία 99 μαχητικά, εκ των οποίων 31 MiG-29, 36 F-16 και 32 Su-22. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η χώρα θα πρέπει να διαθέτει 96 μαχητικά αεροσκάφη πρώτης γραμμής, οργανωμένα σε έξι (6) Μοίρες των 16 αεροσκαφών ανά Μοίρα.

Με την προμήθεια των 32 νέων αεροσκαφών, συν τα 36 F-16, που βρίσκονται σε υπηρεσία, καλύπτονται τέσσερις (4) Μοίρες. Οι άλλες δύο αναμένεται να καλυφθούν με μεταχειρισμένα F-16 από τις ΗΠΑ, εάν και εφόσον οι ΗΠΑ συναινέσουν σε ένα τέτοιο αίτημα. Σε ύστερο χρόνο η Πολωνία σχεδιάζει να αναβαθμίσει τα εν υπηρεσία και τα μεταχειρισμένα F-16 που θα παραλάβει (εάν τελικά τα παραλάβει) στο επίπεδο Viper.

Εντωμεταξύ, το δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης της χώρας αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά με 11 κινητά τρισδιάστατα ραντάρ επιτήρησης αέρος NUR-15M (TRS-15M) μέγιστου βεληνεκούς 240 χιλιομέτρων. Η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2018.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *