Το Ιράν προχώρησε στην παρουσίαση του πρώτου, εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης, μαχητικού αεροσκάφους. Η παρουσίαση έγινε σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο έκθεσης της Ιρανικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Κατά την παρουσίαση ο Πρόεδρος της χώρας, Hassan Rowhani, κάθισε στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, το οποίο ονομάζεται Kowsar και μοιάζει με το F-5 Freedom Fighter και ιδιαίτερα με την έκδοση F-5F Tiger.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim» το Kowsar είναι «ένα αεροσκάφος 4ης γενιάς με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και ραντάρ πολλαπλού ρόλου, 100% ιρανικό». Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το αεροσκάφος έχει ήδη δοκιμαστεί εκτενώς. «Μάθαμε, από τον πόλεμο με το Ιράκ ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανένα εκτός από τους εαυτούς μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός Πρόεδρος.

Πάντως το Kowsar δεν είναι το μόνο πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους που «τρέχει» το Ιράν. Στα τέλη Ιανουαρίου έγινε γνωστό, από το πρακτορείο «Tasnim», ότι το υπό ανάπτυξη μαχητικό αεροσκάφος F-313 Qaher (Κατακτητής), έχει ξεκινήσει προγραμματισμένες προ-πτητικές δοκιμές. Το F-313 ξεκίνησε να αναπτύσσεται τον Φεβρουάριο του 2013, ως ένα αεροσκάφος με χαρακτηριστικά stealth, πρωτίστως για αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.

Το F-313 αναμένεται να είναι μονοθέσιο και σχεδιάζεται από τον οργανισμό IAIO (Iran Aviation Industries Organization). Το πρόπλασμα του αεροσκάφους παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013, ενώ το πρωτότυπο παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2017.