Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας «The National Interest», ο Αμερικανικός Στρατός ξεκίνησε την παραγωγή των πρωτοτύπων μια νέας έκδοσης του αυτοκινούμενου πυροβόλου M-109A7, η οποία ενσωματώνει νέα μακρύτερη κάνη που επιτρέπει στο πυροβόλο να επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές άνω των 70 χιλιομέτρων. Τα νέα πυροβόλα θα έχουν μεγαλύτερο σασί, πάντα σε σχέση με τα M-109A7.

Το M-109A7 είναι εφοδιασμένο με τον πύργο M-128A1, με αυτόματο σύστημα γέμισης, και το πυροβόλο M-284 των 155 χιλιοστών. Με συμβατικά πυρομαχικά το μέγιστο βεληνεκές των M-109A7 είναι 24 χιλιόμετρα, ενώ με το βλήμα ακριβείας Excalibur το μέγιστο βεληνεκές αυξάνει στα 30 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο πυροβόλο θα έχει την ικανότητα να προσβάλει στόχους σε αποστάσεις άνω των 70 χιλιομέτρων, δηλαδή επιδόσεις σχεδόν ανάλογες με τις επιδόσεις των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων M-270A1, οι οποίοι επιτυγχάνουν μέγιστο βεληνεκές 84 χιλιόμετρα, με ρουκέτες ακριβείας.

Εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος, ο Αμερικανικός Στρατός, σε συνεργασία με το Γραφείο Στρατηγικών Δυνατοτήτων (SCO : Strategic Capabilities Office) του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, εξετάζει επιπρόσθετες καινοτομίες για τα M-109A7, όπως την ανάπτυξης μιας ηλεκτρομαγνητικής έκδοσης με ικανότητα εκτόξευσης βλημάτων με ασύλληπτες ταχύτητες, της τάξεως των Mach 7,5, και σε αποστάσεις πάνω από 180 χιλιόμετρα.