Η νορβηγική Kongsberg ανακοίνωσε ότι απέσπασε συμβόλαιο ύψους 583 εκατομμυρίων κορωνών (περίπου € 54 εκατομμύρια) για την προμήθεια έξι (6) αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς. Το σύστημα άρχισε να αναπτύσσεται τον Φεβρουάριο του 2017, από την Kongsberg, κατόπιν απαίτησης του Νορβηγικού Στρατού.

Το σύστημα, που είναι τοποθετημένο επί ερπυστριοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος M-113, ενσωματώνει βλήματα IRIS-T και ραντάρ έρευνας της Weibel Scientific. Η ανάπτυξη του έλκει στοιχεία και τεχνολογίες από το εν υπηρεσία NASAMS II (για παράδειγμα, το σύστημα διοίκησης και ελέγχου). Τα νέα συστήματα θα ενταχθούν στη Μοίρα που λειτουργεί τα NASAMS II. Οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2021.

Comments

 1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον σύστημα. Και με τον Iris-T, δεν είναι και μικρή η εμβέλειά του. Κατά πάσα πιθανότητα, θα φέρει (θα μάθουμε βέβαια) το εκσυγχρονισμένο σύστημα PRWB 9A33BM, εμβέλειας 18 χλμ. Οπότε θα στοχοποιεί και τα μεγαλύτερα uav. Για μένα το μόνο ερωτηματικό είναι το ραντάρ του που δεν το ξέρω.
  Γενικά, ένα σύστημα που μπορούμε να εντάξουμε στον Σ.Ξ. εάν θέλουμε, αφού και M113 έχουμε και ο IRIS-T μας είναι πολύ γνωστός, όπως άλλωστε και το σύστημα διοίκησης και ελέγχου. Επιπλέον η τιμή του είναι σχετικά προσιτή.

 2. Εχει ένα ενδιαφέρον, αλλα ο κλασικός IRIS-T δεν μας καλύπτει, θέλουμε κάτι καλύτερο από άποψη επιδόσεων όπως ο Σουηδικός Bamse (RBS23) ή MICA, ακριβοί βέβαια.
  Τιμή πάντως έχει κρατηθεί σε καλά επίπεδα.

  1. Δεν ξέρω αν ο Σουηδικός είναι καλύτερος, Γιατί ακόμα και η Σουηδία, παράγγειλε το IRIS-T SLS.
   Το Σουηδικό σύστημα που αναφέρεις, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ως σύλληψη και εργονομία, ενώ έχει και ένα πολύ γνωστό και κορυφαίο radar. Βέβαια με προβληματίζει ότι παράγγειλαν το SLS. Από την άλλη, για τον Mica, πραγματικά δεν ξέρω, ενώ και οι Γάλλοι γενικά δεν εντυπωσιάζουν με τα συστήματα τύπου SHORAD.
   Το καλό με το σύστημα του άρθρου είναι ότι αν και νέο, εμείς γνωρίζουμε όλα του τα βασικά κομμάτια και τα χρησιμοποιούμε, ενώ και η καλή τιμή του, μπορεί να μας έρθει ακόμα πολύ χαμηλή, αν υποθέσουμε ότι έχουμε να διαθέσουμε και τη βάση (Μ113). Και οπωσδήποτε, αν με κάτι τέτοιο αντικαταστήσουμε τα ASRAD ή/και τα OSA (που νομίζω ότι δεν υποστηρίζονται καν πλέον), θα αναβαθμίσουμε κατά πολύ την εγγύς α/α άμυνα.

   1. Και βέβαια, αν μπορεί να τοποθετηθεί στο εν λόγω σύστημα το Giraffe AMB, θα ήταν σούπερ νομίζω (αλλά βέβαια αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα και δεν ξέρω αν μπορεί να τοποθετηθεί σε Μ113). Δεν ξέρω το παρόν ραντάρ που φέρει, αλλά αν είναι εμβέλειας μέχρι 70-80 χλμ., τότε και το Giraffe 1X θα ήταν τέλειο (και νομίζω ότι χωρίς δυσκολία θα μπορούσε να προσαρμοστεί στο Μ113).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *