Σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα έλαβε χώρα σε όχημα που μετέφερε την ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Η αποστολή ήταν διακλαδική αποτελούνταν από 24 στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων τέσσερις Έλληνες στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ άλλοι επτά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ίδια στιγμή το ΓΕΕΘΑ σφυρίζει αδιάφορο. Στο επίσημο δελτίο τυπου που εξεδόθη αναφέρονται Έλληνες στρατιωτικοί ως ελαφρά τραυματίες.

Παρατίθεται αυτολεξεί το δελτίο τύπου όπως εκδόθηκε από το Γραφείο Τυπου του ΓΕΕΘΑ και ώρα 19.34:

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.
 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.
 
Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης.

Σχόλιο του γράφοντος:

Επίσημη ενημέρωση 6 ώρες μετά το ατύχημα στη Λιβύη εξακολουθούσε να μην υπάρχει ούτε από τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (τελικώς υπήρξε με τεράστια καθυστέρηση και ενώ στην αρχή το ΓΕΕΘΑ ανέφερε «ελαφρά τραυματίες» που τελικώς ήταν νεκροί). Πραγματικά αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανής ντροπή και την ευθύνη έχει τόσο η πολιτική όσο και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ. Ουδείς απαντούσε για ώρες στα τηλέφωνα και ουδείς έδινε επίσημη ενημέρωση εάν πράγματι υπάρχουν Έλληνες στρατιωτικοί νεκροί ή σοβαρά τραυματίες.

Και ο βασικός λόγος για τον οποίο το DefenceReview.gr δεν είχε δημοσιεύσει τη σχετική είδηση είναι επειδή αναμέναμε την επίσημη ενημέρωση (να τονιστεί πως εδώ και ώρες είχαμε τη πληροφορία πως Έλληνες στρατιωτικοί ήταν νεκροί αλλά αναμέναμε την επίσημη ενημέρωση). Η οποία όταν ελήφθη στην αρχική της μορφή αναφέρονταν σε «ελαφρά τραυματίες» παρά το γεγονός πως το ΓΕΕΘΑ γνώριζε το ατύχημα ήταν σφοδρό και με Έλληνες στρατιωτικούς βαριά τραυματίες. Άλλωστε είχαν κυκλοφορήσει και σχετικά βίντεο. Αντιθέτως επέλεξε για άλλη μια φορά να υποβαθμίσει το γεγονός από επικοινωνιακής πλευράς.

Νεότερη ενημέρωση και ώρα 00.01:

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.