Οι εθνικοί ευεργέτες και δωρητές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτικής παράδοσης και ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Το ταμείο του Εθνικού Στόλου που συγκροτήθηκε παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων με τη στήριξη απλών πολιτών και φυσικά του Γεωργίου Αβέρωφ οδήγησε στη ναυπήγηση του θωρακισμένου καταδρομικού «ΑΒΕΡΩΦ» το οποίο επέδρασε καταλυτικά στον ναυτικό αγώνα της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα.

Γράφουν οι Γιάννης Νικήτας & Δημήτρης Τσαϊλάς*

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα ακόμη περισσοτέρους «εθνικούς ευεργέτες», όπως και εγχώριους επενδυτές, που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Παραδείγματα προς μίμηση, έναν αιώνα μετά έχουμε και σήμερα αφού συνεχίζεται το έργο τους με τη στήριξη που παρέχουν στο Π.Ν μέσω παραχώρησης υλικού και χρηματικών ποσών καλύπτοντας κρίσιμες ανάγκες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την περίπτωση ναυπήγησης σκαφών ανορθόδοξου πολέμου για τη ΔΥΚ από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, την συντήρηση και κάλυψη εξόδων μεταφοράς του «ΑΒΕΡΩΦ» στη Θεσσαλονίκη ενώ επεγράφη τη Δευτέρα η σύμβαση για τη προμήθεια και την εγκατάσταση τεσσάρων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, σε μία φρεγάτα τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων, παλαιάς τεχνολογίας.

Αυτή δωρεά γίνεται από την οικογένεια Λασκαρίδη. Οι σύγχρονοι αυτοί δωρητές, είναι Έλληνες πατριώτες που διαπρέπουν στο διεθνή ναυτιλιακό στίβο και παράλληλα δεν παραλείπουν να επιστρέψουν κομμάτι της προσωπικής τους αυτής επιτυχίας και καταξίωσης με τη μορφή δωρεών στη πατρίδα τους. Το χαρακτηριστικό τους είναι η προσφορά και μόνο, που ανεξάρτητα από τα κίνητρα και το μέγεθος της, αποτελεί πάντα στοιχείο που συντείνει στην διαδικασία προόδου. Αυτά είναι μόνο ολίγα παραδείγματα όπου εθνικοί ευεργέτες και δωρητές, τάσσονται δίπλα στο Π.Ν και τις Ε.Δ της χώρας, χωρίς να διεκδικούν αριστεία αλλά τη θέση της πλήρους ουδετερότητας και της μη ανακοίνωσης των ονομάτων τους.

Επενδύουν στην δημιουργία του συμβολικού κεφαλαίου μέσω των κοινωνικών δικτύων και των συνεργιών που αναπτύσσουν με τα διάφορα μέρη της κοινωνίας. Για αυτούς τους Έλληνες η δωρεά είναι μια έννοια έμφυτη στην συνείδηση τους και μάλιστα, αποτελεί ίδιον του έλληνα πατριώτη η έννοια του ευεργετισμού. Σε χαλεπούς καιρούς όπου οι πόροι είναι περιορισμένοι, το επιχειρησιακό έργο όλο και μεγαλύτερο ενώ οι ανάγκες πολλές, αυτοί οι σύγχρονοι ευπατρίδες, καλύπτουν κρίσιμα κενά και αναδεικνύουν το διαχρονικό ρόλο τους στην υπηρεσία της πατρίδας και της κοινωνίας.

Από τη μεριά μας εκφράζουμε τη πεποίθηση για περαιτέρω διεύρυνση της άριστης ως τώρα συνεργασίας μεταξύ Ε.Δ και ευεργετών-δωρητών ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατό περισσότερες ανάγκες.

*O κ. Δημήτρης Τσαϊλάς είναι Υπονάυαρχος ε.α. ΠΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *