Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν επιτυχώς μια σειρά δοκιμαστικών βολών των νέων κατευθυνόμενων ρουκετών υψηλής ακρίβειας Vilha των 300 χιλιοστών, οι οποίες προορίζονται για χρήση από τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών 9K58 Smerch (BM-30).

Σύμφωνα με το Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της χώρας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, η επιτυχημένη ολοκλήρωση των δοκιμών ανοίγει το δρόμο για την παραγωγή και ένταξη σε υπηρεσία των νέων πυρομαχικών.

Σε σχέση με τις παλαιότερες ρουκέτες οι Vulha ενσωματώνουν βελτιωμένα πτητικά χαρακτηριστικά, νέο σύστημα καθοδήγησης υψηλής ακρίβειας και ένα νέο κινητήρα στερεού καυσίμου. Επίσης, ενσωματώνουν και σύστημα διόρθωσης της αδρανειακής πλοήγησης, το οποίο σταθεροποιεί τη ρουκέτα στον άξονα της εν πτήση.

Οι Vilha αναπτύχθηκαν από την ουκρανική Luch με ίδια μέσα, στη φιλοσοφία της σπονδυλωτής σχεδίασης έτσι ώστε να μπορούν να ενσωματώσουν διαφορετικές πολεμικές κεφαλές, ανάλογα με τη φύση της αποστολής και του στόχου.