Ο γράφων, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έχει δηλώσει το θαυμασμό του προς όλους όσους υποκινούμενοι από άδολη αγάπη προς το ΠΝ, αγωνιούν για την επιλογή των νέων ΦΓ και μάλιστα καταθέτουν τις απόψεις τους. Έχει αποφασίσει όμως, να μη λάβει μέρος σε όλη αυτή την παραφιλολογία που επικρατεί στις ιστοσελίδες του ειδικού και μη, τύπου και επιπλέον να μη λάβει το μέρος καμίας εκ των υποψηφιοτήτων. Ο λόγος είναι απλός. Υπάρχουν δεδομένα που μόνο οι εμπλεκόμενοι με το πρόγραμμα γνωρίζουν και που οι υπόλοιποι θα τα μάθουμε αρκετά χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, κάτι πολύ χρήσιμο θα ήταν η αποτύπωση της παρούσας κατάστασης των κύριων μονάδων επιφανείας (ΚΜΕ) του ΠΝ και του τουρκικού (TDK). Με τον όρο ΚΜΕ αναφερόμαστε στα πλοία μεγέθους κορβέτας και πάνω.

Στον πιο πάνω πίνακα παρουσιάζεται η ενεστώσα κατάσταση στα κατά την άποψή μας βασικά χαρακτηριστικά των ΚΜΕ.

Παρατηρείται μία γενική αριθμητική υστέρηση του ΠΝ περίπου με λόγο 1:1,5. Στον τομέα των Α/Α βλημάτων, η υστέρηση είναι του μεγέθους  1:3,76 ( αν υπολογιστούν και οι SM-1 των Gabya Class) ή του 1:1,65 αν δεν υπολογιστούν. Θεωρούμε φρόνιμο, να λαμβάνουμε πάντα το δυσμενέστερο σενάριο, παρότι υπάρχουν αποδείξεις ότι μέρος των πυραύλων παρουσίασε αστοχίες στο θέατρο επιχειρήσεων της Λιβύης. Όμως δεν θα ήταν φρόνιμο να εξάγουμε ισοπεδωτικά συμπεράσματα και να απαξιώσουμε όλο το απόθεμα των SM-1 του TDK.

Α/Α πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς τύπου SM-1 που βλήθηκε στη Λιβύη και παρουσίασε εμπλοκή. Ο αριθμός των λειτουργικών βλημάτων τύπου αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό. Σε περίπτωση μη λειτουργηκότητας αυτών οι 4 μη εκσυγχρονισμένες ΦΓ τύπου Gabya, τι είδους Α/Α μπορούν να βάλουν;;;

Κατά συνέπεια, θα κινηθούμε στην ανάλυσή μας, με τα δεδομένα του πιο πάνω πίνακα.

Πάμε να δούμε τα εξοπλιστικά των δύο ναυτικών.

Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ):

Το ΠΝ, έχει λάβει έγκριση για τέσσερις νέες ΦΓ πολλαπλού ρόλου, πλοία ενδιαμέσου λύσεως και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, πακέτο 5 δις €.

«Πλοία χωρίς πληρώματα, είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος » , είχε πει κάποτε ο Ναύαρχος Κουντουριώτης κάτι που αποδείχθηκε πέρυσι το καλοκαίρι.

Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του προγράμματος αυτού, δεν μπορεί να καθορισθεί επίσημα αν δεν ανακοινωθούν οι ανάδοχοι των διαφόρων υποπρογραμμάτων, αλλά εκτιμούμε πως λογικά θα περατωθεί λίγο πριν το 2030 για τις νέες ναυπηγήσεις. Τα πλοία της ενδιαμέσου, θα πρέπει να παραληφθούν πριν το 2023 για να έχει νόημα ο όρος «ενδιάμεση λύση» και μάλλον απ’ ότι φαίνεται θα προτιμηθούν οι ΦΓ Μ του Ολλανδικού και ίσως και του Βελγικού Ναυτικού (σε δεύτερο χρόνο).

Τουρκικό Ναυτικό (TDK):

Ο σχεδιασμός του TDK, βασίζεται στο μοντέλο του «Εθνικού Πλοίου- Milgem».

Το πρόγραμμα αυτό, αναφέρει τη ναυπήγηση τεσσάρων κορβετών κλάσεως ADA οι οποίες βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία, ναυπήγηση τεσσάρων ΦΓ πολλαπλού ρόλου κλάσεως Ι προς αντικατάσταση των ΜΕΚΟ Track I Yavuz Class (η πρώτη έπεσε στο νερό και ξεκινούν οι δοκιμές), και τη ναυπήγηση επτά (τελευταίως κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως η απαίτηση έπεσε στις τέσσερις)  ΦΓ Α/Α ρόλου  με ορίζοντα έναρξης παραδόσεων το 2027. Λόγω όμως του εμπάργκο από τις ΗΠΑ, έχουν ανακοινωθεί καθυστερήσεις και στα δύο αυτά προγράμματα. Τέλος, είναι προγραμματισμένος ένας δεύτερος εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ Track II με τουρκικά συστήματα.

Οι καθυστερήσεις στα ναυπηγικά προγράμματα είναι δεδομένες. Για παράδειγμα, δεν έχουν ακόμη στεγνώσει τα μελάνια από την είδηση ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την πώληση εκτοξευτών ΜΚ41 για τις Ι-Class. Και αν δεν βρεθεί κάποιου άλλου είδους λύση με τις ΗΠΑ ή  έστω και μέσω συναλλαγής κάτω από το τραπέζι με τρίτες χώρες, το συγκεκριμένο πρόβλημα είτε θα καθυστερήσει την επιχειρησιακή ένταξη των Ι Class, είτε οι γείτονες θα προχωρήσουν με εναλλακτική λύση η οποία όμως δεν θα έχει τις δυνατότητες δοκιμασμένων λύσεων (ESSM II – SM2).

Όπως παρατηρούμε στο πιο πάνω σχεδιάγραμμα, οι ΦΓ κλάσεως I, θα φέρουν τουρκικά συστήματα (όμοια με αυτά που θα φορέσουν οι ΜΕΚΟ Track II που θα εκσυγχρονιστούν) εκτός, από το κύριο πυροβόλο, το VLS, τα Α/Α βλήματα, το 3D και το navigation radar,  καθώς και το Close -in Weapon System. Από όλα τα συστήματα αυτά, θεωρούμε ότι ο VLS και ο τύπος των Α/Α βλημάτων είναι δομικό πρόβλημα που θα πρέπει οι γείτονες να ξύσουν την καράφλα τους μέχρι αυτή να ματώσει προκειμένου να το λύσουν. Διαφορετικά δεν έχει νόημα. Ας φανταστούμε μια I Class να φορέσει τον ΜΚ-29 των Yavuz……

Η αντικατάσταση των ΦΓ ΜΕΚΟ Κλάσεως Yavuz, αποτελούν προτεραιότητα για το TDK (Πηγή: AegeanHaw

Το CWS και το κύριο πυροβόλο, μπορούν να το πάρουν από τις Yavuz Class που θα αποσύρουν. Τα radars τα παράγει η Aselsan μετά από άδεια από τη Thales. Αν και, το 2017 διέρρευσαν στη δημοσιότητα πως τα Smart -S MK2 παρουσίασαν προβλήματα. Δε μπορέσαμε να αλιεύσουμε περεταίρω πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα, εκτός της πιο κάτω φωτό ημερομηνίας 08 Σεπ 2020,του AegeanHawk που παρουσιάζει το  LST L402 TCG Bayraktar χωρίς την κεραία του ραντάρ που ίσως έχει να κάνει με το ζήτημα αυτό, ίσως και όχι.

Επίσης, δια στόματος Ισμαήλ Ντεμίρ , ειπώθηκε ότι λόγω κάποιων «αναπροσαρμογών» (λέγε με εμπάργκο), η ναυπήγηση των τελευταίων πλοίων της κλάσης είναι υπό έλεγχο.

Το πιο πάνω αποδεικνύει ότι το ζήτημα των Α/Α βλημάτων και του εκτοξευτή τους είναι πολύ σοβαρό.

Προσέξτε, δε μιλάμε για ακύρωση του προγράμματος , αλλά για αναπροσαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων. Αυτό εξάγεται από το δεδομένο πως στα τεχνικά χαρακτηριστικά των TF-2000, ο VLS – Α/Α βλήματα, προβλέπεται να είναι τουρκικής κατασκευής.

Γεγονός που σημαίνει ότι ήδη οι γείτονες εργάζονται στην κατασκευή VLS εγχώριας κατασκευής.

Επειδή όπως είπαμε πάντα λαμβάνουμε το δυσμενέστερο σενάριο,  προκειμένου να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε τη μορφή των δύο ναυτικών ως το 2030, θα υπολογίσουμε πως οι γείτονες θα ρίξουν τα πλοία στο νερό με βάση τον προγραμματισμό τους. Τονίζουμε ότι είναι απλά ένα σενάριο που απεικονίζει τα αριθμητικά δεδομένα κι όχι τα ποιοτικά (πόσοι στόχοι εμπλέκονται ταυτόχρονα, αποστάσεις εμπλοκής κλπ κλπ) .

Δεν αποτελεί την πρότασή μας για το τι πρέπει να γίνει, αλλά μια προβολή της κατάστασης ως το 2030.

Δεδομένα σεναρίου:

 • Αγορά από το ΠΝ των δύο ολλανδικών Μ και είσοδο τους σε υπηρεσία εντός του 2023, με ταυτόχρονη αντικατάσταση δύο μη εκσυγχρονισμένων S. Σε δεύτερη φάση αγορά των βελγικών Μ και αντικατάσταση της μιας μη εκσυγχρονισμένης Μ (αυτές είναι οι επικρατέστερες πληροφορίες στις ανοιχτές πηγές έως αυτή τη στιγμή). Το φυσιολογικό θα ήταν να τοποθετούσαμε την παραλαβή των Μ ένα έτος νωρίτερα (δλδ, 2022 και 2024 αντίστοιχα, αλλά πάντα συμβαίνουν απρόοπτα).
 • Στο σενάριο έχουμε υπολογίσει να παραλάβουμε την πρώτη νέα ΦΓ το 2026, η οποία θα φέρει 16 cells Vls  (με 8*4 Α/Α βλήματα ESSM και 8 SM-2), μια κατά την άποψή μας ρεαλιστική προσέγγιση (με βάση τις προσφορές).
 • Επίσης υπολογίσαμε ότι η οροφή θα είναι αυτή που πρέπει, δηλαδή οι 14 ΦΓ.

Σχετικά με το TDK, λαμβάνουμε υπόψη ότι:

 • η πρώτη Ι Class θα παραδοθεί το 2023, η δεύτερη το 2025 και από εκεί και έπειτα μια κατ’ έτος. Την πρώτη TF-2000, την τοποθετήσαμε το 2028 με βάση τις νέες ανακοινώσεις από τον Ισμαήλ Ντεμίρ.
 • Επίσης, για τις Ι Class υπολογίσαμε ότι θα φέρουν 32 Α/Α βλήματα  τύπου ESSM όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα (8cells * 4 βλ + 8 cells * τύπου Asroc).
 • Για τις TF-2000 υπολογίσαμε 32 βλ. σαν τους SM2, 80 βλ. σαν τους ESSM (64 cells = 8 cells για «Asroc» , 32 cells «SM-2» και 20cells *4 =80 βλ. «ESSM»).

Με βάση λοιπόν το πιο πάνω παραμετροποιημένο σενάριο, το βληματικό ισοζύγιο θα διαμορφωθεί ως εξής:

Παρατηρούμε λοιπόν ότι αν το ΠΝ, επιλέξει πλοίο με μόνο 16 cells Vls η ζυγαριά δεν ισορροπεί. Ακόμη και 32 cells Vls να έχει η νέα ΦΓ, ο λόγος του Α/Α βληματικού δυναμικού θα πέσει το 2030 στο 1: 1,50.

Φανταζόμαστε πως η ηγεσία έχει υπόψη της αυτά τα δεδομένα. Και στα 32 cells = 16*4+16= 80 βλήματα, δεν υπολογίζουμε τα πιθανά RAMs. Αυτά θα έχουν άλλες αποστολές. Ο τερματοφύλακας δεν υπολογίζεται στους αμυντικούς.

Δεν είναι σοφό, να αφήνουμε τις ελπίδες μας στις κυρώσεις ώστε οι I Class να μην πέσουν στο νερό φορτωμένες με 32 Α/Α ή να παρακαλάμε οι SM-1 των Gabya να παρουσιάζουν αφλογιστίες.

Κάτι άλλο όμως που πρέπει να τύχει μεγάλης προσοχής, είναι ότι αν προχωρήσουμε με νέα ΦΓ με οχτώ (8) πυραύλους Επιφανείας – Επιφανείας, η κατάσταση επιβαρύνεται καθώς από το λόγο 1:1,23 που είναι σήμερα, θα πάει στο ο 1: 1,93, καθώς το TDK θα εξοπλίσει τα πλοία του με 16 ΑTMACA το καθένα. Οι ATMACA δεν είναι κάτι που ΘΑ έρθει. Είναι ήδη σε παραγωγή. Οι αριθμοί σε τέτοιου είδος οπλικά συστήματα έχουν την ποιότητά τους. Δε μιλάμε για ΤΟΜΠ. Μιλάμε για πυραυλικά συστήματα επί πλοίων που μπορεί να επιχειρούν 200 ν.μ νοτίως Καστελορίζου και για να ανεφοδιαστούν θα πρέπει να μεταβούν σε λιμάνι που ίσως απέχει 12 ώρες πλεύσης.

Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που πρέπει τα πληρώματά μας (που ξεκάθαρα ήταν αυτά που έσωσαν την παρτίδα πέρυσι το καλοκαίρι) πάντα να εισέρχονται στον αγώνα με υστέρηση;

Συμπεράσματα:

 1. Η νέα ΦΓ που θα αποφασισθεί θα πρέπει να μπορεί να δώσει ανάσα στο ΠΝ μειώνοντας την αριθμητική βληματική υστέρηση που  υπάρχει αυτή τη στιγμή. Προς Θεού να μην επιλέξουμε ένα σκαρί το οποίο θα έχει πιάσει τα όριά του σε θέμα φόρτου, από τώρα. Τα νέα πλοία θα πρέπει να έχουν περιθώρια.
 2. Είναι σημαντικό και τίμιο προς τα πληρώματα, να «μαζευτούν» οι αριθμοί.
 3. Ακόμη κι αν όλα προχωρήσουν όπως πρέπει, συνεχίζει να υφίσταται ένα μεγάλο ερωτηματικό. Μετά το 2030 τι; Οι γείτονες έχουν ανακοινώσει το ναυπηγικό τους πρόγραμμα. Ξεκίνησαν από ένα πλοίο των 100 μέτρων, προχωρούν σε ένα των 115 και θα περάσουν και σε ένα των 165.

Τη λύση στο πρόβλημα των Α/Α βλ – VLS θα την βρουν είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο. Μην ξεχνάμε (κι ευχαριστούμε το φίλο Μ-Κ για τη φωτό) ότι οι κινέζοι έχουν ήδη αντιγράψει την τεχνολογία και έχουν VLS με quad cells. Οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, ή μέσω μαύρης αγοράς ίσως δώσουν τη λύση στους γείτονες και σύμμαχους.

Εμείς όμως μετά το 2030, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τις 2 S που θα έχουν απομείνει, να ξεκινήσουμε την αντικατάσταση των Μ και των ΜΕΚΟ. Δηλαδή, το 2030 θα πρέπει να αντικατασταθούν 10 ΚΜΕ !!!.

Θα περιμένουμε με αγωνία.

Comments

 1. Αγαπητέ φίλε Θεοδώρε, ευχαριστούμε για το πολύ καλό άρθρο σου.θα σε παρακαλούσα στο μέλλον να επεκταθείς και στις μικρότερες μονάδες του στόλου και στα πλοία υποστήριξης, που εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

  1. @C.p.
   Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη στη Δ/ση Φρεγατών & στη Δ/ση Υποβρυχίων. Με 50χρονα υποβρύχια δεν πας πουθενά. Με Super Vita σε ρόλο Φ/Γ επίσης δεν πάμε πουθενά. Φταίνε οι Ναταρχοι που επέλεξαν ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ 3 (ακόμα δεν ξέρουμε αν ξεπεράστηκε το πρόβλημα με τις νέες πτέρυγες…) έναντι του ΕΜΖ των ΜΕΚΟ και των νέων τορπιλών που κατέληξαν στις γερμανικές που οι απέναντι τις γνωρίζουν καλά.
   Και όσο απολαμβάνω αυτήν την ώρα τη θέα της ΜΕΚΟ 200ΗΝ στον όρμο της Καρύστου, τόσο φουντώνω στη σκέψη εγκατάλειψης αυτού του πολύ καλού σκαριού! Αλήθεια, γιατί εγκαταλείφθηκε η πρόταση της SAAB; Γνωρίζουμε;

   1. Οι S είναι πολύ καλύτερο σκαρί απο τις MEKO δυστυχώς δεν μπήκαμε πιο νωρίς στην διαδικασία αναβάθμισή τους και πιο εκτενέστερης απο αυτή που έγινε.

    1. @Christos
     Σαν συμπεριφορά στη θάλασσα μάλλον έχεις δίκιο αλλά η ολιγοήμερη προσωπική εμπειρία δεν αρκεί για εξαγωγή ασφαλούς συμπέρασματος εκ μέρους μου. Άλλωστε, με στέλνει στα νιάτα της ΕΛΛΗ (μέσα 80s). Ο εκσυγχρονισμός θα μπορούσε να ήταν καλύτερος, σίγουρα.

     Σε κάθε περίπτωση οι δικές μας ΜΕΚΟ είναι ένα πολύ καλό σκάφος και θα πρέπει να τύχουν καλύτερης αναβάθμισης από τις S.

 2. Η σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται μόνο με αριθμό πυραύλων αλλά και με το είδος των πυραύλων. Ο λόγος που θα ναυπηγηθεί η TF 2000 είναι για να έχει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Το εμπάργκο δεν επηρεάζει ουσιαστικά το πρόγραμμα γιατί οι Τούρκοι είχαν αποφασίσει έτσι και αλλιώς την ανεξαρτησία τους στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, οι καθυστερήσεις υπήρχαν και πριν το εμπάργκο γιατί έπρεπε να κατασκευαστούν ένας μεγάλος αριθμός συστημάτων τουρκικής προέλευσης που δεν υπήρχαν. Οι τούρκοι έχουν δείξει ότι δεν έχουν πρόβλημα να κατασκευάσουν σχεδόν τα πάντα. Οι hisar A κατασκευάζονται, και η κατασκευή των Hisar O θα ξεκινήσει σύντομα, ο Hisar RF που χρειάζεται το τουρκικό ναυτικό θα είναι σύντομα έτοιμος, και ο Siper απαιτεί μόνο την κατασκευή ενός προωθητή που θα δώσει μια εμβέλεια 70-90 χιλ.
  Το πρόβλημα σε εμάς είναι να μην εγκλωβιστούμε σε αντιλήψεις γεωπολιτικού παράγοντα και να κάνουμε τις αγορές που καλύπτουν τις ανάγκες του ΠΝ ανεξάρτητα από την προέλευση τους. Σύντομα οι Τούρκοι δεν θα έχουν ανάγκη τους SM2, και η πολιτική των ίσων αποστάσεων στην οποία έχουμε εγκλωβιστεί θα είναι τελείως ξεπερασμένη.

  1. Καλημέρα σας, ευχαριστούμε.
   Έχετε δίκαιο, το αναφέρουμε κι εμείς αν προσέξατε. Αλλά οι Hisar θα είναι σίγουρα μικρότερων δυνατοτήτων από τους ESSM, και μάλλον δεν θα μπουν σε quad cells. Άρα εκτός του μεκροτερου βεληνεκούς, θα υπαρχει και μικρότερος αριθμός βλημάτων.
   Στους υπολογισμούς του αριθμού βλημάτων στους πίνακες, έχει αναλυθεί το μείγμα των πυράυλων.
   Ευχαριστούμε πολύ και 2

 3. Πολύ ωραία ανάλυση.
  Κάπου το είχα διαβάσει και εγω ότι οι 4 ιστανμπουλ θα αντικαταστησσουν τις 4 γιαβουζ, αλλά δε μου βγάζει νόημα.
  Οι γιαβουζ είναι του 1986-1989 είναι οικονομικοτατα πλοία, ριχνουν τους seasparrow τους, έχουν 5ιντσο πυροβολο σε μόλις 2,9 χδες τόνους τονάζ! τους αντιπλοικους κτλ.
  Απο τις 8 σάπιοπερυ όλες συνομιλικες των δικών μας S (1978-1980) μόνο οι 4 έχουν πάρει mk41, οι οποίες δεν μπορούν να αντικατασταθουν πριν έρθουν όλες οι tf2000 (καλό 2035-40)??
  Πως θα φτάσουν οι 4 από τις 8 σαπιοπερυ σχεδόν τα 60 χρόνια υπηρεσίας!! αν δεν καννιβαλισουν τις άλλες 4?
  Μεχρι να τελειώσουν οι 4 ινσταμπουλ που ακόμα δεν είναι έτοιμη η πρώτη και τα 6 υποβρύχια καλό 2028+ αν θα κοπεί μετάλο για τις TF 2000 τότε με την πρώτη επιχειρησιακα το 2035+.
  Αν δε κάνουν την ανοησία και χτίσουν και 2ο αναντολου που μάλλον σίγουρα δεν θα την κάνουν βάλε αλλά 5-6 χρόνια καπέλο στις tf2000.
  Το κακό πιο είναι?
  Ότι οι μεμμετ θα έχουν 20 μεγάλα πλοία το 2030 και εμείς 12-14.
  Οι 4 περυ (θα εινα 50 χρόνων μεν αλλα θα έχουν βρει ανταλλακτικά από τις άλλες 4).
  Οι 4 Meko barbarros.
  Οι 4 γιαβουζ.
  Οι 4 ινσταμπουλ οι νέες.
  Και βάζω και τις 4 ada class πάρα το μέγεθος τους γιατί και seahawk κουβαλάνε σε πλήρως λειτουργικό υπόστεγο και μια χαρά asw πλοία είναι.
  Ποιοτηκα όμως και ηλικιακά σε μέσο ορο θα είμαστε πολυ πολύ καλύτερα, αν πάρουμε το ολλανδικό πακέτο.
  4 σίγμα.
  Αντί για 2 σταθερά ραντάρ που είναι υπερβολή σε βάρος και κόστος το apar2 μαζί με το NS 200 που έχει φοβερή εμβέλεια επίσης και με την εξοικονόμηση κόστους και βάρους μπαίνουν δίπλα στους 2mk41 και 2 exls 3πλοι.
  Τελικο φόρτο? 16 SM2 και 24 essm.
  Άριστο φόρτο για φρεγάτα πολλαπλόυ ρόλου που κυρίως είναι asw (ηλεκτρική προωση)
  Απο πίσω υπάρχουν Ram21 bl2, 76 άτι strales, +3 Seasnake 30αρια με air burst.
  36 decoys και ecm Scorpion της thales.
  O σκόπελος της μη αποδέσμευσης SM2 μπορεί να ξεπεραστεί σε συνεργασία με τους Ολλανδόυς με παραχώρηση μτχ από τις de zeven.
  Οι 2 ολλανδικες Μ είναι του 1993-95 και οι 2 βελγικες που θα έρθουν σε 5 χρόνια (2026?)του 1991.
  Καθολου παλιές αν σκεφτείς ότι το 2030 οι Τούρκοι θα έχουν σίγουρα 4 περυ 13 χρόνια παλιοτερες. Και μάλλον γιαβουζ κι αυτές παλιοτερες.
  4 σιγμα
  4 Μ
  4 Μεκο
  1-2 έλλη, Λήμνος (συνομιλικες των σαπιοπερυ είπαμε αλλά δομικά πολύ ανώτερες.
  Μέχρι το 2035+ οπου σίγουρα θα έρχονται ευρωκορβετες τότε να τις αντικαταστησσουν.
  Θεωρώ πως με 4 δις καθαρίσαμε.
  3μιση δις οι 4 σιγμα (875εκ η μία?)
  150 εκ οι 4 Μ φιλική τιμή αφού θα πάρουν το συμβόλαιο και 350 εκρια αξιοπρεπή αναβάθμιση μεκο από Ολλανδόυς (NS110)
  Και μένει και 1μιση δις από τα 5μιση του αρχικού προϋπολογισμού για όλα (νέες φρεγάτες, ενδιάμεση, ανάβαθμιση μεκο) να πάει σε 4 υποβρύχια όπως είπε και ο υπουργός που θα αντιξαταστηαουμε τα 209.
  Αλλο 1 δις και με 2μιση δις περνουμε 4 σκορπινες με φουλ οπλισμο και οπλα (mdcn, exocet, f21).

   1. Καλημέρα.
    Λογικά τίποτα
    Να τροποποιησουν τον mk13 να ρίχνει essm το θεωρώ δύσκολο και δεν τους συμφέρει για τόσο παλιά πλοία.
    Οι 4 θα γίνουν ανταλλακτικά για τις καλές 4 με τον Μκ41.
    Καποιος έγραψε λάθος ότι οι 4 ιστανμπουλ θα αντικαταστησουν τις 4 γιαβουζ στο wiki αλλά δε βγάζει νόημα.
    Τις 4 από τις 8 περυ σχεδόν σίγουρα θα αλλάξουν οι 4 ιστανμπουλ.
    Οι γιαβουζ θα φτάσουν 2035 λογικά.

    1. Η αντικατάσταση των Yavuz από τις I class, γράφτηκε στο site του TDK. Λογικά όμως θα γίνει αυτό που λέτε. Θα φύγουν οι μη εκσυγχρονισμενες Gabya. Το θέμα είναι πότε; εκτιμώ ότι η τελευταια I Class θα παραδοθεί 2026 – 2027. Αν δεν εχουν βρει λύση με VLS τότε θα πάνε σε εγχωρια κατασκευή ίσως με HISAR.

     1. Αν τους έδιναν θα τα είχαν εδώ και καιρό, οπότε είναι ακατανόητο γιατί πολλοί επιμένουν ότι μας δίνουν SM2IIIA τουλάχιστον.

   1. Σύμφωνοι αλλά πολύ πιο εύκολο αν μπλέξεις και τους Ολλανδόυς σε όλο αυτό και για αποδέσμευση παλαιότερου τεχνολογικά πυραύλου (iiiB) που ταυτοχρονα θα δώσει και πωλήσεις iiiC στους αμερικανους αφού οι ολλανδοι θα αντικαταστησουν τους iiiB που θα δώσουν σε εμάς.
    Απείρως πιο εύκολη αποδέσμευση από το να πάμε απευθείας στη raytheon και να πούμε θέλουμε iiiC
    Δύσκολα θα δυσαρεστησουν και τους Ολλανδόυς μαζί με εμάς.

    1. Δεν πάει έτσι δυστυχώς …
     Ο sm2, μέχρι στιγμής, ειναι no go για εμάς για να μην διαταραχθει η ισορροπία που έχουν στο μυαλό τους οι Αμερικάνοι…
     Δεν τους ενδιαφέρει ποσους θα δυσαρεστήσουν.
     Αν θέλουμε ΑΑ μεγάλου βεληνεκούς θα πρέπει να τα αναζητήσουμε αλλου.

     1. @ GeoMoust

      Αν δεν σε θελουν στο χωριο μη ρωτας για του παπα το σπιτι.
      Ερχονται οι SM-2, θα ειναι στα ΑΒ και απο πανω τους θα πετανε
      τα πρωτα μας F-35 και μαλιστα θα ειναι αυτα που προοριζονταν
      για την Τουρκια.
      2 θες ΑΒ ή 4 ;
      Ετσι και αλλιως τζαμπα ειναι ολα στα ονειρα.

     2. Τρία πουλάκια κάθονταν και πλεκανε πουλόβερ…ο SM2 είναι αποδεσμευσημος από
      το 2001 για την Ελλάδα!!!!!
      Τώρα όλα τα άλλα που λέτε ειναι αλλά λόγια να αγαπιόμαστε ….
      Η Ελλάδα κα η Τουρκία δεν έχουμε αγωρασει sm2 πυραυλους διότι δεν έχουμε ακόμα τα κατάλληλα καράβια!!!!
      Μeko,S,operry δεν έχουν τα κουράγια να φέρουν sm2…και εάν φέρουν θα είναι πολύ λίγοι (ζήτημα 8 ανά φρεγατα) και δεν μπορούν τα υπάρχοντα ραντάρ να τον διαχειριστούν….
      Αντένα σηκώνουν 1 sm2 την φορά….ΔΩΡΟ ΑΔΩΡΟ ΔΗΛΑΔΙ

  1. Βασικά θέλουμε ακόμα 1, 5 δις για 4 φουλ εξοπλισμένες κορβέτες SAAR 6 με Ναυπήγηση στη Σύρο και είμαστε κομπλέ.
   Με την προϋπόθεση οτι θα έχουμε πάρει 4 σύγχρονες Φρεγάτες και οχι.. Mmsc

 4. Επομένως βάσει του αρθρου ο εχθρικός στόλος θα διαθέτει 1000 πυραυλούς (αντιαεροπορικούς και επιφανειας ) περι το 2030 ,
  Το προβλημα γίνεται οξύτερο εάν προστεθούν και οι επάκτιες συστοιχίες στα παραλια των απεναντι και πυραυλοι επί μή επανδρωμένων αεροσκαφων….
  Η μόνη λύση για να αντιμετωπίσουμε το προβλημα αυτό με 5,5 δισ που εχουμε προυπολογίσει είναι:
  1. Αγορά μόνο μεταχειρισμένων φρεγατών προς διατήρηση του αριθμού των 14 κυρίων μονάδων.
  2. Αγορά επάκτιων συστοιχιών πάνω στα νησιά : exocet , SAMP/T κτλ.
  Βασικά καταργηση του προγράμματος νέων φρεγατών και αγορα μόνο πυραυλων.

  1. Δεν υπάρχουν πλέον μεταχειρισμένα πλοία σε καλή κατάσταση, η ευκαιρία με τις S ήταν αποτέλεσμα του μερίσματος ειρήνης, οι Ολλανδοί συρρίκνωσαν το στόλο τους αν και τα πλοία ήταν καινούρια, αντίθετα σήμερα λόγω της συρρίκνωσης των αμυντικών κονδυλίων τα πλοία παραμένουν σε υπηρεσία γιατί δεν υπάρχουν καινούρια για να τα αντικαταστήσουν

   1. @ Θεοδωρος Νικολοβγένης
    Καλα κανετε και βαζετε αριθμους στο αρθρο σας για να δωσετε μια εικόνα της καταστασης. Προφανως μακαρι να παμε σε αγορα νέων φρεγατων όπως λετε εφοσον επιχειρησιακα είναι προτιμότερο. Για να μπορέσουμε να έχουμε 1000 πυραύλους σε 14 πλοια των κυρίων μοναδων του στόλου μας (ωστε να υπάρχει ισορροπια με τις κύριες μοναδες των απεναντι) θα πρέπει καθε πλοιο να διαθέτει 1000/14 = 71 πυραύλους, οπότε θα πρέπει να προϋπολoγίσουμε ανω του 1 δισ ανα πλοιο . Αρα μιλαμε αναγκαστικά για αύξηση του προϋπολογισμού.
    @Mitch
    πραγματι η ευκαιρία με τις S ήταν όπως την περιγράφετε, οι δυνατότητες μεταχειρισμένων σημερα είναι περιορισμένες.

    1. Υπάρχει η δυνατότητα να το πετύχουμε …
     Να βάλουμε 64 ssm2 ανά φρεγατα…
     4 ή 5 φρεγάτες 4*64=256
     +
     4 μeko * 16= 64
     +
     2+2 M με πιστοποίηση του ssm2 4*16=64
     256+64+64 μας κάνουν 384 ssm2!!!!!
     Πάει να πει 192 στόχους….
     Δεν είναι και λίγοι !!!!!
     Και στο τσακιρ κέφι εάν περισέψουν λεφτά βαλε από 32 ssm2 στις meko ώστε από 384 να φτάσουμε τους 384+16=400 πυραύλους!!!!!!

 5. Δηλαδή θα πρέπει να επιλέξουμε μια από τις δύο πιο φθηνές ΠΡΩΤΑΣΕΙΣ που έχουμε για να ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε να αγωρασουμε 5-6 καινούριες φρεγάτες……
  Άρα μόνο sigma και arrowhead !!!!!!
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΌΣ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΟΥ!!!

 6. Οι Κινέζοι έχουν ένα πολύ καλύτερο σύστημα κάθετης εκτόξευσης από τον mk41 κάτι που είναι αναμενόμενο γιατί τα δύο συστήματα τα χωρίζει σχεδόν μισός αιώνας, και μέχρι στιγμής δεν έχουν πυραύλους quad-pack σύμφωνα με τις πιο αξιόπιστες πληροφορίες, επειδή έχουν πλοία με διαφορετικούς ρόλους αυτό δεν είναι πιθανό, ότι θα μπουν πύραυλοι quad- pack είναι μια υπόθεση από δυτικές πηγές, το τουρκικό σύστημα είναι μια αντιγραφή από ότι φαίνεται του mk41, και ο Hisar μοιάζει με τον essm αν και έχει διαφορετικές φυσικές διαστάσεις, στο θέμα της αντιαεροπορικής άμυνας οι Τούρκοι δεν έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα και στο θέμα αυτό μπορούμε να αποκτήσουμε πλεονέκτημα αρκεί να αδιαφορήσουμε για τον γεωπολιτικό παράγοντα.

 7. Παρουσιάζονται και συγκρίνονται ανομία στοιχεία. Το ποιοτική υπεροχή δε φαίνεται και δεν ξέρουμε τι θα επιλέξει το ΠΝ μας ποσοτικά.
  Επιπλέον, το ΤΝ θα χρειαστεί να εμπλακεί σε περιοχές με ελληνικά νησιά με αεράμυνα, παράκτιες συστοιχίες και κρυμμένες super Vita με exoset νέας γενιάς.
  Μετά το 2030 έχουμε να παραλάβουμε 6 PESCO στη διαμόρφωση φρεγάτας εξοπλισμενης.
  Θα συμφωνήσω ότι πράγματι η διαμόρφωση με 64 κελιά αντιεροπορικα των νέων μας φρεγατών είναι απαραίτητα …γιατί μας δίνουν το πλεονέκτημα βαρύ φόρτου όταν το χρειαστούμε. Καλύτερα να έχεις τη δυνατότητα από το να μην την έχεις.

  1. Αγαπητέ ΚΝ,

   Στην Ελλάδα, υπάρχει πάντα μια τάση, να υποτιμάται η κατάσταση. Σκοπός του ΤΝ σε περίπτωση πολέμου, θα είναι να εξασφαλίσει ασφαή περιοχή για τη δράση των Τούρκων Πεζοναυτών και αντίστοιχα η TuAF να ανοίξει διάδρομο για τα μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Επιπλέον, έχουν την ικανότητα κορεσμού (έχουν μεγάλη δυνατότητα αεροκίνησης και μπορούν να επιλέξουν μικρότερα νησιά που έχουν μικρές φρουρές ή το Καστελλόριζο που είναι απομωνομένο γεωγραφικά από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα). Η ελληνική αεράμυνα με τα όσο γνωρίζω εγώ, ΔΕΝ καλύπτει τα ανατολικά νησιά στα μεγάλα ύψη, πέρα από τα Hawk (τα Πάτριοτ δε φτάνουν να καλύψουν τα νησιά από τη Σκύρο).

   Η αεράμυνα των ανατολικών νησιών είναι στην ουσία SA8 και Asrad. Για τα οποία οι Τούρκοι θα στείλουν τα σμήνη UCAV, με σκοπό να τα καταστρέψουν αυτά καθώς και τους επάκτιους Exocet. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ποσοτικά υπέρτερο πυροβολικό/ρουκετοβόλα που θα χτυπούν τα νησιά από τις ακτές με σκοπό να ισοπεδώσουν ό,τι μπορούν. Οι δε επάκτιες συστοιχίες Exocet μας, αν επιβιώσουν, είναι σχετικά λίγες τη σήμερον, όταν τα πλοία φέρουν RAM και Strales ή άλλο CIWS. Επιπλέον και οι Τούρκοι ετοιμάζουν επάκτια έκδοση του Atmaca.

   Πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση. Πρέπει να κάνουμε και μεις τα νησιά βάσεις UCAV και σμηνών μικρών UCAV, να καλύψουμε τα νησιά με κάτι πιο σύγχρονο σε σχέση με το SA8 και αν είναι δυνατόν να αυξήσουμε τις επάκτιες συστοιχίες. Αλλιώς, το Ναυτικό μας θα βρεθεί σε πολύ δυσάρεστη θέση, γιατί δε θα πολεμήσουν στη μέση του Αιγαίου, αλλά εκεί που θα είναι ο εχθρός. Δηλαδή κοντά στις τουρκικές ακτές. Θα πρέπει να αλλάξουμε και την άμυνα των νησιών, με αντικατάσταση του ρυμουλκούμενου πυροβολικού από αυτοκινούμενο, γιατί τα ρυμουλκούμενα θα είναι απλά στόχοι, όχι μόνο για UCAV, TuAF, πυροβολικό, αλλά ακόμα και για ναυτικό βομβαρδισμό από τα τουρκικά πλοία. Δηλαδή, κάτι εικόνες που έχω δει σε ελληνικά βίντεο ασκήσεων, με τα ρυμουλκούμενα ταγμένα στην παραλία να χτυπούν εικονικούς στόχους στο νερό, αυτά είναι ξεπερασμένα. Θα γίνουν σκόνη με το καλημέρα, άντε να προλάβουν να ρίξουν 1-2 βολές.

   Η Ελλάδα πρέπει να σοβαρευτεί. Απλά με «ηθικό», δεν κερδίζεται σήμερα ο πόλεμος. Κι αν δεν αλλάξει ποιοτικά η εκπαίδευση του Πεζικού, κοροιδευόμαστε. Γιατί όπως είναι τώρα η κατάσταση, θα πρέπει να καταστρέψουμε τα αποβατικά μέσα πριν φτάσουν σε νησί. Άπαξ και φτάσουν, αν περιμένει κανείς ο ανεκπαίδευτός κληρωτός πεζικάριος, ξαφνικά να μετατραπεί σε Ράμπο, που θα ξέρει πώς θα κινηθεί σε σύγχρονο πεδίο μάχης και να τα βάλει με Πεζοναύτες και Κομάντος, μάλλον είναι πολύ αισιόδοξος. Ακόμα χειρότερα σε νυχτερινή μάχη, που οι απέναντι θα έχουν όλοι θερμικά σκοπευτικά.

   1. Διόρθωση: «. Η ελληνική αεράμυνα με τα όσο γνωρίζω εγώ, ΔΕΝ καλύπτει τα ανατολικά νησιά στα μεγάλα ύψη, πέρα από τα Hawk»–> SΑ-8.

 8. Καλημέρα.
  Οι Hisar-A/O είναι αντίγραφα του IRIS-T SL. O «Ο» είναι ελαφρώς επιμηκυμένη έκδοση του «A» με μεγαλύτερη εμβέλεια 25χμ αντί 15χμ και καθοδήγηση IR πάντα. Στα σκαριά έχουν και την «RF» έκδοση με εμβέλεια που υποτίθεται θα φτάνει τα 40χμ, ας πούμε το ανάλογο του CAMM-ER/ASTER-15. O HISAR-U θα έχει εμβέλεια τα 100χμ και θα είναι ο «RF» με μεγαλύτερο booster στην ίδια φιλοσοφία με τα ASTER-15/30. (Όλες αυτές οι επιδόσεις στα χαρτιά). :-;

  Οι TF400/I-class θα φέρουν τους Hisar-O και GOKDENIZ CIWS με τον υπάρχων σχεδιασμό. Συμφωνώ σε αυτό που έχει αναφερθεί ήδη ότι θα αντικαταστήσουν τις 4 μη εκσυγχρονισμένες Perry. Αν δεν κάνω λάθος έχει αφαιρεθεί και το συρόμενο sonar, οπότε δεν κάνουν ούτε για ASW. Κατά την προσφιλή τους τακτική τις κρατάνε για οροφές στα χαρτιά. Επίσης εκτίμηση μου είναι ότι μέχρι το 2030 αποκλείεται να έχουν ναυπηγήσει 4 TF2000. Μία το πολύ κι αμφβιβάλω αν θα είναι και επιχειρησιακή.

  Πιθανή σύνθεση του ΤΝ το 2030:
  4 TF400
  4 MEKO-200 ΤΙΙ Upg+
  4 Milgem
  4 MEKO-200 ΤΙ Upg
  4 Perry Upg

  Κάποιες φρεγάτες θα φύγουν αναγκαστικά χωρίς αντικατάσταση. Πιθανή οροφή του ΤΝ μετά το 2030 οι 16 φρεγάτες/κορβέτες. Εκτός κι αν αυπηγήσουν κι άλλες Milgem γιατί οι TF2000 θα είναι 4 το πολύ.

  Στα περί των δικών μας νέων φρεγατών συμφωνούμε. Νομίζω άσχετα από το ποια φρεγάτα θεωρούμε ο καθένας μας ότι είναι η καταλληλότερη για το ΠΝ, στις γενικές γραμμές συμφωνούμε (πλην μίας σάπιας μειοψηφίας).

  1. ΟΙ Τούρκοι δεν έχουν Iris πως τον αντέγραψαν; δεν έχει ούτε τις ίδιες διαστάσεις ούτε την ίδια εμφάνιση, ο Iris έχει 2,9 μέτρα και αυτός 4,5 μέτρα.

   1. Οι Τούρκοι δεν εχουν iris, οι Γερμανοί ομως έχουν…
    Είναι κοινό μυστικό οτι τους έδωσαν το know how.
    Δεν νομίζω να πιστεύεις οτι έφτιαξαν μόνοι τους ΑΑ πύραυλο…

  2. Συμφωνούμε σε όλα. Όμως αν δεν λύσουν το πρόβλημα των VLS , σίγουρα η λύση που θα βρουν δεν θα αποδίδει 4 βλ / cell κλπ κλπ.
   Σχετικά με τις TF-2000, προσωπική μου εκτίμηση είναι οτι αντί για 7 θα πέσουν στις 4 (όπως ήδη το γράψαμε), και θα πάνε σε επιπλέον I Class.
   Εκτός κι αν βρουν λύση μέσω N.Κορέας ή Κίνας.
   Είδομεν.
   Εμείς πάντως, θα είναι μεγάλο σφάλμα, αν πάμε σε πλοία με λιγότερο από 32 κελιά.

 9. Κύριε Νικολοβγένη,

  Μακράν το καλύτερο άρθρο αμυντικού τύπου για το μέλλον των 2 ναυτικών που έχω διαβάσει. Δείχνει καθαρά, πως αν κινηθούμε με το γνωστό ωχαδερφισμό και το ρίξουμε στο «γεωπολιτικό» παράγοντα, η ήδη υπάρχουσα ανισορροπία θα επιδεινωθεί. Κατά τη γνώμη μου, είναι φανερό πως η Ελλάδα, πέρα από τον ορθολογισμό στις ναυπηγήσεις, ώστε να έχουμε βαριά οπλισμένα πλοία, πρέπει να αυξήσει γενικά τον προυπολογισμό άμυνας, γιατί με τα υπάρχοντα κονδύλια, είναι μαθηματικά σίγουρο πως δε θα μπορείς να ακολουθήσεις μια χώρα με το 4πλάσιο ΑΕΠ.

  Και μιλώντας για ορθολογισμό, όντας από αυτούς που έχω κώλυμα στο να μπω στο χορό της φρεγατολογίας, η πιο λογική λύση θα ήταν να πάρουμε όλο το ολλανδικό πακέτο της Sigma, για να μην πω να το συνεχίσουμε με περαιτέρω ολλανδικές ναυπηγήσεις, που θα ακολουθηθούν από PESCO. Δε θα μας έκανε κακό να κλείναμε την ψαλίδα των αριθμών. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με τα υποβρύχια. Λεφτά υπάρχουν, αν στην Ελλάδα οι πολιτικοί πραγματικά ενδιαφερθούν για την άμυνα και εξηγήσουν στο λαό, πως υπάρχουν πιεστικές ανάγκες. Μπορούν να κοπούν ένα σωρό χρήματα για φιέστες παντός είδους και ριχτούν εκεί που πρέπει.

 10. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ,ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΚ41,ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΠΟΥ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΚΑΡΦΙΤΣΑ,ΟΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΘΕΛΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ,ΕΔΩ ΟΙ ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ,ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙ…ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ,ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ Η ΧΩΡΙΣ[ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΝ]ΙΣΩΣ ΝΑ ΥΣΤΕΡΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΣΕ ΚΕΦΑΛΕΣ ΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΘΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ…ΕΑΝ ΔΕΝ ΒΓΕΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΥΠΟΤΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΑΚΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΚΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΟΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΚΟΣΤΟΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ?ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΓΟΡΑ Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΣΕ ΟΥΣΙΩΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΠΩΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑESA GaN,HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΒΛΗΜΑΤΩΝ,ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ,ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ,ΛΕΙΖΕΡ ΚΛΠ…ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ,ΓΕΡΜΑΝΟΙ,ΑΓΓΛΟΙ,ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΛΕΘΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΜΕΤΑ 10 ΧΡΟΝΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΡΕΓΑΤΕΣ,ΘΑ ΤΑ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ,ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΑΛΛΟΦΙΛΟΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΑΡΟΤΑΤΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΖΩ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ,ΔΕΙΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΑΘΕΙΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ Η ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΣΥΜΦΩΝΙΣΟΥΜΕ[ΥΠΟΨΗ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΕΓΩ],Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Η ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΧΑΘΗΚΑΜΕ…ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ

 11. ……<>……

  Κύριε Θεόδωρε επιτέλους κάποιος δεν μίλησε μόνο για ναυπηγεία , ανάπτυξη , οικονομία και γεωπολιτική , αλλά και για τα Ελληνικά πληρώματα που θα υπηρετούν σε αυτά τα πλοία και τους αξίζει μια ίση ευκαιρεία προς την νίκη και την επιβίωση.

 12. Το θέμα η είσοδος βλημάτων που θα αλλάξουν τις συνθήκες μάχης. Οι Τούρκοι ποντάρουν στον κορεσμό του πεδίου μάχης τόσο από αέρος όσο και από επιφανείας για αυτό τοποθετούν 16 εκτοξευτές βλημάτων επιφανείας και υιοθετούν ναυτικές εκδόσεις των Bayraktar.
  Η Ελληνική απάντηση πρέπει να είναι πολυμορφική ανάπτυξη βλημάτων ΝSM ή ανάλογο στα πλοία ανάπτυξη συμπληρωματικού δικτύου επάκτιων εκτοξευτώνστα νησιά του Αιγαίου

 13. ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΗ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕ ΣΧΟΛΙΟ,ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ,Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 4 FDI HN ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ 2 GOWIND Η ΑΝ ΤΟ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ 2 EKΣΥΧΡΟΝΙΣΜΕΝΕΣ LA FAYETTE,Η ΠΑΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ ΓΑΛΛΟΙΤΑΛΙΚΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ Η 2 MULTIROLE CORVETTE H 2 PPA LEON[ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ]ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΑ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ,ΕΑΝ ΠΑΜΕ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ GOWIND H MULTIROLE NA YPARXEI OPTION ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΚΑΦΗ,ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΑΝΑΝΕΩΝΕΙΣ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ….ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΚΑΦΗ ΟΠΩΣ ΟΙ Μ ME SEA SPARROW ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ,Η ΜΟΝΗ ΙΣΩΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΕΣ Τ23 ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ KAI TOYΣ CAMM ΑΛΛΑ ΣΕ ΤΙ ΚΟΣΤΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΔΙΝΑΝ,ΜΙΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΡΒΕΤΑΣ?

   1. Αγαπητέ φίλε Γιώργο, δεν φωνάζει ο ΒΑΣΊΛΗΣ, είναι η φωνή της λογικής και παντα τα σχόλια του βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από όλους μας.Η ΧΩΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΧΊΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΆΓΕΙ ΤΕΛΕΊΩΣΕ. οσο για τα κεφάλαια να ξέρεις πως μερικούς από εμάς λόγω ηλικίας αρχίζουν να μας βολεύουν λίγο περισσότερο γιατι τα μάτια δεν ειναι οπως παλια και τα ρημάδια τα γυαλια δεν πολυ βολεύουν.

    1. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΔΕΡΦΕ C.p. ΑΝ ΔΕΝ ΒΑΛΩ ΓΥΑΛΙΑ,ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΑΧΑΧΑ…ΓΡΑΦΩ ΟΜΩΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΕΙΑ ΔΗΛΑΔΗ

  1. @ΒΑΣΊΛΗΣ Κ
   αγαπητέ μου φίλε Βασίλη, συμφωνώ Με τα γραφόμενα σου. Και εγώ έχω τοποθετηθεί υπέρ των γαλλικών φ/γ. Όμως οι γάλλοι είναι τόσο άκαμπτοι που δεν τους καταλαβαίνω.ενδιάμεση λύση προσφέρουν δύο μουσεία. Δύο νεες κορβέτες αν εδιναν οπως οι ολλανδοί και αν πρόσθετα ecm και μερικούς μικα εκατέρωθεν του υπόστεγου ε/Π σε πλοίο με 32 κελιά για αστερ30 τα είχαν πάρει το συμβόλαιο. Γιατί εμείς το καταλαβαίνουμε και αυτοί όχι?5δις που αλλού θα βρουν?
   Επίσης οποία σχεδίαση επιλεγεί επιβάλλεται από το νικητή του προγράμματος να ζητήσουμε τεχνογνωσία που θα μας επιτρέψει την τελειοποιήσει του σχεδίου ΑΛΣ,με τις 4 φρεγάτες δεν λύσαμε το πρόβλημα του στόλου.οι γελοιότητες της ευρωκορβετας που για μια ακόμη φορά θα μας δώσουν ξένο σχέδιο που θα ενισχύσει ξανά ξένο ναυπηγείο, πασαροντας το με το σύνηθες περιτύλιγμα της ευροφολας που λέγεται ευρωεπιδοτηση.

   1. @ C.p.

    Οτι και να εδιναν οι Γαλλοι την υπογραφη απο το ανθρωπακι δεν θα την επαιρναν.
    Αυτο το ξερουν οι Γαλλοι και περιμενουν τον επομενο.
    Ειναι γελοιο καποιος να ζηταει χαβιαρι, να λεει οτι ειναι ακριβο, να κραταει
    μουτρα στον πωλητη και μετα να πηγαινει αλλου και να παιρνει ελιες στην ιδια τιμη
    με το χαβιαρι.

   2. @ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΛΕ C.p, ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΑΡΚΕΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ,ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΚΑΜΠΤΟΙ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ,ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΙΣ ΛΑΦΑΓΙΕΤ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ…..ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΛΠΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΑΒ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…ΕΑΝ ΔΕΝ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΗΣΤΕΡΙΣΕΙ ΤΟ ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΤΟΥ ΠΝ

    1. Δυστυχώς αδερφέ Βασίλη για την κατάρα των συνδικαλιστικών έχεις δίκαιο.ο Θεός της Ελλάδας να βάλει το χέρι του να μας προστατεύει από τέτοιους,μιας και οι πολιτικάντηδες τους χαϊδεύουν.

     Y.Γ:Προς τον φίλο GEORGE,παρότι τα γυαλιά με ενοχλούν δεν πατώ το πλήκτρο των caps lock ,γιατί βρίσκεται στα αριστερά.αμα δεν σου,πάει το χέρι…

 14. Μάλιστα: Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι
  Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα υποβρύχια

  Από το 23 επανέρχονται οι δημοσιονομικοί περιορισμοί οποτε και τα οικονομικά δεν προβλέπονται να επιτρέπουν πολλά δεδομένου του τεραστιου χρέος της χώρας

  Η γνώμη μου είναι πως πρέπει να πάμε σε δραστική μείωση οροφων

  Δεν έχει νόημα η διατήρηση 50χρονων φρεγατών και υποβρυχιων

  Το Αιγαίο με τα κατάλληλα όπλα και αιστιτιρες για το πυροβολικό κλείνει για τις εχθρικές μονάδες επιφανειας

  Για την ανατολική μεσόγειο μονο με υποβρύχια

  Τα όνειρα περί νηοπομπών B παγκοσμιου πολεμου προς Κύπρο είναι εδώ και πατα πολλά χρονια εκτος πραγματικότητας

  Ήδη εκφράζονται σκέψεις για το ΕAΝ η χωρα μπορεί πράγματι διαθέσει τα 5 bill για τις φρεγάτες

  Γνώμη μου είναι πως αλλα λεφτά δεν θα δοθούν οποτε πρέπει με αυτά τα χρήματα να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε τουλάχιστον 2 υποβρύχια

  και όσο το δυνατό περισσότερες μονάδες επιφανειας

  Με πλοία στο το καθένα δεν σώζεται η κατάσταση

  Οποτε εγώ θα πήγαινα:

  Μετρημένο εκσυχρονισμό στις 4 MEKO

  Κορβέτες /Ελαφριές Φρεγάτες στα 500/600 MI το πλοίο με όπλα : 6 X 600mil ?

  Τουλάχιστον 2 Υποβρύχια—> 1.5 BILL

  Οι M έχουν διαφορετικά συστήματα και μηχανές από τα υπάρχοντα και τα νέα πλοία οποτε προτιμώ να πάμε για νέα κορβέτα Παραδοτέες σε 24-30 μήνες

 15. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εμείς θα αντιμετωπίσουμε και πάρα πολύ μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Στο τομέα αυτό δε φαίνεται να κάνουμε τίποτα και οι Τουρκικές μονάδες επιφανείας δε θα έχουν να αντιμετωπίσουν κάτι αντίστοιχο από εμάς. Άλλωστε η πράξη μας έδειξε ότι τα bayraktar γυρίζουν τον πόλεμο και πλέον ξέρουν να τα αξιοποιούν πολύ καλά οι Τούρκοι από την εμπειρία που έχουν αποκτήσει στο πεδίο της μάχης.

  1. Από τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας έναντι της Γερμανίας σε συνδυασμό με την πρεμούρα της στρατιωτικής ηγεσίας για την έγκαιρη προμήθεια των MΗ60R καθίσταται σαφές ότι η άμεση εξέλιξη που προβληματίζει σοβαρά είναι η απόκτηση των 6 υποβρυχίων από την Γερμανία. Γιατί φυσικά δεν αντιμετωπίζονται από το ελληνικό πυροβολικό στα νησιά (αυτοκινούμενο και ΠΕΠ), στο οποίο στηρίζει κρυφίως τις ελπίδες του για την αντιμετώπιση του τουρκικού ναυτικού στο Αιγαίο. Έτσι βρίσκεται στην ανάγκη οι νέες φρεγάτες να είναι ανθυποβρυχιακά άριστες, αλλά συγχρόνως να καλύπτουν αντιαεροπορικά το Αιγαίο από απόσταση ασφαλείας (σε απόσταση από τις μικρασιατικές ακτές) και να μπορούν να σταθούν στο θέατρο επιχειρήσεων μακριά από το Αιγαίο προς Κύπρο. Αυτά τα ζητούμενα χαρακτηριστικά παραπέμπουν σε πλοία μεγάλου τονάζ, αλλά χωρίς πολλούς αντιπλοικους πυραύλους, αφού δεν θα κληθούν να ναυμαχήσουν.
   Στα σενάρια για το μέλλον των προλαλησάντων, πρέπει να προστεθούν και το σενάριο προμήθειας εκ νέου μεταχειρισμένων κυρίως από Γερμανία…

 16. Τα νούμερα λενε την μισή αλήθεια.

  Το μεγαλύτερο λάθος είναι να υποτιμάς των αντίπαλο σου.Και φυσικά ποσότητα είναι μια μεγάλη παράμετρος ποιότητας και ολα αυτα..συμφονουμε..σε όλα..

  Από εκεί και περα όμως δεν ειμαι σίγουρος ότι οπλικα συστιματα τις δεκαετίες 70/80 θα μπορούν να παίξουν καπιο ρόλο σε έναν αερο-ναυτικο πόλεμο στην ανατολική Μεσόγειο.

  Και μεγάλα νούμερα LRSAM θα είναι οποσδιποτε απαραίτητα για το ΠΝ στο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίο.

  Στην ανατολική Μεσόγειο όμως προσοπικα πιστευο οτι το ΠΝ θέλει οποσδιποτε LRSAM.

  Και εκεί όμως λογο κόστους δεν παίζουν μεγάλες ποσότητες.Η λύση εκει πρέπει να είναι οι συνεργασία του ΠΝ με την ΠΑ.

  Πρέπει να βρεθεί τρόπος να φτιάξουμε εθνικό σύστημα CEC.Ειναι φανερό.

   1. Και έχετε παρά πολυωδικιο.Να το κάνουμε!

    Και εγώ προσωπικά σας ευχαριστώ για την προσπάθεια σας!

    Πρέπει όμως να εκφράσω οτι δεν πιστευο οτι εμις στην Ελλάδα και φυσικά το ΠΝ μπορούμε 100% να προβλέψουμε το πώς θα είναι το ΤΝ σε 10 χρόνια από τώρα.Για το TF2000 εγώ έχω διάβαση το 1995.Μετα πήγε TF2020 και τώρα φυσικά έχουμε TF2030.

    Θέλω απλά να πο ότι πρέπει εμις να κοιτάξουμε τι θα κανουμε εμις,τι μας τιριαζει εμάς.Και είμαστε χώρα υπό μνημόνια.

    Για αυτό τον λόγο πιστευο οτι πρεπει να φτιάξουμε οποιαδήποτε το δικό μας σύστημα που θα συνδέει ολα τα μεσα αεραμυνα τουλάχιστον ΠΑ & ΠΝ.Μια εικόνα.Αμεση δυνατότητα αντίδρασης.Για εμένα αυτό είναι το προτο που πρέπει να φτιάξουμε.Να κοιτάξουμε πια συστιματα μας προσφέρουν την δυνατότητα να μπούνε σε αυτό το εθνικό σύστημα CEC. Δεν νομιζο οτι εχουμε την πολυτέλεια να κοιτάμε μόνο ΠΝ οι μονο ΠΑ ξεχωριστά από τώρα και εξής.

 17. Χμμ…πιστευω οτι χρειαζόμαστε καταρχάς επιπλέον ΠΑΤΡΙΟΤ μεσω της ανανέωσης για τις βάσεις, που εχουν πάρει οι Αμερικάνοι.

  Το άλλο που βλέπω να γίνετε ειναι το εξής, αν παμε για αυτοκτονία.
  4mmsc
  4lcs
  4m
  4meko200
  1LPD

  Θα έχουμε ποσότητα αλλα οχι ποιότητα.

  Κ κατι τελευταίο. Προσωπική μου εκτίμηση: θα κάνουμε την πάπια. Αν κατακτηθεί νησί απο τους μογγολους πολυ δύσκολα να το ξανακερδίσουμε πισω. Τότες θα επρεπε να χτυπήσουμε βαθιά μεσα στην πόλη κ οποιον παρει ο χάρος, αλλα αυτο λογικα δεν θα γίνει ποτέ.

  1. xaxaxaxaxax καλα δεν τα εμαθες τωρα δεν δωσαμε πατριοτ στους αραβες ? θα αγορασουμε παλι ?

   ειμαστε ικανοι για τα φιλαρακια της LM χαχαχαχαχ

   1. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Σιγκαπούρης (Formidable+SAMP/T) ευχής έργο οι FDI να έρθουν μαζί με φορητές συστοιχίες Exocet+SAMP/T+VL-Mica για τα νησιά.

   1. Το Καστελόριζο είναι το ακριβότερο κομμάτι της Ελλάδας. Τώρα αν το αφήσουν οι πολιτικάντηδες στα νύχια των Τούρκων, τότε ας θυμηθούν το ρητο:Μετά από την ύβρη, έρχεται η Νέμεσις.
    ΟΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΌΡΙΖΟ(ΟΥΤΕ Η ΚΎΠΡΟΣ )ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΆΝ.

 18. Μεχρι το 2030 ο στολος των φρεγατων θα πιανει τα 40-50 ετη, το 50% των υποβρυχιων θα πιανουν τα 50 ετη, το 70% των πυραυλακατων και κανονιοφορων θα ξεπερνουν τα 50 ετη.

  Επομενως γνωριζουμε οτι το ΠΝ χρειαζεται πρωτιστως ΝΕΑ και ΦΘΗΝΑ πλοια ωστε να αντικαταστησει τις 9 φρεγατες S. Επομενως η σωστη λυση ειναι ενα πλοιο περιπου στα 500 εκ. ευρω, ωστε με τον διαθεσιμο προυπολογισμο να αγοραστουν 6-8 καινουριες φρεγατες και 2-4 μεταχειρισμενες.

  Επισης χρειαζομαστε πλοια με μεγαλο φορτο βληματων ωστε να αντιμετωπισουν επιθεσεις κορεσμου απο εχθρικα βληματα κατα πλοιων, βομβες ανεμοποριας, περιφερομενα πυρομαχικα, ΜΕΑ κτλ.

  Αρα οι μονες λογικες λυσεις ειναι η Arrowhead-140 και η Sigma, και ισως η Ιταλικη FREMM. Η Belharra ειναι πολυ ακριβη για αυτο που προσφερει, ενω η MMSC / HF2 ειναι για τα μπαζα.

  Ομως η Ιταλικη FREMM εχει το μειονεκτημα οτι εχει διαφορετικο και αγνωστο ΣΔΜ αλλα και ηλεκτρονικα.
  Η Sigma εχει το μειωνεκτημα οτι εχει ναυπηγηθει ΜΟΝΟ ως κορβετα εως και 2500 τονους περιπου, και μας προτεινουν οτι θα ναυπηγησουν πλοιο 45% μεγαλυτερο, στους 4500 τονους. Αυτο εχει ρισκο καθως απαιτειται εκτεταμενος επανασχεδιασμος και δοκιμες. Η Damen ειναι αξιολογο ναυπηγειο, αλλα το ρισκο ειναι ρισκο. Εχει ομως και το πλεονεκτημα της ηλεκτρικης προωσης.

  Η αποψη μου ειναι οτι η Arrowhead-140 ειναι το πλοιο που μας ταιριαζει, λογω μεγαλου μεγεθους, ικανοτητας μεταφορας TΡΟΜΑΚΤΙΚΟΥ ΟΓΚΟΥ ΠΥΡΟΣ, ευκολιας κατασκευης και με βαση το γεγονος οτι ειναι υπαρκτο πλοιο που εχει ηδη ναυπηγηθει εδω και 10 χρονια, και υπηρετει επιτυχως και χωρις προβλημα στο ναυτικο της Δανιας.

  Μια ΑΗ-140 μπορει να φερει το ιδιο ακριβως πακετο οπλισμου που διαθετει και η μητρικη σχεδιαση της Iver Huitfeldt, δηλαδη

  – Ρανταρ APAR και SMART-L
  – Mk 41 VLS με 32 κελια
  – Mk 56 VLS με 24 κελια
  – 8 εως 16 πυραυλους κατα πλοιων (Exocet, NSM, RBS-15, Harpoon)
  – τουλαχιστον 2 CIWS οπως το RAM / Millenium / Bofors 40
  – πυροβολο 127 η 76 χιλιοστων
  – 2 διπλους τορπιλοσωληνες
  – σοναρ γαστρας και συρομενο
  – Μη επανδρωμενα αεροσκαφη, σκαφη και υποβρυχια οχηματα

  Mε λιγα λογια η Αrrowhead-140 μπορει να φερει 56 κελια για συνολικα εως και 176 πυραυλους ESSM η CAMM-ER σε διαμορφωση quad-pack για τον ΜΚ41 και dual-pack για τον ΜΚ56. Μπορει επισης να φερει πυραυλους SM-2 σε ενα κελι στον MK41 αντι για 4 ESSM / CAMM-ER.

  Και ας μην ξεχναμε οτι μπορει να φερει 16 πυραυλους κατα πλοιων που θα μπορουσαν να εχουν επισης δυνατοτητα Land Attack οπως οι πυραυλοι NSM, RBS-15 κτλ.

  Επισης, το πλοιο μπορει να μεταφερει και Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη, Μη Επανδρωμενα (Οπλισμενα) Σκαφη RIB και Μη Επανδρωμενα Υποβρυχια οχηματα.

  Τελος, το πλοιο αυτο εχει μεγαλο εμβαδο για να τοποθετησουμε ακομη και εκτοξευτες για Περιφερομενα Πυρομαχικα οπως τα maritime HAROP με εμβελεια 200 χιλιομετρα, οπως θελει να κανει και το Ισραηλινο Ναυτικο στα δικα του πλοια.

  https://www.youtube.com/watch?v=MZWS89y9PmA

 19. Πάντα αναφέρω πως υπήρχε εναλλακτική λύση:
  1996΄: αν και το διατυμπάνιζαν οι Τούρκοι από το 1987 πως το 1996 θα είμαστε έτοιμοι, για
  να ανταποδώσουμε τα ίδια στους Έλληνες και να ξεπλύνουμε την ντροπή τι κάναμε;

  Τι δεν κάναμε το 1996-7; Δεν αγοράσαμε τα 6 πυραυλοφόρα πλοία και της 4 φρεγάτες LUPO που
  είχε παραγγείλει το Ιράκ και τα πουλούσαν οι Ιταλοί κάτω του 50% του κόστους.
  Θα είχαμε το 1997 10 πλοία με αντιεροπορικό σύστημα, οι φρεγάτες που πήραμε από την Αμερική δεν
  είχαν ΑΑ πυραύλους. Θα άλλαζε ο πόλεμος στο αιγαίο άμεσα. Με 250-300 εκατομμύρια τα παίρναμε.

  Δεν θα χρειαζόμαστε της Ρουσέν και με τα χρήματα τους θα αγοράζαμε της 4 φρεγάτες Μ και της δυο
  φρεγάτες L. Εδώ συνυπολογίζουμε τα χρήματα για τα 10 πλοία των Ιταλών.

  Τι της θέλαμε της 4 LUPO των 2500 τόνων; Για περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης δεν χρειαζόμαστε τα
  πλοία πυρπολητής που είναι πιο μικρά της 680 τόνων πυραυλακάτους που θα είχαμε.

  Τα χρήματα των περιπολικών πυρπολητής δεν τα υπολογίζω στην συλογιστική.

  Ερώτηση με 10 επιπλέον πλοία το 1997 δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε επέκταση στα 12 μίλια;

  Ερώτηση με της 4 φρετάτες Μ και της 2 φρεγάτες L που θα μπορούσαμε με τα χρήματα των 4 πλοίων
  πυρπολητής να τους βάζαμε SM-2 δεν θα μπορούσαμε να ανακυρήξουμε ΑΟΖ με την Κύπρο;

  Τα πλοία είχαν πυροβόλο των 76 και 40 χιλιοστών, 4 OTOMAT, 4 ASPID.

  Με ότι χαλάσαμε σε χρήματα το μυαλό μας λείπει όχι οι ευκαιρίες.

  1. Αγαπητέ φίλε Γιώργο, ποιος θα έκανε το 1997,επέκταση στα 12ν.μ,ο Σημίτης?η` μήπως ο Τσοχατζόπουλος?φίλε μου το πρόβλημα δεν είναι οι φρεγάτες,τα α/φ,τα τανκς κ.α.,το πρόβλημα είναι οι πολιτικάντηδες. Ο Έλληνας με ένα μανλιχερ στο χέρι,έφτασε στο πολατλη και στο καλέ γκροτο. Με το ίδιο μανλιχερ στάθηκε και πολέμησε τους γερμανούς, όταν όλοι οι δυτικοευρωπαιοι, είχαν κατεβάσει τα παντελόνια, αλλά τότε είχε έναν Μεταξά,όχι έναν Σημίτη, της ντροπιασμένη νύχτας των Ιμίων.που μετά από 8μηνες οι Έλληνες των ξαναψηφισαν για πρωθυπουργό!!!

 20. Συγχαρητηρια που με απλη αριθμητικη μας εξηγειτε τη ναυτικη μας υ σ τ ε ρ η σ η και μας δειχνετε οτι οι νεες φρεγατες πρεπει να κανουν σοβαρη δουλεια με αστερ30 η σμ2 και αεσα ρανταρ (+απειρους μικα η εσσμ2)

 21. Απο την ωρα που η πολιτικη ηγεσια απο το θα το ρισκαρουμε μετα τις ταρζανιες
  των απεναντι περασε στο με κλ@ νιες θα βαψουμε τα αυγα και παραμενουμε
  ευρωπαιοι πονοψυχοι να γεμιζουμε τα νησια μας με μογγολους, φιλομογγολους
  και τζιχαντιστες το παιχνιδι εχει χαθει απο χερι.
  Με 5,5 δις δεν μπορει να αναστηθει ενας ψοφιος στολος, ή θα ξηλωθουμε γερα
  για να καλυψουμε τα κενα ή θα αφησουμε τη ταμπελα χαριζεται το παρον οικοπεδο
  στους απεναντι για να συνεχισουν την γενοκτονια που αφησαν στην μεση πριν 100
  χρονια.
  Πρωτο μελημα πρεπει να ειναι τα 3 βασικα ναυπηγεια να ερθουν στα χερια του ΠΝ,
  με συνοπτικες διαδικασιες ακομα και κοντρα σε καθε πιεση απο την ΕΕ.
  Πρεπει να ναυπηγηθουν εδω ταυτοχρονα Αγγλικες και Γαλλικες φρεγατες,
  στους αριθμους που θα κοψουν την φορα για γαλαζια πατριδα των απεναντι.
  Προτεραιοτητα εχει η ναυπηγηση πλοιων μεγαλου εκτοπισματος
  που θα εξασφαλησουν την καλυψη της αδυναμιας μας στην Ανατολικη Μεσογειο.
  Κορβετες και λοιπα παραμυθιασματα που στοχο εχουν να δωσουν στους απεναντι
  στο πιατο Καστελοριζο να τα ξεχασουμε, οπως και Χαγες και διαλογους για το αν
  τα δικα μας θα γινουν δικα τους.
  Ο μονος τροπος για να βγει η χωρα μας απο τη μεγγενη του χρεους,
  ειναι τα κοιτασματα και οποιο εμποδιο υπαρχει πρεπει να ισοπεδωθει,
  ειτε ειναι τα πολιτικα γιουσουφακια, ειτε διεκδικησεις πειρατων γειτονων,
  ειτε δηθεν συμμαχων απο την αναποδη.
  Η εκμεταλλευση των κοιτασματων πρεπει να γινει με οσο το δυνατον πιο γρηγορους
  ρυθμους για να προλαβει η χωρα μας να καρπωθει οικονομικα οτι μπορει
  περισσοτερο, στην περιπτωση που δεν ακυρωθει το ανεκδοτο της
  κλιματικης αλλαγης.

  1. Αγαπητέ φίλε, λες σωστοτατα πράγματα τα οποία όμως δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν από τους πολιτικάντηδες. Όλοι εδώ είμαστε φωνές βοοντες στην έρημο της Γ’ελληνικης δημοκρατίας.

  2. Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία δια στόματος Δένδια του τουρκοφαγου δήλωσε ξεκάθαρα πως η χώρα ούτε σκοπεύει να τρυπήσει στη Μεσόγειο, ούτε να γίνει χώρα παραγωγός φυσικού αερίου.
   Το αποτέλεσμα αυτό είναι κατόπιν απαιτήσεως της Γερμανίας η οποία θέλει να παραμείνουμε μια αέναη αποικία χρέους όπου αφενός θα μπορεί να μας απομυζει κ ταυτόχρονα να ελέγχει πολιτικά κ οικονομικά τον γεωπολιτικό μας χώρο. Δεν είναι τυχαία ούτε τα ευρωπαϊκά πακέτα δις ευρώ με στόχο την πράσινη οικονομία που στην ουσία θα είναι επιδότηση της γερμανικής αντίστοιχης τεχνολογίας κ βιομηχανίας με ελάχιστο αποτέλεσμα στο δικό μας ΑΕΠ κ θέσεις εργασίας όπου το πακέτο στη μεγαλύτερη πίτα θα επιστρέψει στη Γερμανία. Την ίδια ώρα που όλοι οι γύρω λαοί εξοπλίζουν τα ΠΝ τους για να προστατεύσουν τις ορυκτές υποθαλάσσιες πηγές που θα φέρουν πλούτο θέσεις εργασίας κ ευημερίας καθιστώντας τους χώρες παραγωγούς… εμείς κ το ΥΠ. Ενέργειας κάνει ότι μπορεί για να βάλει από τη μια γραφειοκρατικά εμπόδια κ να καθυστερήσει τις οποίες διαδικασίες των εταιρειών για εύρεση κοιτασμάτων κ από την άλλη τρέχει με 1000 τις οποίες διαδικασίες πράσινης ενέργειας με φωτοβολταϊκά κλπ. Η μονομέρεια στην ενέργεια σε μια πηγή πράσινη αγνοώντας το μεταβατικό στάδιο του φ.α που θα φέρει κ έσοδα κ θέσεις εργασίας ΑΕΠ κλπ ενώ όλοι οι τριγύρω κάνουν το αντίθετο αποκαλύπτει τη σαπιλα της ελληνικής ελίτ.. διαχρονικά κ διαπερνά οριζόντια κ κάθετα το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

   1. Αγαπητέ Giannis σωστά αναφέρεστε στην ουσία του θέματος και δεν αφορά βεβαίως και μόνον το φ/α ή τους υδρογονάνθρακες, όπως επίσης σωστά επισημαίνετε. Σε αυτόν τον σοβαρό και έγκυρο ιστότοπο, οι πλείστοι (σχεδόν όλοι σοβαροί με εξ ίσου σοβαρές αναλύσεις κυρίως τεχνικές που βοηθούν τα μάλα) ασχολούνται με αριθμούς «κελιών» (το τυρί) και όχι με τους «δεσμώτες» (την φάκα). Πολύ λίγοι ασχολούνται με την βιομηχανική υποδομή και αντίστοιχη παραγωγή της Τουρκίας, κυρίως από το εμπάργκο όπλων που τους επιβλήθηκε το 1974 και την συνοδό ανάπτυξή της οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά. Οι Τούρκοι επέλεξαν να κρατήσουν το δικό τους νόμισμα γιά να χρηματοδοτήσουν όλο αυτό το τεράστιο οικοδόμημα. Οι Έλληνες επέλεξαν να απεμπολήσουν το δικό τους και προτίμησαν το «πράσινο» τώρα Ευρώ, ένα ξένο νόμισμα το οποίο είναι υποχρεωμένοι να «αγοράζουν». Ό,τι και να γίνει από πλευράς «κελιών», μονάδων επιφανείας ή υποβρυχίων ή όποιο άλλο χρήσιμο γιά το Έθνος «όπλο», αμυντικό ή επιθετικό, οι Έλληνες είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν Ευρώ γιά να το αποκτήσουν. Έχουν δε να ξεπληρώνουν συνεχώς ένα «χρέος», που ξαφνικά και μέσα σε μιά νύχτα μετακύλησε από δραχμικό σε ευρώ! Πράγματι, είμαστε μιά αποικία χρέους στο διηνεκές! Κρίμα! … και όσο ασχολούμαστε με το «τυρί» και δεν βλέπουμε την «φάκα», τόσο θα επιμηκύνεται -πλεονασμός- το διηνεκές του χρέους!

    1. Αγαπητέ φίλε, πολύ σωστα τα όσα λες.ομως θα διαφωνήσω στο ότι οι Έλληνες επέλεξαν το πράσινο ευρώ ως δικό τους νόμισμα.ΛΑΘΟΣ!
     Ποτέ το καθεστώς της Γ ‘ελληνικής δημοκρατίας,δεν ρώτησε τον ελληνικό λαό αν θέλει να ενταχθεί στην τοτε Ε.ο.κ.επειδη έζησα την εποχή αυτή σε διαβεβαιώ ότι αν Π.χ.το 1980 γινόταν δημοψήφισμα πάνω από το 60%θα ψήφιζε όχι!μην ξεχνάς ότι ο τρισεγγονος του βαρωνου Μινχαουζεν, Ανδρέας,στις 18-10-1981,κέρδισε τις εκλογές με 48%με σύνθημα έξω από την Ε.ο.κ.,έξω από το ΝΑΤΟ. Μετά βέβαια μπήκαμε βαθύτερα και στα δύο.
     Επίσης ο μοιραίος Σημίτης με αλχημείες μας έβαλε στην φυλακή του ευρώ χωρίς να μας ρωτήσει.βλεπεις ήταν βαθύτατα δημοκράτης.
     Τώρα άντε να βγεις από το κλουβί.
     Ίσως οι νέοι Έλληνες οι καταγωμενοι από την υποσαχαρια Αφρική, το Πακιστάν,Αφγανιστάν, κ.α.,μπορέσουν να βγάλουν την χώρα από το ευρωτρελαδικο για λόγους μη επαρκών προς αυτούς επιδομάτων. Ίδωμεν…

    2. @Nikolas
     Αγαπητέ φίλε, γράφεις σωστά πράγματα, όμως θα διαφωνήσω μαζί σου στο ότι οι Έλληνες επέλεξαν το πράσινο ευρώ ως δικό τους νόμισμα.
     Ποτε ο ελληνικός λαός δεν ρωτήθηκε με ΔΗΜΟΨΉΦΙΣΜΑ για το αν θέλει να ενταχθεί στην Ε.ο.κ.,η`αν θέλει το ευρώ.
     Βλέπεις όλοι στα λόγια είναι βαθύτατα δημοκράτες,στα έργα οχι.

 22. Πολύ φοβάμαι ότι συγκεντρωνόμαστε στα κελιά και ότι αυτό μπορεί να είναι δευτερεύον.

  Σε Όλοι αυτήν την συζήτηση για τις φρεγάτες και κελιά/LR-SAM & MR-SAM & PDMS & CIWS τοσο καιρό σε τόσα πολλά μέσα ακομα δεν εχο διαβασι για ένα πραγμα:

  Fog of war

  Δηλαδή πιος και πος θα διευθύνει τις μάζες πυρός στον «σωστό στοχο» και πος θα αποφεύγονται blue on blue.

  Θα ήθελα πάρα πολύ να διαβαζο κατι για αυτο το θεμα που για εμένα είναι πανο απο ολα το προτο που εμείς πρεπει να κοιτάξουμε.

  Δηλαδή πια συστήματα υπάρχουν που μπορούν όσο πιο εύκολα να συνδυαστούν ΠΑ & ΠΝ.Και εκεί είναι να γίνουν οι σωστές επιλογές.Και μετά όλα τα αλα.

 23. Αξιέπαινη προσπάθεια η ποσοτική σύγκριση των όπλων συνολικά.
  Μερικές παρατηρήσεις:
  1. Οι OHP upg. εμφανίζονται με 2 CIWS. Πώς γίνεται αυτό; Πού και τι πρόσθεσαν οι Τούρκοι;
  2. Οι Harpoon στις OHP εμφανίζονται να είναι 4. Είναι επιβεβαιωμένο; Ο συνήθης φόρτος είναι 8.
  3. Οι νεότερες τουρ. ΜΕΚΟ σίγουρα δεν φέρουν τον μέγιστο φόρτο Essm (64) λόγω βάρους, αλλά οι 16 που αναφέρονται στον πίνακα μάλλον είναι λίγοι.
  4. Τα CIWS των Yavuz (Sea Zenith) είναι εντελώς παρωχημένα και ανεπαρκή – δεν θα ανακυκλωθούν, θα πάνε στα σκουπίδια.
  5. Η πλεύση πίσω στο ναύσταθμο για ανεφοδιασμό αντιπλοϊκών πυραύλων μπορεί να ισχύει ίσως για το ΤΝ. Για το ΠΝ δεν ισχύει, ούτε τώρα ούτε στο άμεσο μέλλον. Δεν υπάρχει απόθεμα!
  6. Το σημαντικότερο: η αντίληψη ότι τα πλοία της ενδιάμεσης λύσης θα αντικαταστήσουν τις “S” είναι εσφαλμένη. Θα αντικαταστήσουν τις ΜΕΚΟ κατά την διάρκεια εκσυγχρονισμού τους η οποία θα είναι μεγάλη (γράφεται κάτι για 3+ χρόνια (!!) ελπίζω να μην είναι αληθινό).

  Με εκτίμηση

 24. παντως καλη η ποσοτικη συγκριση αλλα να μην ξεχναμε την ποιοτικη

  μπορει ενας πυραυλος μεσης εμβελειας να κατεβασει φ16 η ακινζι? αν οχι δεν παει να εχουμε και 1000 τι νοημα εχει?

  4 μπελαρα με 32 αστερ η καθεμια αν μπορουν να κατεβασουν 50 φ16 η 100 ντρον την πρωτη μερα του πολεμου

  δεν βαζουν θεμελιο στη νικη?

 25. 4 νέες φρεγάτες + 4 αναβαθμισμένες + 2 ποία «ενδιάμεσης», είναι μια καλή αρχή. Δεν πρόκειται όμως να μας βγάλει για πολύ. Σε 5-6 χρόνια (το αργότερο) θα πρέπει να πάμε σε νέο ναυπηγικό πρόγραμμα. Θα μετράμε τότε ότι μας λείπουν πάλι φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχεια, πυραυλάκατοι και πολλά-πολλά ακόμη «βοηθητικά».

 26. ==Η ASELSAN είναι υποκατασκευαστής της Thales για τα T/R modules των καινούργιων AESA radars ενώ ήδη καποια δικής της σχεδίασης radars κυκλοφορούν στην αγορά, οπότε πιστεύω κάποια στιγμή θα καταφέρουν να φτιάξουν έναν καλό RF seeker(HISAR-O/U), νομίζω όμως ότι το μεγάλο πρόβλημα τους θα είναι ο πυραυλοκινητήρας για να ποιάσουν μεγάλες εμβέλιες. Εκεί μόνο ουκρανοί,κορεάτες ή κινέζοι μπορούν να βοηθήσουν.
  ==Οι Ν.κορεάτες έχουν κάποια τεχνολογία στερεών καυσίμων με τον L-SAM(Patriot modification?)
  ==Δεν ξέρω εάν συνυσφέρει κάτι στην όλη συζήτηση κάτι που έμαθα πρίν 1-2 εβδομάδες(μπορεί να έιναι γνωστό σε κάποιους). Οι ταυλανδοί ναυπήγησαν 2 stealth φρεγάτες(Ν. κορεατικό σχέδιο) με $470mil με τα όπλα μαζί. Βέβαια δεν είναι κάποιο φοβερό πλοίο αλλά δεν είναι και άσχημα με ~$240mil να έχεις φρεγάτα 3800t. Κατα πόσο θα μας άφηναν να δούμε και προς εκεί είναι μία άλλη ιστορία.

  1. Το έχω γράψει πως μια μεγέθυνση των S για να μπει ο ΜΚ-41 είμαστε μια χαρά.
   Με 2 πυροβόλα των 76, δυο αντιπυραυλικά συστήματα, δυο RAM και 16 κελιά
   είμαστε ΟΚ.
   Εννοείται με τα 4 ραντάρ όπως λέω στην μελέτη μου.
   10 SM-2, 16 ESSM II 2, VLASROC μας φτάνουν γιατί;
   Γιατί θα ρίξεις 2 SM-2 και 4 ESSM II και τα μα και σας αφήστε τα στην άκρη.
   Δυο RAM θα έχει το πλοίο και αν θες 4 αντιπυραυλικά πυροβόλα αντί για 2!

   Κόστος κάτω από 500 εκατομμύρια με όλα δικά μας πληρωμένα για 10 πλοία.
   Σχεδίαση-κατασκευή-υποδομές- δοκιμές -κλπ. Σύνολο 5 δις.

   Κόστος για 20 πλοία για να δώσουμε ένα παράδειγμα 450 εκατομμύρια σύνολο 9 δις.
   Κανονικά κοστίζουν κάτω από 400 εκατομμύρια αλλά έχουμε την άνοδο της τιμής λόγο
   του πληθωρισμού. Για 10 χρόνια δυο κάθε χρόνο.

   Προσοχή εδώ αν φτιάξεις ένα πλοίο τον χρόνο και πάμε στα 20 χρόνια θα ανέβουμε στα 12+ δις

   1. Ρε παιδιά τι εμμονή και αυτή!σε πλοία των σαράντα χρόνων να κάνουμε εκσυγχρονισμό. Δηλαδή πόσο θα τα κρατήσουμε 60χρονια?είμαστε για ρεκόρ πάλι.

 27. Πολύ καλό άρθρο και δείχνει το άσχημο σημείο που έχει φθάσει το Ναυτικό μας.
  Επί των τύπων των ήλων.
  Όσα πλοία και να έχουμε και όσα κελιά να έχουν αυτά επάνω πάλι θα κλαίμε τα παιδιά μας και τα νησιά μας αν δεν έχουμε πλήρη αεροπορική υπεροχή.
  Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη οι απέναντι δεν ξεμυτάνε καν αν δεν έχουν διασφαλίσει ότι ο αέρας είναι δικός τους. Δεν προσπαθούν να τον κερδίσουν με τα αεροσκάφη τους ή με τα drone. Μόνο με τα εδάφους -αέρος μέσης ή μεγάλης εμβέλειας. Για αυτό και έγινε η αγορά των S-400. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν σε αερομαχία με τους δικούς μας αν δεν έχουν διασφαλίσει υπεροχή 10 προς 1. Έχουν μάθει το μάθημά τους.
  Για αυτό το λόγο και δεν θα προσπαθήσουν να βγάλουν στόλο σε περίπτωση που ξέρουν ότι θα τους χτυπήσουμε.
  Πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η προστασία αεροδρομίων Σκύρου και όλης της Κρήτης. Θα δεχτούν επιθέσεις τύπου Περλ Χάρμπορ από εκατοντάδες kamikazi drones και μετά AKINCI και BAYRAKTAR.
  Τα μόνα που θα κυκλοφορούν ελεύθερα θα είναι τα δικά τους Τ-209 AIP, καθώς θα είναι σίγουροι ότι δεν θα τα βρούμε εύκολα.
  Αν επιχειρήσουν κάτι στο Καστελόριζο θα το κάνουν όταν έχουν εξαφανίσει τα αεροδρόμια που ανέφερα.
  Αν επιχειρήσουν κάτι διαφορετικό θα τους κάνουμε κιμά. Το ξέρουν και για αυτό προσπαθούν να μας κάνουν να πάρουμε τα συστήματα πυροβολικού από τα νησιά.
  Όσο για τους έφεδρους και την αξία τους καθώς και για την εθνοφυλακή, όσοι τους υποτιμούν θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Δεν είναι τόσο γατάκια όσο νομίζουν μερικοί.

  1. Φίλε Αρχίλοχε,

   Την Σκύρο είναι σίγουρο πως θα τη χτυπάνε με μανία και ό,τι έχουν. Τα Bora πρώτα εκεί θα πάνε. Το κακό με τους Εθνοφύλακες που λες, είναι πως αν οι Τούρκοι κατάφερουν να αποβιβαστούν ή να πέσουν σε ένα μικρό νησί, οι Εθνοφύλακες εκεί θα είναι λίγοι και για τους Τούρκους θα είναι σχετικά εύκολο να ρίχνουν πολεμοφόδια στις δυνάμεις τους. Πχ στο Αγαθονήσι, πόσοι Εθνοφύλακες και κληρωτοί είναι; Για τους Τούρκους, νίκη δε θα είναι να πάρουν τη Χίο. Και ένα μικρό νησάκι να πάρουν, νίκη θα είναι, γιατί μετά θα μας πουν «ελάτε να τα βρούμε», όπου εκεί θα τους δώσουμε κάτι από αυτά που ζητάνε. Στην ουσία θα αναθεωρήσουν τη Λωζάννη.

   1. @ Zefiros

    Αποτροπη δεν ειναι να εχεις μερικες χιλιαδες στρατο σε καθε νησακι και βραχονησιδα. Αυτο δεν ειναι εφικτο.

    Αποτροπη ειναι να εχεις τη δυνατοτητα γρηγορα να πληξεις καιρια τον αντιπαλο ωστε να μεταφερεις τον πολεμο στη δικη του επικρατεια, αντι να προσπαθεις να αμυνθεις.
    Δηλαδη, επιθεση αντι για αμυνα.

    Μονο με αμυνα ουσιαστικα η Ελλαδα θα ειναι σακος του μποξ, οπου θα προσπαθει να απορροφησει τα χτυπηματα του αντιπαλου. Αυτο ειναι λαθος στρατηγικη, καθως δεν δημιουργει φοβο στον εχθρο. Η σωστη στρατηγικη ειναι η δυνατοτητα ισχυρου πληγματος στον εχθρο, ωστε το κοστος μιας ενδεχομενης συρραξης να ειναι τοσο μεγαλο, οπου οποιαδηποτε μικρα εδαφικα κερδη να μην δικαιολογουν τον πολεμο.

    Πως γινεται αυτο? Πολυ απλα με μαζικα πληγματα ακριβειας στην εχθρικη ενδοχωρα απο επιγεια συστηματα πυροβολικου με βεληνεκες 300 χιλιομετρων περιπου (Ισραηλινα Lynx, Σερβικα Sumadija, Βραζιλιανικα Astros II), με βαλλιστικους πυραυλους οπως ο Ισραηλινος LORA, και με πληγματα απο τα μαχητικα της Πολεμικης Αεροποριας. Χρειαζομαστε βαλλιστικους πυραυλους, ρουκετοβολα, βληματα κρουζ κτλ που να μπορουμε να τα κατασκευασουμε στην Ελλαδα ωστε να αποκτησουμε τεχνολογια και τεχνογνωσια. Aυτα δηλαδη που κανει η Τουρκια.

    Το μεγαλυτερο μερος της Τουρκικης οικονομιας ειναι στα δυτικα της χωρας, το πολυ σε βαθος 200-300 χιλιομετρα απο τα συνορα. Επομενως, με μαζικα πληγματα σε ενα ευρη φασμα τοσο στρατιωτικων, οσο και πολιτικων στοχων μεσα σε μερικες ωρες το πολυ, θα μπορουμε να στειλουμε την Τουρκια μερικες δεκαετιες πισω.

    Μονο οταν ο αντιπαλος ξερει οτι μπορεις να του σπασεις τα μουτρα, θα προσπαθησει να αποφυγει την συγκρουση.

    1. @G_P

     Συμφωνώ απολύτως. Αλλά επειδή δε μας βλέπω να δίνουμε χρήμα για τέτοια συστήματα, η εναλλακτική είναι να καταστρέφεις τα μέσα μεταφοράς του εχθρού πριν φτάσουν στο νησί. Κι αυτό μπορεί να γίνει με μικρότερου βεληνεκούς συστήματα και σμήνη UCAV από τα νησιά. Αν τους καταστρέψεις τα αποβατικά μέσα στο λιμάνι ή τους καταρρίπτεις τα μεταγωγικά, 1 δις στρατό να έχουν μετά, στα νησιά δε θα φτάσει.

     Μακάρι η Ελλάδα να δώσει χρήμα και για πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, αλλά επειδή είναι ακριβό σπορ, αμφιβάλλω.

     1. Καθολου ακριβο σπορ.

      Ενας LORA των 400 χιλιομετρων κοστιζει κατω απο ενα εκατομμυριο ευρω, ειναι δηλαδη πολυ φθηνοτερος απο εναν αντιαεροπορικο ESSM η Patriot.

      Αρα μας κοστιζει περισσοτερο να αναχαιτησουμε εναν βαλλιστικο απο το οτι κοστιζει στους Τουρκους να τον κατασκευασουν.

      Η στρατηγικη μας ειναι βλακωδης, δυστυχως.

     2. @GP

      Αν είναι τόσο φθηνοί, έπρεπε να τους έχουμε πάρει χθες. Αλλά νομίζω πως έχουμε και πολιτικό πρόβλημα, γιατί δε θέλουμε να νιώθουν τα νησιά μας πολύ απειλητικά.

    2. @ G_P

     Που ειναι οι LORA ;
     Εμεις τους θελουμε, ο περιουσιος δεν τους εχει δωσει ακομα,
     γιατι λοξοκοιταει ακομα στους απεναντι, το απεδειξε και στο
     Αρτσαχ, ενας σουλτανος πιστευουν οτι ειναι το εμποδιο
     για να γινουν παλι κωλ.ς και βρ@κι με τους απεναντι.
     Μεχρι τοτε θα μας μαδανε χωρις κοπο, χωρις να δινουν
     τιποτα ουσιαστικο.

   2. Μα ποιος ειπε οτι η Ελλας θα κοιταει σε μια τετοια περιπτωση?

    Αυτο ακριβως ειναι το σεναριο που φοβαται αλλα και περιμενει η Ελλας για αυτο και σε τετοια περιπτωση η αντιδραση της χωρας θα ειναι χερσεα εισβολη στον Εβρο και ιδιως στο τοξο Καραγατς και προς Ανδριανουπολη ώστε οταν θα τελειωσει η συρραξη σε 48-72 ωρες που θα παρεμβουν οι Μεγαλοι να τους πουμε επιστρεψτε τα για να σας τα επιστρεψουμε.

    Για να εχουμε δλδ διαπραγματευτικη ισχυ. Ξερει πολυ καλα που θα χτυπησει επιθετικα η Ελλαδα σε περιπτωση τουρκικης εισβολης σε νησι μικρης φυλαξης. Δεν θα κατσει να της φαει σαν σακος του μποξ ουτε θα βαραει υποστρατηγικα οπλα στο γαμο του καραγκιοζη 500χλμ μεσα στη Ανατολια στο πουθενα.

    Το να του καταστρεψεις καιριες υποδομες απο μονο του δεν λεει κατι. Θες και ενα διαπραγματευτικο χαρτι, ενα ομηρο για να του επιστρεψεις για να σου γυρισει το δικο σου εδαφος που θα εχει καπηλεφθει.

    1. @ ΑΠ

     Θα μας αφησει ο θειος να κανουμε πραξη αυτο το ρεφαρισμα
     για να παμε με κατι και εμεις στα χερια μας στο τραπεζι
     των διαπραγματευσεων, ή εσκεμμενα θα εχει τοποθετηθει σε θεσεις
     κλειδια για να μην μπορεσουμε να πραγματοποιησουμε τα παραπανω,
     με το προσχημα οτι το κανει για να αποφυγουμε μεγαλυτερη κλιμακωση
     σε μια ευαισθητη περιοχη με πολλους μουσουλμανους ;

  2. @ ARHILOHOS

   Στη Σκυρο τους αφησαμε με την ανεση τους να χαρτογραφησουν το αναγλυφο
   του βυθου το προηγουμενο διαστημα, ετσι οταν ειναι ετοιμα τα νεα τους
   υποβρυχια με ευκολια να εξουδετερωσουν τους Patriot, για να μπορεσουν
   να κανουν και τα υπολοιπα.

  3. Ποιοι εθνοφύλακες ρε φίλε; Σχεδόν όλοι πάνω από 50 χρόνων και πλαδαροι. Δεν θέλω να τους προσβάλλω τους ανθρώπους. Στα γεράματα τρέχουν για την πατρίδα και πόσο να σουλουπωθεί το σώμα σε αυτήν την ηλικία αλλά είναι δυνατόν να τους συγκρίνεις με επαγγελματίες, νεοτατατους κομάντο ειδικών δυνάμεων που θα στείλουν οι Τούρκοι;; Ας συνέλθουμε.

 28. Νομίζω ότι ένα απο τα καίρια σημεία του άρθρου είναι η επιλογή νέας Κ.Μ.Ε. η οποία σαφώς να μην βρίσκεται εξ αρχής στα άνω όρια της δυνατής διαμόρφωσής της. Είναι αστείο να συζητάμε ως οικονομία την περικοπή των 8-16 επιπλέον VLS που κοστίζουν 20-30εκ ανά πλοίο και να μείνουμε αυστηρά στους 16 που προσφέρουν οι περισσότερες προτάσεις. Ταυτόχρονα η ύπαρξη growth margin επιβάλει την προτίμηση των πλοίων μεγαλύτερου εκτοπίσματος, περί τους 6000Τ αντί των 4000Τ. Τονίζεται συχνά το κόστος των επιπλέον πυραύλων αλλά αυτό είναι λάθος γιατί σε περίπτωση σύρραξης θα χρειαστούν έτσι κι αλλιώς. Άρα εκεί που σε ένα πλοίο με 16 vls θα πρέπει να αγοραστούν τουλάχιστον 2 φόρτοι μάχης, σε ένα με 32 θα αγοραστεί ένας (και γλιτώνει το πλοίο τον επχειρησιακά επιζήμιο ενδιάμεσο ανεφοδιασμό, όπως σωστά αναφέρατε).

  1. @ Bridger

   + 1

   Ομως οι περικοπες στους VLS γινονται κατα 90 % απο τις εξω πιεσεις διατηρησης
   του αμυντικου ρολου της χωρας μας, για να δεχεται πιο ευκολα τις απλωτες
   των απεναντι.
   Το πιθανοτερο αν περασουν οι πιεσεις των εξω, ειναι υποεξοπλισμενα σκουπιδια,
   πηγη μονο προβληματων και κινδυνων για την ακεραιοτητα της χωρας.
   Αλουμινοτρατες δαγκωτο, πλαισιωμενες με αλλα σκουπιδια για μπουγιο
   ωστε να καμφθει το εξοφθαλμο καλεσμα σε χαρακιρι του αγοραστη.

 29. Η νεα φρεγατα πρεπει να εχει τουλαχιστον32 κελια..και θα ηταν ευπροσδεκτο αν βαζαμε 16 αντιπλοικους..το μελλον του ΠΝ θα ειναι οι EPC αφου θα κληθουν να αντικαταστησουν τις εναπομεινασες S και αργοτερα τις Μ και τις ΜΕΚΟ..

   1. @ George

    Ναι, μπορει να γινει και ετσι.
    Αλλα αν τοτε εμεις εχουμε καλυψει τις αρχικες αναγκες μας σε μεγαλες
    φρεγατες, μπορουμε να κοιταξουμε με ανεση και για τα μικροτερα και να
    βοηθησουμε να μην παει απατη η ιδεα αν μας συμφερει οικονομικα.

 30. Αξιότιμε κ.Νικολοβγένη,κατ’αρχάς συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
  Δεν σκοπεύω να κουράσω καθώς άπαντες οι προλαλήσαντες συνσχολιαστές με έχουν υπερκαλύψει.
  Εγώ προσπαθώντας να καλύψω την αγωνία σας,θα έλεγα με βάση τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο του DR https://defencereview.gr/ti-stadiaki-antikatastasi-ton-ypovry/
  και συγκεκριμένα τη φράση
  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της εγκεκριμένη Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2020-2034 «προβλέπεται η σταδιακή αντικατάσταση των υποβρυχίων 209» και ότι ήδη έχουν αναληφθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες από τη νομοθεσία και τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό
  να απευθυνθείτε στον αρμόδιο Υπουργό προκειμένου διευκρινισθεί ο περίφημος ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ και τι αυτός τελικά περιλαμβάνει σε σχέση με την ανανέωση του Στόλου και όχι μόνο..
  Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω.
  Σας ευχαριστώ.

 31. Proposal

  4 AH140 hn=4
  1x127mm=4
  4x40mm=16
  4×0.50mm=16
  2×21 ram=8×21(168)
  4×8 caam. Er or essm bl2 32mssls=128
  8 vl asroc=32
  16 sm 2 3b=64
  6×4 decois=96
  2 rhib l=8
  1 mh 60r=4
  4 agm 114l=16
  Rockets
  3 mk 54 mako=12
  1 mq 8c fs vl uav=4

  4 meko hn bl upg 2 to 2035 life end
  7 sv roussen mslb

  And a future cfg corvette
  Px
  4 Saar 6=4
  1x76mm=4
  2x30mm typhoon=8
  20 c. Dome=80
  16 Barack 8=64
  6×2 decois=48
  8 Gabriel 5=32
  2×3 mk 54 mako tubes=24
  1 mh 60r with weapons like ah 140 roposal=etc ah exampole
  2 rhib l=8

  PLUS 4 + 2 new t214=6
  With ugm 84 0r 2 nsm 2iris t sub(24 or 12+12)
  And
  Torpedo 4=24

  Or in the please of Saar 6 (I don’t know)
  6 Saar 72 themistokles class?
  (if it’s a working solution)
  A value for money proposal
  2 rhib l

  Plus a second stock pile of weapons

  And 4 weapons don’t forget the weaponry by ret. S kortenauer class

  Just a proposal

  You can always keep some s class as opv four the coast guard
  And after 2035 give to coast guard the mekos 200 hn bl2

  This is all I can say
  Thank’s 4 your time

  It was just a proposal

 32. Αναβάθμιση των ΜΚ48 σε Μ και ΜΕΚΟ σε 32 κελιά και εμπλουτισμός του οπλοστασίου με ESSM BL 2 ( και στις S ). Μεταφορά εκτοξευτών ΜΚ 29 από τις αποσυρμένες S στις εκσυγχρονισμένες πάνω από το υπόστεγο του ελικοπτέρου. Αυτή είναι η λύση η οποία είναι και φθηνή και άμεσα υλοποιήσιμη. Μελλοντικά εκτοξευτές και πύραυλοι μπορούν να μεταφερθούν σε νέες ναυπηγήσεις.

  Με εκτίμηση,
  Ιωάννης Δρίνης

 33. https://www.cnn.gr/politiki/story/270723/makron-se-merkel-proteraiotita-ta-symferonta-elladas-kyproy-enanti-tis-toyrkias

  τα περαστικα μου στους φιλοαμερικανους ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕς ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥς ΠΑΓΙΑΤ

  Βερυκιος σημερα ειπε Μητσοτακης και ναυαρχοι πρωτα Γαλλια αν ριξουν τιμες και μετα Ολλανδια (αλλα ειναι σχεδιο φυσικα ) και ιταλια μαζι

  1. @ Δημήτρης Λ

   Λογια του αερα.
   Καποιοι ονειρευονται στηριξη απο ΕΕ, καποιοι αλλοι στηριξη απο τον θειο,
   ολοι με το ονειρο θα μεινουν.
   Οταν το ψοφιμι δεν απομακρυνθει απο μονο του μακρια απο τα αρπακτικα
   αυτα δεν θα αφησουν ουτε κοκκαλακι.
   Τα F-35 θα κανουν παρεα στα ΑΒ.
   Με τους S-400 διπλα, οποιαδηποτε φημη για αποκτηση μας F-35,
   ειναι ή απο ηλιθιο, ή απο κακοβουλο.

   1. @Kanenas

    Συμφωνώ. Στήρικη από «ΕΕ» θα είναι λεκτική. Αν η Ελλάδα είναι να έχει στήριξη, θα είναι από Γαλλία, σε πυρομαχικά. Από αυτήν την άποψη, οι FDI έχουν ένα πιθανό πλεονέκτημα, πως οι Γάλλοι ίσως σου δώσουν αναχορηγία Aster. Ενώ σε αμερικανικά όπλα, μην περιμένουμε οι ΗΠΑ να μας πουλήσουν τίποτα σε ώρα κρίσης, γιατί θα το παίζουν «ειρηνοποιοί».

    1. @ Zefiros

     Με το καλημερα εχουν πλεονεκτημα οι FDI γιατι δεν θα εχουν κανενα
     απαγορευτικο ως προς την υπερασπιση της Κυπρου απο τον θειο,
     γιατι ξεκλειδωνουν την χρηση Aster 30, MdCN.
     Το απροσκοπτη ροη αναχορηγιας μενει να αποδειχθει εκεινο
     το διαστημα, αλλα οι πιθανοτητες ειναι χαοτικες υπερ των Γαλλων,
     λογω συγκλισης συμφεροντων τωρα. Στο χερι μας ειναι αυτα
     τα συμφεροντα να μεινουν κοινα, αλλα με την τακτικη του ανυπαρκτου,
     του δεδομενου καρπαζοεισπρακτορα, του αμα λαχει αγοραζω
     και αλουμινοτρατες και του δεν εχω ορεξη να αξιοποιησω τα κοιτασματα,
     γρηγορα θα τραβηξουμε δρομους χωριστους και σιγουρα θα χασουμε
     και την οποια στηριξη απο μερους τους.

     1. @Kanenas

      Συμφωνώ απολύτως. Ο Μακρόν δε μας αγάπησε. Ακόμη και σε ιταλικές γεωπολιτικές αναλύσεις πριν μήνες, η Ελλάδα εμφανιζόταν ως η μόνη πιθανή «χώρα ανάχωμα στην τουρκική επέκταση». O Μακρόν, ελπίζει εμείς να ανασχέσουμε την εξάπλωση της τουρκικής επιρροής. Αν εσύ διαλαλείς, πως εσύ δεν έχεις καμία διάθεση να κάνεις κάτι τέτοιο, προφανώς στο τέλος θα σε εγκαταλείψουν όλοι και θα δουν τι άλλες επιλογές έχουν. Το ίδιο θα κάνει και η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ και όλοι. Κανείς δεν παίρνει σοβαρά την κότα. Εσύ αν πας σε πόλεμο, θες σύμμαχο έναν που ξέρεις πως φοβάται τον ίσκιο του; Όχι. Ο άλλος γιατί να σε θέλει;

 34. Δύο προγράμματα πολύ χαμηλού κόστους που (επικουρικά με την προμήθεια των φρεγατών) θα βοηθούσαν τα μάλα, στο ΠΝ θα ήταν:
  1) Η ναυπήγηση 4 πολύ ελαφρών κορβετών οι οποίες θα χρησιμοποιούσαν τον εξοπλισμό που μπορεί να αποξηλωθεί από την αναβάθμιση των Combattande III (CMS TACTICOS, BridgeMaster E, LIROD Mk2, MIRADOR, SRBOC, ESM DR3000SLW, σύστημα επικοινωνιών WISPR-Net και φυσικά OTO Melara Compatto 76mm αλλά και Harpoon) Το μόνο που λείπει θα ήταν ένα καλό radar (π.χ. Sea Giraffe AMB, ΝS 50) , sonar (π.χ. Thales BlueWatcher Light) κι ένας τριπλός ExLS με 12 CAMM.
  Υποψήφια σχέδια «σκαριών» υπάρχουν αρκετά:
  • Sigma Corvette 8313
  • Η ενδιάμεση λύση κορβετών που παρουσιάστηκε από την Gibbs & Cox
  • Fincantieri Abu Dhabi Class κ.ά.
  2) H μεταβίβαση στο ΠΝ των τριών SAAR 4.5 του Λιμενικού (αφού εξασφαλιστούν είτε άλλα μεταχειρισμένα ή καινούργια περιπολικά για το ΛΣ) κι η αναβάθμισή τους με ως επί το πλείστον ισραηλινό εξοπλισμό π.χ. radar ELM-2258 ALPHA (Basic) και BARAK 8. Και γι’ αυτή τη λύση υπάρχουν έτοιμα υποσυστήματα (OTO Melara 76mm, Harpoon)
  Ειδικά για την πρώτη λύση νομίζω ότι τα κόστη μπορούν να κρατηθούν χαμηλά και να μην ξεπεράσουν τα 300-400 εκ. και για τα 4 σκάφη.

 35. Διαβαζωντας ολλα τα παραπανω βγαζω τα εξης συμπερασματα:

  1) πρεπει να παμε σε εθνικο πλοιο.
  Μεχρι το 30′ θα χρειαστουμε 12-14 νεες μοναδες επιφανειας. Δε γινετε να ζουμε συνεχεια σ’ενα φρενοκομειο με τις ατελειωτες συζητησεις επι μηνες και χρονια για φρεγατες, με τις εξωτερικες και εσωτερικες πιεσεις, τα αμερικανικα κολπα και τιποτε να μην κινειτε. Σε λιγο οι πολιτικοι μας θα φυγουν για διακοπες και το κυριο προβλημα τους θα ειναι πια ξαπλωστρα και πιος φραπες.

  2) πρεπει να παμε σε μαζικη εγχωρια παραγωγη πυρομαχικων, κατευθυνομενα βληματα, βομβες, ρουκετες, πυραυλοι. Αν δεν θελουμε να πεταμε πετρες, ενω θα ερχοντε yildirim, bora, mam, atmaca, gezgin κτλ.

  3) επενδυση σε οπλα μακρου βελινεκους. Πρεπει να ημαστε σε θεση να μεταφερουμε το πεδιο μαχης στην ενδοχωρα του εχθρου.

  4) επενδυση σε κατα μεγαλο βαθμο εναερια υπεροχη. Μπορει οι Τουρκοι να βαζουν τους πιλοτους τους στη φυλακη, αλλα βλεπω σε συγκρουση να ερθουμε αντιμετωποι με πακιστανους, αζερους, καταριανους (rafale vs. rafale;) κ.ο.κ.ε πιλοτους. Την δουλια τους θα την κανουν και με το πληθος drones, ελικοπτερα, ελαφρα μαχητικα και εκπαιδευτικα που διαθετουν.

  5) Το πιο σημαντικο, επενδυση σε αυτοπρωστασια, θωρακηση, τηλεχειριζομενους πυργους, ηλεκτρονικο πολεμο κτλ. Βλεπω τους ερμους τους στρατιωτες μας πισω απο πυροβολα, πανω σε φουσκωτα, στιλ βιετναμ η Β’ ΠΠ. Ενω οι Τουρκοι επενδυουν βαρια σε ολλα τα παραπανω και πολεμο απο μακρια, εμεις τις μετρημενες ελληνικες ψυχες τις εχουμε για πεταμα.

  6) Μαζικη εγχωρια παραγωγη φθηνων οπλισμενων μη επανδρωμενων και αντιμετωπιση αυτων. Φωτογραφιες και βιντεο βγαζει καθε πολιτικο drone απο media markt, χρειαζομαστε ucav, usv, σμηνοι, καμικαζι που να κανουν ζημιες.

  Αυτα ολλα θελουν πολλα λεφτα, δουλεια, πολιτικη βουληση, αλλαγη νοοτροπιας, ΕΛΛΗΝΕΣ με αξιοπρεπεια.

  Το χρημα ειναι παντα μια καλη δικαιολογια για να μην γινουν τα αναγκαια. Παρα τις οικονομικες δυσκολιες δε βλεπω ομως της Αιγυπτο και Τουρκια να κανουν πισω στους εξοπλισμους. Ολλα γινοντε με φουλ δανεια, διακρατικες συμφωνειες, ειδικοι φοροι και ταμεια για την αμυνα.
  Επειδη ολλοι εξοπλιζοντε, δεν ειναι καλα τα μαντατα στην περιοχη που ζουμε και με αυτους τους γειτονες.
  Γι’αυτο αν δεν θελουμε παρατραγουδα στο μελλον (που θα εχουμε συνεχεια και μετα την εποχη Ερντογαν) πρεπει να επενδυσουμε βαρια σε οπλα, τεχνολογιες του 21ου αιωνα και στην εγχωρια αμυντικη βιομηχανια.

  Σε 4 χρονια που θα ερθει παλι ο Τραμπας στη εξουσια και θα ανατρεψει τα παντα, πρεπει να ημαστε πανετοιμοι. Γι’αυτο πρεπει ΤΩΡΑ να δουλεψουμε, χωρις καθυστερησεις και δικαιολογιες.

  1. @ΓιωργοςΠατρίς

   Φίλε Γιώργο, όλα σωστά. Στο ψητό. Το χρήμα, είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δυστυχώς, στην Τουρκία και την Αίγυπτο, οι κυβερνήσεις δεν έχουν σκοπό να χάσουν τα κοιτάσματα και επιπλέον στην Ελλάδα, δεν «πουλάει» ψήφους η επένδυση στην άμυνα. Η πολιτική προσπαθεί να ικανοποιεί τον πελάτη-ψηφοφόρο, ειδικά στην Ελλάδα. Αν βλέπουν πως το να μη ρίξεις λεφτά στην άμυνα, δεν κόβει ψήφους ή κόβει λιγότερες από το αν τα ρίξεις αλλού, τότε δεν τα ρίχνουν στην άμυνα. Είναι πολύ απλό. Ο Έλληνας πολιτικός σκέφτεται «και τι έγινε άμα γίνω Φινλανδία, θα χάσω πολλές ψήφους; Άμα δεν κάνω το άλλο θα χάσω. Άρα θα κάνω το άλλο».

   1. @Ζefiros
    οι ψήφοι μια δικαιολογία είναι.
    Αυτά είναι παλιές νοοτροπίες και θα πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν.
    Εδώ το κυβερνών κόμμα είναι στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη απόσταση μπροστά, ο Λαός τους εμπιστεύετε και θα μπορούσε να κάνει πολλά για την Άμυνα.
    Μπορείς τα πάντα να κάνεις, αν επικοινωνείς ειλικρινά και λες αλήθειες στον Λαό.
    Ο πιο απλός πρέπει να καταλάβει ότι οι Τούρκοι δε θα μας αφήσουν στην ησυχία γιατί ακολουθούν μια επεκτατική και αναθεωριτική πολιτική. Αυτό θα συνεχίσει και μετά την εποχή Έρντογαν. Αυτά που φτιάχνουν, οι εξοπλισμοί δε τα φτιάχνουν για να τα βάλουν στην βιτρίνα. Αν είσαι πραγματικός ΈΛΛΗΝΑΣ, πρέπει να νοιάζεσε για τον τόπο σου, για την Άμυνα της χώρας, για τα παιδιά σου που είναι στις πρώτες γραμμές.
    Εμείς έχουμε κάτι Ελληνάρες που τo παίζουν robin hood, συνδικαλιστές, αριστερούς, ντεμπέληδες, κουμουνιστές, ελευθερα πνεύματα, ζουν σε κόσμο του χθές, που είναι κατά όλων και επενδύσεων, βασίζοντε σε ξένους, που με το πρώτο μπαμ που θα γίνει θα λένε «γιατί δεν έχουμε όπλα;»

    1. @ΓιώργοςΠατρίς

     Οι ψήφοι είναι μια πραγματικότητα για πολιτικούς που δεν καίγονται κιόλας για την άμυνα. Το ότι το ελληνικό πολιτικό προσωπικό προτιμάει τη φινλανδοποίηση «κι άμα σκάσει κάτι, ας σκάσει στα χέρια άλλου», είναι φανερό εδώ και χρόνια. Από τη μείωση της θητείας με καθαρά πολιτικά κριτήρια, από τον άλλον που έλεγε «να το ρισκάρουμε», από τη νέα επιμήκυνση θητείας με «ζώνες», που είχε αποτύχει στο παρελθόν και από τη θητεία-αγγαρεία. Δηλαδή οι Ισραηλινοί είναι χαζοί που δε θέλουν αγγαρειομάχους ή εμείς είμαστε έξυπνοι; To ξανάγραψα, όταν διαλέγεις ΕΛΙΑΜΕΠ για σύμβουλο, η πολιτική σου είναι φως φανάρι και για μας και για τους απέναντι. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με πιθανά κοιτάσματα αερίου στον κόσμο, που βγαίνει επίσημα η κυβέρνηση και λέει «σάμπως θα τα βγάλουμε; Δε θα μολύνουμε τη θάλασσα». Δηλαδή, όσα δε φτάνει η αλεπού… H Aίγυπτος και το Ισραήλ, έφτιαξαν ναυτικό σε χρόνο dt για τα κοιτάσματα που εμείς…απαξιούμε να εκμεταλλευτούμε.

     1. Από την στιγμή που πέρνουμε 33δις από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης για πράσινη ενέργεια, περιβαλοντική προστασία και νέες τεχνολογίες, δε μπορούμε να ονειρεύομαστε να κάνουμε το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο Τέξας. Αυτό μπορεί να ονειρεύοντε οι Τούρκοι που διψάνε για δική τους ενέργεια αλλά αυτό που κυρίως ζητάνε οι Τούρκοι σε εμάς, δεν είναι τα πετρέλαια, αλλά η αλλαγή του χάρτη.
      Καν δεν είναι σίγουρο αν η εξόρυξη θα είναι συμφέρουσα ή μάλλον πιο πολύ για τις ξένες εταιρίες.
      Από την άλλη έχουμε έναν πραγματικό πλούτο περισσότερων δις με τις καθαρές θάλασσες, όμορφες παραλίες και νησιά που πρέπει να αναβαθμήσουμε και να προστατέψουμε.

    2. @ ΓιώργοςΠάτρις

     30 δις το χρονο θα παιρνει η χωρα μας απο τα κοιτασματα
     χωρις να κουνησει το δακτυλακι της.
     Ο σουλτανος νομιζεις οτι ειναι χαζος που βαρεθηκε να γλυφει τους
     Καταριανους και εβαλε πλωρη να καμακωσει τα κοιτασματα ;
     30 δις πληρωνει ο ιδιος για ενεργεια για τη βιομηχανια του το χρονο,
     αν τα βαλει στη τσεπη αυτα τα λεφτα μετα ποιος τον πιανει
     στα εξοπλιστικα.
     Θα ειμαστε οι οικολογοι της κακιας ωρας, με τις θαλασσες μας καθαρες,
     αλλα τον σουλτανο μεσα σε αυτες να τα βγαζει για παρτη του.
     Για τον σουλτανο πρωτα ειναι να σταματησει να ειναι ζητουλας
     στους κελεμπιες και μετα ο χαρτης.

     1. @kanenas1
      Αν αληθεύει και είναι να πέρνουμε 30δις το χρόνο από τα πετρέλαια, πρέπει να πάμε σε εξόρυξη χωρίς φόβο μη μας «μαλώσουν» οι πράσινοι Ευρωπαίοι

 36. Try a new reality… Four a fact
  24 F35 menendes
  4 fdi ffg
  Or
  20 RAFALE instead 18
  20 f 35
  85 f16 72
  38 f16 52( f16 50++)
  24 m 2000 5 fos
  4 bellarra
  2 m ffg (mid term)
  2 new t214
  And some allkmar…
  🎉🎉🎉🎉🤔 Sourprice….

 37. Νομιζω οτι στα υπ’οψιν θα πρεπει να εχουμε οτι τεσσερις Τουρκικές φρεγατες μαζι με 2 υποβρύχια θα πλαισιώνουν μονιμα το ελικοπτεροφορο-φορεα UAV. Οποτε εκτος απο μεμονομενες μονάδες θα πρεπει να εξεταζεται και ο σχηματισμος τους σε ομάδες μαχης και το περιβαλλον δρασης τους(Βορ. Αιγαίο, περιοχη Δωδεκανησων, Περιμετρικα της Κρητης, ανατ. Μεσόγειος), καθως ετσι μπορουν να εξεταστούν και να αξιολογηθουν οι επιδοσεις των ρανταρ, των πυραυλικων συστηματων επιφανειας-επιφανειας, επιφανειας-αερος, αυτοαμυνας κλπ)για να εχουμε μια πιο πληρη εικονα της καταστασης.

 38. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ.ΞΕΚΙΝΑΩ 1)ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΤΟΥ Π.Ν. ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ??? (ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ 30ΔΙΣ.) 2)ΑΓΟΡΑ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΕΧΩ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩ Η Ε.Ε. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ …).ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ….ΤΩΡΑ…3)ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΥΠΟΒΡΗΧΙΑ-ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΙ-ΠΛΟΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ-ΑΠΟΒΑΤΙΚΑ ΚΛΠ…ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ….ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ……(ΝΑΡΚΟΛΙΕΥΤΙΚΑ-PZ2000 ΚΛΠ…

 39. Δεν μπορούν να αγοραστούν όλα αυτά που σε 10 με 15 χρόνια θα είναι για απόσυρση. Η κυβέρνηση αγόρασε ακριβά από Ισραήλ, αγόρασε αρκετά μεταχειρισμένα Ραφάλ και πάπαλα τα χρήματα, το χρέος είναι στο 207% του ΑΕΠ.

  Μόνο με εγχώριες επενδύσεις μπορεί να αναστηθεί ο στόλος και σίγουρα όχι με χάρισμα χρεών ή με δαιμονοποίηση του κρατικού τομέα ή με αποθέωση του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα ή με μούφα επενδυτικές προτάσεις που ακούμε χρόνια για τα ναυπηγεία αλλά δεν βλέπουμε να έρχονται.

  Θέλει σοβαρές ΣΔΙΤ και ένα μοντέλο κοντά σε αυτό που προτείνουν οι Γάλλοι με ένταξη ελληνικών εταιρειών στην εφοδιαστική αλυσίδα των μέσων που προμηθευόμαστε.

  1. @ G-164g Ag-Cat

   Καπου τα εχεις μπλεξει ολα μαζι και εχουν γινει αχταρμας.

   Εγχωριες επενδυσεις, με ΣΔΙΤ και τον κρατικο τομεα αλλα χωρις ιδιωτικο και ταυτοχρονα μοντελο με ενταξη Ελληνικων εταιριων στην εφοδιαστικη αλυσιδα οπως προτεινουν οι Γαλλοι??

   Μια απο ολα δηλαδη.

   Μας περιγραφεις δηλαδη τον κουμουνιστικο αναρχικο καπιταλισμο οπου το πολιτευμα ειναι κοινοβουλευτικη προεδρικη δημοκρατια και τις αποφασεις τις λαμβανουν οι φεουδαρχες με τη συμφωνη γνωμη του Βασιλια αλλα και του Τσαρου.

   Πως γκεναν αυτο??????

   1. Ότι να` ναι.

    ΣΔΙΤ= Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. Και αντιστάθμισμα στην εξαγωγή συναλλάγματος για την αγορά ξένης τεχνολογίας η ένταξη στην εφοδιαστική αλυσίδα που τυχαίνει να προτείνουν οι Γάλλοι για τις FDI. Το θεωρώ ρεαλιστικό μοντέλο. Και βιώσιμο για μια χώρα σαν την Ελλάδα.

    Λυπάμαι πολύ για τα σχόλια σου και τα περί αναρχοκαπιταλισμού και Τσάρου. Τρικυμία στο κεφάλι σου και από ανθρώπινης πλευράς σε συμπονώ. Αλλά καλό είναι να το ψάξεις.

 40. Αμα σταματήσουμε να βλέπουμε ΠΝ & ΠΑ σαν ξεχωριστά πραγματα οι αριθμοί δεν θα λένε πια την αλήθεια.

  Εννοώ ότι να φανταστούμε για μια στιγμή ΠΑ & ΠΝ ός έναν κλάδο,υπό μι διοίκηση και με ένα ενιαίο συστιμα διοίκησης.Μπορουμε;;

  Όπου «δεν φτάνουν» δηλαδή τα κελιά του ΠΝ να υπάρχουν οι φορείς τις ΠΑ με Meteor & Amraam.
  Δηλαδή οι καθε σχεδίαση για κάθε επίθεση/αμυντικοί επιχείρηση στο Αιγαίο & ανατολική Μεσόγειο να σχεδιάζετε εξαρχής με τους δύο κλάδους σαν κάτι που δεν υπάρχει το ενα χωρις το άλό.

  Αυτός ο τρόπος σκέψης και εύχομαι στο μέλλον τρόπος σχεδίασης είναι ο μόνος δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

  Δεν γίνετε πια το 2021 να μετράμε κελιά και να ευχόμαστε οτι 100-200-300 κ/β ε/α θα «φτασουν» για να μην χάσουμε μονάδες επιφάνειας που κοστίζουν εκατοντάδες εκ € οι μια.Και δεν θα μιλήσω καν για τις ανθρώπινες απώλειες.Ειμαστε χώρα 10εκ.Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τα σκεφτόμαστε με τρόπους του ’80 η του ’90.

  1. @Άγγελε,

   πολύ σωστά, αλλά μιλάμε πως τα ελληνικά F16 εκτός από τα τελευταία δεν έχουν link16. Τα τούρκικα έχουν κι ας είναι παλιότερα. Επίσης, ψεύτης να βγώ, αλλα Meteor πήραμε λίγους, γι αυτό δεν το ανακοινώνουν. Εγώ υποθέτω 2 ανά αεροσκάφος. ΄Εχουμε και μια εξώφθαλμη έλλειψη σε βλήματα standoff αέρος-εδάφους. Με τα S400 πού θα πρωτορίξεις 90 SCALP και 30 (;) JSOW;

   1. Πολλά ακουγουντε. Εγώ σε αυτά όμως δεν δίνω σιμασια.Οι ΠΑ ξέρει.Αυτο μετραι.

    Όμως εμείς που δεν ξέρουμε πρέπει να σταματήσουμε να συζητάμε σαν να είμαστε ακόμα στο 1985.

    Έχω διαβασι πριν πολλα χρονια μια μελέτη ενός γερμανικου στρατηγού που έγραφε για το τι συζητούσαν μαζί μεν τους αμερικανούς και το τι θα γινόταν στις πρώτες ώρες στα σύνορα τις δυτικής & ανατολικής Γερμανίας.

    Και το ότι τότε εγραφαν στα περιοδικά για άμυνα για ποσά Sparrow & AA10 μπορούσαν να φέρουν τα μαχιτικα τους και πιος θα κέρδιζε..διλαδι μετρούσαν φορείς air to air missiles.

    Όμως οι στρατηγοί έβαζαν ποσοστό 40% blue on blue για τις πρώτες 48 ωρες!!!

    Το τι θα γίνει της πρώτες ώρες πάνω από το Αιγαίο δεν το ξέρουμε εμείς.Ισος ουτε οι ανθροποι τις ΠΑ.

    Αλα υπάρχουν κατι πραγματα που μπορούμε να τα κοιτάξουμε.Δεν ξέρω πόσα Meteor εχουμε.36;72;

    Και 144 να ήταν λιγα είναι αμα τα μισά πανε στα δικά μας F-16V που γυρνάνε από Comao στην μικρή Ασία.

    Αλα ακόμα 36 meteor θα είναι αρκετά αμα πανε ολα σε E7T και KC135.Και μαζί με εστο 100xAster30 να ρίχνουν 50xF16 τον Τούρκων και όχι τα δικά μας κατά λάθος….θα έχουμε κερδίσει πολα πραγματα.

    1. @Άγγελος,

     Συμφωνώ πως οι εποχές αλλάζουν. Υπάρχει στο ίντερνετ και η έκθεση της CIA του 1987 για πιθανό ελληνοτουρκικό πόλεμο. Στην ουσία έλεγε πως τη νύφη θα την πλήρωνε η Κύπρος, γιατί ο Έβρος ήταν πολύ δύσκολο να πέσει, εμείς δε μπορούσαμε να μπούμε Τουρκία, σε μεγάλο νησί η Τουρκία δε μπορούσε εύκολα να κάνει κάτι. Το ανησυχητικό ήταν η πρόβλεψη για το μέλλον, που προέβλεπε σταδιακή ανατροπή της ισορροπίας υπέρ της Τουρκίας.

     Για τα blue on blue προσωπικά δεν ανησυχώ τόσο, γιατί τα IFF έχουν εξελιχθεί πολύ από τότε. Ειδικά με τα links, μπορείς να έχεις τήξη πληροφοριών από διαφορετικούς αισθητήρες και να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα λάθους.

     Σε όπλα αέρος αέρος είμαστε καλά. Απλά, εμένα με ανησυχεί πως λόγω τουρκικής αντιαεροπορικής ομπρέλας που θα καλύπτει τα ανατολικά νησιά μας, δε θα μπορούν τα δικά μας να πλησιάσουν τα high value assets των Τούρκων, αν δεν διαλύσουμε πρώτα τα S400. Γιατί τα τουρκικά τάνκερ και MESA θα πετούν μέσα στην Τουρκία. Αν εμείς δε μπορούμε να πλησιάσουμε τα ανατολικά νησιά λόγω S400, θα είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσουμε Meteor και Amraam. Τα καλύτερα ελληνικά αντιαεροπορικά , δεν είναι τοποθετημένα με σκοπό να προστατεύουν τον εναέριο χώρο πάνω από τα νησιά, αλλά την ηπειρωτική Ελλάδα και τη Σκύρο-Κρήτη.

     1. Δεν είμαι ειδικός αλα απο οτι καταλαβενο τα συστιματα IFF που ειμαι και NATO standard δεν ειναι κατι που θα μας βοηθήσει και έχω δει πολλές αναφορές ότι θα είναι και απο τα πρώτα συστιματα πουωθα βγάλουν οι πιλότοι μας «off» πριν αρχίσουν οι επιχειρήσεις.

      Μπορεί να είναι λάθος αλα αυτό κατάλαβα.

     2. @Άγγελος, το IFF είναι λειτουργία του ραντάρ, που όμως εν καιρώ πολέμου, εσύ καθορίζεις ποιον θα αναγνωρίζει ως φίλο και ποιον όχι. Σε καιρό πολέμου, χρησιμοποιείς τα encrypted modes. Διάβασε αυτό, είναι από πιλότο:

      An IFF system is a radio transponder. The transponder listens for interrogations over a particular radio frequency, and responds to those interrogations on a paired frequency. An IFF interrogator interrogates nearby IFF transponders to determine friend vs. foe.

      IFF operates in one of five modes, two of which are encrypted and therefore not spoofable.

      Modes 1 through 3 serve as identification in peacetime. Mode 1 is a two-digit octal code (such as “23” or “70”) that is used to identify the aircraft of a particular mission. Every aircraft sharing a particular mission will be assigned a mission-specific two-digit octal code.

      Mode 2 is four-digit octal tail code, such as “2355”. Each unit, or sometimes each unique military aircraft, gets its own four-digit mode-2 code.

      Mode 3 is used for civilian air traffic control. ATC will assign civilian and military aircraft a four-digit octal code, which they will use to track aircraft on their radar. The code is assigned at the start of each flight.

      Mode 4 is an encrypted IFF mode. IFF interrogators will perform an encrypted interrogation, and aircraft transponders will make an encrypted reply. Unless the interrogator and the transponder share the same secret code, the reply will not be correct for the interrogation. IFF codes are rotated regularly and kept secret. The reply itself doesn’t contain any information; it’s just three pulses. The delay between each pulse must be correct (think of it like a “secret knock”; three knocks with a secret delay between each knock).

      Mode 5 is encrypted like mode-4, but it also encodes data about the aircraft. A mode-5 IFF reply will tell the interrogator if the transponder has the correct secret code or not, but the transponder will also encode into the reply information about the aircraft, such as its location and speed, ordinance, callsign, mission number, etc. This information cannot be understood by other parties unless they also have the correct secret code.

      https://www.quora.com/How-does-IFF-work?share=1

     3. Να διευκρινίσω ότι δεν έχω ιδέα.Δεν είμαι ειδικός.

      Αλα από ότι ξέρω οι κάλίτέρά απο οτι εχω καταλάβει τα συστιματα IFF NATO εκπέμπουν.Κσι αυτό δεν ειναι κατι που θέλεις αμα πετάς πολυ χαμηλά στα 50-100ft πάνω από εχθρικό έδαφος για να αποφύγεις την εχθρικοί αεραμυνα.

     4. @ ¨Αγγελος

      Ούτε εγώ είμαι ειδικός, αλλά όταν διαβάζεις για δεκαετίες αμυντικά περιοδικά, κάτι μαθαίνεις. Το IFF μπορείς να το προγραμματίσεις εσύ όπως θες, αρκεί να έχεις πρόσβαση στο λογισμικό. Χαρακτηριστικά θυμάμαι παλιό άρθρο που έλεγε πως κάναμε μετατροπές για να αναγνωρίζονται τα τουρκικά ως εχθρικά. Το ίδιο θα κάνουν και οι Τούρκοι. Είναι ηλίθιο να τα σβήσεις όλα, γιατί εσύ δε θα ξέρεις αν αυτό που βλέπεις είναι τούρκικο, ενώ οι Τούρκοι με τα δικά τους ανοιχτά και κρυπτογραφημένα, θα ξέρουν (το ελληνικό δε θα απαντάει, άρα εχθρός).

  2. Ο σχεδιασμός του ΠΝ εδώ και χρόνια, και ειδικά από την αγορά των S-400 και μετά μοιάζει να είναι πολύ συγκεκριμένος και σωστός.

   Όπου δεν μπορεί να πετάξει μαχητικό της Ελληνικής ΠΑ (λόγω S-400, πχ σε Καστελόριζο, Ρόδο και όλα τα νησιά που είναι κοντά στα παράλια της Τουρκίας), δεν θα πετάξει και μαχητικό της Τουρκικής ΠΑ. Στην ουσία είναι μια αμυντική κίνηση, απάντησης στην κίνηση των Τούρκων. Δεν μας δίνει πλεονέκτημα, ακυρώνει το πλεονέκτημα των Τούρκων, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο ώστε η ΠΑ να βρει τρόπο να βγάλει εκτός τα S-400 και με την ΤΑ εκτός και την δική μας εντός, πλέον να έχει κριθεί το παιχνίδι.

   Οι S-400 άλλαξαν την τακτική μια για πάντα, όσο και αν προσπαθούν να το αγνοούν μερικοί, όπως αντίστοιχα θα είχε αλλάξει η εικόνα αν είχαν πάρει τα F-35 (όπου θα ήθελε άλλου τύπου απάντηση)

   1. @ agnostosependytis

    Λυπαμε αλλα ουτε σωστο σχεδιασμο του ΠΝ δεν βλεπω, ουτε πραξεις.
    Συγχρονες τορπιλες σε ικανους αριθμους επρεπε να υπαρχουν, αλλα δεν.
    Κατασκευη νεων υποβρυχιων επρεπε να αρχισει απο χρονια, αλλα δεν.
    Η αναβαθμιση των ΜΕΚΟ επρεπε να ειχε γινει πριν απο χρονια, αλλα δεν.
    Η αποκτηση των L επρεπε να ειχε γινει, αλλα δεν.
    Η υπογραφη με τους Γαλλους περυσι επρεπε να ειχε γινει,
    με τελεσιγραφο στο ανθρωπακι οτι αν δεν βαλεις την υπογραφη
    παραιτουμαστε ολοι στο ΠΝ και ετοιμασου για τα χειροτερα,
    αντι αυτου σερνονται οι αλουμινοτρατες
    και γιναμε ξεφτιλες σε ολον τον πλανητη.
    Οσο για τους S-400 οι απεναντι εχουν τα UCAV ολο και πιο εξελιγμενα,
    ολο και σε μεγαλυτερους αριθμους, δοκιμασμενα σε πεδια οχι του
    δικου μας δυναμικου, αλλα αληθινα δοκιμασμενα, εχουν δικια τους
    παραγωγη σε βληματα και τορπιλες, με υποβρυχια σε λιγο που θα
    εχουν ικανοτητες που δεν εχουν τα δικα μας.
    Εχουν αμετρητα τζιχαντια μεχρι και στην τελευταια γωνια της χωρας μας
    και εχουν το προνομιο να κανουν αυτοι την πρωτη κινηση,
    οπου τους ειναι βολικο, σε μια χωρα που ειναι σε κατασταση του
    τρεις λαλουν και δυο χορευουν.
    Η λογικη λεει οτι με αυτη τη νοοτροπια δεν προκειται η ΠΑ να εξουδετερωσει
    ουτε τους S-400, ουτε την ΤΑ, γιατι απλα πρωτου το καλημερα θα εχει χασει
    στοχευμενα το μεγαλυτερο μερος της ικανοτητας της.
    Οταν εχεις το μειονεκτημα, οπως εμεις δεν κανεις τις χαζομαρες με τους
    λαθροεισβολεις, ουτε τους αφηνεις να χαρτογραφησουν το αναγλυφο
    του βυθου σου, ουτε χανεις την ευκαιρια να τους ταραξεις στις κυρωσεις,
    ουτε πας σαν το μαδημενο κοτοπουλο σε διαλογο μαζι τους,
    ουτε εχεις για συμβουλους σε αυτα τα θεματα καρατσεκαρισμενους
    ανθελληνες, ουτε αφηνεις την αδελφομανα σου να μιλαει για απωλειες
    νησιων σε Χαγες και ουτε λες σαν χαλασμενο πικαπ οτι ειμαι δεδομενος.

   2. Συμφωνώ μαζί σου, προγραμματισμός και κινήσεις ήταν τραγωδία, απλά προσπάθησα να πω ότι το «θέλω» (το βασικό και όχι μετά από παρεμβάσεις) είναι σωστό.

    Για τα άλλα άστα να πάνε, πάντα γελάω όταν γράφουν ότι είμαστε ναύαρχοι του πληκτρολογίου, ας αφήσουμε το ΠΝ να κάνει την δουλειά του, αυτό ξέρει (!)…

    Είναι ίσως το μόνο όπλο που ότι και να έκανε, πήγε χάλια, που να μην είμασταν και κράτος με ναυτική ιστορία…

    -Οι ΤΠΚ όταν τις πήραμε δεν ήταν οι καλύτερες. Η εκτέλεση του συμβολαίου ήταν ακόμη πιο τραγική, παραλαμβάνουμε εν έτη 2021 (και πιθανόν με ημιτέλειες) ΤΠΚ από παραγγελία προ δεκαετιών.

    –Με τα υποβρύχια, γέρνουν, δεν γέρνουν, άλλον αριθμό παραγγείλαμε, άλλον πήραμε, άλλον πληρώσαμε (όλοι κάνουν ότι ξεχνούν πως πληρώσαμε σχεδόν μισό ακόμη υποβρύχιο και τελικά αντί να γίνει χαριστήκαμε και μας έδωσαν κάτι χάντρες ανταλλακτικά κτλ, ενώ η απόφαση αναβάθμισης του ενός 209 αποδείχτηκε τραγική καθώς με λίγα ακόμη παίρναμε καινούργια). Επίσης στο τέλος τα παραλάβαμε με ελλείψεις και κάναμε και μόκο.

    -Για τις τορπίλες ακόμη γελάει όλος ο πλανήτης μαζί μας. Οι Τούρκοι αγόρασαν και έχουν τις τορπίλες για τα νέα υποβρύχια χρόνια πριν αυτά κατασκευαστούν, εμείς κάναμε πριν 100 χρόνια διαγωνισμό που πήγε χάλια λόγω οργάνωσης, τώρα κάνανε έναν μούφα διαγωνισμό για να μπορέσουν να βγάλουν μόνο έναν να κερδίσει, και πάλι συμβαση δεν έχει υπογραφτεί.

    -Αναβάθμισαν τα P3 αντί να πάρουν τα δωρεάν που ήταν πολύ καλύτερα και άμεσα λειτουργικά.

    -Έχασαν τις L, έχασαν τις Αδελαίδες (τραγικό λάθος, εδώ και 6 μήνες θα έπλεαν στο Αιγαίο και θα ήταν τα καλύτερα πλοία του Αιγαίου)

    -Έχασαν τις με άμεση παραλαβή και πάμφθηνες και σκαρί ολοκαίνουργιο από το ναυπηγείο, Ιταλικές Fremm

    -Έχουν καθυστερήσει άνω τις δεκαετίας την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, σε λίγο θα αποσυρθούν και αυτοί όχι μόνο μιλάνε για αναβάθμιση αλλά εκεί που είχαν βρει μια αξιοπρεπή με 150 εκατ, αντί να πουν πάμε σε μια καλή με 250 φτάσαμε να συζητάνε για 500, αν είναι δυνατόν, και με παράδοση του αναβαθμισμένου πλοίου σε 4-5 χρόνια.

    -Και το χειρότερο ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε με την αγορά φρεγάτας όπου μαδάνε την μαργαρίτα, αλλά και με τον τρόπο που αυτή γίνεται, κανένας πωλητής δεν μοιάζει να έχει κίνητρο να κατεβάσει τιμή, αφού ο νικητής όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές λέει θα κριθεί στο τέλος με πολιτικά κριτήρια. Έτσι φτάσαμε να συζητάμε για φρεγάτες που θα έπρεπε να είναι στο εύρος 400 εκατ (LCS)- 800 εκατ συζητάμε για φρεγάτες του 1 δις plus (και αυτό όχι γιατί αξίζουν τόσο αλλά γιατί είμαστε large εμείς)

    Πιστεύω ότι η φρεγατιάδα έχει τραβήξει τόσο προσοχή και σχόλια από τους σχολιαστές γιατί βλέπουν τι γίνεται και φοβούνται ότι βαδίζουμε στην καταστροφή. Αν δεν ήταν αυτοί, ήδη θα είχαμε πάρει την LCS (μην παραμυθιαζόμαστε, η MMSC είναι απλά μια εξωραισμένη LCS), οπότε όλοι είναι απίκο και τεντωμένοι να προλάβουν κανα έκτροπο που να μας τελειωσει το ΠΝ μια και έξω.

    Δεν έχει υπάρξει όπλο που να έχει τόσο μειωμένη εμπιστοσύνη προς αυτό σε σχέση με τα εξοπλιστικά, τις τιμές που είναι να πληρώσουμε, τους τρόπους αναθέσεων κτλ όπως το ΠΝ Καμία, μα καμία από τις ανωτέρω αγορές δεν έγινε με κανονικό τρόπο.

    Και σου λέει ο άλλος, μην ανησυχείς, αυτοί ξέρουν…. (ναι… για αυτό ανησυχώ περισσότερο)

    1. @ Agnostos Ependitis

     Τα είπατε όλα. Ακόμη και το γεγονός, πως ζητήσαμε πακέτο πλοία και τώρα λέμε «ας τα αποσυνδέσουμε», δείχνει πως μόνο προγραμματισμός δεν υπάρχει. Μάλλον πολιτικό δάκτυλο θυμίζει.

    2. Μα είσαι τους ειδικούς να αποφασίζουν!!!
     Απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις σε επίπεδο διδακτορικού!!
     Τι ξέρουμε εμείς οι ηλίθιοι ,οι ναύαρχοι του καναπέ ,οι άσχετοι που τολμάμε και ενοχλούμε τους ειδικούς που παίρνουν τις αποφάσεις???
     Δεν τα διάβασες????
     Στα παραπάνω που γραφεις βάλε και την αγορά των ROMEO των 600+mil $ που αποφασίσθηκε και πραγματοποιήθηκε σε dt!!
     Και βεβαια υπάρχει το ΜΕΓAΛΟ φιάσκο με τις τορπίλες που η σύμβαση πέρασε από τη Βουλή και τελικά γιόκο τσόκο από τους φίλους μας τους Γερμανούς
     Και 6+ μήνες προσπαθούνε να ΘAΨΟΥΝΕ το ΦΙAΣΚΟ!
     Και βγαίναν τα κυβερνητικά ΠΑΠΑΓΑΛAΚΙΑ και γράφανε για παραδόσεις ακόμα και φέτος το καλοκαίρι!!
     Αλλα βεβαια άμα έχεις Αντιπολίτευση τον ΣΎΡΙΖΑ που δεν πιστεύει στα σύνορα ξέρεις πως δεν θα σε ενοχλήσει κανένας ότι ξεφτίλα και εάν κανεις!!
     Ποιος τους λογαριάζει τους γραφικούς άσχετο ηλίθιου ναυάρχους του πληκτρολογίου
     Aντε να γεμίζουν 1-2 λεωφορεία άλλωστε!!!

    3. @kanenas1 θίγεις και κάτι άλλο που θεωρώ σημαντικότατο. Όταν σουλατσάρουν τα και καλά ερευνητικά της Τουρκίας, ενώ όλοι μιλάνε για έρευνες για πετρέλαια, αυτοί κάνουν και κάτι άλλο που έχει μεγαλύτερη σημασία. Έχουν αναλύσει παντελότατα όλο το ανάγλυφο του βυθού του Αιγαίου, κάτι που θα αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα όταν πλέον λειτουργήσουν τα νέα τους υποβρύχια, στην ουσία θα έχουν τέλειους και έτοιμους υψηλής ανάλυσης χάρτες όλου του βυθού του Αιγαίου με πολύ μεγάλη χρησιμότητα και στην δική τους δραστηριότητα αλλά και στο να βρουν πιθανές κρυψώνες που μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιούν τα δικά μας

 41. Λοιπόν η λύση είναι επιλογή μεταξυ των εξής περιπτώσεων για το τι θα έχουμε το 2030. Το 2030 τα κάτωθι σίγουρα, και μετά από κάτω βάζω τα πιθανά ενδεχόμενα:

  Σίγουρα,
  -4 ΜΕΚΟ up (που θα είναι υπό απόσυρση, να πω την αλήθεια κάθε χρόνος καθυστέρηση κάνει την αναβάθμιση άχρηστη γιατί όταν τελειώσει θα αποσύρονται).
  -4 M Class από Ολλανδία και Βέλγιο

  Νέος στόλος επιλογή μεταξύ:
  -Μπελάρα τώρα και αποσυρόμενες Fremm για μετά το 2030 όταν θα αποσύρονται είτε οι Μ είτε οι ΜΕΚΟ
  -Sigma (αν και θα προτιμούσα να μπούμε στις Omega) τώρα και αποσυρόμενες LCF για μετά το 2030 όταν θα αποσύρονται οι άλλες φρεγάτες
  -Fremm IT τώρα και αποσυρόμενες Fremm για μετά το 2030.

  Μπέρδεμα τρελλό αλλά και ευχάριστα διλήμματα. Λατρεύω τις LCF, αλλά δεν μου αρέσουν οι Sigma, το καλύτερο σενάριο για μένα θα ήταν να καπαρώσουμε από τώρα τις 4 LCF που είναι κάργα ΑΑ και για νέα είτε να παραγγείλουμε τις Μπελάρα αν τις δώσουν σε λογική τιμή ή Ιταλικές Fremm που σίγουρα θα είναι σε καλή τιμή.

  Το θέμα είναι η τωρινή αγορά φρεγατών να μην περάσει σε κόστος τα 3 δις ώστε να περισσέψουν λεφτά να πάρουμε και 2 υποβρύχια και έτσι να ξέρουμε ότι με το ΠΝ τελειώσαμε.

  ΥΓ για το 8 vs 16 αντιπλοικούς, νομίζω ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, καθώς εμείς αντιπλοικούς έχουμε και στις ΤΠΚ, ενώ παράλληλα έτσι που μεγαλώνουν οι εμβέλειες τβ αντιπλοικών βάζουμε μερικές συστοιχίες σε νησιά και Κρήτη και στην ουσία οι φρεγάτες δεν θα χρειαστεί να κουβαλάνε κανέναν. Κανονικά τα πλοία πλέον είναι μόνο ανθυποβρυχιακά και ΑΑ. Για ναυμαχίες (πλοίο εναντίον πλοίου) δεν χρειάζονται, έχεις ένα ιπτάμενο ραντάρ, βλέπει τα εχθρικά πλοία, πατάει κουμπάκια και φεύγουν αντιλοικοί από Σκύρο, Κρήτη, Ρόδο κτλ και τέλος

 42. Τα νουμερα παντα θα ειναι εναντιον μας διοτι οι διπλα εχουν παρει την στρατηγικη αποφαση να παραγουν ΜΟΝΟΙ τους τον εξοπλισμο τους, οποτε το μονο που μας μενει για να υποσκελισουμε λιγο ειναι η συμπαραγωγη ικανων ποσοτητων οπλισμου (και στο βαθος πυρηνικα) απο ΜΙΑ και μονο πηγη. Γι’αυτο τα γαλλικα συστηματα ειναι μονοδρομος.

 43. Τα λεφτά είναι λίγα και οι ανάγκες πολλές. Υπό αυτό το πρίσμα προτείνω την αναβάθμιση των φρεγατών S με τα απολύτως απαραίτητα για να μπορούν να κουβαλήσουν και να εκτοξεύσουν 32 πυραύλους LORA (ας είναι και λιγότεροι), με εμβέλεια 400 χλμ. Οι πύραυλοι αυτοί είναι φθηνοί, και έχουν πολύ μικρό σφάλμα (όπως φαίνεται μπορούν να χτυπήσουν και καράβια). Οι πύραυλοι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στο ελικοδρόμιο που σημαίνει ότι οι φρεγάτες δε θα μπορούν να φέρουν ελικόπτερο. Μικρό το κακό, αφού θα συνοδεύουν πάντα μία εκσυγχρονισμένη ΜΕΚΟ, που θα έχει ελικόπτερο. Έτσι, με μικρό κόστος θα είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους Τούρκους σε εμβέλεια (αρκεί να μπορούμε να κατευθύνουμε τους πυραύλους με ακρίβεια). Δεν είναι scalp, αλλά είναι μια χαρά για τα κυβικά μας, value for money. Τώρα, αν έπαιρναν οι S και ένα φθηνό radar και καμιά 16άδα ESSM block 2, ακόμη καλύτερα. Μιλάω πάντα για τις εκσυγχρονισμένες S. Με τους LORA το ναυτικό μας θα «δαγκάνει». Και ας ψάχνουν μετά οι Τούρκοι να βρουν τρόπους για να εξαλείψουν την απειλή αυτή. Αν δε «δαγκάνεις», δε σε φοβούνται.

  1. @ Georgio

   Και ξανα ρωταω που ειναι οι LORA ;
   Δεν αρκει να τους θελουμε εμεις, πρεπει και να μας τους δωσουν
   οι περιουσιοι, αλλα αυτοι θελουν να μας πεισουν οτι εχουμε αλλες αναγκες.

 44. Για αλλη μια φορά συγχαρητήρια στον αρθρογράφο.
  Οι περισσότεροι αγαπητοι φίλοι στα σχόλια τους συνδυαστικά ,ρίχνουν φως και δίνουν ουσίαστικο λόγο για να γιγαντωθεί το φόρουμ και η συμμετοχή περισσότερων Ελλήνων στα θέματα της άμυνας.
  Επειδή έγινε αναφορά στο σώμα της Εθνοφυλακής θα πρεπει να πω δυο λόγια.
  Η Εθνοφυλακή είναι γεγονός ότι αποτελείται κυρίως από ανθρωπους που έχουν μια καποια ηλικία ,που σίγουρα το να τους συγκρίνεις με νέους επαγγελματίες των ειδικών δυνάμεων του εχθρού ,είναι φυσικό επόμενο να φαντάζει χαοτικό σε πρώτη ψυχρή ανάγνωση.
  Ευτυχώς για εμάς τους Εθνοφύλακες στον πόλεμο και στην ζωή γενικότερα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μετράνε πλην των κοιλιακών και της φυσικής καταστάσεις ….
  Η ζωή με δίδαξε να μετράω σοβαρά και να μην υποτιμώ κανέναν ποσο μάλλον αυτούς που θα αναφέρω….
  1)Τον πεινασμένο:Οι περισσότεροι από μας είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση έως μέτρια για πολλά χρόνια τώρα…
  Με δυσκολία προσπαθούν να κρατήσουν με αξιοπρέπεια και αδελφοσύνη το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους αν έχουν.
  2)Τον γερο:Άνθρωποι που έχουν ζήσει επιτοπλειστον την ζωή τους ,με παιδιά να προστατεύσουν και εγγόνια…Αληθεια τι δύναμη αποκτα ένας γονιός η παππούς όταν πρόκειται να προστατεύσει ότι περισσότερο αγαπά σαυτον τον κόσμο .Ολου έχουμε δει τι γίνεται για ένα μέτρο γης η μια ελιά ….
  3)Τον πιστό: Μόνη μας αληθεια ο Κύριος ημων Ιησούς Χριστός και στρατηγός όλων μας η Υπερμαχω Υπεραγία Παναγία μας.
  Εκεί ορκιζομαστε μαζί με την σημαία μας.

  Αγαπητοι φίλοι.
  Ο Εθνοφυλακας δεν είναι ούτε πραιτωριανος ούτε υπάλληλος κανενός .
  Είναι σώμα ,αίμα και ψυχή από το Έθνος για το Έθνος.
  Έχει αγκαλιάσει και αγαπήσει την αποστολή του,και το πεπρωμένο του όταν και οπουδήποτε τον καλέσει η Πατρίδα.
  Όταν έρθουν ισως βρουν λίγους,κάποιας ηλικίας,με παλαιό εξοπλισμό ,αλλά θα βρουν γίγαντες ψυχής!Θα με βρεις μογγολε στις ταράτσες ,στους δρόμους ,στα βράχια ,στο ποτάμι,στα νησιά και θα σε σταματήσω αν χρειαστεί και με τα δόντια μου.

  Συγχωρέστε με για την αναφορά μου εκτοσ θέματος στο σώμα που έχω την τιμή να υπηρετώ.
  Με εκτίμηση σε αυτούς που την τελευταία πράξη στην ζωή τους θα την ζήσουν σαν λιοντάρι και όχι σαν πρόβατο.

  1. Φίλε Φύλακα,

   Ζητώ συγγνώμη, αν προσέβαλα τους Εθνοφύλακες. Δεν είναι θέμα ηθικού, είναι απλά θέμα ποσότητας (το Αγαθονήσι πόσους έχει; Αφού όλοι οι κάτοικοι είναι γύρω στους 80) και εξοπλισμού. Ο άλλος ο Πεζοναύτης, θα έρθει με αλεξίσφαιρο, βομβιδοβόλο στον τουφέκι, νυχτερινά σκοπευτικά. Αφήνω το βομβιδοβόλο. Αλεξισφαιρα και νυχτερινά σκοπευτικά, έχουν δώσει στους Εθνοφύλακες; Γιατί τη νύχτα αν περιμένεις πόσο θα κρατήσει η φωτοβολίδα για να δεις τον Τούρκο, φέξε μου και γλίστρησα.

  2. Φύλακα μπράβο!
   Το πρόβλημα είναι όμως ότι καν δεν θα δεις μογγόλους γιατί φοβούντε να έρθουν αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο με κάτι λιοντάρια και Έλληνες σαν και σένα. Έπαθαν και έμαθαν με τους Κούρδους.
   Θα ρίξουν πρώτα με το πυροβολικό, θα έρθουν με μη επανδρωμένα, καμικάζι και σμήνοι drones, γενικώς πόλεμο απο μακριά.
   Όταν θα ισοπεδώσουν τα πάντα και θα είναι σίγουροι θα έρθουν με ελικόπτερα και βάρκες ενώ πάνω από τα κεφάλια μας θα φέρνουν τα μπαϊρακταρ κτλ. βόλτες και θα παρακολουθούν την παραμικρή κίνηση που γίνετε στο έδαφος.
   Όσο μεγάλη καρδιά να έχει κανείς, αν η πατρίδα σε εξοπλίζει με τεχνολογίες του 80′ και του 90′ ενώ οι μογγόλοι έρχοντε με τεχνολογίες του 21ου αιώνα, με εξολοθρευτές και τεχνητή νοημοσύνη, δεν θα έχουμε καλό τέλος.

 45. Zefiros

  To Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και το Γαιδουρονήσι είναι χαμένα από χέρι.

  Όσο για τον άλλον που θα έρθει με όλα αυτά που μου λες θα φάει μια στα 100 μέτρα στο κεφάλι!
  Με την καραμπίνα που θα έχει μέσα οκτάβολα ή εννιάβολα PSS 10 PRACTICAL, Καραμπίνα FABARM.
  Θα τον πετύχουν ένα ή δυο στο πρόσωπο ακόμα και αν φοράει αντιβαλλιστικά γυαλία.

  https://www.kalkantzakos.com/Product/4644/pss-10-practical,-karampina-faba

  Όσο για τα νυχτερινά σκοπευτικά άχρηστα είναι αν ρίξεις την φωτοβολίδα κλπ.
  Δεν θα επεκταθώ αν ρίξεις φωτοβολίδα με αλεξίπτωτο κλπ τι γίνετε.

  Το θέμα είναι πως δεν σου επιτρέπουν να αγοράσεις ραβδωτό κυνηγητικό πχ
  ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΤΥΦΕΚΙΟ MOSSBERG MVP LC MEOPTA MEOPRO 6-18X50
  Του λείπει το δίποδο και κάτι ακόμα στα 600 μέτρα λόγο ηλικίας πετυχαίνεις άνετα το εχθρό.

  https://www.specialforces.gr/skopeutiko-tufekio-mossberg-mvp-lc-meopta-meopro-6-18×50

 46. @Zefiros
  Δεν χρειάζεται να ζητήσεις καμία συγνωμη ,γιατί δεν προσβάλεις τις περισσότερες φορές κανέναν στα σχόλια σου.

  @ΓιωργοσΠατρις
  Γεγονός ότι θαρθουν με όλα αυτά που έχουν.
  Στα @ρχιδι@ μας! Εμείς θα δώσουμε ότι έχουμε και ευχάριστα ,αν είναι διατεθειμένοι και αυτοί ας είναι ετσι…Θα φανεί …..

  Με εκτίμηση

  1. Αγαπητέ Ακρίτα.
   Οι περισσότεροι εδώ έχουμε κάποια ηλικία. Δεν ισχυριζόμαστε ότι θα νικήσουμε τους πεζοναύτες, ειδικές δυνάμεις και ότι άλλο έρθει.
   Ισχυριζόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να τους σταματήσουμε μέχρι να έρθουν οι δικοί μας πολεμιστές, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα μας πάρει ο βαρκάρης.
   Δεν είμαι εθνοφύλακας και ζω στην Αθήνα.
   Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν ζούσα αλλού να ήμουν και εγώ στις τάξεις της Εθνοφυλακής (μη σου πω ότι θα το επεδίωκα με κάθε τρόπο γιατί ζηλεύω λίγο).
   Στα περί ηλικίας.
   Ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες ήταν 60 + χρόνων.
   Οι αργυράσπιδες του Μεγάλου Αλέξανδρου είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη.
   Αν έχεις την διάθεση και την ψυχή να υπερασπίσεις την πατρίδα και την οικογένεια σου, τα χρόνια μετράνε ελάχιστα.
   Στο κάτω κάτω της γραφής δεν θα ήμαστε οι μονάδες ελιγμών. Εμείς απλώς την ζωή μας θα δώσουμε αν χρειαστεί για να τους σταματήσουμε μέχρι να έρθουν τα παιδιά μας που θα τους πάρουν φαλάγγι.
   Χαίρομαι που είσαι σε αυτό το φιλόξενο ιντερνετικό πεδίο ανταλλαγής απόψεων. Μας θυμίζεις ποιοί ήμασταν, ποιοί ήμαστε και ποιοί θα πρέπει να γίνουμε.

 47. H Πτηση γράφει σήμερα για γήπεδα και οπαδισμό στο θέμα των φρεγατών, λες και δε πέρασε μια δεκαετία που συζητάμε για καινούριες φρεγάτες και δεν ακούσαμε αυτά που επιβεβαιώνουν οι ειδικοί του ΠΝ και οι ίδιοι οι Αμερικανοί.
  Μπορεί να κινηγάνε μόνο click, καλό δεν κάνουν όμως στην όλη συζήτηση και στον τόπο.
  Τους γείτονες και ξένους να μην φοβόμαστε, τους «Ελληνάρες» να φοβόμαστε.

 48. Όλοι πέριξ της Μεσογείου εξοπλίζονται πυρετωδώς ( Αιγύπτιοι, Μογγόλοι, Ισραηλινοί) για την εκμετάλλευση του Μαύρου χρυσού, πλην ενός που χαριεντιζεται και αερολογει για Πράσινη ενέργεια και «πράσινα Άλογα». Έχουν δε προσέλθει εκτός των μεγάλων μέχρι και οι πάμπλουτοι με τις Κελεμπιες.
  Ενώ κάποιοι ήδη σφάζονται για τις πετρελαιοπηγές σε Συρία,Ιράκ, Λιβύη
  εμείς εδώ λιβανιζουμε 10 χρόνια για να πάρουμε 4 φρεγάτες, αλλά 4 χρόνια για να μεταφέρουμε κάποια τεθωρακισμένα οχήματα που μας δίνουν ΚΟΚ. Αφού 40 χρόνια παραμυθιαζαμε το λαό ότι η Ψωροκωσταινα δεν είχε απολύτως τίποτα τώρα απαξιώνουμε τους υδρογονάνθρακες και θυμήθηκαμε τον Ήλιο τον Αέρα και τις παραλίες.
  Οι Ναζί που προωθούν σε μας όλο το παραμύθι αφενός αξιοποιούν τους λιγνίτες, κάνουν αγωγούς με τους Ρώσους και παίζουν μεγάλο παιχνίδι πίσω από τους Μογγόλους (πρόεδρος στην Gasprom μήπως είναι ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας;) και ενώ είναι πίσω από όλες τις εγκληματικές ενέργειες δεν βρέθηκε εδώ και 30 χρόνια ένας με σθένος να διεκδικήσει μέσω διεθνών δικαστηρίων ούτε το Κατοχικό δάνειο που είναι 100% κατωχηρωμενο ;
  Με τα δις€ αυτού του δανείου εκτός των αγορών μπορείς να στήσεις και πολεμική βιομηχανία , Ναυπηγεια και να εξασφαλίσεις τα νησιά και το θαλάσσιο πλούτο.

  1. @Αρίσταρχος

   To ωραίο φίλε Αρίσταρχε, είναι πως δεν πρόκειται για Μαύριο (πετρέλαιο), αλλά για Λευκό χρυσό (φυσικό αέριο) και μεις λέμε πως δε θα το εκμεταλλευτούμε, για…να μη μολύνουμε τη θάλασσα. Δηλαδή Ισραήλ και Αίγυπτος μόλυναν τη θάλασσα; Το αέριο θα κάνει…αεριοκηλίδα;

   Για Κατοχικές αποζημιώσεις/δάνεια, η Γερμανία έχει φυλάξει τα νότα της, δεν είναι Μπανανία. Αναγνωρίζει τη Χάγη μόνο για υποθέσεις που αφορούν ζητήματα μετά το 2008:
   over all disputes arising after the present declaration, with regard to situations or facts SUBSEQUENT to this date other than:
   https://www.icj-cij.org/en/declarations/de

   Γι αυτό οι Διστομίτες δικαιώθηκαν σε ιταλικό δικαστήριο, αλλά τότε η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη, όπου το Δικαστήριο απεφάνθη πως η Γερμανία δεν έχει αναγνωρίσει δικαιοδοσία σε ξένα δικαστήρια.

   Η μόνη εναλλακτική είναι η σύγκληση από την Ελλάδα του δικαστηρίου που προβλέπεται από τη Συνθήκη των Παρισίων, όπου η Γερμανία έχει δικαίωμα να διαλέξει τους μισούς, αν θυμάμαι καλά, δικαστές και η Ελλάδα κανέναν και εκεί η Ελλάδα να υποβάλλει τα αιτήματά της. Προφανώς αυτό θα σημαίνει και διασάλευση των ελληνογερμανικών σχέσεων και όλοι ξέρουμε πόσοι πολιτικοί το επιθυμούν.

 49. Την ίδια στιγμη που δημοσιευεται αυτο το αρθρο, διαβαζω οτι το ΠΝ θεωρει τις ΑΗ140 «μεγαλα πλοια» και τα βαζει για αυτο το λόγο σε δευτερη κατηγορια.
  Τα μονα πλοια δλδ που εχουν περιθωρια προσθηκης επιπλεον κελιων με ανεση για μελλοντικη διαμορφωση τυπου ΙΗ.
  Το λέω εδω και μηνες οτι η μονη λυση για αμεση και ουσιαστικη επαναφορα της ισορροπιας δυναμεων ειναι τα Τικο.
  Και μάλιστα 4.
  Ο προυπολογισμος λειτουργιας του ΠΝ πρεπει ουτως ή άλλως να αυξηθεί, τα πληρώματα επίσης, και ο μεγάλος αριθμος των διαθεσιμων σκαφων τοσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου δίνει και μια κάποια εγγυηση χαμηλότερου κόστοςυ συντήρησης με παραχώρηση περισσότερων πλοίων για ανταλλακτικα.

  Το θέμα ειναι νομιζω καθαρα στρατηγικης σκεψης για το ρόλο της Ελλαδας στην Αν Μεσόγειο.
  Θέλει η ηγεσία να ενισχύσει το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας ελέγχοντας την Αν Μεσόγειο;
  Ή θέλει απλά τη διατήρηση μίας της ελάχιστης δυνατής «ασφαλους ισορροπίας» που μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη; Το δεύτερο δεν είναι απαράιτητα κατακριτέο αν ο στόχος είναι η ταχεία αύξηση του ΑΕΠ ώστε σε βάθος χρόνου να μπορέσει να επιτευχθεί ο πρώτος στόχος.

  Και πάλι θεωρώ οτι τα Τικο μπορούν με τα οπλα και τα συστηματα τους να αποτέλεσουν τη βάση για ένα νεότευκτο στόλο με μεγάλα blue water πλοία στο πλαισιο ενος μακρόπνοου ναυπηγικου προγράμματος που θα ανέβαζε και την αξία των ναυπηγείων καθιστώντας τα χρέη τους βιώσιμα και τα ίδια επενδύσημα και ελκυστικά.

  Τα περί μη παραχώρησης για λόγους ισορροπίας είναι αστεία. Οι σχέσεις με τους Αμερικανούς είναι οι καλύτερες απο ποτέ, ταυτόχρονα οι σχέσεις τους με την Τουρκία χειρότερες απο ποτέ, τα ανταλλάγματα που δίνουν για τη χρήση των βάσεων είναι κωμικοτραγικά και σε κάθε περίπτωση υπάρχει και ένα ελληνικό λόμπυ που έχει πολύ στενούς δεσμούς με τον Μπάιντεν και γενικότερα αξιόλογη ισχύ.
  Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε θαύματα στη διπλωματία αυτη την περίοδο και μόνο αν επιχειρήσουμε και αποτύχουμε θα πιστέψω οτι δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε δωρεάν παραχώρηση πλοίων 30ετίας.

  Σε κάθε περίπτωση το ισοζύγιο ισχύος προδιαγράφεται επικίνδυνο και κάτι πρέπει να γίνει.
  Ακόμα και αυτο το πρόγραμμα 4 νέων φρεγατών είναι πολύ μικρό και πολύ καθυστερημένο.
  Θα επρεπε εξ αρχής η πρόβλεψη να είναι για 10 πλοία που με οικονομίες κλίμακος θα ρίξουν τόσο το κόστος ανα μονάδα όσο και θα αυξήσουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης του πλοίου ακριβώς στα μέτρα του ΠΝ και θα αποδευχθεί στο μέλλον άλλος ένας τεράστιος μαραθώνιος επιλογής του επόμενου νέου πλοίου.

  Αλλωστε το πιθανότερο θα είναι να γίνει συμπληρωματική παραγγελία σκαφών που θα σημαίνει οτι χάνεται η αρχική διαπραγματευτική δύναμη. Ας μη ξεχνάμε οτι τα πλοία χτίζονται και το συνολικό κόστος καταβάλλεται επιμερισμένο στο μέλλον. Η αρχική τιμή όμως κλειδώνει.

  Αυτονόητα πράγματα για κάθε σοβαρή χώρα αλλά στην Ελλάδα έχουμε μία έφεση στο πασάλειμμα.

  1. @JorgosF

   Οι ελληνικές πολιτικές ελίτ, βλέπουν την φινλανδοποίηση ως μέσον διατήρησης της ειρήνης. Ούτε καν τα μειωμένα πλέον εξοπλιστικά, τα οποία τα βλέπουν ως μέσον διάσωσης των κρατικών βιομηχανιών και ικανοποίησης μιας μερίδας ψηφοφόρων και των στρατιωτικών.

   Για τα Τίκο, το είπατε μόνος σας, το πρόβλημα είναι το κόστος. Όταν το USN βαρυγκομά και πληρώνει για 1 Tico σχεδόν όσο ο ετήσιος προυπολογισμός λειτουργίας του ΠΝ, σημαίνει πως αυτός ο τελευταίος, θα πρέπει να εξαπλασιαστεί, δεδομένου και ότι έχει τεράστιο πλήρωμα για τις ελληνικές συνθήκες. Χώρια τα βλήματα. Πόσο μάλλον για 4. Κι όλο αυτό για πλοία που θα αποσυρθούν σε λίγα χρόνια.

   Κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι αδύνατον να περιμένει κανείς τέτοια άυξηση δαπανών στο ΠΝ και μάλιστα για πλοία που έχουν φάει τα ψωμιά τους. Συμφέρει να επενδύσεις σε κάτι που θα σου προσφέρει σε βάθος χρόνου.

   Άλλωστε, η ελληνική πολιτική ελίτ δεν έχει σκοπό να αντισταθεί στην Τουρκία, όσο οι Τούρκοι δεν πατάνε σε κατοικημένο νησί. Αυτό νομίζω πια είναι φανερό και είναι και δημόσια δηλωμένο πολλάκις (δε θα στρατιωτικοποιήσουμε, δε θα πάμε σε διαμάχη βαλκάνιων, δε θα βρωμίσουμε τη θάλασσα και άλλα ευτράπελα). Άρα η μεν Τουρκία μπορεί να πάρει ό,τι θέλει σε ΑΟΖ και μεις θα κοιτάμε και από την άλλη δεν έχουμε καμία επείγουσα ανάγκη για Tico.

   1. Δεν είμαι σίγουρος οτι «οι πολιτικές ελίτ» είναι ένα πράγμα με μία και κοινή αντίληωη της πραγματικοτητας και της αντιμετωπισης αυτης. Αυτη η κυβέρνηση μεσα σε δυο χρόνια έχει κανει περισσότερα απο ολες τις κυβερνήσεις των τελευταίων είκοσι ετών μαζί και γενικά προς τη σωστή κατευθυνση.

    Ασφαλώς και αναφέρω το κόστος σαν παράγοντα και συγκέκριμενα λεω οτι ούτως ή άλλως ο προυπολογισμός του ΠΝ πρέπει να ανέβει. Το 1 Τικο του USN δεν έχει καμία σχέση σε κόστος χρήσης με 1 Τικο του ΠΝ. Συγκεκριμένα απο επίσημες πηγές στο ΠΝ το ετήσιο κόστος ενος Τικο υπολογίζεται σε 30εκ στη χειρότερη περίπτωση. Και ασφαλώς είναι μεγάλο το ποσό αλλά τα πάντα είναι σχέση κόστους/απόδοσης. Εδώ έχουμε ένα άρθρο που δέιχνει με τη δύναμη των αριθμών την εξέλιξη του ισοζυγίου ισχύος στα επόμενα χρόνια. Εύκολα μπορεί κάποιος να βάλει στα νούμερα 2 ή 4 Τίκο και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Άλλωστε αναφερα και τις βάσεις και το γενικότερο πλάισιο της λογικής μου.
    Και κάτι ακόμα. Τα όπλα των Τίκο μπορούν ανα ξιοποιηθούν σε νέα πλοία. Συγκεκριμένα 4 Τικο μπορούν να οπλίσουν 8 πλοία επιπέδου ΤF2000. Αν δε δωθούν και επιπλέον σκάφη για ανταλλακτικα τότε ακομα περισσοτερα. Και ασφαλως το 8 είναι ενδεικτικο. 4 Χρειαζόμαστε που σημαίνει οτι μπορουν να χτιστουν ακομα περισσότερα σκάφη με μικρότερο εκτοπισμα οπλισμο. Με 6 Τικο μπορούμε να οπλισουμε 10 νεα πλοια με τα 4 αστακους σε διαμόρφωση ΑΑΠ.

    Το αν τα πλοια εχουν φαει τα ψωμια τους ή οχι ειναι σχετικο. Προσωπικα θεωρω οτι ενα πλοιο που προστατευει σήμερα και για τα επομενα 10 χρόνια τα πολυτιμοτερα assets της θαλασσας, τα αεροπλανοφόρα, έχει να δώσει «ψωμι» στο ΠΝ για μια εικοσαετία.
    Συγκεκριμένα και σίγουρα υπεραπλουστευμένα, 120εκ για 4 Τικο το χρόνο σημαινει 3δις σε βάθος εικοσαετιας. 3 δις αγοράζουν 1.5 Arleigh Burke χωρια το κόστος λειτουργιας του για 20 χρόνια.
    Το κόστος βληματων είναι μεγάλο αλλα περαν του οτι μπορουν να δωθουν και βληματα μαζι με τα πλοια, τα βληματα μπορουν να χρησιμοποιηθουν και σε άλλα πλοια μετα την αποσυρση των Τικο.
    Στην εξισωση ασφαλως δεν λαμβανουμε υποψη οτι απο την επαναχρησιμοποιηση των Τικο θα πεσει το κοστος των νεων πλοιων κατα 100-150εκ ανα σκαρι.
    Τα νουμερα βγαινουν. Κανενα αλλο πλοιο ή οπλικο συστημα δεν δινει τη σχεση κοστους αποδοσης 4 Τικο.

    Για την πολιτικη ελιτ έχω ηδη τοποθετηθει.

    1. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η καλύτερη που εχω δει στα 43 χρόνια μου με τεραστια διαφορα.
     Είναι η μόνη που κινείται δυναμικα σε όλα τα επιπεδα και προς τη σωστη κατευθυνση.
     Ειναι η μονη που συνδυάζει την εξωτερικη πολιτικη με την ενισχυση της αποτρεπτικης ικανοτητας της χωρας.
     Ειναι κυβερνηση δυο ετων και έχει «ξεκολλήσει» εξοπλιστικά που εκκρεμούσαν εδω και δεκαετίες.
     Σε όλα τα Οπλα αλλα και γενικοτερα στα σψματα ασφαλειας. Δειτε την παραγγελια πυροσβευστικων α/φων , των εκσυγχρονισμο παλαιων, την αντικατάσταση του στόλου της Ακτοφυλακης, αλλά και γενικότερα την κινητοποιηση.
     Καντε μονος σας την ερευνά σας. Φτιάξτε μία λίστα με όλα τα προγράμματα που τρέχουν σε όλα τα υπουργεία απο την απαρχη της θητείας της.
     Και φτιαξτε και μια δευτερη λιστα με ότι έχει γίνει τα τελευταια 20 χρόνια.

     Τα περι Φινλανδοποιησης για μια κυβερνηση που σφραγισε τα συνορα, εβγαλε το στολο για 2 μηνες απεναντι στον Τουρκικο, σφυρηλατησε για πρωτη φορα συμμαχίες με όλες τις χωρες που εχυρεύονται την Τουρκια, και έσπασε αυγά με τη Γερμανία τον παραδοσιακό σύμμαχο της Τουρκίας, δεν είναι επιβαβαιωνονται απο την πραγματικοτητα.

     1. @ JorgosF

      Αν σου αρεσουν οι φαπες απο παντου, ναι ειναι δραστηρια
      η κυβερνηση.
      Ποτε δεν ειχαμε τοσο ξεφτιλικι στα εθνικα θεματα,
      αλλα δεν πειραζει εσυ μπορεις να βλεπεις τα θα
      και να κανεις γαργαρα τα υπολοιπα.
      Εσπασε αυγα με τους γερμανους ο γερμανοδουλος.
      Πορτα απο τους μεγαλους τρωει συνεχεια,
      την ωρα που ο σουλτανος ανεβαινει κατηγοριες συνεχεια,
      δεν πειραζει εμεις εχουμε ακλονητους συμμαχους
      που μονο μας αρμεγουν οπως μπορουν.
      Στην καλυτερη το ανθρωπακι κανει μισες δουλειες
      για να μην χασει την καρεκλα του.
      Το σφραγισε τα συνορα ειναι ωραιο για συντομο ανεκδοτο.

     2. Αγαπητε kanenas1 είναι προφανές οτι σας διακατέχει μία αρνητική ιδεοληψία. Δεν βρήκα ούτε ίχνος λογικής που να μπορεί να αποτελέσει βάση για διάλογο μαζί σας. Αν θέλω καφενείο ξέρω που θα βρω . Πάντως ευχαριστώ για το σχόλιό σας.

 50. Τα όσα επιθυμείτε είναι δυνατόν να πραγματωθούν μόνο από ηγεσίες που αντιλαμβάνονται πλήρως την γεωστρατηγική και γεωοικονομική αξία του Αιγαίου ως κατεξοχήν ελληνικού αρχιπελάγους και την ώς προς αυτό, αδιάρρηκτη συνέχεια και προέκταση της Ελλάδας που αποτελεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

  Δεν ξέρω σε τί βαθμό αυτό είναι εφικτό μετά από δεκαετίες εθισμού σημαντικότατου τμήματος της άρχουσας πολιτικής και οικονομικής τάξης της πατρίδας μας στο δηλητηριώδες δόγμα της στρατηγικής αυτοεξάλειψης.
  Δηλαδή, άτομα που αισθάνονται και θωρούν την Κύπρο, το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, το ιδιαιτέρως ευνοϊκό υφιστάμενο νομικό πλαίσιο όσον αφορά το δίκαιο της θαλάσσης, όχι ως εξαιρετικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες αλλά ως προβλήματα απ’ τα οποία πρέπει να απαλλαγούν, δεν βλέπω πως είναι πιθανό να οργανώσουν και να εκτελέσουν μακρόπνοο και εκτεταμένο σχέδιο ανανέωσης του στόλου.

  Αυτό είναι το σημείο όπου οι σύμμαχοι και γείτονες μέχρι στιγμής υπερέχουν, και αυτή η εκ διαμέτρου αντίθετη αντίληψη και θεώρηση της τουρκικής ηγεσίας εν σχέση με τους εν Ελλάδι ομολόγους τους, είναι που οδηγεί τα εκεί προγράμματα ναυπήγησης και τον εδώ αέρα κοπανιστό.

  Όσον αφορά το καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι της υπόθεσης και τις μονάδες επιφανείας, ιδανικά το Π.Ν πρέπει να αποκτήσει ένα μείγμα κορβετών και φρεγατών, με τις μονάδες που προορίζονται να καλύψουν το χώρο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου να διαθέτουν σοβαρότατες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Και αυτό σημαίνει κατ’ αρχάς, κατάλληλους αισθητήρες, βλήματα μεγάλου και μέσου βεληνεκούς, και επαρκή φόρτο βλημάτων.

  Εδώ βλέπετε πως ελέω Υπερμάχω Στρατηγικού και MMSCHF2NOMATTERHOWYOUCALLITITSUCKS, η προμήθεια των φρεγατών πάει για τον επόμενο χρόνο και έχει ο θεός……..
  Ήσυχο καλοκαιράκι να έχουμε.

 51. Kαι ομως η σιγμα 11515 υπάρχει.
  Ειναι η Holland-class offshore patrol vessel που είναι λιγο πιο μικρή και πιο κοντή βέβαια και με πιο παλιό ντιζάιν.
  Αν πέρναμε τις πολύ μεγαλύτερες Crossover οι ίδιοι που λένε ότι η μεγάλη σίγμα των 4000+ τονων είναι στα χαρτιά
  θα λέγαν τι φοβερά πλοία κάνει η damen. παρόλο που εφόσον δεν έχει χτιστεί και αυτή πρακτικα στα χαρτίά είναι.
  Και με πολύ μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας λόγω μεγέθους και μεγάλης διαμερισματοποίησης.
  Το ναυτικό πρέπει να το δούμε συνολικά.
  Τα υποβρύχια πρέπει να μπούν τώρα στην εξίσωση μαζί με τις φρεγάτες, παρόλο που θα χτιστούν λογικά λίγο αργότερα (ο υπουργός ειπε οτι ως το 2034 πρέπει να αντικατασταθουν και τα 6-7 γερμανικα 209).
  Ο συνδιασμός 4 σίγμα και 4 σκορπιν δινει και αεραμυνα περιοχης (2Μk41+2 exls)=16 SM2+24 Essm
  Και στρατηγική κρούση (6 mdcn ανα σκορπιν χ4)= 24 mdcn + 24 sub-exocet+ 24 F21.
  6 δις και τα 8 (3μιση οι 4 σιγμα+ 2μιση τα 4 σκορπιν) τελικες τιμες με οπλα και υποστηριξη.
  μισο δις (150 εκρια οι 4 Μ (2 τωρα+2 βέλγικες μετά) φιλικη τιμη αφου θα παρουν το συμβολαιο οι ολλανδοι, και 350 εκρια
  οι 4 μεκο που ενα NS110 το παίρνουν με αυτά τα λεφτά.
  Με 6μιση δις τελειώσαμε με τα υποβρυχια ως το 2050 και με τις φρεγατες εως το 2035-40 οπου θα αρχισουν να ερχονται ευρωκορβετες.
  Και μεχρι 6 ναρκαλθευτικα τσαμπα, και το ροτερνταμ σε 6-7 χρόνια (6 ελικοπτερα+ 650 πεζονάυτες) και
  27 πυροβόλα Pzh 2000 (που είναι το αποθημένο του πυροβολοικου μας να αυξήσει τα 25 που έχει)
  και γιατί όχι όταν με το καλό αποσυρθούν τα 4 υποβρύχια Walrus-class το 2031
  να πάρουμε 2-3 να τα κρατήσουμε αλλά 10χρόνια (ειναι του 1992-94)
  αν σκεφτεί κανείς ότι τα δικά μας 209/1000 θα τα φτάσουμε 60 χρονων σίγουρα (2030) το να φτάσουμε τα Walrus
  το 2043 στα 50 τους χρόνια δεν είναι και τόσο δύσκολο.
  Καινούργιος στόλος με το ελάχιστο δυνατό κόστος και με αεράμυνα περιοχής και με πυράυλους κρουσης μεγαλου βεληνεκούς (1000 χιλρα) αφου και τα 2 αυτά τα θελαμε στις μπελες του καλοκαιριού και τα 2 θα τα πάρουμε.
  Ορος φυσικά για να υπογράψουμε για τις σιγμα απο τους ολλανδους να μας υποσχεθούν μτχ SM-2 iiiB απο τις de zeven (αυτοί θα αγοράσουν καινούργιους SM-2iiiC) .
  Aς βάλουν τα κονέ τους με τους ουσαίους να πάρουμε και εμεις SM-2 (αφού θα έχουμε apar2 δεν μας πολυενδιαφέρει και η εκδοση) και αυτοί το συμβόλαιο.

  1. H κλάση Holland δεν έχει σχέση με την S11515 της Damen.Τα πλοία του ολλανδικού ναυτικού τα σχεδιάζει η DNO, δηλαδή ο οργανισμός εξοπλισμών της Ολλανδίας και όχι η Damen η οποία τα κατασκευάζει. H Damen σχεδιάζει πλοία για την εξαγωγική αγορά, Σπανίως το ολλανδικό ναυτικό χρησιμοποιεί σχέδιο της Damen όπως γίνεται τώρα για το πλοίο υποστήριξης Den Helder και πάλι είναι τροποποιημένο από την DNO.
   To Ολλανδικό ναυτικό δεν έχει SM2IIIB αλλά SM2IIIA και δεν υπάρχει κάποια πληροφορία ότι ενδιαφέρεται για SM2IIIC κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο για λόγους οικονομικούς, η εξαγωγή όμως μεταχειρισμένου υλικού απαιτεί άδεια τελικού χρήστη από την χώρα προέλευσης.

 52. απο ολλανδους μονο τις μικρες σιγμα για συμπληρωμα που ειναι και ωραιες και μπορεις να τις κανεις πολυ κοντα στις αναγκες σου.

  τις μεγαλες δεν τις επελεξε ποτε κανεις και για κανενα λογο

  ουτε οι Ολλανδοι για τις νεες φρεγατες τους.

  επισης σμ2 ειπαμε καμια πιθανοτητα απο αμερικανους

  αλλα επειδη ο ρομεο σωστα σκεφτηκε την πλαγια οδο για σμ2 με μεταχειρισμενους απο ολλανδους να ρωτησω

  θα ειναι πολιτικη ανεπισημη αποφαση αμερικανων να μην μας δωσουν σμ2 και θα πανε μπαμ στα μουτρα τους οι ολλανδοι να μας δωσουν δικους τους μεταχειρισμενους?

  ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΥΛΗΔΕς?? ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ?

  αν ειναι ακριβες οι μπελαρα ειπα και αλλες φορες να το σπασουμε σε 2 μπελες και κορβετες ειτε σιγμα ειτε γαλλικες

  ειτε 2 μπελαρα και 4 αροου απλες

  επισης συμφωνω οτι 2 υποβρυχια σκορπεν λογω οπλων ειναι μονοδρομος

  βγηκε και οι τιμη για τις 2 φρεμ των αιγυπτιων …. 992 εκατ. πιο φθηνες απο οτι τις περνουν οι ιδιοι ιταλοι πιθανως και με αφαιρεση καποιων συστηματων

  υπαρχει φρεμ υπαρχει μπελαρα αροου και εμεις θα παρουμε την τραβηγμενη κορβετα του μεξικου?

  εθνικο εγκλημα

  1. @ Δημήτρης Λ

   Χωρίς άδεια ΗΠΑ δε μπορεί να γίνει μεταπώληση αμερικανικών όπλων. Δηλαδή οι Ολλανδοί δε μπορούν να μας δώσουν τους δικούς τους. Χρειάζεται νέο πιστοποιητικό τελικού χρήστη από ΗΠΑ. Είναι και ο λόγος που δε μπορούμε να δώσουμε τίποτα σε μεταχειρισμένο αμερικανικό υλικό στην ΕΦ της Κύπρου και ό,τι αμερικανικό υλικό είναι στο νησί ανήκει στην ΕΛΔΥΚ.

 53. βαζω και ενα λινκ απο πτηση με φοβερη αναλυση για την μικρη σιγμα η οποια πωληθηκε στην ινδονησια με 220 εκατ η μια χωρις οπλα

  δηλαδη να φτανει τα 300-350 και με αξιολογο οπλισμο μιλενιουμ κλπ σε αυτο το αρθρο αναλυει πολυ ωραια και τα των πυραυλων και ρανταρ που συζητουσαμε

  https://www.ptisidiastima.com/damen-sigma-for-hellenic-navy/

  αν ειναι να παρουμε κορβετα φαινεται πολυ καλη αν ειναι να παρουμε ομως φρεγατες υπαρχουν προτασεις με φρεγαταρες επιλεγμενες απο κορυφαια ναυτικα του πλανητη.

  1. @Δημήτρης Λ

   Εκεί στην ΠΤΗΣΗ δεν καταλάβουν οτι και τα MRSAM ενεργού καθοδήγησης χρειάζονται καθοδήγηση, καθοδήγηση μεσοπορείας (midcourse guidance). Αλλιώς οι πύραυλοι πάνε στον γάμο του καραγκιόζη κι όταν ανοίξει ο ερευνητής τους για την τερματική φάση δεν βρίσκουν τίποτα.

   Με ένα Stir (Sting Mk2) μπορείς να καθοδηγείς ταυτόχρονα το πολύ δύο πυραύλους κι αυτό μόνο προς τον ίδιο στόχο, χώρια που έχει και την αποστολή καθοδήγηση του πυροβόλου του super rapido.

   Το Smart S δεν κάνει καθοδήγηση, ή έτσι νoμίζω τουλάχιστον, αν ξέρει κάποιος φίλος ας με διορθώσει.

 54. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι Γάλλοι δεν αναβαθμίζουν τους Υ/Β και αεροεκτοξευόμενους Exocet σε Block 3. Είναι θέμα βάρους; Οι SM.39 περιορίζονται αυτή τη στιγμή σε εμβέλεια 50χμ και οι AM.39 σε 70χμ. Αυτές οι εμβέλειες ενδεχομένως να ήταν επαρκείς πριν 20 χρόνια, δεν είναι με την καμία επαρκείς σήμερα, και σίγουρα δεν αξίζουν ως επένδυση για το μέλλον!

  Οι MM.39 που έχουμε πρέπει και μπορούν να αναβαθμιστούν σε Block 3C, όπως έκανε η Κύπρος, και να αγοραστεί τουλάχιστον μία συστοιχία ακόμα για την Ανατολική Κρήτη.

  1. Basically, the new MM40 Block 3c will be more resistant to the latest jamming systems and is will probably (“on paper” at least) even be able to recognize surface vessels, thanks to the use of advanced wave forms: This means that the new seeker will potentially be able to recognize a targeted ship within a group of ships and impact specific areas of that target. This is already achieved with modern anti-ship missiles such as the LRASM and NSM, but both of these use infra-red seekers.

   While the Block 3 upgrade of the Exocet brought a longer range (200 Km) thanks to a turbojet engine and the ability to strike coastal targets, thanks to GPS navigation, it used the same RF seeker as the Block 2: A 30+ years old technology that wasn’t digital.

   Similar upgrades on the AM39 air to surface variant and SM39 submarine launched variant are expected to follow. These two missiles have already received a digitization upgrade of their systems bringing them to the AM39 Block2 Mod2 standard for the Rafale F3 and to the SM39 Block2 Mod2 standard for the Suffren-class (Barracuda SSN program). The Coherent seeker upgrade will likely bring both missiles to the Block 3 or Block2 Mod3 standard.

  2. Δεν χρειάζεται για τον αεροεκτοξευόμενο και τον υποβρύχια εκτοξευόμενο, είναι καλύτεροι γιατί έχουν πυραυλοκινητήρα, αυτοί που εκτοξεύονται από πλοία επιφανείας έχουν tourbojet που μπορεί να αυξήσει την εμβέλεια, αυτός κρίθηκε απαραίτητος για πλοία επιφανείας αν και μειονεκτεί γιατί αλλιώς το πλοίο επιφανείας θα ήταν σε μειονεκτική θέση.

 55. Έχουμε δύο από τα top3 τις λίστας του ΠΝ με εντελος αλα συστιματα (Aster/camm/seafire/cronos/setis/athena etc) απο αυτά που έχουμε μέχρι τώρα.

  Μόνο αμα παμε με τα Σ θα εχουμε «τα ιδια» με ESSM ,tacticos etc.

  Άμα πάμε όμως με τα FREMM/FDI πράγματι θα εχουμε εναν στόλο στην Κρήτη με τα «καινουρια» και έναν στην Σαλαμίνα με τα «παλια».

 56. …Τολμάμε;;
  Ας πειραματιστούμε σε μια supervita, αυξάνοντας το μήκος της κατά 10 μέτρα και τοποθετώντας CAMM ER + νέο radar+sonar γάστρας+ αύξηση ιπποδύναμης μηχανών. Θα έχουμε με το μικρότερο κόστος μια φρεγάτα, σε μέγεθος, πλήρωμα και κόστος λειτουργίας πυραυλακάτου.
  Τολμάμε να πειραματιστούμε και να φτιάξουμε ένα δικής μας σχεδίασης σκάφος με μικρό κόστος ή θα συνεχίσουμε (ωχ αδελφέ!) να ψωνίζουμε από την αγορά (;).
  Η «Ελευσίνα» έχει την τεχνογνωσία, το πολυτεχνείο θα κάνει την υδροδυναμική, την δομική μελέτη και την απαιτούμενη αύξηση της ιπποδύναμης, η MBDA μπορεί να μας πουλήσει τους sea ceptot ER και εμείς μπορούμε να έχουμε μια πυραυλάκατο με δύναμη πυρός φρεγάτας. Το κόστος θα είναι μικρό και θα είμαστε σε θέση να κατασκευάζουμε όσα σκάφη θέλουμε με όσα λεφτά έχουμε.
  Χρειαζόμαστε πολλά μετρίου μεγέθους ευέλικτα σκάφη, με μεγάλη δύναμη πυρός και αυξημένη αεράμυνα. Μη ξεχνάμε τα 3000 αβύθιστα Ελληνικά αεροπλανοφόρα που κυριαρχούν στον Αιγαίο.
  Αυτά τα σκάφη μπορούν να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και να συμπληρώσουν επάξια τις ακριβοπληρωμένες [email protected] που θα πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

  1. @ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ

   Το να ψωνισουμε απο την αγορα πρεπει να ειναι η πατουρα για τις δικες μας
   προσπαθειες. Χρυση ευκαιρια ειναι η οποια συνεργασια μας με τους Γαλους
   να φερει το επομενο βημα πολυ πιο γρηγορα.
   Η τολμη ξεκιναει απο το να πορευτεις με αυτους που στην τελικη δεν ειναι
   επιζημιοι για σενα. Ακομα και οι Τουρκοι δεν ειναι τοσο μονοι οσο νομιζουμε,
   σε ολη αυτη τη προσπαθεια τους να γινουν ανεξαρτητοι κατασκευαστικα
   στον στρατιωτικο τομεα.
   Απο την ωρα που δεν θα υπαρξει αυτο το πρωτο βημα και θα συνεχισουμε
   να ακολουθουμε τους νεκροθαφτες του Ελληνισμου λογαριαζοντας τους
   ως συμμαχους, θα δουμε αλουμινοτρατες για ναυαρχιδες του στολου μας,
   σε τιμες πολυ πιο πανω απο τις αρχικες εκτιμησεις, τα ναυπηγεια μας
   χαρισμενα στον θειο, αλλα επειδη δεν ειναι και μοναχοφαης,
   θα δουμε γρηγορα και Θεμιστοκληδες σε τιμες 3 φορες πανω απο
   την αξια τους, να συμπληρωνουν το αδειασμα ισχυος του ΠΝ,
   για να εναρμονιστει στη μειωση του αποτυπωματος μας στην περιοχη.
   Ολα θα συνεχισουν να γινονται με τον λαθος τροπο,
   υπο την εποπτεια των ιδιων ανθρωπων που ρημαξαν αυτη
   τη χωρα σε ολα τα χρονια της μεταπολιτευσης.
   Το σωστο ειναι εξοφθαλμο, οπως και το λαθος, αλλα δεν υπαρχει
   θεληση για τιποτα αλλο περα απο το σημερα, το αυριο ειναι μακρια.
   Το αυριο ισως να μας βρει αποντες απο την περιοχη,
   γιατι ολοι οι γειτονες εχουν επενδυσει στο αυριο μεεμας
   να τους στρωνουμε χαλι κοντρα στο δικο μας αυριο.
   Τι ειναι ο καβουρας , τι ειναι το ζουμι του,
   δυο τελευταια καστρα του Ελληνισμου εχουν μεινει
   και την ωρα που οι Κουρδοι θα αποκτησουν πατριδα,
   αυτα τα καστρα θα πεσουν απο μεσα με τις ευλογιες των εξω.

  2. ἀξιόλογη ἡ πρότασις μακάρι νά γίνη μία δοκιμή,
   χρειαζόμαστε ἐπίσης καί «ἄπειρους πυραύλους» μακροῦ βεληνεκοῦς

  3. Φίλε Πλοίαρχε,

   Την τεχνογνωσία η Ελευσίνα την έχει, την άδεια της Vosper στην οποία ανήκει το σχέδιο δεν έχει. Τα 3000 αβύθιστα αεροπλανοφόρα, πόσα αεροδρόμια έχουν με αεροσκάφη και συστήμα προστασίας αυτών; Γιατί τα αεροπλανοφόρα, έχουν αεροσκάφη και άμυνα για να μην καταστραφούν.

   1. @ Zefiros

    Οι Τουρκοι λογικα δεν θα ζητησουν αδεια απο την Vosper για τις
    δικες τους προσπαθειες απο τις Ουκρανικες.
    Ο κλεφτοκοτας σουλτανος που ειναι στο τσακ να γινει και πειρατης,
    το μαθε τεχνη κι αστηνε κι αμα πεινασεις πιαστηνε,
    το δουλευει καλα ως Κινεζος νο2.
    Η διαφορα μεταξυ μας, δηλαδη του κιμπαρη και του κλεφτοκοτα
    τους δινει ποντους.
    Για τα 3000 αβυθιστα αεροπλανοφορα εχεις δικιο.
    Λιγο οι μυστικες συμφωνιες, λιγο οι πιεσεις του θειου,
    πολυ το ζαμαν φου το δικο μας και ακομα περισσοτερο
    οι λαθροεισβολεις, οι ΜΚΟ και η ΕΕ,
    με την πρωτη ευκαιρια θα γινουν βασεις των απεναντι εναντιον
    της υπολοιπης χωρας μας.

    1. @Kanenas

     Οι Τούρκοι παρουσιάζουν τα πλοία τους ως δικό τους σχέδιο, φυσικά. Και αν όντως το σχέδιο δεν μοιάζει καρμπόν με ένα ξένο που είχες φτιάξει στα ναυπηγεία σου, δεν κινδυνεύεις από προσφυγή της εταιρείας εναντίον σου. Και οι Κινέζοι από ανάστροφη μηχανική ξεκίνησαν, έβαλαν και κάποια μεταφορά τεχνογνωσιας από Ρωσία και έφτιαξαν τα δικά τους. Το ίδιο κάνει κι ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν μπορεί να είναι 1000 μύρια, αλλά έχει εθνικό όραμα και λόγω προσωπικής μεγαλομανίας και επειδή στην Τουρκία δεν υπάρχει το αντίστοιχο του ανθέλληνα ή του παιδιού των λουλουδιών.

     Σε μας, οι πολιτικοί σκέφτονται «αντί να δώσω λεφτά να αναπτύξω ένα εθνικό όπλο, δεν τα δίνω σε αυξήσεις πχ μισθών να πάρω παραπάνω ψήφους; ΄Η δεν τα δίνω σε κάτι που θα φαίνεται στο ευρύ κοινό που θα μου φέρει περισσότερες ψήφους;»

     1. @ Zefiros

      Γενικα εχεις δικιο, αλλα και εθνικο οραμα εχουμε,
      οπως το Αιγαιο ανηκει στα ψαρια του και το Μακεδονια και Θρακη
      πρεπει να πανε στα χερια αλλων και προσπαθειες για την
      αυτονομια μας στην κανναβη κανουμε.
      Τωρα αν αυτο το εθνικο οραμα οδηγει στην αποδομηση
      της χωρας, ειναι επειδη αυτα τα παιδια των λουλουδιων
      ευδοκιμησαν εδω, ενω πραγματι στην Τουρκια μαραθηκανε
      απο το ξυλο του σουλτανου.
      Πολιτισμος ή βαρβαροτητα, το μετατρεψαμε
      σε αφανισμος ή βαρβαροτητα.
      Ειμαστε ενα τσακ απο τον αφανισμο, μαλλον πρεπει
      να βαλουμε και λιγη βαρβαροτητα στο μειγμα απο την πλευρα μας,
      φυσικα οχι βαρβαροτητα απο τους λαθροεισβολεις των απεναντι,
      αλλα καθαρα δικιας μας, για να φτιαξουμε ξανα τις ισορροπιες μας
      για να σταματησουμε την αποδομηση της χωρας απο μεσα.
      Τα παιδια των λουλουδιων ειναι ακρως ξενοφερτος δαχτυλος
      και πρεπει πραγματικα να παψουν να ξεχειμωνιαζουν μπεικα
      στο κοτοβουλιο και να οριζουν το μελλον ή μη της χωρας μας.
      Δυστυχως ομως αυτο δεν μπορει να γινει μεσω της ψηφου,
      αλλα μονο με αλλαγη νοοτροπιας στο τι ειναι ανεκτο και τι οχι.

     2. @kanenas

      Συμφωνώ. Η αλλαγή νοοτροπίας τελικά μεταφράζεται και σε αλλαγή ψήφου και σε ενθάρρυνση διαφορετικού τύπου κόσμου να κατέβει στην πολιτική. Η Ελλάδα πάσχει και στο θέμα ποιότητας του πολιτικού προσωπικού, γιατί είναι λαικιστές και λαοπλάνοι. Ακόμη και τον αποκαλούμενο πατρωτικό χώρο, πολλοί αετονυχηδες τον εκμεταλλεύονται απλά με κορώνες, γιατί ποντάρουν πως ο άλλος μόνο ακούγοντας αυτά που θέλει, θα τον ψηφίσει. Μετά όταν μεγαλοπιάνονται, το παρατάνε αυτό το «σπόρ», που χρησιμοποίησαν απλά σαν σκαλοπάτι για να γίνουν γνωστοί.

    2. ἴσως πρέπει νά γίνη ἕνα ἄρθρο ἀπό τό DR γιά «μέ τήν πρώτη εὐκαιρία θά γίνουν βάσεις τῶν ἀπέναντι ἐναντίων…..»

 57. μη μας τα κανετε τσουρεκια με τις μικρες ολλανδεζες που εχουν απορηφθει προ πολλου και μονο ασχετοι θεωρουν καλη την προταση και μη μας ζαλιζεται με τις υπεραναλυσεις απο ψωνια της πτωσης και διαστρεμα …..

 58. Εξαιρετική η τεχνική ανάλυση αλλά το θέμα έχει και μια έντονη πολιτική πλευρά. Θέλει προσοχή το θέμα της διαδοχής του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Διακόπουλου από τον Ντόκο. Ο πρώτος ήταν της γαλλικής παιδείας, από τη Λεόντειο μέχρι τις σπουδές του στη Γαλλία (Collège interarmées de Défense). Ο διάδοχος τέκνο του αγγλοσαξωνικού συστήματος.

  Η «παραίτηση» Διακόπουλου στην καλοκαιρινή περυσινή κρίση συνέπεσε με τη στροφή του Κούλη από την πλήρη σύμπλευση με τη Γαλλία και τα σχέδια για στρατιωτικό σύμφωνο σε μια πιο χαλαρή και ουδέτερη σχέση που έκλεινε και πάλι τα μάτι στους αμερικάνους που επί Τραμπ ειδικά ήταν επιδεικτικά απόντες από την Αν.Μεσόγειο.

  Γνώμη μου είναι πως το θέμα σχετίζεται και με το συμβόλαιο με τις φρεγάτες. Θα πίεσε ο Άδωνις ο οποίος έχει καταντήσει εκπρόσωπος του Πάιατ. Αλλά και γενικότερα το μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου υπό την ηγεσία της Γαλλίας στην Αν.Μεσόγειο έπρεπε να σπάσει από τις ΗΠΑ. H Aν.Μεσόγειος είναι εξαιρετικά σημαντική για τις ΗΠΑ να την αφήσουν σε οποιονδήποτε τρίτο.

  Για να δικαιολογηθεί η συμμετοχή των ΗΠΑ σε μια διαδικασία που περιελάμβανε μέχρι τότε μόνο τη Γαλλία ανοίξανε τη δυνατότητα προσφορών από όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες. Είναι η κλασική κουτοπονηρίστικη νεοελληνική λογική του θα «στήσουμε» τον διαγωνισμό με «φωτογραφικούς όρους» που έχει εμποτίσει γενναιές πολιτικών και επιχειρηματιών σε τούτο τον τόπο. Και το «στήσιμο» περιελάμβανε και την ενδιάμεση λύση και τα ναυπηγεία, όλα μαζί στο μίξερ πιστεύωντας πως μόνο οι ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις διευρυμένες απαιτήσεις. Α!φυσικά και η κωμικοτραγική αλλαγή που επιβλήθηκε από τους πολιτικούς στο ΠΝ από ενδιαφέρον για αντιαεροπορικές φρεγάτες σε πολλαπλών ρόλων. Όλα αυτά επειδή οι ΗΠΑ δεν είχαν να προσφέρουν πλοίο με SM-2 ή/και δεν θέλαν να αποδεσμεύσουν καν τον πύραυλο για την Ελλάδα! Που σήμερα η διαφορά μεταξύ αντιαεροπορικής φρεγάτας και πολλαπλών ρόλων σύμφωνα και με τις προσφορές που είδαμε είναι η ύπαρξη ή όχι ενός τέτοιας κατηγορίας πυραύλου.

  Το σκάλωμα όμως ήταν πολλαπλό μέχρι τώρα. Το ΠΝ δεν θέλει τις αμερικανικές τράτες με επιχειρησιακά κριτήρια, η κοινή γνώμη (εμείς) ήδη βράζουμε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο σκανδαλώδους επιλογής αμερικανικών πλοίων, θεωρώ μερίδα πολιτικών (περιλαμβανομένου και του ίδιου του Υπ.Αμ.) επίσης αντιδρούν σε μια επιλογή που θα χαντακώσει το ΠΝ και τη χώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή για τα θαλάσσια εθνικά θέματα για πολλές δεκαετίες, η ΕΕ και οι δανειστές αντιδρούν αν δωθούν τα ναυπηγεία με τα χρέη να μεταφέρονται στο ελληνικό δημόσιο όπως ζητούν οι αμερικάνοι, οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύουν κανένα σοβαρό πλοίο (ΑΒ) που ήθελε το ΠΝ ως απάντηση στο φιάσκο του θρασύτατου σχεδίου της Lockheed να δωθούν οι προς παροπλισμό LCS.

  Γενικά το «στήσιμο» δεν έπιασε και ευτυχώς! Να δούμε τι θα γίνει τώρα. Πάντως να γυρίσουμε σε ιδέες στενής συμμαχίας με τη Γαλλία το θεωρώ δύσκολο. Από πολιτικής πλευράς ίσως πάμε σε μια πιο ουδέτερη πολιτικά επιλογή, αυτής των Ολλανδών ή των Ιταλών. Αλλά οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν διαολεμένα και ασφυκτικά. Γιατί όταν βλέπουν να έχουμε ήδη δεχθεί όσα περιέγραψα παραπάνω καταλαβαίνουν πως έχουν να κάνουν με μια μπανανία και προφανώς τους πέρνει να πιέζουν με όλους τους δυνατούς τρόπους θεμιτούς και αθέμιτους. Από την πλευρά τους είναι λογικό να σκέφτονται έτσι. Από την άλλη είναι λογικό η Ελλάδα να συμπεριφέρεται σαν μπανανία ακόμα και σήμερα; 200 χρόνια ανεξάρτητου εθνικού βίου πότε θα είναι ο καιρός να οργανώσουμε ένα σοβαρό κράτός;

  1. @Epam Papas
   Ενδιαφέρουσα ανάλυση, ευχαριστώ.

   Νομίζω πως ο λόγος της στροφής απο την Γαλλία στις ΗΠΑ έχει να κάνει με την απέχθεια του πολιτικού προσωπικού (αλλά και της κοινωνίας θα έλεγα) προς οτιδήποτε κουνάει τα λιμνάζοντα νερά στα οποία έχουμε μάθει να ζούμε, προς οτιδήποτε μας βγάζει απ την μακάρια σιγουριά μας.

   Σύμπλευση με την Γαλλία θα σήμαινε τέντωμα του σκοινιού, αβεβαιότητα, και πιθανή σύγκρουση με την Τουρκία, και φυσικά οι Γάλλοι δε θα έρθουν να πολεμήσουν για μας κι εμείς να τους παρακολουθούμε απ τους καναπέδες μας. Επίσης δεν είναι καν δεδομένο πως η Γαλλία θα μπορεί να μας υποστηρίξει ικανοποιητικά, δεδομένου πως θα δεχτεί κι ίδια πιέσεις απο Γερμανία και ΗΠΑ. Ίσως κι απο Ισπανία και Ιταλία.

   Διέξοδο (πρόσκαιρη) δόθηκε με τον ελιγμό του διαμεσολαβητή και την λογική της αποκλιμάκωσης. Είναι κάτι που επιθυμούσαν και οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Το αντίτιμο είναι πως είμαστε πάλι εμείς αυτοί που κάνουν ακόμα ένα βήμα πίσω, και το κακό είναι δεν ξέρω αν υπάρχει χώρος πλέον για βήματα πίσω. Σύνδρομο Γουίλι Κογιότ..

   https://www.nicolaginzler.com/wp-content/uploads/2013/07/wile-e-coyote2.jpg

   Προσωπικά αν ήμουν κυβέρνηση – παρόλο που δεν θέλω πόλεμο – θα προσπαθούσα να δείξω πως δεν τον φοβάμαι να ψελλίσω την λέξη «bellum» – «πόλεμος», για να το αποδείξω θα είχα στείλει ειδικάριους στο Μάλι εδώ και καιρό, θα συνέπλεα σαφώς με την Γαλλία, και μάλιστα θα κυνήγαγα ειδική σχέση, χωρίς βεβαίως να πατάω τον κάλο των Αμερικανών, και θα προσπαθούσα να παρασύρω τις ΗΠΑ (με συνέργεια των Γάλλων) σε μια οπτική οτι ο έλεγχος της ΑΟΖ που μας αναλογεί απο εμάς ή απο μια ελληνογαλλική συμμαχία είναι και προς συμφέρον των ΗΠΑ.

   Για να πετύχεις βεβαίως να πείσεις τις ΗΠΑ για κάτι τέτοιο πρέπει εκτός των άλλων να είσαι και διατεθειμένος να βρομίσεις τα χέρια σου, να δώσεις και να φας και καμιά φάπα. Αν είσαι αγκαλιά με τον καναπέ σου και μόνο γκρινιάζεις για τον μπούλη που στην πέφτει, δεν πείθεις κανέναν.

   Ναι, έχει κινδύνους αυτή η τακτική, κινδύνους να τραβηχτεί πολύ το σκοινί, κινδύνους να σε κρεμάσουν οι σύμμαχοι, κινδύνους να μην μπορούν να σε βοηθήσουν οι σύμμαχοι, κινδύνους να σε χρησιμοποιήσουν ως χρήσιμο ηλίθιο, η εναλλακτική όμως είναι απώλειες, και το ερώτημα είναι αν μιλάμε για ζωτικές απώλειες.

   Δεν ξέρω παιδιά, η γνώμη μου είναι πως μιλάμε για ζωτικές απώλειες, μακάρι να κάνω λάθος.

   1. Ναι ισχύει, ούτε σαν κοινωνία πιστεύω αλλά ούτε σαν πολιτική ηγεσία δεν είμαστε έτοιμοι ούτε καν σε επίπεδο μπλόφας για ένα μεγάλο πόλεμο. Πρόσφατα η Γαλλία αναρωτήθηκε επί αυτού – HEM: hypothèse d’engagement majeur (hypothesis of major engagement). Εδώ κάναμε άραγε κάτι ανάλογο;
    https://www.economist.com/europe/2021/03/31/the-french-armed-forces-are-planning-for-high-intensity-war

    Αλλά σε κάθε περίπτωση θα ήταν δύσκολος ελιγμός αυτός. Η εδραιωμένη άποψη δεκαετιών στις ΗΠΑ είναι πως τα «μετοπίσθεν» του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία πρέπει με κάθε τρόπο να παραμείνουν ειρηνικά, γιατί αλλιώς αυτό είναι βούτηρο στο ψωμί των Ρώσων. Και τα κρατάνε ειρηνικά με κάθε τρόπο ακόμα και αν αυτό σημαίνει συνήθως να επιβάλλουν στην Ελλάδα να υποχωρεί στις παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας (και ο Αττίλας απότελεί επιβεβαίωση καθώς κατάφεραν η Ελλάδα να μην εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία! Απίστευτο πραγματικά. Oύτε να παραδεχθούμε πως η ΕΛΔΥΚ πολέμησε δεν τολμούσαμε για δεκαετίες μετά). Δεν ξέρω αν θα ήταν εύκολο να πείσουμε πως κάτι έχει αλλάξει ως προς αυτό λόγω της «ανταρσίας» Ερντογάν με τους S-400. Πάντως οι αμερικανορωσικές σχέσεις είναι στο ναδίρ αυτή τη στιγμή, χειρότερα και από ότι επί Ψυχρού Πολέμου, με ανοιχτές εστίες έντασης σε Ουκρανία, Συρία και Λιβύη ακόμα όπου η παρουσία της Τουρκίας είναι σημαντική. Ειδικά τώρα επί Μπάιντεν.

    1. @ Epam Papas
     Δεν έχω πρόβλημα να μεσολαβούν οι Ουσαίοι για να διατηρηθεί η ειρήνη, έχω πρόβλημα να στηριζόμαστε τοσο πολύ σε αυτό κι επίσης να πληρώνουμε την νύφη μονίμως εμείς (επειδή διεκδικητές και θρασείς είναι μόνο οι απέναντι), γιατί όπως πάει το πουλοβεράκι μας θα ξηλωθεί όλο, κι αν ο μπαρμα Σαμ αποφασίσει μια ωραία μέρα πως «νίσαφι με την Ρωσία, τα βρίσκω, φεύγω απο κει κι επικεντρώνομαι Ειρηνικό» την βάψαμε όπως καταλαβαίνεις.

  2. @ Epam Papas

   Νομίζω ότι ο λόγος ότι δεν υπογράψαμε με τους Γάλλους για τις [email protected], είναι ότι κοστολογούσαν τα δύο 2 πλοία 3,5 δισ. ευρώ. Οι συζητήσεις τραβούσαν για πολύ καιρό και οι Γάλλοι επέμεναν στις πανάκριβες τιμές. Κάθε αλλαγή/βελτίωση που θέλαμε, την χρεώνανε ο κούκος αηδώνι. Τα ξεχνάμε;
   Όταν χάλασε το προξενιό και ευξήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι, οι Γάλλοι ζητούσαν για τα ίδια πράγματα 50% λιγότερα χρήματα. Αυτό από μόνο του δεν μας λέει κάτι; Πρέπει σώνει και καλά να βρούμε μια θεωρία συνωμοσίας;

   1. @ενοχλητικό κουνούπι

    Α. Τι σχέση έχει η προμήθεια πλοίων με αυτό που λέει ο Epam Papas?
    Καμία.

    Β. Ζητούσαν για τα ίδια πράγματα 50% λιγότερα χρήματα??? Αλήθεια?
    Ποιός το λέει αυτό? Ή μάλλον για να μιλήσω στην γλώσσα τους, Says who? Η PTISI &%#x!&# DIASTIMA? Έλεος κύριέ μου… Έλεος.

    1. Α. Αναφέρει ο Epam Papas: «Για να δικαιολογηθεί η συμμετοχή των ΗΠΑ σε μια διαδικασία που περιελάμβανε μέχρι τότε μόνο τη Γαλλία ανοίξανε τη δυνατότητα προσφορών από όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες». Τώρα που το ξαναδιαβάζεις, καταλαβαίνεις την σχέση;

     Β. Έχεις δίκιο. Όταν ήρθαν κι άλλες προσφοές, άρχισαν να ζητούν πολύ λιγότερα χρήματα δίνοντας τελικά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από πριν. Μπορείς να παρακολουθήσεις χρονικά τις αλλαγές στις προσφορές τους για τις [email protected] για να το διαπιστώσεις.

     * Ξεκολλήστε από την εμμονή σας να βλέπετε φαντάσματα σε κάθε γωνιά. Έλεος με το κόλλημά σας!

     1. @ ενοχλητικό κουνούπι

      Για το (Α) όντως, εσύ έχεις δίκιο. Δεν το συνέδεσα γιατί δεν συμμερίζομαι αυτή την οπτική, αλλά το λέει καθαρά, λέει «Γνώμη μου είναι πως το θέμα σχετίζεται και με το συμβόλαιο με τις φρεγάτες. «.

      Για το (Β) επέτρεψέ μου να συνεχίσω διαφωνώ. Τα «άκουσα», «μου είπανε», «μάθαμε» κλπ δεν τα λαμβάνω υπ’ όψιν, για την ακρίβεια τα πετάω στα σκουπίδια μέχρι να βγεί κάτι επίσημο και με λίστα, τι περιλαμβάνεται στην τιμή κλπ. Ειδικά μάλιστα όταν παρατηρώ πως άλλα νούμερα δίνει η ΠΤΗΣΗ άλλα ο Μάζης κλπ. Τα θεωρώ όλα αναξιόπιστα αερολογήματα.
      Επίσης, ποιό κόλλημα, αυτό το μπλόγκιο της Π κάνει εμφανώς προπαγάνδα υπερ ενός χείριστου πλοίου (μην τα ξαναλέμε, ούτε για ASW σε ανοιχτή θάλασσα κάνει, ούτε δίνει την ελάχιστη Α/Α περιοχής κι είναι κι αμφίβολο αν κάνει και για επιθέσεις κορεσμού). Κι επειδή θεωρεί πως στο τέλος θα πέσει στο τραπέζι το «γεωπολιτικό βάρος» οπότε Άγγλοι, Ολλανδοί και λοιποί θα φύγουν απο την μέση δυσφημεί τακτικά το Γαλλικό πλοίο – εκεί που πριν την εμπλοκή των Μιμίδων του έπλεκε το εγκώμιο.

      Πρώτη δυσφήμηση το παραμύθι πως οι Γάλλοι στις δοκιμές απέτυχαν με το ραντάρ κι απο SeaFire 500 το μετονόμασαν SeaFire.. Οι Γάλλοι μηχανικοί έπεσαν έξω .. 200 km κατα το ιστοχώρο του ιστορικού περιοδικού.. Μπακάληδες,

      Κι η δυσφήμηση συνεχίστηκε και συνεχίστηκε.

      Ούτε εγώ βρίσκω τέλει την FDI, ιδού η δική μου προσπάθεια (αν και μη ειδικός, μην το λέω συνεχώς, προφανώς μπορεί να υπάρχουν ένα κάρο λάθη)

      ——–
      4η έκδοση.

      ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΩΝ FDI
      1) τα δύο 20-άρια Narwhal, τα τρία 30-άρια της SIGMA είναι πολύ καλύτερα, πχ έναντι επιθέσεων απο σμήνη μικρών δρόνων (που μπορεί να ξεπηδήσουν απο ένα πλησίον εμπορικό πλοίο), έναντι αργών βομβών ανεμοπορίας κλπ
      2) μειωμένος αριθμός MRSAM λόγω αδυναμίας προς το παρόν των Sylver να φέρουν τετράδες πλήν των ψιλοάχρηστων VT-1
      3) Κόστος, δεν ξέρω, αλλά γνωρίζοντας τους Γάλλους νομίζω πως όντως είναι πιο ακριβοί
      4) Αδυναμία ή έστω δυσχέρεια να φέρουν άλλα όπλα πλην των Γαλλικών, πχ το ιταλικό MILAS (πύραυλος που στέλνει MU90 τορπίλες σε ακτίνα 30-35 χιλιομέτρων, ή τους CAMM)
      5) Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι συστήματα ECM και decoys θα φέρει.
      6) Η επιλογή CODAD την κάνει λίγο πιο θορυβώδη για ανθυποβρυχιακό αγώνα (όχι όμως άχρηστη, καθώς η MTU λέει ρητά πως ο νέος 16-κύλινδρος mtu 16V 8000 M91L έχει «extremely low structure-borne noise levels, as verified by mtu using a trial engine». Επίσης σημαντική πηγή θορύβου είναι οι σπηλαιώσεις που προκαλεί η προπέλα, κάτι που δεν αποφεύγεται ούτε απο την ηλεκτρική πρόωση. [i] (Σημείωση, τα υδροτζέτ των MSSC δεν είναι πιο αθόρυβα, πιο θορυβώδη είναι [i]
      7) Γενικώς οι 8 × Exocet MM-40 Block 3 και οι 2 × 2 MU90 είναι λίγο φτωχός φόρτος, ιδανικό είναι 12 Exocet και τουλάχιστον 6 MU90
      8) Η απουσία ανθυποβρυχιακού όπλου σαν το MILAS ή το ASROC. Για περιβάλλον Αιγαίου με πιθανές «στιγμιαίες» επαφές με εχθρικά υποβρύχια μου φαίνεται πολύ χρήσιμο.
      9) Αν δεν βάζουν το Strales επίσης αρνητικό.
      10) Η ανεστραμμένη πλώρη σε καταστάσεις υψηλού κυματισμού. Πρώτον δημιουργεί πολύ σπρέϊ, δεύτερον, το κύμα μπορεί να καβαλήσει όλη την πλώρη πολύ πιο εύκολα απ ότι σε μια συμβατική σχεδίαση, και τότε είναι σαν το πλοίο να χτυπάει σε τοίχο. [ii]

      ΘΕΤΙΚΑ ΤΩΝ FDI
      1) Οι Aster 30 και για αργότερα κι οι MICA NG είναι κορυφαίοι πύραυλοι κατα την γνώμη μου. Και Και αναφορικά με τους Aster, θεωρώ τον εφοδιασμό με έστω 8 LRSAM κι ένα ικανό ραντάρ απαραίτητη συνθήκη για ουσιαστική συνεργασία ναυτικού αεροπορίας.
      2) Η ικανότητα των Sylver για ρυθμό βολής 0.15 sec ανα πύραυλο. Που σημαίνει πως ο ρυθμός εκτόξευσης της FDI περιορίζεται πρακτικά απο τους πυραύλους που μπορεί το ραντάρ να καθοδηγεί ταυτοχρόνως, τις uplink ζεύξεις που μπορεί να έχει ταυτόχρονα και την ικανότητα του CMS. Αυτός ο αριθμός δε είναι γνωστός, αλλά ενδεικτικά το μονού πανέλου KRONOS της Leonardo μπορεί ταυτόχρονα να καθοδηγεί 20 πυραύλους. [iii]
      Οι Mk 41 απο όσο ψάξαμε φαίνεται να έχουν ρυθμό ενός πυραύλου ανα κάποια δευτερόλεπτα (3 ως 5? 10? ) που αν όντως είναι έτσι σημαίνει πως για επιθέσεις κορεσμού οπου θα έχεις λίγα δευτερόλεπτα αντίδρασης ένας MK 41 δεν αρκεί με τίποτα. Ίσως δεν αρκούν ούτε δύο. [iii] Και φυσικά μιλάμε για ESSM 2 ή SM2 Block IIIC ενεργού καθοδήγησης, δλδ τελευταίας έκδοσης, αλλιώς ο περιοριστής είναι ο αριθμός καταυγαστών.
      3) Η πλήρης δυνατότητα συνεργατικής εμπλοκής (Cooperative Engagement Capability (CEC) ή στα Γαλλικά Veille Coopérative Navale – VCN) μεταξύ δύο ή τριών FDI, δυνατότητα που δεν έχει το TACICOS, και μάλιστα αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα με τα RAFALE F4 θα απογειώσει τις δυνατότητες και των δύο όπλων.
      4) Τα ηλεκτρονικά και ηλεκτροοπτικά και τα sonar τα θεωρώ εξαιρετικά. ( TSA6000 IFF fixed panel, PASEO XLR κλπ)
      5) σίγουρα προσεγμένη κατασκευή, και υποθέτω και οικονομική σε λειτουργία αν κρίνω απ την επιλογή CODAD (πλεονεκτήματα του CODAD είναι η αξιοπιστία, μικρότερο βάρος, έχει όμως και μειονεκτήματα, θόρυβο, κατανάλωση σε μικρές ταχύτητες)
      10) Η ανεστραμμένη πλώρη σε καταστάσεις μικρού σχετικά αλλά υπαρκτού κυματισμού. Σκίζει το κύμα αντί να το καβαλάει και να σκάει στο νερό, κι συνεπώς αποφεύγονται οι παλινδρομικοί κραδασμοί και οι σφυροκρούσεις (Slamming και Pounding – το κοπάνημα πάνω στο κύμα), η ταχύτητα σε πορεία κόντρα στο κύμα είναι μεγαλύτερη, και το πλοίο κουνάει πολύ λιγότερο, που είναι καλό για το πλήρωμα και καλό για το ραντάρ. Επειδή η Μεσόγειος δεν είναι Ατλαντικός θεωρώ πως τις περισσότερες μέρες του χρόνου ανεστραμμένη πλώρη θα είναι θετικό. ΅Επιπλέον βοηθάει στην μείωση του ηλεκτρομαγνητικού ίχνους [ii]

      Δεν βάζω στα πλεονεκτήματα το αμυντικό σύμφωνο, απλά μου ακούγεται εντελώς παράλογο, είναι όμως πλεονέκτημα η απρόσκοπτη παράδοση όπλων.

      Επίσης δεν βάζω σαν πλεονέκτημα την δυνατότητα συνδυασμού Sylver A-70 με MdCN, δεν έχω τις γνώσεις, απλά δεν μου ακούγεται τόσο κρίσιμο.

      Επι πλέον η πρότασή τους για την βιομηχανική συμμετοχή αν και δεν ξέρω λεπτομέρειες ως ιδέα μου αρέσει. Προτιμώ την ενίσχυση μικρών δυναμικών εταιριών παρά την προσπάθεια νεκρανάστασης ενός ζόμπι με τέσσερις ενέσεις, το ζόμπι θέλει πέρα απο καλό μάνατζμεντ κάτι περισσότερο και πιο μακροπρόθεσμο απο τν προίκα 4 φρεγατών. Αλλιώς ο γαμπρός θα φάει την προίκα και θα την κάνει, όπως έγινε με τα υποβρύχια και τους Γερμανούς.

      Αναφορές

      [i] CODAD vs CODLAD
      – MTU Propulsion System Choices for modern Naval Vessels
      ttps://higherlogicdownload.s3.amazonaws.com/SNAME/c94aa3c4-ac81-452f-83a9-e8fdbd2e7837/UploadedFiles/ModernNaval%20Solutions_2final.Ohmayer.Nov%202012c.pdf

      – MTU mtu SERIES 8000 ENGINES
      ttps://www.mtu-solutions.com/na/en/pressreleases/2018/rolls-royce_to_supply_20_mtu_series_8000_engines_for_new_french_navy_frigates.html

      – EVALUATION OF LITTORAL COMBAT SHIPS FOR OPEN-OCEAN ANTI-SUBMARINE WARFARE
      ttps://apps.dtic.mil/sti/pdfs/AD1027600.pdf

      «The LCS’s acoustic silencing control systems must be addressed for the LCS to adequately fulfill the open-ocean ASW mission. This gap is understandable since LCSs were designed to operate in noisy environments where ownship noise control was not a concern. When LCSs were constructed, no effort was dedicated toward acoustic silencing control (ComNavOps 2013). Now that LCS will be preforming open-ocean ASW missions, ownship noise control should be a primary objective»

      [ii] Ανεστραμμένη Πλώρη
      – The Inverted Bow and Warships ttps://www.navygeneralboard.com/the-inverted-bow-and-warships/
      – BOW REVERSE: FASHION OR NEED? ttps://core.ac.uk/download/pdf/37833646.pdf

      [iii] Ρυθμός βολής Mk 41
      – BAE Systems Mk 41 ttps://www.baesystems.com/en-us/feature/off-goes-a-missile
      – GMLSs: PRIMARY FUNCTIONS AND DESCRIPTIONS ttps://www.globalsecurity.org/military/library/policy/navy/nrtc/14109_ch7.pdf

      (On the 8-cell module, the deck structure consists of
      eight cell hatches and an uptake hatch. The deck
      structure provides ballistic protection and supports the
      upper ends of the canisters. The deck structure is part
      of the gas management system that prevents rocket
      motor exhaust gases from escaping into the open
      launcher area. All hatches (with the exception of the
      strikedown hatch) contain heating elements to prevent
      icing. The cell hatches and uptake hatches are
      automatically opened by individual drive motors before
      missile launch. After a 10-second delay, to permit
      venting of the remaining missile exhaust gases in the
      launcher cells, the cell hatches automatically close.)

      – Leonardo Kronos Land 3D ttps://www.leonardocompany.com/documents/20142/3163321/body_Land_Naval_Radars_LQ_mm08027_.pdf?t=1542836436655

      ——
      Θα περίμενα λοιπόν κάτι τέτοιο απ τους «ειδικού τύπου» δημοσιογράφους αντί να πετάνε δεξιά κι αριστερά λάσπη και σανό, διότι η χώρα κατάντησε στάνη φίλε μου..

  3. Papas έτσι ακριβώς έγιναν +10000. Αλλά στο τέλος νομίζω ότι θα κερδίσουν οι Γάλλοι. Αν αφήσουν τον Παναγιωτόπουλο να κάνει την δουλειά του σωστά…

  4. @ Epam Papas

   Η παραιτηση Διακοπουλου ηταν καθαρα για την δηλωση του οτι
   το «Ορούτς Ρέις», «έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε
   «δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα
   έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

   Δεν μπορουσε η κυβερνηση να ανεχθει καποιον να της χαλαει το γελοιο
   της αφηγημα, λεγοντας αυτο που και τα νηπια καταλαβαιναν.
   Ο ιδιος προσπαθησε να ανασκευασει αλλα εδωσε την θεση του
   σε εναν πιο καταλληλο για να παιχτει το δραμα τα δινω ολα χωρις κιχ.
   Δεμ υπαρχει αλλαγη πολιτικης, ενας γερμανοδουλος εχει μια μονο
   πολιτικη, απλα δεν ειναι μονος του, δεν μπορει να ειναι μονος του.
   Οι εκφραστες των Γαλλων και του περιουσιου ειναι ακομα στην θεση
   τους, αλλα ολες οι ισορροπιες στο κυβερνητικο σχημα, εγιναν επι
   του αδιαφορου Τραμπ, τωρα τα πραγματα θα αλλαξουν συντομα,
   γιατι το ραμολι εχει μαθει αλλιως.
   Το ανθρωπακι ξερει οτι οι αλουμινοτρατες θα ειναι και το τελος του,
   γιαυτο κραταει αποστασεις, ο βιβλιοπωλης εχει αναλαβει εξ ολοκληρου
   μαζι με τον ποδηλατη.
   Για να μεινει ζωντανη η προταση για τις αλουμινοτρατες θα ξεφτιλιζουν εμας,
   αλλα και τους υπολοιπους που συνεχιζουν σε αυτον τον τον ατυπο διαγωνισμο.
   Ολοι επρεπε να την ειχαν κοπανησει, αλλα βρωμικα ψαρια καλα παζαρια,
   ολοι εχουν να ελπιζουν κατι απο εμας.

   1. Καλά και ο Διακόπουλος ίσως έπαιξε τον ρόλο του και αυτός. Ενδεχομένως να μην είπε τυχαία ότι είπε , εννοώ δεν είναι κάτι που του ξέφυγε η φράση του σκανδάλου, αλλά να ήθελε να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση που πήγε να ωραιοποιήσει μια κατάσταση και κάποιοι επίσης του φιλο-αμερικανικού μπλοκ ας πούμε τον περιμέναν στη γωνία με το παραμικρό να τον στείλουν σπίτι όπως και τελικά έγινε.

    Γιατί αρκετοί θα ήθελαν να δουν μέσα στην ένταση εκείνων των ημερών εκτός από την εσπευσμένη και κατεπείγουσα συμφωνία για τα Rafale και με το ίδιο μοντέλο να κλείνανε και οι Belharra. Όλα κάτω από την πίεση των καταστάσεων. Και η συμφωνία με τα Rafale φαίνεται τελικά ήταν καλή και επωφελής. Για τις φρέγατες έτσι όπως ήταν τα πράγματα τότε σύμφωνα με όσα λέγονταν ίσως όχι και τόσο.

    1. @ Epam Papas

     2,68 δις ευρω για 2 φρεγατες με ολα οσα ζητουσαμε τοτε,
     με υπογραφη αμυντικης συνδρομης τον Ιουλιο, θα μας ειχαν γλυτωσει
     απο ολο το ξεφτιλικι, γιατι δεν ειναι τυχαιο που ο πειρατης βγηκε αμεσως
     στις θαλασσες μας μολις λακισε απο την υπογραφη το ανθρωπακι.
     Τα Rafale τα εκλεισε το ανθρωπακι για να μην πεσει,
     ομως τη ζημια του προλαβε και την εκανε.
     Το σωστο θα ηταν να υπογραφουν με τη μια, αγορα
     30 Rafale του κουτιου
     12 Rafale μεταχειρισμενα
     SAMP/T
     2 FDI HN
     τα σχεδια των FREMM
     και η ρητρα αμυντικης συνδρομης.

     Για να ακολουθησει απο εμας
     η επεκταση στα 12 ναυτικα μιλια της αιγιαλιτιδας ζωνης,
     η οριοθετηση ΑΟΖ με την Κυπρο.

 59. Εάν επιλέξουμε ενδιάμεση λύση από Ολλανδία:2 ολλανδικές Μ+ 2 Sigma 10514(NS 110,2 Stir,ESSM 2 ή Mica,RAM,Seasnake 30,Kingklip&Captas 2) + light εκσυγχρονισμό MEKO θα ξοδέψουμε περί το 1 δις€ και θα έχουμε 4 νέες φρεγάτες μέχρι το 2024.Θα μείνουν 4 δις€ είτε για 4 καινούργιες φρεγάτες είτε για άλλου είδους αναβάθμιση του ΠΝ(υ/β,κλπ).

 60. Αν ηταν σωστή η πολιτική ηγεσία κ θα έκανε όντος το παν για την άμυνα της χώρας, με βάση οτι χρειαζόμαστε κ νουμερα κ υποβρυχια κ οτι εχουμε μπατζετ 5.5, τι θα εκανα:

  (κ εγω θα προτιμούσα πχ 12 Μπελ για αντικατάσταση των 10 Σ (9 εχουμε αλλα 10 ειχαμε) κ αλλα 8 υποβρύχια (4 214 κ αλλα 4 σκορπενε), αλλα μην κανουμε κ πολλα όνειρα…)

  3 214 – 1,5δις
  4 10514 + 4Μ (2+2) + υpgrade meko 2 δις
  2 ΜΠΕΛ 2 δις

  εχεις στολο
  4 μεκο200
  4 10514
  4 Μ
  2ΜΠΕΛ
  2 Σ ( χρειαζόμαστε κ νούμερα)

  Υποβρύχια αποσύρεις τα 2 παλαιότερα κ βαζεις τα 3 νεα 214 μέσα,

  με 5.5.δις εχεις 16 αντι για 13 φρεγατες κ μεταξύ 6 ολοκαίνουργια πλοία κ 4 Μ που αντέχουν άλλα 10 χρονια στην χειρότερη

  12 αντι για 11 υποβρυχια, 7 απο αυτα 214…κ ας ερθει ο τουρκος να σου πουλησει μαγκια μετα. Για να τον δω..

 61. Ο doureios έχει ένα άκρως ανυσηχητικο άρθρο για τα 6 μεμμετικα 214 και τον idas που αυτά θα φέρουν.
  Τα asw ελικόπτερα μας θα βρεθούν σε πολύ. Δύσκολη θέση αφού θα μπαίνουν εντός της εμβέλειας τους για να ριχνουν τις τορπίλες τους.
  Ο idas είναι κόπια του γερμανικού iris t στην ουσία και αυτό ίσως θα πρέπει ναν ανυσηχει και την πολεμική μας αεροπορία αν οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει αντιμετρα για το κύριο πυραυλο των f16 μας κοντινή εμπλοκής αφού τον γνωρίζουν άριστα πλέον.
  Μετά από τέτοιες εξελίξεις κάθε σκέψη για να πάρουμε επιπλέον γερμανικά 214 για υποβρύχια είναι από εγκληματική έως προδοτικη.
  Οι σκορπινες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μας με όπλα που τρομάζουν τους Τούρκους (mdcn, exocet (που δεν αποκαλύπτουν και την θέση του υποβρυχίου λογω vsm) τορπίλες f21) και αντίβαρο στον Τούρκικο idas τον Mica vl ng που και αυτες εύκολα τον βαζουν.
  Το τρίπτυχο των Τούρκων για κυριαρχία σε απόσταση σχεδον 200 χιλρα από τις ακτές τους (που δυστηχως αυτη η εμβέλεια περιλαμβάνει και τα περισσότερα ελληνικά νησιά) είναι.
  1) υποβρύχια 6 τουλάχιστον aip και άλλα 10 που στέκονται τουλάχιστον αλλά 20 χρόνια σύνολο 16 τουλάχιστον υποβρύχια.
  2) πολλούς επακριους atmaca (εκατοντάδες?)
  από τα δαρδενελια έως την ανταλυα με 200+ χιλρα εμβέλειας.
  3) εκατοντάδες οπλισμένα drones μικρά και μεγάλα (ερωτηματικό αν τα akinci και τα agskur μπορούν να πάρουν som και atmaca) που θα είναι εκτός βεληνεκούς των sm2 η aster 30 (αν πάρουμε τελικά?) των νέων φρεγατών μας).
  Αλλά και βόμβες ανεμοποριας να πάρουν και να τις ριχνουν κατά 10αδες δεν είναι και μικρό πράγμα.
  Λύσεις?
  1)
  Οτι μπορούσε να κάνει το ΠΝ με τα εναέρια μέσα του το έκανε.
  Πήρε ρομεο εκσυχρονισε aegean hawk θα παραλάβει P3 (που πάρα το λάθος της αναβάθμισης τους όταν παραλυφθουν θα προσφέρουν πολλά).
  Οπότε οι λύσεις είναι όσο το δυνατόν καλύτερη asw φρεγάτα (σίγμα με ηλεκτρική προωση?)
  Και επιπλέον νέα υποβρύχια, καθώς τον καλύτερο ανθυποβρυχιακο αγώνα απέναντι σε υποβρύχια το κάνουν τα αντίπαλα υποβρύχια αν είναι και πιο εξελιγμένα τεχνολογικά (σκορπιν με aip 2ης γενιας?)
  2) οι εκατοντάδες επακτιοι atmaca με τόσο μεγάλες εμβέλειες είναι ένα τεράστιο θέμα όλα τα σκάφη επιφάνειας μας θα χρειαστούν επιπλέον ciws και όσους περισσότερους πυραύλους μέσου βεληνεκούς μπορούν.
  Δουλειά της αεροπορίας μας.κυριως με τα κατάλληλα όπλα που θα αγοραστουν(spice, rampage extra, assm hammer)? απο αποσταση εκτός της εμβέλειας των S400 να τους κανονισει.
  3) Τι να πεις εδώ?
  Αεράμυνα περιοχής, πολλοί πυραυλοι μέσου βεληνεκούς, πολλά ciws.
  Και κυρίως πολλά εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση τους.
  Τα 32 f16 block 30 και τα 20 texan2 nt με πολυβολα και aim 9 L παλιούς που έχουμε για πέταμα ίσως και air to air stinger? είναι ένας μίνιμουμ ικανός αριθμός (52 αεροσκάφη) για την αντιμετώπιση τους, φυσικά με την κατάλληλη ενίσχυση της αεράμυνας στα νησιά μας που εχουν μόνο τους hawk που καλοί είναι για drones ας παραμείνουν όσο πάνε, απλά πρέπει να έρθουν και άλλοι πιο σύγχρονοι.
  Mica vl ng, Camm er, Nasams?
  Ναυτικό, αεροπορία, αντιαεροπορικα συστήματα στρατού,ολα βλέπουμε ότι πρέπει να αλληλοσυμπληεωνονται.
  Πρεπει να διμηουργηθει ένα νέα τμήμα στο υπουργείο Άμυνας θεωρώ από έμπειρους αξιωματικούς και τον 3 κλάδων που να σκεφτετε μόνο διακλαδικα, πρέπει να ξεπεραστούν σύνδρομα του στυλ το ναυτικό θέλει αυτό η αεροπορία αυτό ο. Στρατός αυτό.
  Και μόνο κάποιοι έξω από όλο αυτό (σε. Ξεχωριστό τμήμα και ξεχωριστή διοίκηση) μπορούν να το. Δουν πιο καθαρα.

  1. Με αυτά που γραφεις βασικά ενισχύεις την άποψη ότι δεν πρέπει να επενδύσουμε σε φαραωνικού κόστους για τα δεδομένα μας πλοία!

   Το Αιγαίο κλείνει με επάκτιες και πυροβολικό και για την ανατολική μεσόγειο υποβρύχια μονο

   Τα ελληνικά νησιά δημιουργούν πολλούς νεκρούς τομείς RADAR για τις επάκτιες στα παραλια της Μικράς Ασίας

   Το παραπάνω μειονέκτημα δεν ισχύει για πυροβολικό και επάκτιες πάνω στα νησιά

   Τα DRONES είναι μεγάλο πρόβλημα και εκεί πρέπει μα ενισχυθεί η αεράμυνα όχι βεβαια με b30/texan/aim9L

   1. @ CK Οι νεκροί τομείς μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με τη χρήση links. Πχ MESA που πετάει πάνω από την Τουρκία, στέλνει με link16 στοιχεία βολής σε επάκτιο Atmaca. To ότι εμείς δεν έχουμε προνοήσει να βάλουμε link16 στις δικές μας συστοιχίες, δεν απαγορεύει στους Τούρκους να το κάνουν. Οι συστοιχίες στα νησιά έχουν ένα μειονέκτημα. Πως τα νησιά έχουν πολύ μικρότερη έκταση σε σχέση με την απέναντι ακτή. Δηλαδή, με τη χρήση UAV, οι Τούρκοι μπορούν πιο εύκολα να βρουν πού έχουμε συστοιχίες και να τις χτυπήσουν με πυροβολικό ή αεροπορία.

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αν δεν καταστραφούν οι S400, η άμυνα νήσων με τα σημερινά δεδομένα, θα καταρρεύσει. Και γιατί αποκλείεται να στείλουμε Texan με Stinger να ρίχνουν UCAV μέσα στην ομπρέλα S400/Ηisar/Hawk (αποστολή αυτοκτονίας) και γιατί η ΠΑ στην ουσία αδρανοποιείται.

    Το μεγάλο πρόβλημα το δικό μας, είναι πως την «καλή» ομπρέλα αεράμυνας την έχουμε για την ενδοχώρα, όχι για τα νησιά. Ενώ οι Τούρκοι έχουν την ευχέρια να καλύψουν τα νησιά μας με τη ΔΙΚΗ τους πολυστρωματική ομπρέλα. Μαζί με τα UCAV και τους επάκτιους Atmaca και την TuaF και το TN, στην ουσία οι Τούρκοι δημιουργού αυτοί ζώνη άρνησης/αντιπρόσβασης περιοχής σε μας. Και το κλειδί για να τη διασπάσουμε, είναι η καταστροφή των S400, γρήγορα.

    1. Δίκιο έχεις!!
     το ξέχασα το MESA και μπορεί να σαρώνει το Αιγαίο από αποστάσεις εκτος εμβέλειας των METEOR και δίνει στοιχεια με links!

     Pououuuuuuuu

     Για τα S400 δεν θα ανησυχούσα ιδιαιτερα
     Κατά πασα πιθανότητα θα καταλήξουν σε κάνα Insirlic όπως κατάληξαν και οι δικοί μας S300

     1. @CK

      Φίλε μου, τα S400 έχουν ρόδες και οι Τούρκοι δεν είναι χαζοί. Μπορούν να τους πάνε αρχικά Άγκυρα (τάχα για προστασία Παλατιού Σουλτάνου) και Ινσιρλίκ και σε περίοδο κρίσης να τους μεταφέρουν στα παράλια. Και τότε, surprise!

      Ναι, τα MESA μπορούν να μας κάνουν μεγάλη ζημιά, επειδή σε αντίθεση με μας, οι Τούρκοι είναι μπροστά στον δικτυοκεντρικό πόλεμο (εμείς τώρα αξιοθήκαμε να πάρουμε ΔΑΝΕΙΚΑ 2 UAV με link16). Πριν της έλευση S400, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως θα μπορούσαμε να πάμε με Meteor σε αποστολή καταστροφής HVA ή να τα κρατάμε πιο βαθειά στην Τουρκία από το φόβο. Δυστυχώς, αν βάλουν S400 σε ένα βουνό πάνω από τα παράλια, το πρόβλημα αντιστρέφεται και είμαστε εμείς που δε μπορούμε να πλησιάσουμε και θα απειλούνται και τα δικά μας Erieye!

     2. @ CK

      Φυσικά, ο ελέφαντας στο δωμάτιο, είναι η εξής ερώτηση: Γιατί ποτέ το ελληνικό κράτος δεν ενδιαφέρθηκε να βάλει στα νησιά αντιαεροπορικά με μεγάλο βεληνεκές. Πχ Patriot στη Λήμνο, Χιο, Ρόδο. Τότε ισοφαρίζουμε την απειλή. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, για να μην ερεθίσουμε τους Τούρκους με ένα σύστημα που μπορεί να χτυπήσει άφη μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο. Θα ήταν όμως ένα «ισοφάρισμα» στους S400.

      Και φυσικά, θα έπρεπε να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να γεμίσουμε και μεις τα νησιά με φορτηγά που θα εκτοξεύουν loitering munitions και UCAV και να προσπαθούν οι Τούρκοι να σώσουν τους S400 από τα δικά μας σμήνη.

    2. Για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να αγοράσουμε άμεσα τα 8 F-35,αν μας τα αποδεσμεύσουν μετά την έγκριση της πρότασης Μενέντεζ από το Κογκρέσο.

     1. @Avk

      Δε συμφέρει να αγοράσεις μόνο 8 F35 και να ανοίξεις νέα γραμμή συντήρησης (μερική, γιατί η εργοστασιακή πρέπει εν μέρει να γίνεται εκτός Ελλάδας) και εκπαίδευσης πιλότων για τόσα λίγα άφη. Η ίδια η USAF και νομίζω είχα διαβάσει και η ιταλική, έχουν χαμηλότερες των συνηθισμένων διαθεσιμότητες. Δηλαδή, να πάρεις 8 και να πετάνε 4-5, τι θα κάνουν; Θα πάνε 4-5 μόνα τους να διασπάσουν την αντιαεροπορική ομπρέλα και να καταστρέψουν τους S400;

      Το F35 είναι πολύ ακριβό σπορ και τα πρώτα μπλοκς, σε μερικά χρόνια θα είναι όπως ήταν τα F16 Α/Β, που κανείς δεν τα ήθελε. Πρέπει να αγοράσουμε περισσότερους stand off πυραύλους κατά την ταπεινή μου γνώμη και να πάρουμε τουλάχιστον 1 μοίρα F35, όταν θα μπορούμε οικονομικά να επενδύσουμε σε αυτό και να μπορούμε να το συντηρούμε και να μην κάθεται να λιάζεται επειδή δεν έχουμε λεφτά.

     2. Το πρώτο πλήγμα για την καταστολή της αντίπαλης αεράμυνας θα το πραγματοποιήσουν τα F-35 και οι Scalp από τα Mirage&Rafale.Σε ότι αφορά τον συνολικό αριθμό των F-35 πιθανώς θα παραγγείλουμε και μικρό αριθμό καινούργιων για παράδοση στο μέλλον. Σε όλα τα άλλα συμφωνώ.

     3. @Αvk

      Και μέχρι να πάρουμε F35, αποκλειστικά τα Mirage και Ραφάλ με σύνολο 90 SCALP, οι οποίοι θα πρέπει και να ξέρουν την ακριβή θέση των τουρκικών S300. Ας ελπίσουμε να φτάσουν οι 90. Το κακό είναι πως μετά μας απομένουν πολύ λίγοι για άλλους στόχους υψηλής αξίας.

    3. @ Zefiros

     + 1000

     Τα S400 έχουν ρόδες και οι Τούρκοι δεν είναι χαζοί.

     Λογικα θα τοποθετησει συντομα τους S-400 κοντα στο Ακουγιου,
     σε θεση που θα προστατευει ταυτοχρονα το πυρηνικο εργοστασιο
     απο τους περιουσιους, αλλα και μερος της Κυπρου εκει που θα κανει
     τις επομενες κινησεις του.
     Τα συνεταιρακια στο Ικονιο στην ασκηση Anatolian Eagle 2021.
     Τουρκια , Αζερμπαιτζαν, Πακισταν και Καταρ.
     F-16, Mig-29, JF-17, Rafale.
     300 χιλιομετρα μακρια απο την Κυπρο.
     Ολα αυτα θα κουμπωσουν καποια μερα, αναλογα το ποσο αποφασισμενοι
     ειναι οι Γαλλοι να ξεκινησουν τις γεωτρησεις στην περιοχη και εμεις
     ποσο αναποφασιστοι να κανουμε για αλλη μια φορα αυτο που πρεπει.
     20 Ιουλιου μια που ειναι και παραδοσιακος ο σουλτανος θα του ερχοταν γαντι.

  2. Ναι, αυτό το σύστημα, το IDAS είναι ένα θέμα.
   Αν και δεν είμαι σίγουρος πόσο ευέλικτο είναι. Οτι είναι κίνδυνος για τα ελικόπτερα αν πάνε να χρησιμοποιήσουν ποντιζόμενο με καλώδιο ενεργό σόναρ, ναι είναι.

   Γι αυτό και είναι χρήσιμο ένα σύστημα σαν το ιταλικό MBDA MILAS ή το ASROC, γιατί σου δίνει μια ακτίνα ~ 20με 30 χιλιομέτρων γύρο απ το πλοίο που το ελικόπτερο μπορεί να ενεργήσει χωρίς το υποβρύχιο να μπορεί να το πλήξει ατιμωρητί. Είναι αρκετό όμως? δε ξέρω, ίσως μια λύση ανεπάνδρωτων σκαφών που να φέρουν ζεύξη και δυο MU90 να είναι μια λύση.

   Επίσης μάλλον πρέπει να εξοπλιστούν με ανιπλοϊκούς κλπ και τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι ως επί το πλείστον γυμνά.

   Όπως θέμα είναι πως οι Τούρκοι έχουν βάλει χέρι πλέον στους IRIS-T, εδώ και καιρό στους ESSM και φυσικά και στις τορπίλες DM2A4

   Πραγματικά πρέπει να κάτσουν κάτω της αεροπορίας του ναυτικού και του στρατού μαζί και να επανασχεδιάσουν, και να ψάξουν και για φτηνές λύσεις.

   1. @ npo

    Συμφωνώ. Δυστυχώς, για ΑΛΛΗ μια φορα, οι Τούρκοι πρωτοπορούν με τον IDAS και ταυτόχρονα εμείς επιλέγουμε την τορπίλη που οι Τούρκοι ξέρουν και μπορούν να τεστάρουν αντίμετρα εναντίον μας. Θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει την ιταλική Black Shark, αφού και τα ιταλικά U212 έχουν το ISUS 90 ως σύστημα μάχης. To ίδιο μπορούν να κάνουν για αναπτύξουν jammers κατά των ESSM, Amraam και ΕSSM.

    Για το Idas, το είχα γράψει πολλάκις στην Πτήση, το είχα προτείνει και ως ερώτηση για το «καρέ του άσσου». Δηλαδή, φαντάσου να είσαι χωρίς σόναρ τρόπιδας, να είναι κακοκαιρία που να μη μπορείς να ρίξεις συρόμενο και το τουρκικό υποβρύχιο να σου καταρρίψει το ελικόπτερο. Τι θα κάνει τότε η MMSC; Θα φιλάει το πλήρωμα με τη σειρά τις εικόνες του Αι Νικόλα περιμένοντας την έκρηξη; Ούτε την τορπίλη δε θα έχει την πιθανότητα να ακούσει.

 62. Πολύ καλό το άρθρο του κ. Νικολοβγένη, το οποίο επισημαίνει μία σημαντική παράμετρο στη σχέση ΠΝ – ΤΝ. Επίσης, πολύ ενδιαφέροντα ορισμένα σχόλια των αναγνωστών.
  Αν και ασπάζομαι την ανησυχία σχετικά με την διαφαινόμενη υστέρηση όσον αφορά τον συνολικό αριθμό πυραύλων, θα ήθελα να σημειώσω μία παράμετρο που μερικές φορές δείχνουμε να ξεχνάμε: το κόστος.
  Επανερχόμενος στο θέμα επιλογής των νέων Φ/Γ, θα ήθελα να σημειώσω ορισμένα στοιχεία σχετικά με τον ESSM Block2: εξ όσων διαβάζω, είναι ένα σοβαρό όπλο, με κατευθυνόμενη ώση, ενεργό ραντάρ μαζί με δυνατότητα ημιενεργούς καθοδήγησης και εμβέλεια 50 χλμ, ενώ απάρτιά του κατασκευάζει η Ιντρακόμ. Παράλληλα όμως, μιλάμε για υψηλό κόστος, της τάξης των 2 εκατ. $ ανά τεμάχιο, όπως προκύπτει από εδώ: https://www.thedrive.com/the-war-zone/38102/here-is-what-each-of-the-navys-ship-launched-missiles-actually-costs
  “Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) – $1,795,000: This unit cost reflects an average for the entire projected Fiscal Year 2021 purchase, which includes ESSM Block I and Block II versions.”
  Άρα, κάτι επικά που διαβάζω του τύπου 128 πύραυλοι σε κάθε πλοίο σημαίνει χαλαρά 0,25 δισ. $ επιπρόσθετα ανά πλοίο. Για να ξέρουμε τι λέμε…
  Επίσης, αυτό δεν είναι ένα κόστος που κατέβαλες άπαξ και ξεμπέρδεψες. Υπάρχει κόστος υποστήριξης και, σε βάθος χρόνου, κόστος αντικατάστασης rocket motor, πυροτεχνικών, επαναπιστοποίησης κλπ. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τον ESSM.
  Δεν υπαινίσσομαι ότι ο ESSM Block2 είναι ακριβότερος από άλλους πυραύλους. Όλα τα προτεινόμενα όπλα (ASTER-15/30, MICA VL NG, SM-2, ESSM Block2 κλπ) έχουν πολύ μεγάλα κόστη, χονδρικά από 2 έως 5 εκατ. το τεμάχιο. Φυσικά, εάν κάποια πρόταση περιλαμβάνει π.χ. τον SM-2, θα πρέπει να διευκρινίζεται για ποια ακριβώς έκδοση μιλάμε, να έχει εξασφαλισθεί η δυνατότητα πώλησής του από τις ΗΠΑ και φυσικά το κόστος. Αλλιώς, τσάμπα συζητάμε.
  Επομένως, για την τελική επιλογή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συνολική επιχειρησιακή αξία κάθε πρότασης, ως συνάρτηση του συνολικού κόστους: προμήθειας πλοίων – αισθητήρων – όπλων, καθώς και της αρχικής και εν συνεχεία υποστήριξης.

  1. Κύριε Ζηκίδη,

   Πολύ σωστά. Το ίδιο ισχύει για τις «χρυσές» ενδιάμεσες λύσεις τύπου Ticonderoga, που μεταξύ κόστους λειτουργίας και φόρτου πυραύλων, θα ξετινάξει τον προυπολογισμό του ΠΝ και μάλιστα για ένα πλοίο που δεν έχει ζωή μπροστά του.

   Παρεμπιπτόντως, ελπίζω η ΠΑ να έχει ετοιμάσει σχέδιο για την καταστροφή των S400.

   1. @ Zefiros

    Στο Hellada έχει ανθίσει ολόκληρη αίρεση μεσσιανιστών που αναμένουν την έλευση των πανίσχυρων Τίκο. Κι αν τους ρωτήσεις, οκ, έρχονται τα Τίκο, έχουν κόστος αλλά μας δίνουν πρωτόγνωρες δυνατότητες και αεροναυτική κυριαρχία για δέκα χρόνια και μας τις δίνουν άνευ αστερίσκων και συναίνεσης και άδειας χρήσης απ το Ούσα, τι θα τα κάνουμε? Θα τα χρησιμοποιήσουμε? Και τι θα κάνουμε μετά τα δέκα χρόνια? Σου απαντάνε «είσαι Πουτινόπληξκος και αντιφαμερικανός».

    Συχνά είναι άνθρωποι που πιστεύουν πως με κατενάτσιο και προσκολλημένοι και γλύφοντας λίγο τους «παράγοντες» μπορούμε να γλιτώνουμε τις εδαφικές/κυριαρχικές απώλειες επ άπειρο. Το κατενάτσιο βέβαια σχεδιάστηκε για παιχνίδι που λήγει στο 90′. Ψιλά γράμματα..

    1. @npo

     Το ξέρω. Εδώ δυσκολεύεται να τα κρατήσει λειτουργικά το USN, που παραπονιέται για διάφορες βλάβες, που τα ξέρει τόσα χρόνια. Θα τα κρατήσει λειτουργικά η Ελλάδα που δεν τα έχει ξαναδεί και ούτε έχει δει ποτέ τόσο μεγάλο πλοίο; Τα πρώτα 2 χρόνια θα πάνε μέχρι να τα μάθουνε οι μηχανικοί. Εγώ αμφιβάλλω πως θα αντέξουμε να τα κινούμε καν 10 χρόνια. Χώρια τα λεφτά για τα όπλα, που μετά θα τα βάλουμε πού; Απλα δε συμφέρει. Συμφέρει να ρίξεις τα λεφτά σε ακριβότερη νέα φρεγάτα ή σε μια μεταχειρισμένη που θα έχει 15 χρόνια μπροστά της.

     1. @ Zefiros

      Το θεμα δεν ειναι το σκαρι, αλλα τα παρωχημενα ηλεκτρονικα και ρανταρ που ειναι 20+ ετων και τα εξαρτηματα ειναι δυσευρετα ακομη και για το ιδιο το Αμερικανικο ναυτικο.

      Ακομη και οι Αμερικανοι γραφουν σε καποια αρθρα οτι το US Navy κανει αθλους προκειμενου να κρατησουν αξιομαχα τα Τιconderoga και οτι παθαινουν συχνα βλαβες τα ρανταρ κτλ.

      Εαν θελουμε μεγαλο αριθμο κελιων και ισχυρα ρανταρ ας ναυπηγησουμε ΑΗ-140 με ηλεκτρονικα και εξοπλισμο παραπλησιο με την Iver Huitfeldt. Aυτο επιτασσει η λογικη.

     2. @ G_P

      Συμφωνώ, φιλε GP! Πέρα απο τις βλάβες, που όπως είπες και το USN έχει πρόβλημα, είναι κατι κάτι άλλο για τα παρωχημένα ηλεκτρονικά που λες. Σε σύγχρονο ηλεκτρονικό πόλεμο θα αντέξει; Ή θα μείνουμε με το ραντάρ τυφλωμένο και τα βλήματα στα κελιά να κάθονται ή να μη βρίσκουν στόχο;

      Εγώ όποια φρεγάτα και να πάρουμε εκτός του καρέ του άσσου, ευχαριστημένος θα είμαι. Oι Αrrowhead έχουν μεγάλη επεκτασιμότητα και φόρτο βλημάτων. Οι FDI σε αποδεσμεύουν από ΗΠΑ και σου δίνουν Aster30. Στις άλλες φρεγάτες μπορείς να βάλεις μικρότερου βεληνεκούς και να δρουν μαζί, οι FDI για τα μεγάλα βεληνεκή να υποστηρίζει όλο το στόλο και οι άλλες φρεγάτες άμυνα σημείου. Οι Sigma είναι φθηνες και έχουν ομοιοτυπία σε όλο το πακέτο.

      Μακριά από τον Αστραχάν (MΜSC-HF2) κι ό,τι να ναι.

  2. Κύριε Ζηκίδη,

   Είναι καλό να ακουμε από μια ακόμη σοβαρή φωνή στο ελληνικό διαδίκτυο οτι δεν ειναι καθόλου σίγουρα οτι οι αμερικανοί μας δίνουν τα SM2.

   Και άμα μας τα δίνουν σε πια έκδοση Ναι.Φυσικα σε τι τιμή!!

   Σας ευχαριστώ απο καρδιάς για τις τοποθεσίες σας γιατί μας έχουν ζαλίσει με τις «θεωρίες συνομοσιας» τον SM2 Και ότι «φυσικά μας τα δίνουν» και ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» την στιγμή που είναι παραπάνω από προφανές ότι υπάρχει μεγάλο προβλιμα με το βλήμα αυτό.

   Σας ευχαριστώ!!

  3. K. Zηκιδη,

   Ποια απο τις 2 επιλογες παρακατω πιστευετε οτι ειναι ορθοτερη?

   Α.
   Ενα πλοιο που κοστιζει 850 εκ. (π.χ. Belharra) και μπορει να φερει 32 πυραυλους οι οποιοι κοστιζουν 64 εκατομμυρια (2 εκ. ο καθε πυραυλος). Συνολο 914 εκ. το καθε πλοιο με ενα φορτο πυραυλων

   Β.
   Ενα πλοιο που κοστιζει 500 εκ. ( AH-140, Sigma 11515) με 32 κελια που μπορουν να δεχθουν πυραυλους σε διαμορφωση quad-pack, επομενως μπορει να φερει 128 πυραυλους, οι οποιοι κοστιζουν 256 εκ. (2 εκ. ο καθε πυραυλος). Συνολο 756 εκ. το καθε πλοιο με εναν φορτο πυραυλων.

   Και οι 2 επιλογες ειναι παραπλησιες ως προς τους αισθητηρες και τις δυνατοτητες, αλλα η επιλογη Β μπορει να μεταφερει πολυ μεγαλυτερο φορτο πυραυλων, και συνολικα μαζι με τα οπλα κοστιζει φθηνοτερα απο την επιλογη Α.

   Εγω προσωπικα προτιμω την επιλογη Β.
   Καλυτερα να πληρωσουμε χρηματα για οπλα και οχι για χαλυβα.

     1. το Καστελλόριζο κειται μακραν με φρεγάτες… με πυραύλους από την Ροδο κειται σε ολίγα λεπτα …

     2. @Ecueil

      Ναι, αλλά η στοχοποίηση από τη Ρόδο, πώς θα γίνει; Επίσης αν οι πυραυλοι στη Ρόδο βομβαρδιστούν, δε θα εκτοξευτούν ποτέ. Τα πλοία έχουν μερικά πλεονεκτήματα: 1) Kινούνται και χρησιμοποιούνται και σε καιρό ειρήνης για επίδειξη σημαίας και αποφυγή κρίσης, 2) έχουν αυτοπροστασία από αεροπορική επίθεση.

     3. Τα μεγάλα νησιά θα προφέρουν ομπρελα προστασίας στα μικρά νησιά μέσω αντιεροπορικής προστασίας και μέσω πυραυλικόυ πυροβολικού που θα εξουδετερωσει απειλές για τα μικρα νησιά μας. Επιτέλους η τεχνολογία των δυτικών χωρών προσφέρει όπλα κομμενα και ραμμενα για αρχιπέλαγος με νησιά.
      Η στοχοποίηση θα γινει με εναερια και επίγεια μέσα .
      Η αποθηκευση υπόγεια.
      φρεγατες για επιδειξη σημαιας έχουμε

   1. @G_P
    Εάν αναφέρεσαι στους ASTER30 αποκλείεται να κοστίζει ο 2mil κάθε πύραυλος!!
    Εδώ ο ESSM BII έχει φθάσει τα 2mil σχεδόν ο ένας
    Μην μου γράψετε για τη Σιγκαπούρη και τη συμφωνια του 2012/13~~
    Οι Καναδοί αγοράζουν κάνα 5MIL $ τους SM2
    Και ο ASTER30 κάπου εκεί κυμαίνεται
    Μην ξεχνάμε πως πρέπει να κοιτάμε το weapons system cost που γραφει και ο Ζηκίδης
    Το QATAR έσκασε 1bll για πυραυλους στην MBDA και με βάση τον στόλο που θα εξοπλίσει μπορεί να εξαχθούν κάποια συμπερασματα για τρέχουσες τιμές των ASTER,EXOSET!!

   2. Ορθώς τίθεται το θέμα σε οικονομική βάση. Όμως, πέραν των γαλλικών φρεγατών, για τις οποίες συζητάμε εδώ και δώδεκα (12) χρόνια (από το 2009), αρχικά για τις FREMM και μετά για τις FDI, για τις υπόλοιπες προτάσεις δεν γνωρίζουμε πολλά, ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω εγώ πολλά. Όταν, π.χ., βλέπω στα εξαιρετικά διαγράμματα του D-Mitch για την Sigma ότι φέρει το ραντάρ NS110 με option το NS200 και αλλού διαβάζω για option με το SM400, τελικά ποιο θα φέρει; Στην τελική, πόσα ΜΚ41 θα φέρει; Ποια θα είναι η τιμή; Τα ίδια ισχύουν για τις ΑΗ140.

    Πάμε για τους πυραύλους. Από τη μία, μιλάμε για τους Aster-30, έστω και λίγους (κάνουν λεφτά, είπαμε, τους κόβω γύρω στα 5 μμύρια, κρίνοντας από ανάλογα όπλα), αλλά μιλάμε για έναν πύραυλο με ταχύτητα 4,5 Μ, ενεργό ραντάρ, με εξαιρετική ευελιξία (ελέω PIF-PAF) και ακτίνα 120 km. Γνωρίζοντας τον S530D των Μ2000, ο οποίος ήταν ένας από τους ισχυρότερους (αν όχι ο ισχυρότερος) πυραύλους που είχαμε στην ΠΑ (όσον αφορά ταχύτητα και δυνατότητα να ανέβει σε ύψος), δεν εκπλήσσομαι από τις επιδόσεις του Aster-30. Α, και γνωρίζουμε ότι αυτά διατίθενται για τη χώρα.
    Από την άλλη, μιλάμε για SM-2. Ποιον ακριβώς; Γνωρίζουμε; Τον αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ; Για την ακρίβεια, τι αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ; Υποθέτω ότι μιλάμε τουλάχιστον για SM-2MR Block IIIA. Αντιλαμβάνομαι (χωρίς να κατέω και πολύ) ότι το Block IIIA έχει καθοδήγηση SARH (όχι πολύ ενδιαφέρον), το Block IIIΒ έχει διπλή τελική καθοδήγηση IR/SARH (ενδιαφέρον), ενώ το Block IIIC ενεργό ραντάρ (ακόμα πιο ενδιαφέρον, νομίζω όμως ότι είναι υπό ανάπτυξη). Δεν ξέρουμε τι θα πάρουμε από αυτά. Ούτε πόσο κάνει το καθένα. Τουλάχιστον, την έχουν μεγάλη, την εμβέλεια. Δεν γνωρίζω για την ευελιξία αλλά δεν θα πόνταρα σε μεγάλο νούμερο. Συνοψίζω, αναφορικά με τους SM-2: δεν γνωρίζουμε α. για ποιον τύπο μιλάμε, β. ποιες είναι οι βασικές προδιαγραφές, γ, πόσο κάνει, δ. εάν είναι αποδεσμεύσιμος. Σαν πολλοί άγνωστοι δεν μαζεύτηκαν σε μία εξίσωση; Η εντύπωσή μου όμως είναι ότι ο Aster-30 υπερέχει σε όλα, πλην της μέγιστης εμβελείας.

    Στην μεσαία κατηγορία, έχουμε τους MICA NG VL και τους ESSM Block2, τους οποίους θεωρώ περίπου ισάξιους (αν και ο MICA έχει δύο εκδόσεις, EM και IR, με ό,τι συνεπάγεται αυτό). Άρα, το πλήθος μετράει. Στις γαλλικές Φ/Γ, μιλάμε για 32 πυραύλους, π.χ. 8 Aster-30, 12 MICA NG EM και 12 MICA NG IR (ένα υποθετικό σενάριο). Στις ολλανδικές/βρετανικές, εάν έχουμε έναν ΜΚ41, μιλάμε για υποδεέστερο συνδυασμό SM-2/ESSM, π.χ. 4 SM-2 και 16 ESSM. Προσοχή: δεν έχω ακούσει επισήμως ότι μιλάμε οπωσδήποτε για πάνω από έναν ΜΚ41. Άλλο τι θα ήθελα, άλλο τι παίζει. Anyway, εάν έχουμε δύο ΜΚ41, τότε μιλάμε για 8 SM-2 και 32 ESSM Block2. Σαφώς ισχύει ότι 40>32, όχι όμως ότι μιλάμε για μέρα με τη νύχτα… Όμως, γυρνάμε στο προηγούμενο ερώτημα: για ποιον SΜ-2 μιλάμε; Ή να το θέσω αλλιώς: μιλάμε για SM-2 ή τσάμπα συζητάμε;;;

    Μου φαίνεται αστείο σήμερα να μιλάμε για περίπτωση μόνο με ESSM, χωρίς μεγαλύτερη κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι τα πλοία μας δεν θα μπορούν να απειλήσουν τίποτα πάνω από 40-50 χλμ, πράγμα το οποίο θα γνωρίζει ο αντίπαλος. Επομένως, τα εχθρικά αεροπλάνα, επανδρωμένα ή μη, θα χορεύουν ανενόχλητα, σε οποιοδήποτε ύψος και οποιοδήποτε σχηματισμό, μπαινοβγαίνοντας σε απόσταση 40-50 χλμ από τα πλοία μας (με τη λογική ότι εάν νιώσουν ότι κινδυνεύουν, εύκολα θα ξεπεράσουν το όριο των 50 χλμ, εάν υποθέσουμε ότι ο ESSM φτάνει τα 50 χλμ σε μεσαίο-μεγάλο ύψος). Φυσικά, οποιοσδήποτε αντιπλοϊκός πύραυλος ξεπερνά τα 50 χλμ εμβέλειας, όπως ο δικός μας ΑΜ39 Block2, που πλησιάζει τα 70 χλμ (από μεγάλο ύψος και ταχύτητα). Και τα πλοία μας θα είναι εντελώς ανίσχυρα σε οποιαδήποτε επίθεση. Δεν συζητάμε βέβαια για Μεσόγειο, Κύπρο κλπ…

    Άρα: θεωρώ ότι είναι καλύτερος ο συνδυασμός SeaFire + 8 Aster-30 +24 MICA NG VL σε σχέση με το σετ NS110/NS200/SM400 + 8 SM-2(?) + 32 ESSM Blk2.
    Με το πρώτο, κλειδώναμε το μισό Αιγαίο (βλ. https://www.defence-point.gr/news/fregates-rantar-mia-pros-mia-oi-protaseis-ton-ypopsifion-mas-promitheyton )
    Το δεύτερο, έχει πολλά ερωτηματικά: πόσα ΜΚ41, ποιο ραντάρ, ποιοι SM-2…
    Εάν όμως το 2ο σετ προσφερόταν σε μία πολύ καλή τιμή, π.χ. στα 2/3, τότε θα έκανα την καρδιά μου πέτρα.
    Περιμένει όμως κανείς κάτι τέτοιο;;;
    Διευκρινίζω ότι η συζήτηση αφορά ραντάρ και όπλα. Δεν μπορώ να επεκταθώ σε άλλα θέματα που δεν γνωρίζω, όπως η κατασκευή και η γενικότερη συμπεριφορά του πλοίου.

    1. Αμάν!!
     Ξεχάσατε να αναφερθείτε στους CAMM / CAMM -ER!!
     αναμένεται η αντίδραση του ROMEO60!!

     Η εντύπωση που έχω είναι πως ο ESSM BII πλεονεκτεί απέναντι στους MICA NG
     σε εμβέλειες /ταχύτητες

     Με 8 μονο ASTER30 η SM2 ανά πλοίο δεν νομίζω πως μπορεί να μιλάμε για κλείδωμα του Αιγαίου
     Θα έλεγα τουλάχιστον διπλάσιοι ανά πλοίο

     Βεβαια και η ιδέα πως κάποιο πλοίο μπορεί να φέρει όπλο τέτοιας εμβέλειας θα αναγκάσει τους μπούφους να αναπροσαρμόσουν τακτικές και να κρατήσουν διαφορα αλλα assets σε safe distance !

     Ο προβληματισμός σας σχετικά με το SM2 εύλογος όπως όλων μας αλλα πρέπει να δούμε και το θέμα του κόστους όχι μονο του όπλου αλλα και της όλης πλατφόρμας

     Με ένα μονο 8 cell MK41 μια μονο παντόφλα sorry πλατφόρμα εμφανίζεται σύμφωνα με τις δημοσιευμένες πληροφορίες !!

     1. Τα πλοία δεν θα ενεργούν μόνα τους. Γι’ αυτό ακριβώς μιλάμε για διακλαδικότητα (καλά, λέμε τώρα). Όπως και νά ‘χει, όταν έχεις Patriot (με τους όποιους περιορισμούς), διάφορα ραντάρ και μικρότερα α/α συστήματα, καθώς και 1-2 SeaFire να καλύπτουν όλο τον εναέριο χώρο ενδιαφέροντος, τα πράγματα ζορίζουν. Ο αντίπαλος παίκτης με το που θα βγαίνει στο γήπεδο, θα «ακούει» ΘαλάσσιοΠυρ στο σύστημα αυτοπροστασίας του και θα γνωρίζει ότι μπορεί να «γνωρίσει» και έναν Αστέρα εκ του σύνεγγυς. Αυτό θα τον αναγκάσει να παίζει ζορισμένος, ξεκινώντας το μέτρημα των 72 παρθένων… Ή θα πετάει χαμηλά. Εδώ είναι το θέμα: με ένα καλό ραντάρ και δυνατούς πυραύλους, είναι σαν να έχεις S-400 στην θάλασσα. Αναγκάζεις τον άλλον να προσέχει να μην σηκώσει κεφάλι, όπως θα μας κάνουν οι απέναντι εάν προσκομίσουν τους S-400 πιο παραλιακά…
      Για τους CAMM / CAMM -ER δεν γνωρίζω πολλά, οποιαδήποτε ένστασις, δεκτή!

     2. Οι οποίοι CAMM λέγεται ότι είναι και αρκετά φθηνότεροι από τους λοιπούς πυραύλους μέσης εμβέλειας. Δεν γνωρίζω βέβαια πως θα είναι η τιμή για τους CAMM-ER…

      Μπράβο στον κ.Ζηκίδη που δεν σχολιάζει επί παντός επιστητού, αλλά για όσα πραγματικά γνωρίζει!

      Εδώ να τονίσω ότι αξιωματικοί του ΠΝ, θεωρούν φόρτο 32 Α/Α βλημάτων επαρκή εφόσον περιλαμβάνονται και μεγάλου βεληνεκούς όπως Aster30/SM2.

    2. Αυτό συζητάμε τώρα και μήνες εδώ πέρα. Ακριβώς αυτό που λέτε.

     Δεν ξέρουμε.

     Άμα ακομι δημοσιογράφοι όπως ο Μιγνατιου (που δεν μπορεί κανένας να τον κατηγορήσει για αντί-αμερικανική προπαγάνδα) εκφράζει ανοιχτά την αμφιβολία του για τα SM2 και έχουμε και εσάς να μας λέτε ξεκάθαρα ότι τίποτα επί αυτό το θέματος δεν ειναι σίγουρο..τότε τι συζητάμε διλαδι για SM2 (και να μην μιλήσουμε καν για παραμύθια τον SM6 που διαβάσαμε «αλλού») και άλλα συστήματα όπως Tomahawk και χαζομάρες;;Αυτό είναι παράλογο.

     Από ότι διαβάσαμε όμως σε διάφορες πηγές υπάρχει μια γαλλική πρόταση για 4xFDI με 4xA50 «γεμάτα» με Aster30.Και FOS.Για 4,3 δις €.

     Αυτό νομιζο το ξέρουμε.Και πρέπει να είναι οι μόνοι πρόταση που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.Το έγραφε και το DR και ακόμα οι Π&Δ.

    3. Κύριε Ζηκίδη,

     Σας ευχαριστούμε πολύ για την ανάλυση. Βέβαια δεν είστε και ειδικός σαν κάτι ξεφτέρια του «ειδικού» αμυντικού τύπου, που πρώτα έλεγαν «τι να τον κάνουμε τον Aster30, η γη είναι καμπύλη, δε θα μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε, γιατί οι Τούρκοι θα πετάνε χαμηλά» και μετά έλεγαν «ζήτω τα Τικοντερόνγκα». Χαχαχα!

    4. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της διαδικασίας αγοράς είναι ότι δεν ξεκαθάρισαν από την αρχή:

     1) τι θέλουν
     2) τις προδιαγραφές για να έχουν αυτό που θέλουν
     3) Να σπάσουν στα 3 τις προσπάθειες.

     Για το τελευταίο εξηγούμαι:

     Τα περισσότερα μεγάλα ναυτικά έχουν από πριν καταλήξει τι πυραύλους (και πόσους) θέλουν καθώς και τι ραντάρ και σύστημα μάχης. Και μετά ζητάνε προσφορές από ναυπηγικές εταιρείες για πλοία που θα φορέσουν αυτό που θέλει ο πελάτης.

     Έτσι πχ εμείς μπορεί να θέλαμε:
     -όποιο ραντάρ έκριναν καλύτερο στις περιστάσεις, είτε αυτό είναι το Seafire (το οποίο θεοποιήθηκε ενώ είναι ένα πραγματικά πολύ καλό αλλά είναι και άλλα καλά, ενώ μπορεί να επιθυμούσαν άλλη τεχνολογία πχ Smart-L
     -όποιους πυραύλους θέλαμε (πχ να ρωτούσαν αν δίνεται ο SM2 ή όχι και πόσο γρήγορα και αντίστοιχα για Aster 30, ESSM, και ότι άλλ)
     -όποιο σύστημα μάχης ήθελαν
     -όποιο σόναρ ήθελες
     -επίπεδο βιωσιμότητας (πχ οι ΗΠΑ και πολύ καλά έκαναν ζήτησαν περίπου 500 τόνους παραπάνω χάλυβα στην Fremm τους για να προστατεύσει καλύτερα κρίσιμα σημεία).

     Μετά θα έκαναν έναν διαγωνισμό ότι θέλουν έναν φορέα των ανωτέρω επιλεγμένων συστημάτων σε Χ αριθμό και θα ζητούσαν προσφορές από ναυπηγικές εταιρείες για πλοία που α) θα μπορούσαν να φέρουν αυτά που θές
     β) πλοία που θα είχαν τις επιδόσεις που θες, σε ταχύτητα, οικονομία, ίχνος ραντάρ, αυτονομία, επίπεδο θορύβο, επίπεδο ενέργειας (πχ η FFGX που ζήτησε υποδομή για παραγωγή ενέργειας για αυριανό λέηζερ).

     Το να μπορούν να πάρουν αυτά που θες και να έχουν και τις επιδόσεις που θες θα ήταν προυπόθεση να κατεβούν σε διαγωνισμό και να δώσουν προσφορά, ειδάλως ας μην κατέβουν καν. Εκεί θα ξεσκιζόταν να μας δώσουν καλύτερη τιμή όλοι και αντί να γλύφουμε αν μπορούν να πάρουν καναν Sylver ή ΜΚ41, το να παίρνει το πλοίο των αριθμό των vls που θέλαμε θα ήταν απαραίτητη προυπόθεση να κατέβουν. Έτσι δεν θα βρισκόμασταν στην γελοία περίπτωση να αξιολογούμε αν μια πρόταση φρεγάτας είναι καλή, με βάση το αν φοράει το NS100 ;h 200 ή το SF και πάει λέγοντας. Τώρα λέμε ααα η Μπελάρα με Seafire και Aster. Γιατί οι Ιταλικές Fremm πχ δεν τα παίρνουν? Μια χαρά τα παίρνουν.

     Λέμε ότι το ένα καράβι είναι καλύτερο από το άλλο πχ με βάση το ραντάρ, ξεχνώντας πως όλα τα ραντάρ όλων των προτάσεων τα κάνει η Thales!!! (άντε και ένα η Hensoldt). Και δεν εστιάζουμε στο αν είναι καλό το πλοίο…

     Και έτσι λέμε πχ καλή η ΑΗ αλλά το ραντάρ έστω μάπα. Γιατί, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε αυτό το ραντάρ???? Ότι θέλουμε του φοράμε.

     1. Άγνωστε επενδυτά, συμφωνούμε απολύτως. Χαίρομαι που σκέφτομαι όπως «τα περισσότερα μεγάλα ναυτικά», καθώς έθεσα σε πρώτη μοίρα το ραντάρ και τους πυραύλους… Πέραν της πλάκας, προφανώς το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν κάναμε κι εμείς αυτό που προτείνατε, δηλαδή να θέσουμε εξ αρχής τις απαιτήσεις μας προς όλους τους ναυτιλομένους. Αν και την απάντηση μάλλον την ξέρουμε, για να σώσω το παιχνίδι θα δώσω μία καλοκάγαθη εξήγηση: δεν είχαμε σκοπό να δημιουργήσουμε μία δική μας κλάση και να επωμιστούμε τα κόστη ανάπτυξης αλλά να βασιστούμε όσο το δυνατό σε μία υπάρχουσα κλάση…

    5. Κύριε αντισμήναρχε με όλο το σεβασμό, αμαρτία απο το θεό να κόψουμε aster30 για Mica vl ng.
     Η δύναμη της μπέλας είναι ακριβώς οι 32 aster30 (4χ8Α50) που μας προσφέρουν οι γάλλοι, που την φτάνουν σε επiπεδο type 45 kai Horizon (32 aster30+16aster15).
     To πρόβλημα της έλλειψης πυράυλου μέσου βεληνεκούς το αντισταθμίζει ως ενα σημειο μια επιπλέον 2η Ram21 (αλα Bremen class). Και στη τελική απο τους 32 aster30 αν μερικοί ρίχτουν και εναντιον αντιπλοικων δεν έγινε και τιποτα. (προσφατα aster30 των 4μιση mach έριξε αντιπλοικο με 3 mach, στους som και atmaca των 0,7 mach θα κολλήσει) η ο αρχιλογιστης στο αμυνας θα χρεωσει τον καπετανιο της μπέλας γιατί έριξε επιπλέον aster30?
     Το θέμα ειναι ότι με την 2η Ram21, 2 SeaSnake 30mm Air Burst αντι για narwall 20mm που εχουν πολυ μικρη διαφορα σε βάρος αρα χωράνε στον ιδιο χώρο, και το strales και το υπο αναπτυξη ecm θα φτάσουμε απο τα 4,35 στα 4,7 δις σίγουρα.
     Τα αξίζει αυτά τα λεφτά το πλοίο έτσι?
     Μετα το 2030 που οι ιταλοι θα βάλουν σε 2αδες τον camm er στον συλβερΑ50 με μια πιστοποιηση στο setis μερικων εκριων θα μπορει το πλοίο και 24 aster30+ 16 camm er (αν θέλει)?
     Τα αξίζει αυτά τα λεφτά το πλοίο?
     100%
     Το θέμα είναι αν με την ολλανδική λύση μπορούμε να εξασφαλίσουμε με μικρότερο κόστος (3μιση δις)? Με 2Μκ41 και 2 exls (16SM2+24 ESSM) που επίσης είναι ενδιαφέρον συνδιασμός+ ολα τα υπολοιπα ciws που έχει το πλοίο+ το πλεονέκτημα της ηλεκτρικης πρόωσης.
     Το έξτρα κόστος των 2 exls βγαίνει με το να μην βάλουμε 2 σταθερα ρανταρ (apar2+SM400)
     αλλα (apar2+NS200) που είναι εξίσουν δυνατό σε εμβέλεια τουλάχιστον και εκτος απο κόστος γλυτώνουμε και βάρος.
     Επίσης τεράστια σημασία έχει το θέμα της ενδιάμεσης των 4 Μ.
     οι οποιες αν οι ολλανδοι παρουν το συμβολαιο των σιγμα θεωρω πως και τις 4 (θα κανονισουν και με τους βελγους αυτοι αφου οι βελγοι στο ναυτικο τους ακολουθουνε παντα) δεν θα παει πανω απο 150εκρια, οταν αν παρουμε αλλο πλοιο και οχι σιγμα οι ολλανδοι ειναι αμφιβολο αν τις δινουν (Λογικα θα τα εχουν παρει και στο κρανιο) και μονο για τις 2 δικες τους ακουγονται 250+ εκρια.
     + τα ναρκαλιευτικά.
     Το ακόμα σημαντικοτερο κατ εμε ειναι οτι με το 1,2 δις? διαφορα μπελας-σιγμα και βαζοντας και παραπανω λεφτα για ενδιαμεση (αν δεν ειναι οι Μ τελικα (η ειναι ακριβοτερες? )και δε τις δωσουν αν χασουν το συμβολαιο οι ολλανδοι) εχουμε ελλειμα 1μιση δις που θα μας λειψει απο τα υποβρυχια.
     Αναγκαστικα παμε για 2 γερμανικα 214 με τις γνωριμες στους μεμμετ γερμανικες τορπιλες και τους χαρπουν που προδιδουν τις θεσεις των υποβρυχιων, (αν μπορεσουμε με 1 δις) ενω με 2μιση δις (να το 1μιση δις που θα γλυτωσουμε απο σιγμα vs μπελα) περνουμε 4 σκορπινες με 6 mdcn, 6 sub exocet (vsm) 6 F21 το καθένα που επίσης που θα κυνηγάνε και ανθυπορβυχιακα τα 6 τουρκικα 214 με τεχνολογικο πλεονέκτημα (ΑΙΡ 2η γενιας).
     Ολα αυτα βεβαια που γράφω είναι λογια του αερα αν δεν αποδεσμευεται ο SM2απο τους αμερικανους, εχετε απολυτο δικαιο.
     Προυποθεση για ολα αυτα ειναι πριν την υπογραφη των σιγμα ελληνες και ολλανδοι να μιλησουν με αμερικανους για το αν οι τελευταιοι θα αρνουνταν να δωσουν συγκαταθεση να μας δωσουν μτχ
     SM2iiiB απο τις de zeven.
     Οι μπέλες είναι μονόδρομος μετά (και ωμή επιδειξη αποφασιστικοτητας απο μερους μας) απο άρνηση των αμερικανών να μας δωσουν πυραυλο ΑΑ μακρού βεληνεκούς.

     1. @Romeo60
      Αγαπητέ φίλε, γιατί τους μικα να μην ζητήσουμε να τους τοποθετήσουν εκατέρωθεν του υπόστεγου ελικοπτέρου (8+8)και να κρατήσουμε τους Α50 με 32 αστερ30?

     2. @Romeo60

      Χρειάζονται κι οι MRSAM οπωσδήποτε.

      Οι LRSAM σαν τους SM2 και Aster περισσότερο χρησιμοποιούνται τακτικά, σε συνέργεια με την αεροπορία, για αυτοάμυνα του πλοίου όμως θες και MRSAM σαν τους MICA, ESSM, ή CAMM. Μην ξεχνάμε πως οι LRSAM λόγω booster συνήθως έχουν μεγάλη minimum απόσταση εμπλοκής.

      Προσωπικά θεωρώ το καλό ESM, ζεύξεις, ένα ικανό ραντάρ και ικανό IFF και την ύπαρξη 8 LRSAM απαραίτητη συνθήκη για σωστή συνδυαστική δράση με την αεροπορία. Παραπάνω μάλλον είναι μεταξωτά βρακιά.

      Νομίζω εμείς εκεί πρέπει να στραφούμε, στην όσο το δυνατόν καλύτερη συνδυαστική δράση με την αεροπορία. Αν μπορούμε να αποκτήσουμε κάπου ένα πλεονέκτημα, μάλλον είναι εδώ.

     3. αγαπητε φιλε @C.p
      Μάλλον δεν υπάρχει χώρος για τους Mica στη πλώρη.
      Τους 32 astrer30 αξιζει να τους κραταμε και δεν χαραμιζουμε κανενα κελι για μεσου βεληνεκους.
      Η φρεμμ ειναι 20+ μετρα μακρυτερη και 2+ μετρα φαρδυτερη γι αυτο γινοταν οι υπερκατασκευες με τους 24 Mica.
      Η 2η Ram21 δεν εχει κόστος πιστοποίησης (πληρώθηκε έτσι κι αλλιώς στη πρώτη) και ο χώρος που χρειαζετε αν μπει αλα μπρεμεν στις 2 γωνιες του υποστέγου είναι πολύ πολύ μικρότερος απο υπερκατασκευη.

     4. φιλε @npo
      Τεραστιο μειονέκτημα η ελλειψη μεσου βεληνεκους και ενας απο τους λόγους που προτείνω σίγμα αφου φυσικα μπορουν και 2 επιπλεον exls για συνολικα 16SM+24 ESSM.
      Αλλα αν δεν σου αποδεσμευονται οι SM2 έχεις άλλη εναλλακτική?
      Τουλαχιστον οι 2 ραμ των 42 συνολικα πυραυλων μπορουν να αντιμετωπίσουν κορεσμο αντιπλοικων, το στραλες και τα 2 seasnake κορεσμο βομβων ανεμοποριας.
      Το ξερω οτι προτεινω ιδιορυθμο συνολο αλλα οι 32 astrer30 ειναι τρομερος συνδιασμος ανα πλοιο και ειναι και ο ανωτερος ΑΑ με 4,5 μαχ οταν ακομα και ο SM2iiiC ειναι στα 3,5 μαχ.
      Αυτο εχει τεραστια σημασια στο no escape zone των τουρκικων φ16 που δεν νομιζω να μπορουν με τα μετρα αυτοπροστασιας τους να γλυτωσουν απο τα 4μιση μαχ.
      Στον SM2 έχουν καλύτερες πιθανοτητες να τη σκαπουλαρουν.
      Ο αστηρ30 ειναι στη κορυφη της τεχνολογιας.
      Και επονται και οι aster30 nt1 & nt2 με αυξημενες εμβελειες και τις αντιβαλλιστικες ιδιοτητες.

     5. @Romeo60

      όσο περισσότερα τόσο καλύτερα, μέχρι να τρακάρουμε στο ρητό «τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους ..» ξέερεις : )

     6. Συμφωνώ στο ότι ο Aster 30 δεν έχει κανένα κώλυμα να το παίξει και short range. Αυτή ακριβώς είναι η λογική του. Όμως, είναι πολλά τα λεφτά Ρωμαίε60. Δεν θα τα χαλάσουμε στην αναλογία, θα μπορούσε να είναι 16 Aster-30+16 MICA NG αλλά με σκοπό τη μείωση του κόστους καλό είναι να μην είναι όλοι Aster 30. Όσον αφορά τον συνδυασμό APAR Blk2 + NS200, είναι μια χαρά. Τιμή γνωρίζουμε όμως; Ό,τι προσφέρεται ως option, μπορεί να κρύβει μεγάλο κόστος. Εάν πάμε πάντως για S, θα πρέπει να απαιτήσουμε γραπτή δέσμευση των Αμερικανών για αποδέσμευση των SM-2. Πάντως, εάν δεν πάρουμε S, δεν ξέρω εάν μας κρατήσουν μούτρα οι Ολλανδοί, στο κάτω-κάτω χθες μπήκαν στον αγώνα.. Οι Γάλλοι τι να πούνε που το παλεύουν από το 2009; Και πάλι, δεν υπάρχουν μούτρα, τσαντίλες και ναζάκια σε τέτοια θέματα. Εάν οι Ολλανδοί προσφέρουν έναν καλό συνδυασμό, με SM-2 Block IIIC/ESSM Block2, αξιοπρεπή ραντάρ κλπ, και όλα αυτά σε μια καλή τιμή (συμπεριλαμβανομένων των όπλων), θα πρέπει να το δούμε θετικά.

      Αυτό που με εκνευρίζει είναι η δημιουργική λογιστική: π.χ., η τιμή της Φ/Γ με εμπορική συμφωνία είναι τόσο, όπου δεν θα περιλαμβάνονται όπλα, τα οποία θα πάρουμε μέσω FMS, και ίσως αργότερα. Και μετά διαρρέεται η καθαρή τιμή της Φ/Γ, χωρίς όπλα, και καλά την πήραμε σε καλή τιμή… Όμως, και τα όπλα με λεφτά του ελληνικού λαού θα τα πληρώσουμε και μάλιστα κατά προτεραιότητα, καθώς το FMS είναι διακρατική συμφωνία. Θέλω να καταλήξω ότι θα πρέπει να γίνει τίμιο παιχνίδι, για το καλό της χώρας, όχι για το καλό ορισμένων. Θα μου πείτε, τι σας λέω τώρα…

     7. @ZIKIDIS

      Μην εκπλαγούμε εάν τα όπλα πάνε για …later
      για κρατήσουμε χαμηλό το κόστος της αναγγελίας !

      later με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά δεδομένα!!

      Leo 2 HEL χωρίς πυρομαχικά 120mm
      214 χωρίς τορπίλες
      f16 χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας και σύχρονα A-G όπλα… ακόμα

      Aλλωστε καινούργιο πλοίο θέλει μια 5eιτια μέχρι να παραδοθεί
      Με τα όπλα του θα ασχοληθούμε από τώρα???
      Αστο για LATER!!

    6. Το πρόβλημα Σμήναρχε είναι πως ο ASTER-30 έχει εμβέλεια
     πραγματική μόνο τα 50 χιλιόμετρα.
     Το αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρία όχι εγώ.

     Εγώ ξέρω ότι οι Γάλλοι δίνουν πραγματικά στοιχεία οι Αμερικάνοι μόνο
     της μέγιστες τιμές. Το έχω αναλύσει στης βολές MICA και AIM-120.

     Γενικά όμως προτείνω και προτιμώ ραντάρ από το Ισραήλ γιατί;
     Γιατί και αυτοί δίνουν πραγματικά στοιχεία.

     Η συζήτηση δεν αφορά μόνο ραντάρ και όπλα αλλά γενικότερα τα πάντα.
     Στα σενάρια επίθεσης εναντίων ενός πλοίου υπάρχουν πολλά πράγματα
     που δεν τα αναφέρουν.

     Η κρίσιμη ερώτηση τι προτιμάτε-προτείνετε;
     RAM ή πολλά πυροβόλα;
     Τι γνώμη έχετε για ένα πλοίο με ένα πυροβόλο των 127 χιλιοστών, 3 των 76
     χιλιοστών, 4 μιλένιουμ των 35 χιλιοστών και 2 MK-41, 2 MK-56.
     Με 4 ραντάρ δυο περιστρεφόμενα, δυο πάνελ που στρέφονται προς τον στόχο.

     Η μελέτη που έχω κάνει Σμήναρχε ηλεκτρονικός είμαι, μπορώ να βάλω
     4 ραντάρ σε μια μικρού μεγέθους φρεγάτα .
     3 ραντάρ σε μια κορβέτα με δυνατότητα εκτόξευσης SM-2!
     2 ραντάρ σε μια πυραυλάκατο.

     1. Μην επιμένεις φίλε μου το έχω βάλει πολλές φορές εδώ μέσα.
      Είναι 50 χιλιόμετρα για να καταρρίψει ένα αεροπλάνο.

      Θα στο εξηγήσω τα 30 χιλιόμετρα έχει ταχύτητα 2,68 μαχ σε βολή
      κατάρριψης στόχου στα 11 χιλιόμετρα ύψος.
      Αναφέρεσαι στην μέγιστη εμβέλεια που μας δίνουν 2 τιμές:
      τα 100 και 120 χιλιόμετρα.

      Τι θες να σου γράψω για τους CAMM-ER; Που δίνουν 3 εμβέλειες;
      40, 45 και 60 χιλιόμετρα στο σάιτ της κατασκευάστριας εταιρίας είναι.

     2. @ Γεώργιος Δικαίος Μικρός Ήρωας

      Ενα κολλημα το εχεις με τους Aster 30:.
      Οι Γαλλοι δεν συνηθιζουν της υπερβολες στα στοιχεια που δινουν,
      σε αντιθεση με τον θειο.

     3. @Γεώργιος Δικαίος Μικρός Ήρωας

      Κανείς δεν δίνει πραγματικά στοιχεία για Α/Α πυραύλους.

 63. οι τουρκικες μεκο με τα 16vls εχουν 32essm και 8 Nssm.
  γιατι λαμβανουμε υποψη τον sm1 απο την στιγμη που δεν υποστηριζεται πλεον;
  Η κλαση ινσταμπουλ θα εχει 16 βληματα τουρκικης κατασκευης.
  Αρα:
  4 μεκο = 160
  4 αναβ ΟΗΡ = 128 esmm
  4 μη αναβ ΟΗΡ = 0
  4 ινσταμπουλ = 64

  Αρα συνολο 352 αξιοπιστους πυραυλους
  Ελλαδα
  4 αναβαθμισμενες μεκο = 64 essm
  4 M ( το καλυτερο σεναριο) = 64essm or nssm
  2 S αναβαθμισμενες 16 nssm
  4νεα πλοια = 128 essm
  συνολο 272 βληματα

  Σε οτι αφορα τα βληματα επιφανειας επιφανειας. Εκτος οτι θα εχουν να αντιμετωπισουν τα παραπανω 272 βληματα, θα εχουν να αντιμετωπισουν συνολο: 16 phalanx block2b (4 μεκο και 4 Μ) 4phalanxblock1( αναβαθμισμενες S) και 4 ram και 4 strales νεες φρεγατες. Δεν θα βαλω στην εξισωση τα υπολοιποα ciws του στολου.
  αντιθετα το τουρκικο ναυτικο για 8 ΟΗΡ εχει 8 phalanxblock2b 4 ram στις ADA 4 τουρκικης κατασκευης αγνωστων αποδοσης στις Instabul και 4 phalanxblock2b και 4 τουρκικης κατακευης ciws στις αναβαθμισμενες meko αφου θα αποσυρουν τα seazenith. Αρα εχουν χειροτερη τερματικη αμυνα σε οτι αφορα την εμπλοκη πολλαπλων στοχων.
  Αν δε βαλουμε απο 1 ram σε καθε μεκο και Μ τοτε αναβαθμιζουμε κατακορυφα την αμυνα σε καθε πλοιο.
  Αρα για την τουρκια ειναι αναγκαιο να επενδυσει σε πολλους πυραυλους αφου θα επιχειρησει σε εχθρικο περιβαλλον ή μακρια απο τις βασεις του σε οτι αφορα την Αν.Μεσογειο.
  Θεωρω οτι ειναι η ευκαιρια για το ΠΝ να παρει πλοιο με 32 vls και να αποκτησει το πλεονεκτημα σε οτι αφορα το ναυτικο με το λιγοτερο 16 ΑΑ μεγαλης εμβελειας πυραυλους.

 64. Κατά τη γνώμη μου δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε αριθμό βλημάτων από κάθε πλευρά. Αν, ας πούμε, έχεις ένα βλήμα που δε μπορεί να αναχαιτίσει ο αντίπαλος, τότε σου αρκούν τόσα όσα είναι τα καράβια του. Σε περίπτωση πολέμου, θα αναμετρηθούν τα δύο πρώτα 24ωρα οι δύο αεροπορίες και τον πόλεμο θα νικήσει η χώρα της οποίας η αεροπορία θα επικρατήσει. Είναι τόσο απλό. Μετά η αεροπορία που θα επιβάλει την κυριαρχία της, θα βυθίσει αργά ή γρήγορα θα εχθρικά καράβια. Με αυτή τη λογική δε θεωρώ καλή ιδέα να ρίξουμε τόσα λεφτά σε όπλα που εν τέλει θα καταλήξουν να είναι ελκυστικοί στόχοι για τον εχθρό. Προτιμώ να εξαντλήσουμε τις εκσυγχρονισμένες S, βάζοντάς τους ένα ραντάρ, μερικούς ESSM block 2 και πυραύλους LORA. Καλό θα ήταν να εκσυγχρονίσουμε τις μέκο, κατά προτίμηση στην Ολλανδία, και να πάρουμε σε καλή τιμή τις Μ. Θα είχαμε έτσι 14 φρεγάτες με ESSM και καλά προστατευμένες. Μετά ας περιμένουμε τίποτα μεταχειρισμένο (ως συνήθως) από τους πλούσιους βορειοευρωπαίους. Όλα και κάτι καλό θα βρεθεί.
  Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σύνολο πλοίων που θέλουν αναβάθμιση. Είναι οι S, οι μέκο και οι πυραυλάκατοι. Νομίζω ότι η καλύτερη τακτική θα ήταν να εξοπλιστούν οι S και οι πυραυλάκατοι με το ίδιο ραντάρ (ας πούμε το NS 50). Ζητώντας να αγοράσουμε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ραντάρ, μπορούμε ίσως να ζητήσουμε την κατασκευή των ραντάρ στην Ελλάδα, με μεταφορά τεχνογνωσίας. Το ίδιο θα πρέπει να επιδιώξουμε και για το σύστημα μάχης των πλοίων αυτών. Θα μπορούσαμε να κινηθούμε και για την πιστοποίηση του IRIS-Τ στο λογισμικό των καραβιών αυτών, με ταυτόχρονη αύξηση του εγχώριου ποσοστού κατασκευής του πυραύλου αυτού. Ή εναλλακτικά θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε και κάποιον άλλο πύραυλο που υπάρχει στην αγορά, πάντα στην ίδια λογική (ενσωμάτωση στο λογισμικό των καραβιών μας και εγχώρια κατασκευή). Θα μπορούσαν στον πύραυλο αυτό (όποιος κι αν είναι αυτός) να βασιστούν και αντιαεροπορικά του στρατού, και αυτά με πολύ υψηλό ποσοστό εγχώριας κατασκευής.
  Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των καραβιών που έχουμε μπορεί να υποστηρίξει έναν αριθμό ελληνικών εταιριών και αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενους. Το ραντάρ που κατασκευάζουμε μπορεί να αναβαθμίζεται από ελληνικές εταιρίες κάθε 10 – 15 χρόνια, το λογισμικό μπορεί να αναβαθμίζεται κάθε 10 – 15 χρόνια και έτσι οι εταιρίες αυτές θα έχουν δουλειά σε βάθος χρόνου, χωρίς να ξεχνιέται και να χάνεται η τεχνογνωσία. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε την αγορά που θα συντηρήσει ένα νέο επιστημονικό – επιχειρηματικό κλάδο. Και αυτό το στόχο θα πρέπει να υπηρετούν οι όποιες αγορές μας στο ναυτικό. Όταν ο στόχος είναι ο πόλεμος αυτός καθ’ αυτός, ας αγοράσουμε αεροπλάνα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

  1. το ns50 ειναι ενα ρανταρ το οποιο πρεπει να δουμε ωστε με αυτο να εξοπλισουμε οχι μονο τα ΤΠΚ του στολου αλλα και τις κανονιοφορους , αρματαγωγα. ΠΓΥ, ΠΑΘ του λιμενικου,
   Συνολο ρανταρ ανω των 30. Αρα η αποψη σου οτι μπορουμε να παρουμε την παραγωγη εδω εχει νοημα.

 65. Ασχετη ερωτηση.

  Τι ειναι καλυτερο να γινει με την ΕΑΒ.

  Α.
  Αμεση απομακρυνση απο την ΕΑΒ οσων δεν εργαζονται με επαγγελματικο τροπο και μεταθεση σε ποστο εκτος των εγκαταστασεων της ΕΑΒ.

  Β.
  Αμεση απολυση απο την ΕΑΒ οσων δεν εργαζονται με επαγγελματικο τροπο

  Γ.
  Πληρης ιδιωτικοποιηση της ΕΑΒ και μεταβιβαση στην ΠΑ οσων μηχανικων/τεχνικων εχουν τα καταλληλα προσοντα και θεληση

  Δ.
  Κλεισιμο της ΕΑΒ με μεταβιβαση στην ΠΑ οσων μηχανικων/τεχνικων εχουν τα καταλληλα προσοντα και θεληση και απολυση των υπολοιπων.

  Ενα ειναι σιγουρο, πως αν αυτοι οι τυποι ηταν στον ιδιωτικο τομεα και παρεμποδιζαν αλλους να μπουν στην εταιρια, η εβγαζαν ντουντουκες σε χωρο εργασιας, θα ειχαν απολυθει σε χρονο dt.

  1. Νομικά μόνο το Δ. μπορεί να γίνει. Απόλυση δημοσίων υπαλλήλων μόνο με κλείσιμο του αντιστοίχου δημοσίου οργανισμού , επιταξη εγκαταστασεων από την ΠΑ , επαναπροσληψη επιλεκτικά σε αλλον οργανισμό του δημοσίου.

  2. Πωληση της ΕΑΒ στο συμβολικο κοστος του 1 ευρω και οι δημοσιοι υπαλληλοι της ΕΑΒ να εχουν 2 επιλογες: 1) ειτε να εισχωρησουν στηνΠΑ και να κατευθυνθουν στο ΚΕΑΤ ωστε επιτελους να λειτουργησει οπως πρεπει ειτε να παραιτηθουν και να επαναπροσληφθουν απο την νεα ιδιωκτησια της ΕΑΒ με ορους ιδιωτικου δικαιου.

   1. GP την δίνεις σε εμένα εν λευκό όμως να μπορώ να προσλάβω όποιον
    θέλω. Να φέρω τους αεροναυπηγούς που ξέρω και έχουν σχεδιάσει αεροπλάνα.
    Να φέρω ανθρώπους να δουλέψουν.

    Να φέρω προσωρινά ανθρώπους που ξέρουν την δουλειά για να βγει η παραγωγή.
    Από αυτούς που δούλευαν σαν και εμένα πχ και μας είχαν για μια κουκκίδα στο εξέλ.
    Γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν μετράνε τα προσόντα μόνο οι γνωριμίες.

    Αρης 32 να πουλήσεις την ΕΑΒ ένα ευρώ; Συγνώμη ξέρεις τι αξία έχει;
    Αν δεν ξέρουμε να μην γράφουμε κάτι.

    1. Πες μας εσύ τι αξία έχει… Ξέρεις τι οφειλές έχει?

     Είναι σαν να έχεις πάρει 1 εκατμύριο δάνειο σε μια εταιρεία, με 500 χιλιάδες από αυτό το δάνειο να έχεις αγοράσει μια μαγαζάρα και τα άλλα 500 να τα έχεις φάει εσύ.

     Όταν πάει κάποιος να πουλήσει την εταιρεία για 1 ευρώ (και πολύ είναι) εσύ λες μαε το μαγαζί που έχει κάνει τουλάχιστον 500 χιλ!!!

     Ναι αλλά ξεχνάς ότι η εταιρεία χρωστάει και 1 εκατ στην τράπεζα γιατί με δικά της λεφτά πήρε το μαγαζί και όχι με τα κέρδη ή τον ιδρώτα του εργαζόμενου.

     Και ναι ΄θα είχε μεγάλη αξία και κέρδη αν άλλαζε ριζικά, αλλά εσύ πιστεύεις ότι θα αλλάξει κάτι που δεν άλλαξε 35 χρόνια?

     1. Ναι θα αλλάξουν τα πάντα με πραγματική αλλαγή.
      Να μου δώσουν την εταιρία εν λευκό.

      Πραγματικά πιστεύεις πως όταν γράφω να μου έδιναν την ευκαιρία,
      θέλω δυο μήνες για να διαλέξω τους συνεργάτες μου.

      Μετά κάθε μια εβδομάδα θα δημοσίευα ένα πρότζεκτ.
      Κάθε μήνα θα κατασκεύαζα ένα πρωτότυπο.

      Πριν γράψεις ξέρεις πόσο στοιχίζει να κατασκευάσεις ένα πρωτότυπο;
      Θα σου απαντήσω ότι ξέρω τι και πως θα κατασκευάσω με ελάχιστα
      χρήματα.

    2. Ξερεις η ΕΑΒ ποσα τμηματα της ειναι χρεοκοπημενα; γνωριζεις οτι οι επενδυτες απο την ΕΑΒ θελουν να αγορασουν μονο το τμημα εκπαιδευσης; γνωριζεις οτι με τα συσωρευμενα προβληματα δεν θελουν να αγορασουν τα προβληματικα και χρεοκωπημενα τμηματα της ;
     Αρα πωληση σε συμβολικη τιμη του ενος ευρω ολη η ΕΑΒ σε οποιον επενδυτη παρουσιασει ενα business plan βιωσιμο.
     Δεν υπαρχουν μακακες να δωσουν τα λεφτα τους σε προβληματικες εταιρειες με πολλα προβληματα και χρεη.
     αν θελει η Ελλαδα να εχει δικο της εργοστασιο αεροσκαφων …. ξεχασα εχει το ΚΕΑΤ. Ας επιτελους λειτουργησει αυτο και οχι να στελνει τα παντα στην ΕΑΒ.

    3. οπως βλεπω και απο την απαντηση σου και εσυ εν λευκο θελεις να την αναλαβεις . ΔΗΛΑΔΗ ΤΖΑΜΠΑ. Ο επενδυτης ειναι μακακας να πληρωσει απο την τσεπη του να παρει μια προβληματικη εταιρεια του ευρυτερου δημοσιου;
     Την δινω στον επενδυτη και οχι σε εσενα γιατι ο επενδυτης θελει να βγαλει χρηματα. Εσυ θελεις να κανεις προτζεκτ. Αν εισαι τοσο καλος μπορει ο επενδυτης να σε προσλαβει ως διευθυντη σε καποιο τμημα.

     1. @ aris32

      Οι κουτοπονηριες που πλασαραν ο καμμενος και ο Γιανης
      ο μπαρουφολογος,δινω στον θειο ή στον Κινεζο με ενα ευρω,
      πρεπει να σταματησουν.
      Κανενας δεν εχει δικαιωμα, να απαξιωνει, να διαλυει, να χαριζει,
      να ξεπουλαει τιποτα απο την περιουσια του κρατους.
      Ας ξεπουλησουν αυτοι οι κουτοπονηροι την προσωπικη
      περιουσια τους στο κρατος για 1 ευρω, αλλα ποτε δεν προκειται
      να το κανουν, γιατι εχεουν μαθει μονο να αρπαζουν.
      Τελεια μηδενικα που η συνεισφορα τους στα κοινα
      βγηκε ακρως επιζημια για τη χωρα.

     2. απαντηση στον kanenas1

      οταν το Ελληνικο δημοσιο ειναι ΑΝΙΚΑΝΟ να διαχειριστει μια εταιρεια που την εχει κανει παρκινγκ κομματικων διορισμων μετα απο 30 χρονια αυτο το περιουσιακο στοιχειο δεν μπορεις να το πουλησεις ολο. Η ΕΑΒ εδω και χρονια επρεπε να ειναι ιδιωτικη να λειτουργει ανταγωνιστικα και το κρατος θα επρεπε να εχει ενα 15-20%.
      Σε οτι αφορα τις αναγκες του κρατους και την ΠΑ αυτο να μας εξηγησει καποιος γιατι απαξιωθηκε το ΚΕΑΤ ;
      Απαξιωθηκε για να μπορει να εχει λογο υπαρξης η ΕΑΒ.
      Οποτε πωληση σε συμβολικη τιμη ενος ευρω σε οποιον ενδιαφερομενο φερει ενα καλο business plan. Οι δημοσιοι υπαλληλοι να μεταφερθουν στο ΚΕΑΤ και να δουλεψουν εκει στην συντηρηση των αεροσκαφων της ΠΑ και των ενοπλων δυναμεων και τελος.

     3. @ aris32

      Πλακα κανεις, δεν φταει το Ελληνικο δημοσιο που δεν λειτουργει καλα,
      φταινε τα κομματα που με οτι ασχοληθουν το κανουν σαν τα μουτρα τους.
      Καιρος ειναι τα κομματα που χρωστανε τα αντερα τους να μην εχουν
      δικαιωμα να μας κατσικωνονται στο σβερκο, οχι να χαριζουμε τα παντα
      για να κρατησουμε την αληθινη γαγγραινα.
      ΟΠΑΠ και αεροδρομια μπορουσαν να μεινουν στο Ελληνικο δημοσιο
      και μεγαλο μερος απο τα κερδη τους να πηγαινουν σταθερα για τις ΕΔ.

  3. σημαντικες δημοσιες επιχειρησεις που αφορουν την εθνικη αμυνα πρεπει να μενουν στο κρατος για ολους τους λογους.

   αλλωστε και ο ιδιωτικος τομεας στην ελλαδα κρατικοδιαιτος ειναι

   αυτο που πρεπει να γινει ειναι αλλαγες στο δημοσιο να σταματησει το πελατειακο κομματικο κρατος να αρθει η μονομοτητα σε τετοιες κρισιμες υπηρεσιες να θεσπιστουν μπονους αποδοτικοτητας αλλα και δυνατοτητα μειωσεων αλαλογως να υπαρχει ευελιξια δηλαση. κλπ.

  4. Κανονικά κανένα δεν γίνεται όχι νομικά αλλά πολιτικα και έτσι δεν θα γίνει τίποτα….

   Σκέψου ότι ακόμη και αν ιδιωτικοποιηθεί, επειδή τις δουλειές θα τις παίρνει από το κράτος, θα πιέζουν οι συνδικαλιστές το κράτος και το κράτος τον ιδιωτη μεγαλοπρομηθευτή. Και η ΕΛΒΟ σε ιδιώτη είχε πάει και πολύ πρόκοψε… Και τα ναυπηγεία ιδιωτικά είναι αλλά με το κράτος πελάτη, οπότε τα συνδικάτα πάνε στον μεγαλοπελάτη και κανονίζουν από εκεί κι αν ο μεγαλοπελάτης ούτε αυτός λέει ναι, κρατάνε αιχμάλωτο κανα υποβρύχιο, καμιά ΤΠΚ, μερικά P3 ή C-130 ή σε λίγο Viper.

   Τα έλεγα εγώ, αν δεν έμπλεκε αυτή τα Viper θα τα είχαμε όλα το 2023 και τώρα πάμε για 2027 αλλά με λέγανε προδότη ανθέλληνα. Προδότης είναι αυτός που στερεί ένα οπλικό σύστημα από την άμυνα της χώρας του, μόνο και μόνο για να κάθεται και να παίρνει λεφτά στην υγεία των κορόιδων που έλεγαν να δώσουμε δουλειά σε χέρια ελληνικα…

   Και η μέθοδος για να φύγουν όλοι αυτοί είναι χρεωκοπία της παλιάς ΕΑΒ (έτσι και αλλιώς εδώ και 20 χρόνια και βάλε χρεωκοπημένη ήταν, ήθελαν κάπου το 2000 να συνδυάσουν την πώλησή της με την αγορά Eurofighter αλλά δεν την ήθελε κανείς) και ξανα-άνοιγμα νέας ιδιωτικής που θα προσλάβει όποιον θέλει και όσους θέλει, και θα έχει συμφωνία με το ΕΔ για το τι θα κάνει για τα επόμενο 20 χρόνια (αναβαθμίσεις, επισκευές και συντηρήσεις, υποκατασκευαστικό έργο με βάση μελλοντικές αγορές του Δημοσόυ από άλλες ώρες κτλ). Επιπλέον συμμαχίες με άλλες χώρες να της δινουν το service του δικού τους στόλου κτλ.

   Εκτίμησή μου είναι ότι θα κλείσει καθώς για όλα αυτά που θέλει να προκόψουν δεν είναι σύμφωνοι οι άλλοι, έχουν πιάσει αιχμάλωτη την εταιρεία και λένε ότι είτε μας δίνετε ότι θέλουμε είτε χάνουμε τα αεροπλάνα και κλείνει και η εταιρεία που πολιτικά είναι βαρύ και έτσι θα υποχωεί το κράτος συνέχεια, μέχρι που μια μέρα θα επέλθει… Δυστυχώς σε εμάς ο συνδικαλισμός δεν λειτουργεί όπως σε άλλες χώρες που εκτός από το να νοιάζονται για τους εργαζόμενους νοιάζονται και για την ευημερία της εταιρείας ώστε να μπορεί να ταίζει τους εργαζόμενους

   1. και ο συνδικαλισμος λειτουργει λαθος εδω αλλα και η ιδιωτικη πρωτοβουλια

    και τα μμε κρατικοδιαιτα ειναι

    για ποιο λογο το ναυτικο να σωσει τα ναυπηγεια σε ιδιωτες δεν θα πανε? ιδιωτες δεν καναν τα χρεη? ιδιωτες δεν καθυστερουσαν τις σουπερ βιτα ζητωντας περισσοτερα χρηματα?

    παρακαλω τους συντακτες να κανουν και ενα αρθρο για το ιστορικο των καθυστερωσεων των σουπερ βιτα να δουμε αν μπορουμε να φτιαξουμε πλοια 6000 τονων στην χωρα μεχρι το 2060

 66. Μπήκα στην Πτήση και με έπιασαν τα νεύρα μου γιατί είδα αυτήν την διαφήμιση.

  Είναι από την Τουρκία όργανα ηλεκτρονικών μετρήσεων.
  ttps://tr.aliexpress.com/item/32503103783.html?aff_fcid=3b4c075560dc41db81f334c1e8b6f5d4-1624258601070-06652-UneMJZVf&gclid=EAIaIQobChMI08O25ZKo8QIV1PZ3Ch1augnxEAEYASACEgKVOfD_BwE&aff_fsk=UneMJZVf&aff_platform=aaf&sk=UneMJZVf&aff_trace_key=3b4c075560dc41db81f334c1e8b6f5d4-1624258601070-06652-UneMJZVf&terminal_id=f8bc9765ead7498e90d4d082ad221a1a&tmLog=new_Detail

  Γιατί φωνάζω; Που είναι η δική μας εταιρία παλικάρια;
  ΥΣ πολύ καλό όργανο.

 67. http://www.alternatewars.com/BBOW/Weapons/Mk56_VLS.pdf

  Δεν το πιστεύω πως δίνει όλα τα στοιχεία η εταιρία αναλυτικότατα.

  Βάζεις ΜΚ-41 στην πλώρη και ΜΚ-56 στην μέση του πλοίου μια χαρά.
  Το αναφέρω γιατί έβρισκα δυσκολίες στην τοποθέτηση ΜΚ-41
  στο μεσόστεγο και στην μέση του πλοίου.

  Έτσι λύνεις και το πρόβλημα με της εκτοξεύσεις των ESSM II.

  1. @ Γεώργιος Δικαίος Μικρός Ήρωας

   Στη σελιδα που εβαλες, και συγκεκριμενα στην τελευταια φωτογραφια απο τη φρεγατα, ειναι η απαντηση για το ποια φρεγατα ειναι η καλυτερη.

   Εκει λοιπον θα δεις ΜΚ56 με 24 κελια (μετρα τα κοκκινα καλυμματα), τον ΜΚ41 των 32 κελιων μεταξυ των 2 ΜΚ56, και 16 βληματα κατα πλοιων Harpoon.

   Οπως γραφει η λεζαντα, ειναι απο την Iver Huitfeldt.

   Κοιτα ποσο χωρο εχει διαθεσιμο.

   1. Διαφωνώ και προτιμώ κάτι διαφορετικό κάτι σαν και αυτό:
    Με το Ιταλικό αντιτορπιλικό Durand de la Penne που ανέλαβε υπηρεσία
    στο Ιταλικό ναυτικό το 1993. Διαβάστε παρακάτω για το πλοίο.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Durand_de_la_Penne-class_destroyer

    Με ΜΚ-48 εμπρός και ΜΚ-56 πίσω στην θέση των ΑΑ συστημάτων.
    Απαιτείται να μεγαλώσει το πλοίο 8 μέτρα.
    1 πυροβόλο των 127, 3 των 76 χιλιοστών, 2 μελένιουμ, 2 RAM ή 4 μιλένιουμ,
    και 16 κελιά εμπρός για SM-2 και 16+ κελιά πίσω για ESSM II.

 68. θα μπορουσε να γινει μια αντικατασταση των s με μεταφορα όποιων συστημάτων και όπλων μπορουμε στις μικρες σιγμα και να γινει αντικατασταση μια προς μια

  μισες ναυπηγση εδω μισες ολλανδια και να χτυπησουμε μια τιμη ανα πλοιο και πολυ κατω απο 250 εκ με οπλα

  να παρουμε απο τις s το τακτικος και το πυροβολο ισως ακομα και τους χαρπουν και τις τορπιλες οτι εχουν τελος παντων

  δινουμε και την καθε s στους ολλανδους σαν σκαρι να το αξιοποιησουν σε υλικα οι ιδιοι

  προσθετουμε ενα νσ200 καπτας 2 ραμ μιλενιουμ και 2 seasnake σε μια διαμορφωση με 12 μικα ng και χτυπαμε τιμαρα στα 200 εκ το πλοιο

  10 αξιοπρεπη πλοια στα 2 δις συνολο με οικονομιες κλιμακας.

  περνουμε και 2 μπελαρα ναυπηγημενες Γαλλια για ταχυτητα τιμη και 2-3 σκορπεν επισης Γαλλια και φτιαξαμε ναυτικο με 5,5 δις

  1. @ Δημήτρης Λ

   Τα λεφτα για τις μεγαλες φρεγατες πρεπει να πανε τωρα.
   Κορβετακια αργοτερα και αν.
   Οτι ευρω ριχτει για νεο πλοιο θα πρεπει να ειναι σε σκαρι με οριζοντα
   40ετιας σε χρηση και που θα μπορει να δεχτει ευκολα οποιαδηποτε
   αναβαθμιση χρειαστει.
   Ο νεος εκτοξευτης Α70 των Γαλλων θα ειναι οτι καλυτερο
   για τις αναγκες μας, ετσι θα πρεπει τα νεα σκαρια να εχουν
   το απαραιτητο μεγεθος για αυτον.

   1. εβαλα μεσα και αγορα μπελαρα για την απαραιτητη ποιοτητα και σκορπεν για ενισχυση υποβρυχιων.

    παντως τα υλικα απο τις s τωρα τα εχουμε τωρα ειναι αξιοποιησιμα και τωρα θελουμε να τις αντικαταστησουμε, οι βρετανοι εδειξαν τον δρομο.

    αν αυτα που ανεφερα γινονται στις τιμες που ανεφερα θα πρεπει να εξεταστει και αυτο το σεναριο για να κρατησουμε ψηλα τους αριθμους των μοναδων.

    σιγουρα γιε εμενα η αγορα αριθμου μπελαρα η φρεμ ιτ πρεπει να ειναι μεσα σε καθε συνδιασμο

    1. @ Δημήτρης Λ

     Οι FDI HN ειναι η πατουρα που η αγορα τους θα μας δωσει
     την τεχνογνωσια για το εθνικο πλοιο που θα ειναι στα μετρα μας
     και στους αριθμους που θελουμε.
     Ας διαπραγματευτουν οσο καλυτερα μπορουν την αγορα FDI HN.
     Μπορουν να αγορασουν μαζι και τα σχεδια για τις FREMM μια που
     οι Γαλλοι δεν εχουν σκοπο να συνεχισουν την παραγωγη τους ;
     Μπορουν να μπουν συνεταιροι στις FDI με δικαιωμα εξελιξης
     και εκμεταλλευσης της FDI και αν ναι με ποσα κομματια ;
     Ας ψαξουν το οτιδηποτε μπορει να καρπωθει επιπλεον η χωρα μας
     απο αυτη την αγορα, οπως οι MdCN, η ρητρα αμυντικης συνδρομης
     και οχι μπαρμπουτσαλα οπως προεδρικο αεροσκαφος
     απο την αγορα των Rafale.

 69. @Κύριε αντισμήναρχε,

  Μια ερώτηση και φυσικά ξέρω ότι δεν μπορείτε να μας πείτε και πολλά για αυτο το θεμα για αυτονόητος λόγους..

  Αλλά ίσως μπορείτε να μας απαντήσετε στο θέμα της συνεργασίας μεταξύ ΠΝ και ΠΑ αμα υπάρχουν στον ίδιο τομέα ευθύνης μαχητικά με BVR/Patriot/φρεγατες με Aster30/SM2IIIA κλπ..
  Βγάζουν ολα αυτα τα συστιματα «καπιο νόημα» ολα μαζι σε μια περιοχή;Δεν είναι αυτό «overkill» με μεγάλους κινδύνους blue on blue;;

  Εγώ αυτό το βλέπω απίστευτα δύσκολο ως ανέφικτο..

  1. Παλαιότερα θυμάμαι ότι υπήρχε ένας βασικός κανόνας για τα αεροπλάνα, να μην πλησιάζουν πολύ μία φρεγάτα ή ένα αντιτορπιλικό, κάτω από π.χ. 20-30 ν.μ., γιατί κινδυνεύουν… Σήμερα, έχουν εξελιχθεί αρκετά τα συστήματα αναγνώρισης IFF, τα οποία στο Mode 4 και Mode 5 παρέχουν δυνατότητα ασφαλούς αναγνώρισης, επιτρέποντας την συνύπαρξη και συνεργασία διαφόρων μέσων. Επίσης, υπάρχει και το Link 16, μία από τις βασικές λειτουργίες του οποίου είναι η γνώση της θέσης των φιλίων μέσων, ακριβώς για την αποφυγή του blue on blue. Όμως, στην παρούσα φάση, Link 16 έχουν μόνο τα F-16 Advanced, ενώ τα πλοία μας δεν ξέρω τι Link έχουν. Βέβαια, η τάση είναι σαφώς δικτυοκεντρική, με απώτερο σκοπό τη διασύνδεση όσο το δυνατόν περισσότερων μέσων. Επίσης, υπάρχει μία γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης των IFF σε Mode 5.
   Βέβαια, οι βασικές αρχές στη ζωή παραμένουν αναλλοίωτες, οπότε καλό είναι να υπάρχει διαχωρισμός, στο βαθμό του δυνατού…

   1. Προσωπικά (δεν είμαι ειδικός φυσικά) πιστευο οτι πρώτα από όλα τα άλλα πρέπει να κοιτάξουμε το θεμα αυτό τις διασύνδεσης.

    Παντός σας ευχάριστο για την απάντηση.

    1. Φίλε Άγγελε,

     Aγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι! Ο Έλληνας κοκορεύεται για το στόλο μαχητικών, που δεν έχουν link 16. Ε, δεν έχουν και τα πλοία. Αλλά έχουμε AWACS! Ο απέναντι, δεν έχει τόσο σύγχρονα F16, αλλά τους έχει link16! Δε θυμάμαι ποιος είχε πει πως «η νίκη αγαπάει την προετοιμασία». Ο Έλληνας όπως πάει, θα τη φάει πρώτα σαν τον Αρμένιο, που δεν ακολούθησε την τεχνολογία και μετά ΙΣΩΣ να βάλει μυαλό. Λέω ίσως γιατι οι Αρμένιοι ξαναψήφισαν τον Πασινιάν (βλέπε Ίμια και Σημίτη).

     ¨Ενας τρόπος σε κάποιον που υστερεί ποσοτικά, να γίνει πιο αποδοτικός έναντι υπέρτερου αντιπάλου, είναι αυτός να είναι πιο δικτυοκεντρικός και άρα αποτελεσματικός. Αλλά εμείς είμαστε παραδοσιακοί τύποι. Βιετνάμ. Ο καθένας μόνος του, όταν χρειάζεσαι καλείς με ασύρματο την αεροπορία κι έχει ο Θεός.

     1. @Zefiros

      Amat victoria curam
      Αγαπά η Νίκη την προετοιμασία
      Γάιος Βαλέριος Κάτουλλος , 1ος αιώνας π.Χ.

     2. Κάτουλλος , Κατούλλος το ίδιο είναι. Κατούλλος είναι ο πιο λατινότροπος τονισμός. Στα Ελληνικά μπορείς να χρησιμοποιείς και τους δύο τονισμούς, ανάλογα με την μουσικότητα που θες να δώσεις στην φράση.. Πως λέμε Αμερικανός και Αμερικάνος.

 70. Εμπεριστατωμενο αρθρο + ποιοτικες απαντησεις στο νημα που βοηθουν στην επεξεργασια της συνολικης εικονας.

  Congrats στο defencereview.gr!

 71. Παντου γραφουν οτι ανοίγει ο δρομος για Φ35 με το νεο νομοσχέδιο μενεντεζ-ρουμπιο που θα ψηφιστεί αύριο.
  Μακαρι η απόκτηση των Φ35 να σημαίνει κ το τέλος της τρατας κ να παμε για Μπελ χ@ρρα, αλλιώς ΣΙΓΜΑ Η ΦΡΕΜΜ…

  1. @ Βασίλης

   Συνεχιζουν τα ανεκδοτα, ανοιγει ο δρομος για Φ35,
   με τους S-400 των απεναντι αν δεν ξεμπερδεψει ο θειος,
   Φ35 γιοκ, καμμια σωληνα υδρευσης ή κανενα κουρτινοξυλο μπορει.

 72. Ο ιστοτοπος – διαφημιστης της αλουμινοτρατας ξαναχτυπησε, οπως το ειχα προβλεψει.

  Ξαναρχισαν τα αθρα για τις φοβερες και τρομερες αλουμινοτρατες.

  Ε δεν ειναι και τοσο κακο το πλοιο λενε, θα ανοιξουν οι Αμερικανοι τις αποθηκες και θα μας παραχωρησουν οτι οτι εχουν για πεταμα η ως μουσειακο εκθεμα και θα ισοφαρισουμε.

  Θα μας δωσουν 1000-2000 Μ113 των 60-70 ετων ως ανταλλαγμα, κατι περιπολικα της Αμερικανικης ακτοφυλακης 50-60 ετων και θα ειμαστε ενταξει.

  Ειναι εντελως ξεδιαντροποι οι ανθρωποι.

  Τους εχει κακομαθει ο κυριος πρεσβης, με ρεγουλα τα σοκολατακια, θα παθουν τιποτα…

 73. Έχουν ξεφύγει οι άνθρωποι. Προκειμένου να πουλήσουν την τράτα δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ούτε πλασιέ με ποσοστό δεν κάνει έτσι.
  Δεν λέω ότι τα HF δεν είναι καλά πλοία για κάποιους άλλους, για εμάς δεν κάνουν.
  Τα AB που θέλουμε δεν τα δίνουν με τίποτα.
  Τα TICO σίγουρα είναι κάτι το μοναδικό, ειδικά στις τελευταίες εκδόσεις τους, αλλά είναι οπλικά συστήματα για πολύ πλούσιες χώρες.
  Όσον αφορά BRADLEY, MLRS και περιπολικά πρέπει να δοθούν σαν αντιστάθμισμα για την παραχώρηση ναυστάθμων, βάσεων στρατού ξηράς και αεροπορικών βάσεων.
  ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΡΕΕΕ!!!
  ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ !!!!
  ΑΜΑΝ ΠΙΑ!!!

  1. @ Αρχίλοχος

   Τα λέγαμε κι εδώ, οι Αμερικανοί μάλλον το πάνε για φθινόπωρο για να μας κάνουν «προσφορά πακέτο με MDCA», για να φανεί ο «πακτωλός» βοήθειας και να χρυσωθεί το χάπι. Και η Πτήση, έχοντας άριστες σχέσεις, κάτι ξέρει και προετοιμάζει το έδαφος. Τι να κάνουν και οι έρμοι οι Αμερικανοί! Αφού το ίδιο το προιόν δεν τραβάει από μόνο του, προσπαθούν να δώσουν κάτι για γαρνιτούρα. Σα να πας να αγοράσεις αυτοκίνητο και να σου πει ο εκπρόσωπος «άμα το πάρεις, θα σου δώσω δώρο κι ένα ποδήλατο και ένα καρότσι της λαικής! Έλα πάρ το! Είναι τεφαρίκι!»

   Τα Ticonderoga, πες ότι τα πήραμε, ότι βρήκαμε λεφτά για τα όπλα τους, για τη συντήρησή τους, για το πλήρωμά τους (πρόσφατα στο Μιλιταίρ, πρώην ναύαρχος έλεγε πως παίρνουμε λιγότερους μηχανικούς από όσους φεύγουν στη σύνταξη. Πού θα βρούμε πληρώματα για 2,3 Tico;) και ότι αντέχουν μέχρι το 2030. Μετά, τους SM2, θα τους βάλουμε στις HF2; Αφού η ίδια η εταιρεία λέει πως λόγω ραντάρ, το πλοίο δεν τους αξιοποιεί. Θα τους βάλουμε στις…FFGx; Έχουμε λεφτά για και FFGx και για PESCO; Εδώ η FDI, κρίνεται «ακριβή», η FFGx θα είναι «φθηνή»;

 74. Παιδιά ήρεμα..την δουλια του κάνη ο καθένας..

  Τουλάχιστον διαβαζο τελευταίες ώρες ακόμα και απο τους φανατικούς οπαδούς τις αμερικανό-ελληνικής «συμμαχίας πάση θυσίας» οτι όντος πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε όσο πιο γρήγορα το «επίσημο έγγραφο» που μας αποδεσμεύεται το SM2 και σε πια έκδοση/τιμή.

  Αυτό είναι καλό!!

  Να είμαστε ενωμένοι σε αυτό το θέμα όλοι μας και μετά οντος και τα Σ115 ext AAW θα είναι μια φανταστική επιλογή.Εγω πρόσόπίκά δεν ζητάω τίποτα παραπάνω.

  Αλα οι νέες φρεγατες πρέπει να έχουν εστο καπια σοβαρή ικανότητα AAW.

 75. Tico & HF2 θα σημαίνει ότι θα μείνουμε χωρίς ναυτικό μετα το 2035..

  Δηλαδή θα εχουμε AAW για δέκα χρόνια που όμως τα χρειαστούν χιλιάδες επιπλεον άτομα που θα λείπουν φυσικά αλλού και άχρηστες νέες φρεγατες που κοστίζουν χρυσό στιν χρήση & συντήρηση..Και για όλα αυτά να δώσουμε τώρα ότι έχουμε (σίγουρα πολύ πάνω από 6-7 δις)..

  Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή και μετά το 2035 πάλη θα τρέχουμε για νέο ναυτικό γιατί θα έχουμε μείνει με τα πουλιά (SM2) στα χέρια μας.

  Και φυσικά αυτό δεν κάνει να το αποκαλούμε προδοσία γιατί αυτό είναι «αντι αμερικανισμο».

  Να είμαστε political correct ρε παιδια..

  1. @ Άγγελος

   Πολυ αισιοδοξος εισαι, ποιο μετα το 2035 ;
   Ουτε 5 χρονια δεν προκειται να κρατησουμε τις αλουμινοτρτες.
   Οσο για τα Τικο θα ερθουν μετα το μοιρασμα με τους απεναντι
   και θα ειναι ξεδοντιασμενα μεχρι εκει που δεν παει.

  2. @ Άγγελος

   +1 σε όλα. Θα την πάθουμε όπως με τα Άνταμς, μόνο σε χειρότερη μορφή αυτή τη φορά. Και αφού αγοράσουμε αυτό το «πάμφθηνο» stepping stone και περί το 2030 θα βρεθούμε με τα Tico να είναι υπό απόσυρση (πες ότι βρίσκουμε τα λεφτά για λειτουργία), τότε θα έρθει πάλι o πρέσβης και θα πει «τώρα θα σας κάνουμε άλλη μια εξαιρετική τιμή για να πάρετε το final stepping stone, το FFGx». Ποιος ξέρει τι τιμή θα βάλουν γι αυτά, αν τα MMSC κοστίζουν τόσο…

 76. και συμφωνώ απολύτως ότι 8 πύραυλοι κατά στόχων επιφανείας με τα ανωτέρω αριθμητικά δεδομένα είναι πολύ λίγοι. Ακούει κανείς;

 77. https://hellasjournal.com/2021/06/o-enas-meta-ton-allon-i-mnistires-stratopedevoun-stin-ellada-agonas-gia-dinatous-pektes-i-nees-ellinikes-fregates/

  bretanoi παιζουν πολυ μεγαλη μπαλα παιδια

  και ναυπηγεια και καλη τιμη και μεγαλο πλοιο και δυνατα μεταχειρισμενα

  και εχουν ερθει ολοι υπουργοι ναυαρχοι και στελεχη εταιριας το εχουν παρει πολυ σοβαρα .

  αυριο μενει να δουμε διαμορφωση ελπιζω σε δυνατη διαμορφωση καλυτερη απο τη φημολογουμενη ενω απο 2 πηγες ( και ιγνατιου ) τιμη στα 600 εκατ

  χωρανε και 2 μπελαρα τουλαχιστον απευθειας απο Γαλλια και ολοι αγαπημενοι

  1. Η τιμή ήταν €600εκ με NS110 και 24 CAMM. Με APAR2/NS200 και 16 ή 32 VLS Mk.41/ESSM που λογικά είναι οι αλλαγές που θα ζήτησε το ΠΝ, η τιμή θα ανέβει και αν μπει και SM400 αντί NS200 θα ανέβει αρκετά. Η Sigma από €500εκ+ πήγε στα €800εκ+.

   Μία «τούμπανο αντιαεροπορική» AH140 με 32 κελιά, APAR2/SM400 θα ξεπεράσει το 1 δις με όπλα και FOS. Θεωρώ πιθανότερο να προταθεί μία πιο «προσγειωμένη» διαμόρφωση με APAR2/NS200 και 16 κελιά στα €800-900εκ.

   1. δεν νηταν σε καμια περιπτωση πριν 600 εκατ ηταν κατω απο 500

    επισης δεν ειναι αναγκη να βαλεις τα φοβερα ρανταρ με καμερ

    πιστευω 600 με οπλα για μια καλη γενικου ρολου διαμορφωση ειναι μια χαρα

    μεταφερεις οτι μπορεις και απο τις s και το ιδιο το σκαρι σε αγγλους.

    4 η και 5 αροου στα 600 η μια για γενικου ρολου και 2 μπελαρα ενα δις η μια με 32 αστερ και εισαι ωραιος με ικανοποιημενες ολες τις πλευρες και ναυπηγεια σε αγγλους να κανει το κομματι του και ο πρωθυπουργος.

 78. Κάτω από 1 δις πολυ δύσκολα θα πάρεις κάτι σοβαρό με έστω μερικοί ικανότητα AAW.

  Ίσος εκει (0,8-1,2 δις) να παίζετε πιος δίνει 16-24-32 LR-SAM & fixed array με ικανότητες ABM.

  Όλα τα άλλα είναι παραμύθια και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τοσο καλύτερα.

  1. @ Άγγελος

   Απο την αρχη πρεπει να μιλαγαμε για 10 για να ριξουμε τις τιμες και να καλυψουμε
   το μεγαλυτερο μερος απο τις αναγκες μας με τη μια.
   Τα υπολοιπα μπορουσαν να ειναι μεταχειρισμενα οπως οι Type-23.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *