Σύμφωνα με άρθρο του αεροδιαστημικού περιοδικού «Aviation Week & Space Technology» η Ρωσία αναπτύσσει δύο (2) νέες εκδόσεις του μαχητικού αεροσκάφους Su-34, μια συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) και μία ηλεκτρονικού πολέμου (EW). Το συμβόλαιο της τεχνικής μελέτης, ύψους $ 3,9 εκατομμυρίων, αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2018 και έχει στόχο να εξετάσει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης νέων πυλώνων ανάρτησης οπλισμού και ατρακτιδίων. Η τεχνική μελέτη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Καρδιά της έκδοσης ISR θα είναι η συλλογή ELINT (Electronic Intelligence) BKR-3 (Bazovy Kompleks Razvedki-3), με υπό-συστήματα τη συσκευή ISR M400A της NII Kulon επί ατρακτιδίων της οικογένειας UKR. Τα ατρακτίδια UKR έχουν αναπτυχθεί σε τρείς (3) διαφορετικές εκδόσεις: UKR-RL με ραντάρ  M402 Pika-M, μέγιστης εμβέλειας 300 χιλιομέτρων και ακρίβειας εντοπισμού 1-1,5 μέτρων στο μέγιστο βεληνεκές (ατρακτίδιο ραδιοεντοπισμού), UKR-RT με το σύστημα Μ410 ELINT (ατρακτίδιο ISR) και UKR-OE με την κάμερα Antrakt και την υπέρυθρη κάμερα M433 Raduga-VM (ηλεκτροπτικό ατρακτίδιο). Κάθε ατρακτίδιο ενσωματώνει δίσκο αποθήκευσης δεδομένων και σύστημα ζεύξης δεδομένων (Data Link) για διαβίβαση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Στην έκδοση EW το Su-34 θα ενσωματώνει αναβαθμισμένων σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών Khibiny-10 (L175V), το οποίο λειτουργεί στις ζώνες συχνοτήτων C/X/Ku. Επικουρικά το αεροσκάφος θα μπορεί να εφοδιαστεί και με τρία (3) επιπλέον ατρακτίδια: L-175VU-1, L175VU-2 (αναμεταδότες ενέργειας) και L175VSh-1 (λειτουργία C/L ζώνες συχνοτήτων), το οποίο θα μπορεί να παρεμβάλει ιπτάμενα και επίγεια ραντάρ.

Υπενθυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2017 έγινε γνωστό ότι η Ρωσία εξετάζει τη ανάπτυξη μιας μονοθέσιας έκδοσης του Su-34 ως μια εναλλακτική λύση, στο πλαίσιο της ειλημμένης απόφασης αντικατάστασης των αεροσκαφών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης Su-25. Ο λόγος για τον οποίο το Su-34 αποτελεί μια από τις εναλλακτικές επιλογές είναι οι εξαιρετικές επιδόσεις του αεροσκάφους και οι πολύ θετικές κρίσεις που έχει λάβει από το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *