Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το αμερικανικό πρόγραμμα ERCA (Extended Range Cannon Artillery) αύξησης του μέγιστου βεληνεκούς των αυτοκινούμενων πυροβόλων M-109 και των ρυμουλκούμενων M-777, σύμφωνα με ανάρτηση στο «Twitter» του Γραμματέα του Αμερικανικού Στρατού, Mark Esper. Η ανάρτηση έγινε στο πλαίσιο των νέων δοκιμών που έγιναν πρόσφατα, στο πεδίο βολής Yuma Proving Ground. Η προηγούμενη σειρά δοκιμών έγινε στο ίδιο πεδίο βολής, τον περασμένο Οκτώβριο.

Σήμερα, με συμβατικά πυρομαχικά, τα M-109A7 και M-777, επιτυγχάνουν βολές μέγιστου βεληνεκούς 22 περίπου χιλιομέτρων, ενώ με πυρομαχικά αυξημένου βεληνεκούς, επιτυγχάνουν βολές μέγιστου βεληνεκούς 30 χιλιομέτρων, αλλά με κόστος σε ισχύ και σε ακρίβεια, καθώς τα βλήματα αυξημένου βεληνεκούς ενσωματώνουν πολεμική κεφαλή με λιγότερη ποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Η νέα κάνη, που δοκιμάζεται στα πυροβόλα, σε συνδυασμό με το υπό ανάπτυξη βλήμα XM-113, αναμένεται να αυξήσουν το μέγιστο βεληνεκές τόσο των M-109A7, όσο και των M-777 στα 70+ χιλιόμετρα, με πιθανότερη τιμή τα 100+ χιλιόμετρα, δεδομένου ότι η νορβηγική εταιρία Nammo, που έχει αναλάβει το πρόγραμμα ανάπτυξης του XM-113, παρουσίασε ένα νέο σύστημα πρόωσης (ramjet), το οποίο, σύμφωνα με την εταιρία, αυξάνει το βεληνεκές των πυρομαχικών σε πάνω από 100 χιλιόμετρα. Το νέο σύστημα πρόωσης χρησιμοποιεί τον αέρα ως συμπιεστή, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ταχύτητας της τάξεως των 3 Mach για 50 περίπου δευτερολέπτων από τη στιγμή της εξόδου του βλήματος από την κάνη.

Η αύξηση του βεληνεκούς, στο πλαίσιο του προγράμματος ERCA, θα επιτευχθεί με συνδυασμό δύο πραγμάτων: Την υιοθέτηση μιας νέας, μεγαλύτερης σε μήκος κάνης και τη χρήση του πυρομαχικού XM-113. Η κάνη που δοκιμάζεται είναι μήκους 58 διαμετρημάτων (8,99 μέτρων), δηλαδή 1,83 μέτρα μακρύτερη από την κάνη M-284 του M-109A7. Η μακρύτερη κάνη επιτρέπει στα αέρια, που προκαλούνται από την πυροδότηση του βλήματος, να επιδρούν για μεγαλύτερο χρόνο επί του βλήματος, με συνέπεια τη μεγαλύτερη εμβέλεια.