Στις 20/01/2022 η γερμανική ThyssenKrupp και το ισραηλινό ναυτικό ήρθαν σε συμφωνία μετά από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις για τη σχεδίαση και κατασκευή μιας νέας σειράς υποβρυχίων με ορίζοντα παράδοσης μετά το 2031. Η νέα κλάση θα ονομαστεί Dakar προς τιμή στο αδικοχαμένο πρώην βρετανικό υποβρύχιο INS Dakar το οποίο χάθηκε το 1968 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από τη Μεγάλη Βρετανία προς το Ισραήλ. Τα τρία υποβρύχια που θα κατασκευαστούν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα εν ενεργεία υποβρύχια Dolphin I. Η νέα αυτή σχεδίαση όπως και όλες οι προηγούμενες καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου αφού πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά και όλες οι πηγές αναφέρονται στο τρισδιάστατο γραφικό του υποβρυχίου που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική εταιρία.

Από τα λίγα πράγματα τα οποία είναι γνωστά, είναι το μήκος το οποίο αναμένεται γύρω στα 74 μέτρα, κάνοντας το νέο υποβρύχιο κατά πεντέμιση μέτρα τουλάχιστον μακρύτερο σε σύγκριση με τα νεότερα υποβρύχια κλάσης Dolphin II. Ετούτο αυτομάτως ανεβάζει αντίστοιχα και το εκτόπισμα του υποβρυχίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 68,6 μέτρων Dolphin II έχει 2050 τόνους εκτόπισμα στην επιφάνεια και 2600 τόνους σε κατάδυση, όπως επίσης ότι το μελλοντικό Type 212 CD με μήκος επίσης 74 μέτρων έχει εκτόπισμα 2600 τόνους στην επιφάνεια και περίπου 3000 τόνους σε κατάδυση, θα πρέπει να αναμένουμε το νέο ισραηλινό υποβρύχιο να έχει εκτόπισμα 2800-3000 τόνους σε κατάδυση. Το επόμενο γνωστό στοιχείο είναι ότι ο πύργος των νέων υποβρυχίων θα έχει μεγαλύτερο μήκος απ’ ότι συνηθίζεται. Στο στοιχείο αυτό έχουν γίνει πολλές εικασίες όπως η μεταφορά και άφεση UUV/UAV, ειδικό διαμέρισμα δυτών και διαμέρισμα κάθετα εκτοξευόμενων όπλων με επικρατέστερη εκδοχή αυτή των SLBM με συμβατική ή πυρηνική κεφαλή. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τα υποβρύχια κλάσης Dolphin I/ΙΙ έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς και βολής SLCM από τέσσερις τορπιλοσωλήνες.

Τα υποβρύχια αυτά είναι εξοπλισμένα με έξι κλασικούς τορπιλοσωλήνες των 533 χιλιοστών για βολή βαρέων τορπιλών, αντιπλοϊκών πυραύλων και ναρκών και με τέσσερις τορπιλοσωλήνες των 650 χιλιοστών. Από αυτούς βάλλεται ο ισραηλινής σχεδίασης πύραυλος κρουζ Popeye Turbo με εμβέλεια τουλάχιστον 1500 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος αυτός έχει τη δυνατότητα να φέρει είτε συμβατική είτε πυρηνική κεφαλή μετατρέποντας τα υπάρχοντα υποβρύχια του ισραηλινού ναυτικού σε μονάδες πυρηνικής κρούσης. Τα μελλοντικά υποβρύχια κλάσης Dakar εικάζεται ότι στον επιμηκυμένο πύργο θα υπάρχουν τέσσερα έως οκτώ κελιά VLS με ικανότητα βολής είτε SLBM είτε SLCM. Σίγουρα το νέο υποβρύχιο ακολουθεί το μελλοντικό αποτρεπτικό δόγμα του κράτους του Ισραήλ και οι πραγματική χρήση του χώρου αυτού και/ή των όπλων που φέρει είναι επτασφράγιστο μυστικό.

Όσον αφορά το προωστήριο σκεύος αυτό αποτελείται από συνδυασμό ηλεκτρογεννητριών ντίζελ, συστήματος ΑΙΡ ΡΕΜ fuel Cells και μπαταρίες. Το κλασσικό γερμανικό τρίπτυχο που απαντάται σε όλα τα νέας γενιάς γερμανικά υποβρύχια. Εδώ αναμένουμε να τοποθετηθούν όλες οι νεότερες εκδόσεις των συστημάτων αυτών όπως ο νέας γενιάς ηλεκτροκινητήρας Permasyn, το τέταρτης γενιάς σύστημα κυψελών υδρογόνου ΑΙΡ και μπαταρίες ιόντων λιθίου. Αυτό μαζί με την αυξημένη όπως δείχνει αποθήκευση υδρογόνου θα μπορεί να δώσει επιπλέον μέρες αθέατης πλεύσης στο νέο υποβρύχιο. Επίσης το σύστημα διεύθυνσης φαίνεται να είναι διαφορετικό με εκείνο του Dolphin II το οποίο είναι αρκετά ιδιαίτερο με ολοκινούμενα πτερύγια σε σχήμα Χ και σταθερά σε σχήμα σταυρού όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

Ισραηλινό υποβρύχιο κλάσης Dolphin όπου φαίνεται η χαρακτηριστική διάταξη πιδαλίων με τέσσερα κινούμενα σε σχήμα Χ και τρία σταθερά σε σχήμα σταυρού

Απο κει και πέρα τα ηλεκτρονικά συστήματα και οι επικοινωνίες θα είναι λογικά η τελευταία λέξη της τεχνολογίας από τις γερμανικές και τις ισραηλινές εταιρίες. Παραδείγματος χάριν, η κλάση Dolphin χρησιμοποιεί το σύστημα ελέγχου όπλων ISUS 90-1 TCS που παρέχεται από την STN Atlas Elektronik, για αυτόματη διαχείριση αισθητήρων, έλεγχο πυρός, πλοήγηση και επιχειρήσεις. Ο εγκατεστημένος δέκτης προειδοποίησης ραντάρ είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης μετρήσεων 4CH(V)2 Timnex της Elbit, που σαρώνει από ζώνες συχνοτήτων 5 GHz έως 20 GHz και είναι ικανό να εντοπίζει θέσεις ραντάρ με ακρίβεια μεταξύ 5 και 10 μοιρών γωνίας (ανάλογα με τη συχνότητα). Το ραντάρ επιφανείας είναι μια μονάδα της Elta που λειτουργεί στη ζώνη I. Η σουίτα σόναρ περιλαμβάνει το προηγμένο σόναρ παθητικής και ενεργητικής αναζήτησης και επίθεσης Atlas Elektronik CSU 90 που είναι τοποθετημένο στο κύτος. Το σόναρ παθητικής εμβέλειας PRS-3 Elektronik και η πλευρική διάταξη είναι ένα σόναρ παθητικής αναζήτησης FAS-3 που παρέχεται επίσης από την Atlas. Επομένως και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των νέων υποβρύχίων θα ακολουθήσει την ίδια περίπου λογική. Σε αυτό να προσθέσουμε ότι, γνωρίζοντας ότι το νέο CMS ORCCA της ΚΤΑ Naval Systems πρόκειται να εγκατασταθεί σε όλα τα υποβρύχια κατασκευής της TKMS, αναμένουμε ότι και τα νέα αυτά υποβρύχια θα έχουν εγκατεστημένη τη νέα αυτή ολοκληρωμένη σουίτα διοίκησης και έλεγχου.