Στις 8 Ιουνίου ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας, Aleksandar Vulin, παρουσία του Σέρβου Α/ΓΕΕΘΑ, βρέθηκε στην παρουσίαση μιας βελτιωμένης έκδοσης του σερβικού άρματος μάχης M-84. Το αναβαθμισμένο άρμα ονομάζεται M-84AS1. Τα πρώτα M-84 άρχισαν να κατασκευάζονται στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ το πρόγραμμα αναβάθμισης τους, τη δεκαετία του 1990, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των M-84 θα ολοκληρωθεί σε δύο (2) φάσεις. Στην πρώτη φάση θα αναβαθμιστούν οκτώ (8) υπό-συστήματα, ενώ στη δεύτερη φάση θα αναβαθμιστούν 12 υπό-συστήματα. Έμφαση θα δοθεί στην προστασία των αρμάτων, με επιπλέον θωράκιση και παθητικό σύστημα αυτοπροστασίας, ενώ βελτιώσεις θα υπάρχουν στον τομέα της επίγνωσης της τακτικής κατάστασης και του οπλισμού, με την προσθήκη τηλεχειριζόμενου πύργου και πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών.

Η συλλογή αναβάθμισης M-84AS1 είναι εξέλιξη της συλλογής αναβάθμισης M-84AS, η παρουσίαση της οποίας έγινε το 2004. Στην έκδοση M-84AS η συλλογή αναβάθμισης περιλαμβάνει νέο σύστημα ελέγχου πυρός, επιπλέον θωράκιση, νέα σκοπευτικά και σύστημα αυτοπροστασίας Shtora. Βάση της συλλογής αναβάθμισης M-84AS ήταν το ρωσικό άρμα μάχης T-90S. Συνολικά ο Σερβικός Στρατός διατηρεί σε υπηρεσία 212 M-84, τα οποία θέλει να αναβαθμίσει στο επίπεδο M-84AS1.

Comments

   1. Κοιταξτε εφοσον τα -1Α5 μας ειναι παρομοιας ηλικιας και δυνατοτητων αγωνα με τα -2Α4 (πηγη το αδελφο amynaGR) και υπαρχουν αφθονα, η αναβαθμιση αποτελει μονοδρομο. Προσωπικα θα κοιταζα κατι σε ΜΕΧΑS οπως τα πρωην Καναδικα. Αλλα και η συνεργασια με Ισραηλ ή Σερβια δεν ειναι ασκημη ιδεα. Το θεμα ειναι τα €€€€

    1. Η αναβάθμιση προφανώς επιβάλλεται ως λύση όσο δεν θα υπάρχουν πόροι για αγορά νέων σύγχρονων αρμάτων ως αντικατάσταση για τα παλαιότερα, το θέμα είναι όπως είπατε τα χρήματα ή η χρηματοδότηση ενός προγράμματος μερικού εκσυγχρονισμού.
     Άλλωστε και οι Τούρκοι με αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό παλαιότερων αρμάτων ασχολούνται προς το παρόν.

     Είχα υπόψην μου το MEXAS από το καναδικό πρόγραμμα που είναι όντως εντυπωσιακό τουλάχιστον απο εμφάνιση, αλλά δεν ξέρω αν και πόση διάφορα θα υπάρχει στο κόστος του πακέτου απέναντι στην πρόταση της εταιρίας στην Ελλάδα.

     Για όσους έχουν ρωσικά άρματα που θέλουν να διατηρήσουν σε υπηρεσία το σερβικό πακέτο εάν είναι συμβατό θα είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, εάν προσφέρεται για εξαγωγή.

 1. Εάν είναι συμβατό με τα κυπριακά άρματα T-80 ίσως να είναι ενδιαφέρον και για την ΕΦ, αφού έχουν ήδη επαφές και συνεργασία με την Σερβία σε άλλα προγράμματα.
  Νομίζω ότι εκείνα παρέμειναν όπως παραλήφθηκαν απο την Ρωσία, έτσι δείχνουν τουλάχιστον εμφανισιακά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *