Το 2018 η Ουκρανία έχει προγραμματίσει να εντάξει σε υπηρεσία μια σειρά οπλικών συστημάτων με στόχο την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της δυνάμεων, λόγω και της συνεχιζόμενης έντασης στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Κάποια απ’ αυτά τα συστήματα ολοκλήρωσαν την ανάπτυξη τους το 2017 και η κρατική UkrOboronProm παρουσίασε δύο οπλικά συστήματα τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή τους εντός του 2018. Πρόκειται για το τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα BTR-4MV1 και το άρμα μάχης T-72AMT.

Το BTR-4MV1 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον Οκτώβριο του 2017. Αποτελεί αναβαθμισμένη έκδοση του BTR-4 και σχεδιάστηκε με βάση τα Νατοϊκά πρότυπα και σύμφωνα με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των στρατιωτικών οχημάτων.

Το BTR-4MV1 εξοπλίζεται με τον τηλεχειριζόμενο πύργο μάχης BM-3 Shturm, αν και μπορεί να εξοπλιστεί και με άλλους πύργους όπως ο BAU-23×2, ο Grom ή ο BM-7 Parus. Ο BM-3 Shturm ενσωματώνει το πυροβόλο ZTM-1 των 30 χιλιοστών και έναν δίδυμο εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων τύπου Barrier.

Το όχημα έχει σχεδιαστεί με σπονδυλωτή αρχιτεκτονική με στόχο την αυξομείωση του βαθμού θωράκισης και προστασίας, ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις (κεραμικές πλακέτες και θωράκιση τύπου ERA) και προκειμένου το όχημα να μπορεί να ανέλθει στο Νατοϊκό επίπεδο προστασίας «4» και «5».

Το BTR-4MV1 υπηρετείται από τρία άτομα (οδηγός οχήματος, αρχηγός πληρώματος και πυροβολητής), ενώ μπορεί να μεταφέρει έως και επτά πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες.

Το T-72AMT αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος μάχης T-72A και αναπτύχθηκε από την Kiev Armored Plant. Αναπτύχθηκε με βάση τα συμπεράσματα που αποκόμισε ο Ουκρανικός Στρατός κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Το T-72AMT έχει ενισχυθεί με επιπλέον θωράκιση τύπου ERA στον πύργο (εμπρός, πίσω και πλευρικά). Ο κύριος εξοπλισμός του άρματος είναι το πυροβόλο των 125 χιλιοστών 2A46 με μέγιστο ρυθμό βολής 6-8 βλήματα το λεπτό, ενώ μπορεί να εκτοξεύσει και το κατευθυνόμενο αντιαρματικό βλήμα καθοδήγησης λέιζερ Luch μέγιστου βεληνεκούς 5 χιλιομέτρων και ικανότητα διάρτησης θωράκισης πάχους 750 χιλιοστών. Επίσης το T-72AMT ενσωματώνει νέο πετρελαιοκινητήρα ισχύος 840 ίππων.