Στις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργού Άμυνας της χώρας, Anatoly Metodiev Velichkov, η Βουλγαρία εξέδωσε Αίτημα Προτάσεων (RfP : Request for Proposals) για την προμήθεια νέου μαχητικού αεροσκάφους. Σύμφωνα με την RfP οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει τις υποψηφιότητες τους έως την 1η Οκτωβρίου 2018, ενώ τα νέα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν το 20 εν υπηρεσία MiG-29UB.

Η σχετική ανακοίνωση είναι συνέχεια της απόφαση της Βουλγαρίας να δαπανήσει το ποσό των $ 2,2 δισεκατομμυρίων για εξοπλιστικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων η προμήθεια νέων τεθωρακισμένων οχημάτων, περιπολικών σκαφών και μαχητικών αεροσκαφών, με πρώτη προτεραιότητα το πρόγραμμα των νέων μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Βούλγαρου Υπουργού Άμυνας το πρόγραμμα των νέων μαχητικών αεροσκαφών δεν θα αφορά αποκλειστικά σε νέα, αλλά θα εξεταστούν και λύσεις για μεταχειρισμένα JAS-39 Gripen ή F-16 Fighting Falcon.

Στο πλαίσιο αυτής της εξαγγελίας έγινε γνωστό τον περασμένο Μάρτιο ότι η Βουλγαρία εξετάζει και την περίπτωση προμήθειας μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block.40 (Barak 2020) από το Ισραήλ, όπως έπραξε πρόσφατα η Κροατία για την αντικατάσταση 12 MiG-21bis/UMD.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *