Το πρόγραμμα του Γερμανικού Στρατού για το τυφέκιο εφόδου που θα αντικαταστήσει το G-36 των 5,56 χιλιοστών, θα καθυστερήσει καθώς η Haenel, που κέρδισε το διαγωνισμού, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκε, θα εφεσιβάλει την απόφαση. H πρόθεση αντικατάστασης των G-36 ανακοινώθηκε το 2015, ενώ ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017. Τα G-36 εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1996, αλλά η χρήση του σε θερμό περιβάλλον είχε ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του και την απώλεια ακρίβειας κατά τις βολές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Γερμανικός Στρατός ανακοίνωσε την επιλογή του τυφεκίου MK-556 των 5,56 χιλιοστών, της Haenel, με αρχική απαίτηση 120.000 τυφεκίων έναντι € 245 εκατομμυρίων. Στο διαγωνισμό η Η&Κ συμμετείχε με τα HK-416 και HK-433. Η Η&K κατηγόρησε την Haenel για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Ως αποτέλεσμα ο Γερμανικός Στρατός διέταξε σχετική έρευνα, η οποία οδήγησε στον αποκλεισμό της Haenel, με την αιτιολογία της καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, και έδωσε το πρόγραμμα στη H&K.

Η πρώτη παραβίαση πνευματικού δικαιώματος αφορά στην ικανότητα του MK-556 να παραμένει λειτουργικό ακόμα και μετά από παραμονή στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δεύτερη παραβίαση αφορά σε πατέντα της αμερικανικής εταιρίας Magpul και αφορά σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του γεμιστήρα των 30 φυσιγγίων. Ο αντίλογος της Haenel αναφέρει ότι δεν ισχύουν οι δύο αυτές κατηγορίες και υπογραμμίζει ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία δικαστική διαμάχη με την H&K για τα θέματα αυτά. Η Haenel λέει επίσης ότι για τη φερόμενη ως δεύτερη παραβίαση πνευματικού δικαιώματος δεν έχει να κάνει με το γερμανικό διαγωνισμό, καθώς η εταιρία ουδέποτε προσέφερε το συγκεκριμένο γεμιστήρα στην προσφορά της. Η Haenel πλέον προσφεύγει στη δικαιοσύνη εναντίων της απόφασης να ακυρωθεί η επιλογή της ως νικήτρια του σχετικού διαγωνισμού. Επίσης ζητά τον αποκλεισμό της H&K διότι έδρασε ανέντιμα επικαλούμενη τις δύο φερόμενες καταπατήσεις πνευματικών δικαιωμάτων για να αποκλείσει την Haenel από τον διαγωνισμό και να τον καρπωθεί η ίδια.

Comments

    1. Δεν ξέρω τι να πω για το συγκεκριμένο όπλο. Οι δοκιμές σε διάφορα βίντεο στο youtube δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την υπερθέρμανση της κάνης (κάνουν δοκιμές μετά από συνεχόμενες ριπές 2-3 γεμιστήρων). Ωστόσο όσο προσεκτικά και να είναι σίγουρα δεν μπορούν να είναι 100% αξιόπιστα αυτά τα γρήγορα τεστ. Από την άλλη δεν ξέρουμε τι ισχύει για τις συνθήκες ζέστης στο Αφγανιστάν δηλαδή αν επηρεάζει η περιβαλλοντική θερμοκρασία (ή η απευθείας πτώση των ακτίνων του ήλιου πάνω σ) τα πολυμερή ή το πρόβλημα εμφανίζεται με την υπερθέρμανση της κάνης λόγω πολλών βολών. Έτσι κι αλλιώς σχεδιάστημε ως όπλο να έχει μέτριες επιδόσεις σε ακρίβεια. Μεταξύ μας αν μας τα χάριζαν εγώ θα τα έπαιρνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *