Δραματική αύξηση του κόστους καταγράφει το πρόγραμμα της νέας σχεδίασης φρεγάτας μεταξύ των ναυτικών του Βελγίου και της Ολλανδίας. Αρχικώς είχε προϋπολογιστεί κόστος ναυπήγησης περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ ανά πλοίο όμως λόγω των γενικότερων αυξήσεων και ανατιμήσεων πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο, το κόστος αυξάνεται κατά 25% και ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ ανά φρεγάτα.

Σημειώνεται πως στο προαναφερθέν κόστος δεν περιλαμβάνεται ο οπλισμός των πλοίων. Όπως αναφέρει πρωτογενές ρεπορτάζ της ολλανδικής ιστοσελίδας ναυτικών θεμάτων https://marineschepen.nl/ επικαλούμενο και τη βελγική εφημερίδα De Morgen, το τελικό κόστος για τις δυο νέες βελγικές φρεγάτες θα κυμαίνεται στα 2.025 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι νέες φρεγάτες των ναυτικών του Βελγίου και της Ολλανδίας σχεδιάστηκαν και ναυπηγούνται από τη Damen. Το εκτόπισμα τους ανέρχεται στους 5500 τόνους ενώ ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει 16 κάθετους εκτοξευτές ΜΚ41 για τη Ολλανδική διαμόρφωση και μόλις 8 για τη βελγική. Ο οπλισμός τους αποτελείται από ESSM Block II, βλήματα αεράμυνας περιοχής (SM-2 ή SM-3) καθώς και αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας για εγγύς προστασίας τύπου RAM.