Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων «Eurasia Airshow 2018» (Αττάλεια, 25-29 Απριλίου) η τουρκική κρατική αμυντική βιομηχανία STM παρουσίασε, μεταξύ άλλων, μια νέα έκδοση του αιωρούμενου πυρομαχικού Alpagu. Στην έκδοση Block.2 το Alpagu ενσωματώνει θερμοβαρική πολεμική κεφαλή, καθώς και αεροδυναμικές βελτιώσεις για καλύτερη πτητική συμπεριφορά.

Το πρόγραμμα Alpagu αναπτύχθηκε στο πλαίσιο σχετικής απαίτησης του Τουρκικού Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), η οποία εκδηλώθηκε με την έκδοση RfI (Request for Information) τον Ιούνιο του 2016.

Το Alpagu Block.1 είναι ένα αιωρούμενο πυρομαχικό με ενσωματωμένη πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας, αλλά έχει και τη δυνατότητα χρήσης σε αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της STM, στο παρασκήνιο της έκθεσης «Gulf Defense & Aerospace» (Κουβέιτ, 12-14 Δεκεμβρίου 2017), οι Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις ήδη έχουν παραλάβει αριθμό συστημάτων Alpagu Block.1. Τη σχετική είδηση είχε δημοσιεύει το αμυντικό περιοδικό «Jane’s».

Η ανάπτυξη της έκδοσης Block.2 ξεκίνησε στα τέλη του 2017, πάλι κατόπιν απαίτησης του SSM. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο πολεμικές κεφαλές (υψηλής εκρηκτικότητας και θερμοβαρική) μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ των δύο εκδόσεων του Alpagu.

Το Alpagu εκτοξεύεται, αναπτύσσει τα πτερύγια του και αιωρείται πάνω από μια περιοχή μέχρι να εντοπιστεί έναν στόχο προς προσβολή. Ενσωματώνει σύστημα αυτοκαταστροφής, σύστημα στόχευσης βασισμένο στην εικόνα, καθώς και σύστημα αυτόματης ταξινόμησης στόχων, ανίχνευσης και επίθεσης χωρίς τη βοήθεια GPS. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 5 χιλιόμετρα ή δέκα λεπτά πτήσης, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη τους δεν ξεπερνά τα 45 δευτερόλεπτα.