Την Παρασκευή, 6 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε, στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, η τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), από τον Σμήναρχο (Ι) Αντώνιο Πανίδη στον Σμήναρχο (Ι) Κωνσταντίνο Ζολώτα, παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας (Α/ΑΤΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη.

Στην τελετή παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες Αξιωματικών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, απόστρατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών πολιτειακών και θρησκευτικών Αρχών.

Το ΚΕΑΤ συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 1983 και εδρεύει στην Δυτική Πελοπόννησο, στο στρατόπεδο του αεροδρομίου Ανδραβίδας. Η ίδρυση κρίθηκε απαραίτητη από την Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις για εκπαίδευση στους τομείς Αεροπορικής Τακτικής και Ηλεκτρονικού Πολέμου. Οι δραστηριότητες αυτές μέχρι τότε καλύπτονταν με λειτουργία μεμονωμένων Σχολείων υπό τη Διοίκηση της 117 ΠΜ, του ΑΤΑ και της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ).

Το 1987, προστέθηκε μία ακόμα απαίτηση του Τομέα Ηλεκτρονικού Πολέμου, σε Διακλαδικό Επίπεδο, με την συγκρότηση του Διακλαδικού Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου που είναι υπό την άμεση εποπτεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Από το 1990 μέχρι σήμερα, με την παραλαβή αεροσκαφών τρίτης γενιάς από την ΠΑ και λόγω των εξελίξεων στο τρόπο διεξαγωγής των επιχειρήσεων όπως επιβάλλεται σήμερα, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) προσαρμόστηκε στα καινούργια δεδομένα εκπαίδευσης, με την συγκρότηση Μικτών Σειρών, όπου οι Ιπτάμενοι συνεκπαιδεύονται και στους δύο ρόλους αντίστοιχα.

Παράλληλα, αξιωματικοί Ελεγκτές Αεράμυνας (ΕΑ), έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ως εκπαιδευόμενοι στις σειρές αυτές και να αναπτύσσουν κοινό πνεύμα δράσης μαζί με τους Ιπταμένους.

Εν κατακλείδι, το ΚΕΑΤ εκτός επιχειρησιακό φορέα εκπαίδευσης, αποτελεί χώρο έκφρασης και αναζήτησης νέων τακτικών, επιχειρησιακών πτητικών δοκιμών και μέσων Αεροπορικού Πολέμου και αναδειχθεί ως το κορυφαίο μέσο παρακολούθησης της σύγχρονης τεχνολογίας και μελέτης των εξελίξεων.