Την ονομασία «Hellenic Lightning Shield» φέρει ο Ισραηλινής προέλευσης αντιαεροπορικός «θόλος» τον οποίο πρόκειται να προμηθευτούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Καρδιά του νέου αντιαεροπορικού συστήματος αποτελεί το αντιαεροπορικό σύστημα BARAK MX ικανό να διασφαλίσει την αεράμυνα με εμβέλεια από 2 έως 150 χιλιόμετρα αναλόγως του πυραύλου. Σημειώνεται ότι η ισραηλινή κατασκευάστρια εταιρεία των BARAK MX υπέγραψε τις προηγούμενες ημέρες μνημόνιο βιομηχανικής συνεργασίας με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία καθώς και τις ιδιωτικές εταιρίες Intracom Defense και MILTECH προκειμένου οι τρεις ελληνικές εταιρείες να αναλάβουν κρίσιμο υποκατασκευαστικό έργο. Σημειώνεται ότι η Intracom Defense ανήκει και επίσημα στην ισραηλινή Israel Aerospace Industry (IAI).

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΒ στα πλαίσια της τελετής υπογραφής του μνημονίου. Από το διαφημιστικό μπάνερ της ΙΑΙ προκύπτει πως η ελάχιστη εμβέλεια θα είναι της τάξης των 2km ενώ η μέγιστη 150km.
Εκτοξευτές του συστήματος του BARAK MX. Το Barak MX μπορεί να ενσωματώσει διάφορους πυραύλους, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εμπλοκής, από τα 35 έως και τα 150 χιλιόμετρα.
Tην απόκτηση BARAK MX που θα συγκροτούν πυροβολαρχίες εξετάζεται να συμπληρώσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα βραχέως βεληνεκούς Spyder All In One τα οποία αποτελούν αυτοτελείς μονάδες πυρός.

Από πλευράς, ΓΕΑ εξετάζεται ως πρώτιστη επιλογή το BARAK MX με τα ανάλογα βλήματα μέγιστου βεληνεκούς των 150 χιλιομέτρων. Ως εξοπλιστική επιλογή προβάλει για τη Πολεμική Αεροπορία το BARAK MX και για την αντικατάσταση των αντιαεροπορικών ΒΕΛΟΣ που έχουν ως βασική αποστολή την εγγύς αεράμυνα των Αεροπορικών Βάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε επίπεδο Γενικού Επιτελείου Στρατού το BARAK MX θα καλύψει τις πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς με στόχο την αντικατάσταση των HAWK καθώς και των αντιαεροπορικών συστημάτων βραχέως βεληνεκούς OSA AK/ AKM και TOR M1 που υπηρετούν στην 182 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων.

Στόχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι τα αντιαεροπορικά συστήματα βραχέως βεληνεκούς να αντικατασταθούν από αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς προκειμένου να υπάρχει αντιαεροπορική κάλυψη και προστασία μεγαλύτερων περιοχών και εμπλοκή των στόχων σε διπλάσιες και τριπλάσιες αποστάσεις συγκριτικά με το σήμερα. Επιπροσθέτως, την απόκτηση BARAK MX που θα συγκροτούν πυροβολαρχίες εξετάζεται να συμπληρώσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα βραχέως βεληνεκούς Spyder All In One τα οποία αποτελούν αυτοτελείς μονάδες πυρός. Σημειώνεται, ότι το αντιαεροπορικό σύστημα Spyder All In One αποτελείται από το όχημα φορέας των πυραύλων καθώς και των λοιπών αισθητήρων εντοπισμού των απειλών. Η απόκτηση των αντιαεροπορικών BARAK MX έχει προϋπολογισμό της τάξης των 2 με 2.5 δις ευρώ και περιλαμβάνει την απόκτηση των φόρτων μάχης των πυραύλων, των εκτοξευτών, των κέντρων διοίκησης και ελέγχου, των οχημάτων υποστήριξης, των αισθητήρων μάχης και ραντάρ καθώς και του πακέτου αρχικής τεχνικής υποστήριξης.

Σε επίπεδο Γενικού Επιτελείου Στρατού το BARAK MX θα καλύψει τις πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς με στόχο την αντικατάσταση των HAWK καθώς και των αντιαεροπορικών συστημάτων βραχέως βεληνεκούς OSA AK/ AKM και TOR M1 που υπηρετούν στην 182 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων. Σε γενικές γραμμές στόχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι τα αντιαεροπορικά συστήματα βραχέως βεληνεκούς να αντικατασταθούν από αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς προκειμένου να υπάρχει αντιαεροπορική κάλυψη και προστασία μεγαλύτερων περιοχών και εμπλοκή των στόχων σε διπλάσιες και τριπλάσιες αποστάσεις συγκριτικά με το σήμερα. Επιπροσθέτως, την απόκτηση BARAK MX που θα συγκροτούν πυροβολαρχίες θα συμπληρώσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα βραχέως βεληνεκούς Spyder All In One τα οποία αποτελούν αυτοτελείς μονάδες πυρός. Σημειώνεται, ότι το αντιαεροπορικό σύστημα Spyder All In One αποτελείται από το όχημα φορέας των πυραύλων καθώς και των λοιπών αισθητήρων εντοπισμού των απειλών. Η απόκτηση των αντιαεροπορικών BARAK MX έχει προϋπολογισμό της τάξης των 2 με 2.5 δις ευρώ και περιλαμβάνει την απόκτηση των φόρτων μάχης των πυραύλων, των εκτοξευτών, των κέντρων διοίκησης και ελέγχου, των οχημάτων υποστήριξης, των αισθητήρων μάχης και ραντάρ καθώς και του πακέτου αρχικής τεχνικής υποστήριξης.