Σύμφωνα με το ρωσική ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, η Ρωσία αναπτύσσει ένα νέο αντιαεροπορικό σύστημα πυροβόλου με βάση το τεθωρακισμένο όχημα BMP-3. Το σύστημα 2S38, αν και πρωτίστως αναπτύσσεται ως αντιαεροπορικό σύστημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πυροβόλο υποστήριξης σε χερσαίες επιχειρήσεις, αλλά και ως πυροβόλο παράκτιας άμυνας.

Το 2S38 ενσωματώνει πυροβόλο των 57 χιλιοστών, σύστημα παθητικής αναγνώρισης, σύστημα ανίχνευσης στόχου και ηλεκτρονικό σύστημα πρόσκτησης στόχου. Διαθέτει την ευελιξία και την κίνηση του BMP-3 και έχει σχεδιαστεί για χρήση από μονάδες επιπέδου Τάγματος, είτε ως μονάδα είτε ως Πυροβολαρχία των έξι πυροβόλων.

Σύμφωνα με το TASS, το 2S38 θα δοκιμαστεί, πριν τεθεί σε παραγωγή, κατά πολλών διαφορετικών στόχων, όπως UAV, βλήματα τεχνολογίας cruise, βλήματα αέρος-εδάφους, χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα οποία κινούνται με ταχύτητα 500 μέτρων το δευτερόλεπτο (1.800 χιλιόμετρα την ώρα). Μπορεί επίσης να προσβάλει και επερχόμενα βλήματα όλμων ή πυροβολικού. Λειτουργεί δηλαδή και ως σύστημα C-RAM (Counter Rocket, Artillery and Mortar).

Το 2S38 ελέγχει τον περιβάλλοντα χώρο σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο, ενώ σύμφωνα με το TASS μπορεί να εντοπίσει ένα αεροσκάφος εγγύς αεροπορικής υποστήριξης A-10 Thunderbolt II σε απόσταση 6,4 χιλιομέτρων. Εάν το σύστημα έχει τεθεί σε κατάσταση επιτήρησης τομέα μπορεί να δει το ίδιο αεροσκάφος σε απόσταση 12 χιλιομέτρων.