Τα πάθημα των Αμερικανών με τα πλοία LCS (Littoral Combat Ship) έγινε μάθημα και όπως δήλωσε ο Αρχιπλοίαρχος Kevin Smith, Διευθυντής Προγραμμάτων Μη-Επανδρωμένων και Μικρών Σκαφών Επιφανείας του Αμερικανικού Ναυτικού, στη διάρκεια της ημερίδας «Navy League 2021: Sea-Air-Space», οι νέες φρεγάτες κλάσης «Constellation» του Αμερικανικού Ναυτικού θα ενσωματώνουν δοκιμασμένα συστήματα, που βρίσκονται σε υπηρεσία, έτσι ώστε να μειωθεί το ρίσκο του προγράμματος. Ενδεικτικά, ανέφερε το σύστημα διαχείρισης μάχης AEGIS. Υπενθυμίζουμε, ότι σε πρώτη φάση το Αμερικανικό Ναυτικό θα ναυπηγήσει 20 φρεγάτες κλάσης «Constellation».

Είναι το δεύτερο μέτρο που λαμβάνει το Αμερικανικό Ναυτικό, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι «Constellation» θα ενταχθούν ομαλά στον στόλο και δεν θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των LCS. Προηγήθηκε η απόφαση-ανακοίνωση της δημιουργίας εγκατάστασης δοκιμών για το σύστημα πρόωσης των «Constellation». Η δημιουργία της εγκατάστασης αυτής έχει κριθεί αναγκαία διότι το σύστημα πρόωσης των «Constellation», που είναι μια έκδοση των ιταλικών FREMM τροποποιημένη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Αμερικανικού Ναυτικού, δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από το Αμερικανικό Ναυτικό. Έτσι, οι δοκιμές θα μειώσουν σημαντικό το όποιο ρίσκο του προγράμματος.

Ο οπλισμός των «Constellation», όπως τον έχει επιλέξει το Αμερικανικό Ναυτικό, αποτελείται από ένα πυροβόλο Mk.110 των 57 χιλιοστών, 16 βλήματα κατά πλοίων NSM (Naval Strike Missile), κάθετο σύστημα εκτόξευσης Mk.41 VLS (Vertical Launching System) 32 θέσεων για ισάριθμα βλήματα SM-2 ή 128 βλήματα RIM-162 ESSM ή συνδυασμό αυτών, αντιπυραυλικό σύστημα RAM (Rolling Airframe Missile) των 21 θέσεων και τέσσερις εκτοξευτές Mk.53 Mod.9 DLS (Decoy Launching Systems) αναλώσιμων και το ολοκληρωμένο σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου AN/SQQ-89F. Επίσης, θα ενσωματώνουν όπλο λέιζερ ισχύος 150 kW και δυνατότητα υποστήριξης ελικοπτέρου MH-60R και UAV MQ-8C Firescout.

Οι απαιτήσεις επάνδρωσης των πλοίων είναι 200 άτομα. O ηλεκτρονικός εξοπλισμός τους αποτελείται από το σύστημα διαχείρισης μάχης AEGIS της έκδοσης Baseline-10, σύστημα ζεύξης δεδομένων CEC (Cooperative Engagement Capability), ελαφρύ συρόμενο σόναρ AN/SLQ-61, σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS : Variable Depth Sonar) AN/SQS-62,  το ραντάρ έρευνας αέρος AN/SPY-6(V)3 EASR (Enterprise Air Surveillance Radar), τεχνολογίας AESA, ραντάρ έρευνας επιφανείας AN/SPS-73(V)18 NGSS (Next Generation Surface Radar) και ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου SLQ-32(V)6 SEWIP Block.2 (Surface Electronic Warfare Improvement Program)