Λίγο μετά την απόφαση του Αμερικανικού Στρατού για εκ νέου χρήση των ναρκών, και το Αμερικανικό Ναυτικό δείχνει να στρέφεται στη λύση των ναρκών, και ιδιαίτερα των αεροεκτοξευόμενων ναρκών, ως μέσο άρνησης περιοχής. Οι θαλάσσιες νάρκες μπορούν να πυροδοτηθούν με διάφορους τρόπου, ενώ έχουν το πλεονέκτημα ότι η εξουδετέρωση τους είναι χρονοβόρα. Το τελευταίο διάστημα το Αμερικανικό Ναυτικό έχει προχωρήσει σε σημαντικές παραγγελίες ναρκών τύπου Quickstrike, των 500, 1.000 και 2.000 λιβρών. Οι Quickstrike ενσωματώνουν το ουραίο τμήμα των γνωστών κατευθυνόμενων βομβών JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range), καθώς και αναπτυσσόμενα πτερύγια.

Οι Quickstrike δεν ενσωματώνουν κινητήρα, αλλά χρησιμοποιούν την πρακτική της διολίσθησης για να επιτύχουν το επιθυμητό βεληνεκές, σε συνδυασμό με το ύψος άφεσης τους. Ο συνδυασμός δύο (2) συστημάτων, που ήδη βρίσκονται σε υπηρεσία στο αμερικανικό οπλοστάσιο σημαίνει χαμηλό κόστος στην κατασκευή και χαμηλό τεχνολογικό ρίσκο. Ωστόσο, το επιχειρησιακό όφελος είναι σημαντικό, καθώς τα αεροπορικά μέσα του Αμερικανικού Ναυτικού θα μπορούν να δημιουργούν ένα θαλάσσιο ναρκοπέδιο γρηγορότερα και από μεγαλύτερες αποστάσεις, που σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Όπως προαναφέραμε ο Αμερικανικός Στρατός, κατόπιν σχετικής απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης, θα μπορεί να χρησιμοποιεί νάρκες (με ενσωματωμένη δυνατότητα αυτοκαταστροφής) σε εμπόλεμες ζώνες. Ο περιορισμός χρήσης ναρκών είχε επιβληθεί στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις από την κυβέρνηση Ομπάμα, το 2014, κάτι που έχει φέρει τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε μειονεκτική θέση έναντι των αντιπάλων του, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας. Αυτή η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ είναι το αποτέλεσμα της εμπειρίας από το Ιράκ και τη Συρία, όπου υπάρχουν Αμερικανικά φυλάκια, τα οποία μπορεί κάποιος να προσεγγίσει, καθώς δεν προστατεύονται από ναρκοπέδιο περιμετρικά.

Comments

 1. Ίσως το μόνο όπλο το οποίο θα είχε τεράστια αξία στο Αιγαίο. Αυτό αλλά και τα επονομαζόμενα moorpedo που έχουν αρχίσει να αναδύονται ως concept με βάση το US Naval Institute.

 2. Πρεπει να αποσυρθουμε αμεσα απο τη (εθελοντικη) Συνθηκη της Οτταβας, ειναι εντελως ακατανοητη η σταση της πολιτικης ηγεσιας του τοπου, προκειται για εθελοντικο αφοπολισμο απο ενα πολυ χρησιμο ΑΜΥΝΤΙΚΟ οπλο. Ακομη και οι ΗΠΑ δεν εχουν καν υπογραψει τη Συνθηκη της Οτταβας.

  Επισης, πλεον υπαρχουν ναρκες με ρυθμιζομενη ζωη, που αυτοκαταστρεφονται μετα απο ενα συγκεκριμενο χρονικο διαστημα, οποτε οι λογοι για τους οποιους ειχε γινει η συνθηκη αυτη εχουν πλεον εκλειψει.

  Ειναι αναγκαιο να αποσυρθουμε αμεσα απο τη συνθηκη αυτη και να ξανα-αποκτησουμε ναρκες κατα προσωπικου.

 3. Θα ηθελα να τονισω πως το σχολιο μου αφορα τις Ναρκες ξηρας και συγκεκριμενα αυτες που ειναι κατα προσωπικου.

  1. Γιατί μόνο κατά προσωπικού όταν αυτό στην σημερινή εποχή κινείται ως ΜΠΖ με θωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης;

   Ειδικά η Τουρκία που έχει αναπτύξει αρκετά θωρακισμένα οχήματα με προστασία απο νάρκες με σχεδίαση V-hull δεν νομίζω να θεωρεί τις νάρκες κατά προσωπικού μεγάλο η αξεπέραστο εμπόδιο, σε αντίθεση με τις αντιαρματικές που μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά σε έναν επιτιθέμενο μηχανοκίνητο σχηματισμό.

    1. Αν είναι έτσι λογικά θα έπρεπε να υπάρχουν ακόμα και να είναι στρωμένες οι αντιαρματικές στα σύνορα, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο. Πάντως είναι περίεργο που υλοποιήθηκε πολύ σύντομα στην Ελλάδα ενώ οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν υπογράψει την συνθήκη της Οττάβα και οι αμερικάνοι λόγο της Κορέας επειδή δεν τους παραχωρήθηκε δυνατότητα εξαίρεσης σε εκείνα τα μέρη όπως λέγεται.

     Ενδιαφερ όντως είναι πάντως ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τους λαθρομετανάστες ως ανιχνευτές ναρκών κατά προσωπικού στα σύνορα όπως λέει στο παρακάτω…

     https://www.securitymanager.gr/katharos-o-evros-apo-narkes-kata-prosopikou/

 4. Έχουμε κι εμείς νάρκες που αναπτύσσονται από αέρος, τις οποίες χρησιμοποιούν τα Ρ-3B

  https://i.postimg.cc/v8L3GdrR/1-8.jpg
  https://i.postimg.cc/GhXKsJgq/5-3.jpg

  https://www.haf.gr/arsenal/p-3b-orion/

  Νάρκες θα μπορούσαν να αναπτύξουν και τα σκάφη που θα χρησιμοποιούσαν οι αμφίβιοι καταδρομείς και το ΠΖ των νησιών, πέρα από τις ΚΦ του ΠΝ.

  https://i.postimg.cc/pdPFpSnD/20191018-jonols08-AMF1-swnex-mineringrobot-62370.jpg
  https://i.postimg.cc/pTT5BnCr/20191018-jonols08-AMF1-swnex-mineringrobot-62461.jpg
  https://i.postimg.cc/N0brTx1Z/m9.jpg

  1. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι τα CB-90 είναι ελβετικός σουγιάς για τους αμφίβιους καταδρομείς. Σκάφη μεταφοράς προσωπικού με δυνατότητα παροχής πυρών υποστήριξης και ικανότητα ταχείας ναρκοθέτησης. Πραγματικά το ζήτημα του ναρκοπολέμου είναι τεράστιο. φθηνό υλικό που σταματά τις επιθέσεις σε βαθμό που επιτρέπουν στην πλευρά μας που βασίζεται σε μεταφορά ενισχύσεων να προστρέξει σε κάθε μέρος. Θεωρητικά θα έπρπε να έχουν αγοραστεί και συλλογές εναέριας διασποράς από τα UH-1h. 5-6 ελικόπτερα στις Κυκλάδες γαζώνουν άμεσα οποιαδήποτε παραλία σε όλο το Αιγαίο σε χρόνο dt. Αχ εκείνα τα scorpion. Αφού ο ΕΣ αγαπά τα Μ113 δεν θα υπήρχε καλύτερη προσθήκη για τους διασπορείς ναρκών. 3-4 ανά ΑΔΤΕ και Ταξιαρχία στον Έβρο και κάνεις την δουλειά σου εύκολα. Πάντως εφόσον θα έχουμε ξανά τα Ρ-3 πρέπει να επενδύσουμε στον εναέριο ναρκοπόλεμο με εκμετάλλευση των νεώτερων υποδειγμάτων. Είναι πολλαπλασιαστές.

   1. Για το ναυτικό. Το σκάφος αυτό ή κάτι ανάλογο για να μην κολλάμε στο συγκεκριμένο, αναπτυγμένο από το ΠΝ στα νησιά με αποστολή επιτήρηση, μεταφορά και υποστήριξη πεζικού και ειδικών δυνάμεων, ναρκοθέτηση, πόλεμο επιφάνειας αλλά και ανθυποβρυχιακό πόλεμο, πραγματικά θα κάνουν την διαφορά. Τα σκάφη αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν απαρχαιωμένα περιπολικά που χρησιμοποιεί τώρα το ΠΝ, τα ΣΑΠ της ΜΥΚ ακόμη και έργο από τις ΚΦ αλλά και τις ΤΠΚ μπορούν να αναλάβουν.

    Για τον ΕΣ συμφωνώ απόλυτα, το ίδιο και για τα Ρ-3 αλλά και με την απόκτηση νεωτέρων όπλων αναπτυσσόμενων από αέρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *