Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Reuters», παρά την εκεχειρία, που ανακοίνωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι βομβάρδισε την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, χθες το βράδυ. Η εκεχειρία συμφωνήθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ρωσίας, μετά από δύο εβδομάδες συγκρούσεων. Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την περισυλλογή των σορών των θυμάτων.

Comments

 1. Θεωρώ ότι αυτός ο πόλεμος προσφέρεται για πάρα πολύ σημαντικά συμπεράσματα και διαπιστώσεις σε πολλές κατηγορίες θεμάτων, με ορισμένα ελάχιστα και ενδεικτικά να είναι:

  1) Γεωπολιτική:
  α. επιδιώξεις Τουρκίας: Είναι πλέον πασιφανές ακόμη και στους αδαείς ή εθελοτυφλούντες ότι ο σουλτάνος έχει ξεφύγει παντελώς και η ενασχόλησή του δεν είναι απλά γιατί έχει κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για την Τουρκία η περιοχή, αλλά από την μία θέλει να ανασυστήσει την Οθωμανική αυτοκτατορία και έχει ξεπεράσει από τις ντροπές του να τα κάνει όλα νόμιμα, και τα κάνει πλέον δια πασιφανούς πολέμου. Περαιτέρω έχει αγωνία να βρει λεφτά για να μην καταρρεύσει με παταγο, και έτσι στραγγίζει το χρυσάφι και πετρέλαιο της Λιβύης, τα λεφτά των Αζερμπαϊτζανών και των Καταριανών.

  β. Συμμαχία με Ρωσία: Ακόμη και ΄σε όσους δυσπιστούσαν μέχρι εχθές, νομίζω πλέον γίνεται φανερό ότι η Ρωσία με την Τουρκία ΔΕΝ συγκρούονται παντού και όπου πάνε, αλλά είναι κολλητάρια σε μια στρατηγική που εφαρμόζουν από κοινού και παίζουν τον καλό και κακό μπάτσο. Σε κάθε χώρα που αποσταθεροποιείται είναι μέσα αυτοί οι δύο (Συρία, Λιβύη, Αρμενία) και είναι προφανές ότι έχουν κάνει σε κάθε περιοχή και την μοιρασιά πχ 80/20 οι Ρώσοι σε Συρία και Λιβύη, 20/80 στο Αζερμπαϊτζάν. Το ότι πάνε μαζί και μοιάζει ότι συγκρούονται, έχει δύο μεγάλα καλά για αυτούς. Δεν μπαίνει άλλη δύναμη (πχ οι δυτικοί θεωρούν ότι η Τουρκία τους εκπροσωπεί στην σύγκρουση ή ακόμη και αν δεν τους εκπροσωπεί, το να παρέμβουν εκεί θα παρέμβουν σε κάτι που είναι ένα συμμαχικό τους κράτος) και έτσι παντού είναι οι δυό τους και δεν μπλέχτηκε κανείς άλλος, και από την άλλη τα αντιμαχόμενα μέρη μιλάνε με τον ένα και άλλο, και έτσι οι δύο «φίλοι» ξέρουν τα πάντα όλα και από τις δύο πλευρές. Η Δύση κοιμάται…
  Η Τουρκία βοηθάει την Ρωσία να ξαναφέρει στο μαντρί την Αρμενία που είχε ξεστρατίσει προς ΗΠΑ μεριά, οι Ρώσοι θα δεχτούν την Αρμενία πίσω μόνο αφού φάει η Αρμενία πολύ ξύλο, για να μάθουν επίδοξοι ξεστρατιστές τι θα πάθουν και η Τουρκία θα κερδίσει την λατρεία του Αζερμπαϊτζάν, και το τελευταίο θα κερδίσει εδάφη. Παντελώς χαμένη η Δύση, καθώς μια χώρα που πήγε να την προσεγγίσει καταστράφηκε, ενώ φαίνεται και σαν ένα μικρό και άβουλο μωράκι που πιπιλάει το δάκτυλό του ενώ γύρω γίνεται της κολάσεως.

  2) Επιχειρησιακά. Ελπίζω οι επιτελείς μας να παρακολουθούν στενά τι γίνεται εκεί.
  α. Τα drones εξολόθρευσαν ένα σωρό αντιαεροπορικά μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Με δεδομένο ότι τα drones της Τουρκίας δεν είναι και κάτι σούπερ, είτε οι χειριστές τους πιάστηκαν στον ύπνο (κυριολεκτικά) είτε τα ραντάρ τους δεν πιάνουν τίποτα, είτε δεν μπορούν οι πύραυλοί τους να καταρρίψουν τα drones, είτε αφού ρίξει τον πύραυλο το drone, το αντιαεροπορικό δεν έχει μέσο να αμυνθεί εναντίον του πυραύλου. Το αποτέλεσμα drone εναντίον OSA ήταν το λιγότερο σοκαριστικό και εξευτελιστικό για τα δεύτερα. Αν φταίει ο παράγοντας άνθρωπος, να βάλουν αυτοματισμό που να αναλαμβάνει το αντιαεροπορικό μόνο του αν κοιμούνται όρθιοι οι χειριστές και να έχει και κάτι σε στυλ Φάλανξ να προστατεύεται από επερχόμενο πύραυλο.

  β. Σοκ Νο 2 ένα Harop λέει έβγαλε νοκ άουτ τα S-300. ΟΚ αυτό πλέον με ξεπερνάει, αυτό και αν δεν θέλει μελέτη.

  γ. Χρήση δολωμάτων από Τούρκους Αζερμπαϊτζανούς ακόμη και γελοίων δολωμάτων όπως τα An-2 του Β παγκοσμίου πολέμου. Το ότι είχαν ένα σωρό αεροσκάφη 60-70 ετών, τα οποία είχαν συντηρηθεί και για τα οποία είχαν βάλει μηχανισμό να πετάνε μόνα τους είναι κάτι σημαντικότατο. Πόσο καιρό τα συντηρούσαν πόσο καιρό τους πήρε να ετοιμάσουν μηχανισμούς που τα κάνουν drone κτλ αυτό δεν γίνεται σε μια μέρα, αν μπούμε σε πόλεμο και το σκεφτούμε και εμείς, μέχρι να το εφαρμόσουμε θα τελειώσει ο πόλεμος. Τέτοια θέματα πρέπει να τα ετοιμάσουμε τώρα. Το ότι χρησιμοποιήθηκαν σαν δόλωμα (για να ανάψουν τα ραντάρ οι Αρμένιοι και έτσι να βρουν το στίγμα οι Τούρκοι και να στείλουν είτε τα Harop/Harpy) ήταν πολύ εξυπνο και να το περιμένουμε και εμείς. Εμείς όμως δεν έχουμε τίποτα να το κάνουμε έτσι, κανονικά ότι αποσύρουμε (A-7, F-4 και ότι άλλο έχουμε) έπρεπε να μπει σε αποθήκευση και να είναι έτοιμο να γίνει κάτι τέτοιο).

  Εν ολίγοις, αυτή την στιγμή περηφανευόμαστε για την αντιαεροπορική ομπρέλα μας αλλά η Τουρκία δείχνει πως έχει μάθει να την καταστρέφει εύκολα. Τα S-300 καταστράφηκαν από Ισραηλινό σύστημα, και οι Ισραηλινοί έχουν μάθει να τα αντιμετωπίζουν κάνοντας προπόνηση στην Κρήτη. Βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας? Η τεχνική να τα βγάζουν νοκ άουτ που τους έδωσαν οι ισραηλινοί είναι προφανές ότι θα χρησιμοποιηθεί και εναντίον μας.

  1. Και άλλο μαθηματάκι, σημαντικό και αυτό, είναι ότι στην σήμερον ημέρα, όσοι έχουν επιτυχίες, έχουν είτε ιδιωτικούς στρατούς για το ξεκάρφωμα (Βάγκνερ) είτε τζιχαντιστές, και γενικά ένα σώμα πρόθυμων και έμπειρων να πέσουν στην φωτιά, αλλά και επαγγελματιών και έμπειρων στον πόλεμο.

   Μπορεί ν είχαν διαβάσει 100 βιβλία και ασκήσεις, αλλά είδαν ότι στο αληθινό πεδιο της μάχης υπάρχουν διαφορές και σιγά σιγά έχουν μάθει από τα λάθη τους και έγιναν καλυτεροι. Εμείς δεν ξέρω αν μαθαίνουμε από τα λάθη των άλλων ή περιμένουμε να μάθουμε από λάθη δικά μας όταν δεν θα έχουμε περιθώριο λαθών.

  2. Πραγματικά, δώσαμε στο πιάτο ένα αμυντικό μας σύστημα και πήραμε το απόλυτο μηδέν. Με την σειρά τους οι Κύπριοι έδωσαν τα BUK M2/TOR M2 σε συνεκπαιδεύσεις.

 2. Και μια που υπάρχει μια σχετική ξηρασία άρθρων αυτό το ΣΚ, θα ήταν χρήσιμο σε επόμενο άρθρο να μας ενημερώσετε τι γίνεται στην ΕΑΒ.

  Σήμερα διάφορα σαιτς αναπαράγουν ένα έρθρο που λέει ότι στο πάρκινγκ της είναι παρκαρισμένα ένα σωρό αεροπλάνα, και ειδικότερα:
  -Δέκα C-130 (!!!)
  -Δεκαεφτά F-4 (!!!)
  -Τρία Super Puma

  και επειδή δεν προχωράνε ότι αποφάσισαν για αρχή να στείλουν τα 3 C-130 στο Ισραήλ να συντήρηση μπας και έχουμε κανένα αεροπλάνο να πετάει.

  Και φυσικά παίζει να είναι και άλλα αεροπλάνα που απλά δεν πετάνε και δεν περιμένουν στο πάρκινγκ για συντήρηση, γιατί απλά το πάρκινγκ της ΕΑΒ να έχει φουλάρει.

  Και η πλάκα είναι ότι όσοι το έγραψαν, ξέχασαν και άλλα αεροπλανάκια. Πχ εκεί ξεκουράζονται και τα P-3 κάπου, ενώ φυσικά ετοιμάζεται πυρετωδώς το wannabe Viper.

  Που είναι εκείνος ο αναγνώστης (βασικά ομάδα, ένας με δύο nicknames και μερικοί άλλοι) που μου τα χώνανε όποτε έλεγα κάτι αρνητικό για την ΕΑΒ? Εδώ υπάρχει κίνδυνος αν εμπλακούμε σε πόλεμο να τον χάσουμε γιατί ο μισός αεροπορικός στόλος περιμένει σέρβις και αναβάθμιση και κάθεται.

  Εκείνο το έρημο F-16 που αναβαθμίζεται, κάπου τώρα έπρεπε να πετάει δοκιμαστικά να τεστάρονται ραντάρ, σύστημα αυτοπροστασίας και μετά να φύγει για ΗΠΑ για να πιστοποιήσουν και αυτοί ότι έγινε καλή δουλειά. Τι γίνεται με αυτό?

  1. Η πλάκα είναι ότι όση ώρα διάβαζα αυτά τα δημοσιεύματα, έλεγα μάλλον κάνουν focus στην παραγωγή των συνήθων κομματιών που παράγουν για την LM που είναι για τα C-130 και τα F-16.

   Και τσουπ! άλλο άρθρο που λέει ότι η ΕΑΒ κινδυνεύει να χάσει από πελάτη την LM γιατί η LM θεωρεί ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στα κομμάτια που παράγει η ΕΑΒ με συνέπεια να σκέφτεται να την βγάει εντελώς έξω από το πρόγραμμα παραγωγής των δύο αυτών αεροσκαφών, καθώς κολλάει όλη την υπόλοιπη παραγωγική διαδικασία… (η πλάκα είναι ότι αισθανόμουν ότι το άρθρο γράφτηκε για να προμοτάρει και άλλες προσλήψεις για να μην χαθεί η συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα και εγώ αισθανόμουν ότι τι γίνεται εδώ, το ένα άρθρο λέει ότι δεν παράγουν με τις συντηρήσεις, το άλλο δεν παράγουν τα συνήθη, τελικά τι γίνεται εκεί?)

   1. Προφανώς έχουν ξεφύγει εντελώς τα χρονοδιαγράμματα, με συνέπεια να μην είναι πλέον ανταγωνιστική η εταιρία.
    Εκτός αν είναι πρόσχημα για να προσφύγει η ΛΜ σε χώρα με χαμηλότερους μισθούς για το προσωπικό και εταιρία που δεν επιβαρύνεται απο συνδικάτα.

  1. Ανύπαρκτο μάνατζμεντ αδιάφορη πολιτεία και εισαγγελία που δεν είναι ανεξάρτητη απο την πολιτική, είναι το ιδανικό μείγμα και προυπόθεση για αυτού του είδους εξελίξεις.

   Η εισαγγελία στην Ελλάδα είναι για τους μικρούς, οι μεγαλοαπατεώνες έχουν ασυλία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *