Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε σήμερα στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβει το διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο νότιο Καύκασο, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους. Ο πρωθυπουργός προειδοποιεί εκείνους που ζητούν «πραξικόπημα» στην Αρμενία
Το Μπακού έκανε λόγο για τοπικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στην αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ , λέγοντας ότι στόχος του ήταν η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και η εκδίωξη των αρμενικών στρατιωτικών σχηματισμών εκεί.
Η Αρμενία κατήγγειλε μια «ευρείας κλίμακας επίθεση» του Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας ότι στόχος του Μπακού είναι να πραγματοποιήσει «εθνοκάθαρση» σε αυτόν τον διαφιλονικούμενο θύλακα.
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Ακολουθούν όσες είναι γνωστές μέχρι τις 16:30 ώρα Ελλάδας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τη στρατιωτική κλιμάκωση και κάλεσε το Μπακού να σταματήσει τις τρέχουσες στρατιωτικές δραστηριότητές του.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στον διάλογο μεταξύ Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εξαναγκάσει την έξοδο του τοπικού πληθυσμού», δήλωσε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.
Ανέφερε ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε το Μπακού να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική του επιχείρηση στον θύλακα.
«Οι στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν αμέσως για να επιτραπεί ένας γνήσιος διάλογος μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ», δήλωσε ο Μισέλ στο X.
Η Ρωσία, εγγυήτρια δύναμη της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε μετά τον τελευταίο πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία για την απότομη κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», «Η ρωσική πλευρά προτρέπει τα μέρη της σύγκρουσης να σταματήσουν την αιματοχυσία, να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στον δρόμο της πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Όπως ανέφερε η ίδια, η Μόσχα ειδοποιήθηκε μόλις «λίγα λεπτά» πριν από την έναρξη των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» του Μπακού στην περιοχή. «Σε μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, ειδοποίησε «εκ των προτέρων» τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις (…) Αυτό δεν αληθεύει. Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στη ρωσική αποστολή λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.
Η Γαλλία καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν και ζήτησε τη σύγκληση «κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
«Κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια μονομερή ενέργεια, η οποία απειλεί χιλιάδες πολίτες που έχουν ήδη πληγεί από μήνες παράνομου αποκλεισμού και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, καλώντας το Μπακού «να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του και να επιστρέψει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με «όλα τα μέρη» συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον κρίνει τη στρατιωτική επιχείρηση από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, «ιδιαίτερα επικίνδυνη».
Ν. Πασινιάν: Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε «χερσαία επιχείρηση» στο Καραμπάχ
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια ένοπλη χερσαία επιχείρηση στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και θέλει να «σύρει την Αρμενία σε εχθροπραξίες», ωστόσο ο Αρμένιος πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αρμενικός στρατός δεν συμμετέχει στις μάχες που ξεκίνησαν.
«Μερικές δυνάμεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές προσπαθούν να σύρουν την Αρμενία σε πόλεμο. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνω: Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμππάχ, δεν υπάρχουν».
«Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση με στόχο την εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Καραμπάχ», ανέφερε ο Πασινιάν.
Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν παραμένει «σταθερή» και ότι η Αρμενία «δεν εμπλέκεται σε ένοπλες ενέργειες».
Παράλληλα τόνισε ότι γίνονται εκκλήσεις «από διάφορα μέρη» για ένα πραξικόπημα στην Αρμενία με φόντο την αζέρικη επίθεση.
Δύο άμαχοι νεκροί και 11 τραυματίες από επιθέσεις του αζέρικου στρατού, σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές
Δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν από επιθέσεις του αζέρικου στρατού που εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε ο Γκέχαμ Στεπανιάν, διαμεσολαβητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του θύλακα.
Ανάμεσα στους τραυματίες, συμπεριλαμβάνονται παιδιά, τόνισε.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι κοντά στην εκπλήρωση των βασικών στόχων της στρατιωτικής του επιχείρησης, αναφέρει Αζέρος αξιωματούχος
Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται κοντά στην εκπλήρωση των βασικών στόχων της στρατιωτικής του επιχείρησης στο Καραμπάχ, με ορισμένους από τους στρατιωτικούς στόχους να έχουν εξουδετερωθεί, δήλωσε σήμερα ένας βοηθός του Αζέρου προέδρου, ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Το Μπακού ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ξεκίνησε «τοπικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στην αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Αρμένιοι, προκειμένου, «να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη στον θύλακα».
Παράλληλα, η ηγεσία των αυτονομιστικών αρχών του θύλακα πρότεινε με ανακοίνωσή της μια κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες με το Μπακού.
Ο Γκέχαμ Στεπανιάν, διαμεσολαβητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του θύλακα δήλωσε πως δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 23 τραυματίστηκαν από επιθέσεις του αζέρικου στρατού. Τουλάχιστον οκτώ από τους τραυματίες είναι παιδιά, τόνισε.
Σύμφωνα με αζερικές εισαγγελικές αρχές, ένας άμαχος σκοτώθηκε σήμερα από επίθεση με βαρύ οπλισμό στην ελεγχόμενη από το Αζερμπαϊτζάν πόλη Σούσι, που βρίσκεται στο άκρο του θύλακα.
Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από τις αρμενικές ένοπλες ομάδες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες», να παραδοθούν, διαφορετικά θα συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση μέχρι τέλους» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο την διοίκηση της προεδρίας.
Παράλληλα η διοίκηση της προεδρίας δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να συναντηθεί με εκπροσώπους των εθνοτικών Αρμενίων στο Γιεβλάχ εφόσον εκπληρώσουν «σειρά όρων».
«Ωστόσο, για να σταματήσει η αντιτρομοκρατική επιχείρηση, οι παράνομοι αρμενικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί πρέπει να υψώσουν τη λευκή σημαία, να παραδοθούν όλα τα όπλα και να διαλυθεί το παράνομο καθεστώς», αναφέρει η προεδρική διοίκηση, προσθέτοντας ότι «διαφορετικά, η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».