Η ομάδα «ΔΕΛΤΑ» ήταν το απόλυτο αντίδοτο στους αναρχικούς. Άμεση ανταπόκριση με τακτική ευελιξία και καθαρά επιθετικό πνεύμα δράσης. Την κατάργησαν εξεπίτηδες ώστε να μπορούν οι «μπαχαλάκηδες» να δρουν ανενόχλητοι. Επιβάλλεται η άμεση επανασύσταση της.

Μεθοδικά και σταθερά η κυβέρνηση διέλυσε όλο το επιχειρησιακό μοντέλο αστυνόμευσης. Πρώτα καταργήθηκε η ομάδα «ΔΕΛΤΑ» επίλεκτη μονάδα αιχμής και αποτελεσματικότητας. Δεύτερον, αποδυναμώθηκαν οι διμοιρίες της ΥΑΤ και δευτερευόντως της ΥΜΕΤ. Παράλληλα, επιβλήθηκε πλήρης επιχειρησιακός ευνουχισμός στη δράση των αστυνομικών. Οι υπηρεσίες πληροφοριών και ειδικότερα η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας (ΥΚΑ) καθώς και η Αντιτρομοκρατική (ΔΑΕΕΒ) έχουν δεχθεί καίρια πλήγματα από πλευράς αποδυνάμωσης προσωπικού και έμπειρων στελεχών. Επιπροσθέτως, μεγάλος όγκος αστυνομικών εκ των Διευθύνσεων Άμεσης Δράσης και Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων (ΟΠΚΕ) αναλώνεται σε καθήκοντα φύλαξης στατικών στόχων. Παράλληλα, με την τρομοκρατία και τη δράση ακραίων ομάδων η εγκληματικότητα τόσο στη Δυτική Αττική από συμμορίες Ρομά και η δράση αλλοδαπών στοιχείων στο ιστορικό κέντρο δυσχεραίνουν την τακτική κατάσταση.

Από πλευράς δικαιοσύνης ο Νόμος Παρασκευόπουλου άδειασε τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα μιας δικαιοσύνης που δεν επιβάλει καίριες ποινές αλλά αντιθέτως χαϊδεύει τους κακοποιούς. Ταυτοχρόνως, η κυβερνητική ρητορική έστειλε το μήνυμα στους κάθε λογής ταραχοποιούς πως μπορούν να δρουν ανενόχλητοι. Από πλευράς αναρχικών υπάρχει έντονη κινητικότητα σε επίπεδο οργάνωσης και τακτικών. Όσο το κράτος αδιαφορεί εκείνοι παίρνουν ακόμα μεγαλύτερο θάρρος. Ο πάσης φύσεως κατευνασμός και η υποχωρητικότητα οδηγεί στα χθεσινά αποτελέσματα. Όταν πλέον τα επεισόδια στα Εξάρχεια αποτελούν μια καθημερινότητα τότε είναι ζήτημα χρόνου να λάβουν χώρα και ακόμα μεγαλύτερες εκδηλώσεις βίας. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και η φυσική ηγεσία φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάντια. Άραγε πως αισθάνονται όταν βλέπουν αστυνομικούς να πυρπολούνται από μολότοφ ή να δέχονται ανθρωποκτόνες επιθέσεις με τσεκούρια και στιλέτα; Από τις διαταγές και το πλάνο της ΕΛ.ΑΣ οι αστυνομικοί αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι. Τα όσα συνέβησαν χθες είναι μόνον η αρχή. Η πολική δημόσιας τάξης και ασφάλειας απαιτεί πρωτίστως σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι ιδεολογικές αγκυλώσεις.