Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «MSPO 2020», που γίνεται στην Πολωνία, η νοτιοκορεατική Hyundai Rotem παρουσίασε το άρμα μάχης K2PL, έκδοση του K2 Black Panther, το οποίο προορίζεται για την Πολωνία. Όπως έγινε γνωστό, τον Ιανουάριο του 2020, η Hyundai Rotem βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Πολωνία για την πώληση 800 αρμάτων μάχης K2 Black Panther. Υπενθυμίζουμε ότι η Πολωνία ήδη συνεργάζεται με την Hyundai Rotem για τη σχεδίαση και ανάπτυξη του άρματος μάχης PL-01 από το 2023 και μετά.

Το K2 Black Panther έλκει την καταγωγή του από το αμερικανικό M-1 Abrams. Ενσωματώνει πυροβόλο L55 των 120 χιλιοστών, της γερμανικής Rheinmetall, και αυτόματο σύστημα γέμισης (συνολικά εντός του άρματος βρίσκονται 40 πυρομαχικά των 120 χιλιοστών). Η θωράκιση του είναι συνθετική, ενώ επιπλέον ενσωματώνει θωράκιση ERA (Explosive Reactive Armor) καθώς και ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας. Ο οπλισμός του συμπληρώνεται από ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών και ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών σε τηλεχειριζόμενο πύργο.

Comments

  1. Οι νοτιοκορεάτες βλέπω να εξελίσσονται στους ηγετες στρατιωτικής βιομηχανίας. Σε όποιον πληρώνει δημιουργούν βιομηχανία όπως με την Τουρκία και τώρα Πολωνία, ενώ το Κ9 σαρώνει διεθνώς. Μπορεί να τους προωθούν και οι ΗΠΑ σε όσους θέλουν εθνικά συστήματα νέα γενιάς αλλά ώστε να μην αναγκάζονται να εκχωρούν τέτοιου επιπέδου τεχνολογίες οι ίδιες και για να μην κοιτάξει κανείς προς Κίνα-Ρωσία μεριά

    1. Σωστός, αλλά Κ2 δεν θα υπήρχε χωρίς Κ1. Να υπερκαλύψει το κενό ανάπτυξης αξιόλογης θωράκισης θέλεις αρχικό βήμα. Αν εξαρχής είχαν φτιάξει μόνοι τους οι κορεάτες το Κ1 θα είχε θωράκιση πολύ μικρότερη και ίσως και βαρύτερο. Όμως η τεχνογνωσία των ΗΠΑ προφανώς και μετά άνετα μπορεί να βελτιωθεί και να αυτονομηθεί μια σχεδίαση.

    2. Το Κ1 σχεδιάστηκε από την Chrysler για την Κορέα. To το πρωτότυπο ήταν αρχικά εφοδιασμένο με τον AVCR-1790 ο οποίος στην συνέχεια άλλαξε με τον ΜΒ 871 στα οχήματα παραγωγής. Το Κ2 βασίζεται έως ένα βαθμό στο Κ1 σε ότι έχει να κάνει με το σκάφος. Το Κ2 έχει υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό τεχνολογία που αγόρασε από την Γαλλία. Αγόρασε τα δικαιώματα για τον αυτόματο γεμιστή. Το πυροβόλο είναι έκδοση του L55, όπως άλλωστε και το πυροβόλο του Κ9, που είναι κατασκευασμένο με γερμανική τεχνογνωσία. Ο κινητήρας σε πρώτη φάση είναι το europower pack της MTU.

    1. Ας κοιταχτεί πρώτα η αμυντική βιομηχανία. Κρίμα τόσοι αξιόλογοι μηχανικοί με ικανότητες να αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό. Υπάρχουν τόσα σχέδια για αναβαθμίσεις, καινούργιες σχεδιάσεις και ακόμα το σκεφτονται. Βρέθηκαν τόσα λεφτά για εξοπλισμούς ξαφνικά και δεν βρέθονται ποτέ για αναγέννηση της βιομηχανίας. Κρίμα. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ και όχι τα 18 Rafale, τα 4 Romeo, οι φρεγάτες κλπ… Απλά τραγικοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *