Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί στο Αμερικανικό Ναυτικό το πρώτο επιχειρησιακό μη-επανδρωμένο όχημα MQ-4C Triton της Northrop Grumman, το οποίο και θα αναπτυχθεί στο Γκουάμ το 2018.

Το MQ-4C Triton αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος BAMS (Broad Area Maritime Surveillance), και έχει ως αποστολή τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης σε πραγματικό χρόνο σε εκτεταμένες θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Έχει αυτονομία 30 ωρών (ή 15.186 χιλιομέτρων) και μπορεί να πετάξει σε ύψος 60.000 με ταχύτητα 575 χιλιομέτρων/ώρα.

Το πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση του αρχικού χαμηλού ρυθμού παραγωγής (τρία συστήματα το έτος). Συνολικά το Αμερικανικό Ναυτικό θα αποκτήσει 68 MQ-4C Triton συνολικού κόστους $ 16,8 δισεκατομμυρίων.

Τα Triton, μαζί με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-8 Poseidon, θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα P-3C Orion και τα EP-3E Aries II. Επιχειρησιακά, τα Triton θα αναλάβουν τις αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, ενώ τα P-8 τις ανθυποβρυχιακές αποστολές.