«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε με την Ρωσία» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμα του ξεκινώντας την ομιλία του. Όμως όπως σημείωσε «οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν και «Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή των περιοχών του ΝΑΤΟ».

Στο διάγγελμα του ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως η Ρωσία είναι θέμα χρόνου να επεκτείνει την εισβολή της εκτός της περιοχής του Ντονμπάς και προς το Κίεβο και ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα:

  • Πρωτίστως σχετίζονται με τα δύο μεγαλύτερα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την τράπεζα V.E.B. και την Military Bank. 
  • Και γενικότερα τον «οικονομικό αποκλεισμό» της Ρωσίας τόσο στην διακίνηση χρημάτων από δυτικές τράπεζες όσο στην ανταλλαγή νομίσματος στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ. Επιπρόσθετες κυρώσεις αφορούν Ρώσους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
  • Τη προσωρινή ακύρωση του Nord Stream 2, σε συμφωνία με τη Γερμανία.
  • Την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να την εξοπλίζουν στρατιωτικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωσε το διάγγελμα του λέγοντας πως «Οι ΗΠΑ επιφυλάσσουν ισχυρότερες κυρώσεις εάν ο Πούτιν συνεχίσει την εισβολή».