Η επιτήρηση των συνόρων αποτελεί το κυρίαρχο θέμα των ημερών. Είναι γεγονός πως η φύλαξη των συνόρων τόσο των θαλασσίων όσο και των χερσαίων παραμένει παρωχημένη με ελάχιστες εξαιρέσεις. Τα μέσα και οι δυνατότητες των Σωμάτων Ασφάλειας δεν ανταποκρίνονται στις νέες απειλές οι οποίες χαρακτηρίζονται από ποσοτική και ποιοτικά αναβάθμιση. Κύριο στοιχείο που συνηγορεί υπέρ των παραπάνω είναι η έλλειψη χρήσης νέων τεχνολογιών. Αναπόσπαστο μέρος αυτών είναι τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (Drones – UAV) που αποτελούν τη βέλτιστη λύση επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών.

Τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (Drones – UAV) είναι μια λύση με προφανή επιχειρησιακά οφέλη. Τα Drones είναι σε θέση να προσφέρουν το τακτικό πλεονέκτημα δίνοντας έγκαιρη και ακριβή εικόνα, σε βάθος και με ικανοποιητική διάρκεια κατευθύνοντας στον ευπαθή τομέα που επιτηρούν χερσαίες ή ναυτικές δυνάμεις. Επίσης, πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ικανότητα να αναμεταδίδουν την τακτική εικόνα από τους αισθητήρες που φέρουν σε χερσαίες ή ναυτικές πλατφόρμες όπως ταχύπλοα καθώς και να ενημερώνουν επακριβώς τα κέντρα επιχειρήσεων και ειδικότερα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καθώς και τον θάλαμο επιχειρήσεων του Αρχηγείου ΛΣ.

Ένας παράγοντας με ιδιαίτερα σημασία είναι το κόστος – όφελος της χρήσης των UAV καθότι τα μέσα δεν αναπτύσσονται στη περιοχή ενδιαφέροντος συνεχώς αλλά όταν απαιτείται. Για παράδειγμα ένα UAV που περιπολεί στη θαλάσσια περιοχή πάνω στην οριογραμμή μεταξύ Χίου και Τουρκίας όταν εντοπίσει λέμβους με αλλοδαπούς να κινούνται προς την Χίο ενημερώνει και αντίστοιχα κινούνται τα σκάφη του ΛΣ. Ταυτοχρόνως, καταγράφει τα πάντα (ρότα, ορμητήρια εξόρμησης, διακινητές) και αποτυπώνει τυχόν συνέργεια της Τουρκικής Ακτοφυλακής.  

Η λύση των UAV συνδράμει το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων για τη κινητικότητα των τουρκικών ναυτικών μονάδων αξιοποιώντας καλύτερα τα υφιστάμενα μέσα όπως είναι οι κανονιοφόροι και τα παράκτια περιπολικά. Προσφέρει παρατήρηση σε βάθος με συλλογή κρίσιμων πληροφοριών για τη δραστηριότητα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Έβρου που η πτήση ενός UAVπροσφέρει εικόνα για τη δραστηριότητα των τουρκικών σχηματισμών της 1ης Τουρκικής Στρατιάς.

Τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (Drones – UAV) κάλλιστα μπορούν να αποκτηθούν με κοινοτικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιηθούν από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία και παράλληλα να είναι επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ζήτημα είναι να υπάρξει κουλτούρα ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στην Εθνική Ασφάλεια με προφανή επιχειρησιακά οφέλη. Είναι πλέον μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να λάβουν χώρα ενέργειες οι οποίες με μικρό κόστος θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα την ασφάλεια της χώρας μας απέναντι στις νέες απειλές.

Comments

 1. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς σε τέτοια έκταση. Το καλό ειναι οτι ανακοινώθηκε η επέκταση του φράχτη κατά 10 με 15 χιλιόμετρα. Αν και στόχος θα έπρεπε να είναι υπερδιπλάσιο μήκος και στο προγεφύρωμα του καραγατς να μπει κάτι ισχυρότερο.

 2. αφου ο υπουργος ειπε στις ειδησεις οτι η Ελλαδα αυτη την στιγμη που μιλαμε εχει UAV στον εβρο και ειναι σε υπηρεσια…. τι ισχυει ;

 3. Έτσι είναι. Όπως τα αναφέρει το άρθρο.
  ΟΜΩΣ, αυτό είναι κάτι νέο? Δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει έτσι και αλλιώς εδώ και 10 χρόνια?
  Δεν ήταν εγκληματικό το να σταματήσει εδώ και 10 χρόνια περίπου η εξέλιξη του προγράμματος ΠΗΓΑΣΟΣ? και να πατάει τώρα π.χ. το ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ ή και ΙΙΙ?. Δεν θα έπρεπε να είχαμε αναπτύξει (για κάθε ενδεχόμενο) και το UCAV ΠΗΓΑΣΟΣ ή όποια άλλη ονομασία ήθελε δοθεί σε αυτό το ucav? (το ίδιο και με τα πολύ φθηνότερα drones?)
  Δεν θα έπρεπε ΗΔΗ αυτά τα αυτονόητα να είναι ήδη δεδομένα και ΤΩΡΑ να είχαμε ήδη αναπτύξει ΚΑΙ μη επανδρωμένα ΠΛΩΤΑ μέσα, όπως ήδη ΥΠΑΡΧΟΥΝ αλλού? Και τα οποία είναι ΣΩΤΗΡΙΑ για εμάς στη μορφολογία των υδάτινων συνόρων μας? (και όταν λέμε για πλωτά μέσα εννοούμε και UUV). Για να μην μιλήσουμε και για τα μη επανδρωμένα επίγεια μέσα που και αυτά αρχίζουν να μπαίνουν σε φάση τελικής χρήσης τους.
  Και ότι μπορούσαμε να πάρουμε γι’ αυτά από κοινοτικά κονδύλια (ως προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων) καλό θα ήταν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *