Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ αποτελεί αναμφισβήτητα την κορυφαία ελληνική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων. Το προηγούμενο διάστημα η καθημερινότητα της ελληνικής ειδησιογραφίας συνοδεύτηκε από τρία ατυχήματα στα οποία οι άνδρες της ΜΥΑ ΛΣ ανταποκρίθηκαν με μεγάλη επιτυχία.

Αρχής γενομένης με το φουσκωτό ταχύπλοο που εμβόλισε τη μικρή πολυεστερική λέμβο με δύο νεκρούς στο Πόρτο Χέλι, τη συντριβή του ελικοπτέρου στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου επίσης με δύο νεκρούς και τέλος την τραγική κατάληξη δύο δυτών στη Κάρπαθο κατά τη διάρκεια εξερεύνησης σπηλαίου. Σε αμφότερες τις τρεις περιπτώσεις η κινητοποίηση της ΜΥΑ και ειδικότερα της Ομάδας Ειδικών Επεμβάσεων και της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων υπήρξε πραγματικά υποδειγματική.               

Οι βατραχάνθρωποι της ΜΥΑ αποδεικνύονται πραγματικό πολυεργαλείο καθώς προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες είτε σε επίπεδο καταστολής εγκληματικών ενεργειών είτε σε επίπεδο έρευνας – διάσωσης. Να τονιστεί επίσης η ικανότητα άμεσης επιχειρησιακής ανάπτυξης καθώς οι βατραχάνθρωποι της ΜΥΑ βρέθηκαν στα σημεία ενδιαφέροντος με τα πλωτά τους σε ελάχιστο χρόνο.

Η ΜΥΑ τα τελευταία χρόνια με ενέργειες νέων αξιωματικών έχει αναβαθμιστεί όσο καμία άλλη ελληνική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων. Το επίπεδο εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας είναι σε εξαιρετικό επίπεδο ενώ η διαρκής συνεργασία και σύσφιξη σχέσεων με τους Αμερικανούς Seals είχε απογειώσει την μονάδα. Παράλληλα, η ΜΥΑ παρέλαβε νέα ταχύπλοα, υλικά και εξοπλισμό, πετυχαίνοντας τεράστια βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η ΜΥΑ είναι ένα κόσμημα στον χώρο των ελληνικών ειδικών δυνάμεων και μια φωτεινή εξαίρεση στο ΛΣ.

Φωτογραφίες από το Πρώτο Θέμα από το ατύχημα στο Πόρτο Χέλι.

Η ΜΥΑ πρόσφατα παρέλαβε το νέο σκάφος που φέρει τέσσερις νέου κινητήρες Yahaha των 350 ίππων έκαστος.