Σε προηγούμενη ανάλυση στον ιστότοπο του DefenceReview.gr αναφερθήκαμε εκτενώς στις εξοπλιστικές εξελίξεις που φέρνει η οπλοποίηση της »νοημοσύνης σμήνους». Μέσω επιχειρησιακών παραδειγμάτων κατέστη κατανοητή σε τεράστιο βαθμό η βαρύτητα των δομών Σμηνών Drone (Swarm Drone) τόσο σε τακτικό όσο και σε επιχειρησιακό αλλά και σε στρατηγικό επίπεδο.

Έπειτα από αίτημα πάρα πολλών αναγνωστών αξίζει πιστεύω να αναλύσουμε ορισμένους συμβατικούς (και μη) τρόπους αντιμετώπισης των προαναφερθέντων τεχνολογιών καθώς η γειτονική Τουρκία αναπτύσσει σε τεράστιο βαθμό τεχνολογίες Σμηνών Drone τόσο σε Εναέριο όσο και σε Ναυτικό Περιβάλλον Μάχης. Πέραν των Σμηνών Drone θα εξεταστούν μέσα αντιμετώπισης των UCAV Bayraktar TB2, των Akinci, των T-600 Yildimir αλλά και λοιπών μελλοντικών απειλών που θα προκύψουν από τα προγράμματα μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ Κίνας-Τουρκίας-Πακιστάν.

Σύστημα Αεράμυνας Oerlikon Skynex

Τεράστια αναφορά γίνεται σε διεθνή και εγχώρια αμυντικά μέσα σχετικά με το αποκεντρωτικής φιλοσοφίας αντιαεροπορικό σύστημα Oerlikon Skynex. Το Oerlikon Skynex αποτελεί ένα καινοτόμο σύστημα δικτυοκεντρικής αεράμυνας που κατασκευάζεται εδώ και δεκαετίες από την Rheinmetall, με σκοπό να ανταποκριθεί στις σύνθετες απειλές των σύγχρονων πεδίων μάχης.

Το Oerlikon Skynex αποτελεί ένα καινοτόμο σύστημα δικτυοκεντρικής αεράμυνας που κατασκευάζεται εδώ και δεκαετίες από την Rheinmetall, με σκοπό να ανταποκριθεί στις σύνθετες απειλές των σύγχρονων πεδίων μάχης.

Το Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου του Oerlikon Skynex αποτελεί τον πυρήνα του συνολικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από το τακτικό ραντάρ μεσαίου βεληνεκούς Oerlikon X-TAR3D, το πυροβόλο Oerlikon Revolver Gun Mk3, το Oerlikon Twin Gun GDF009 TREO, το Oerlikon Laser Gun και τέλος τους πυραύλους τύπου Cheetah. Θέτει νέα δεδομένα στον τομέα των αντιαεροπορικών επιχειρήσεων μέσω της διάταξης »ανοιχτής αρχιτεκτονικής» επί του γεωγραφικού χώρου στον οποίο τοποθετείται και σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές ειδικεύεται και στον τομέα ενεργητικής/παθητικής αεράμυνας έναντι σμηνών Drone. 

Ραντάρ Oerlikon X-TAR3D

Το X-TAR3D είναι ένα τρισδιάστατο ραντάρ έρευνας αέρος που λειτουργεί σε ζώνη συχνοτήτων X, εκτελώντας λειτουργίες έρευνας, ανίχνευσης, ιχνηλάτησης, ταξινόμησης και ταυτοποίησης απειλών. Παρέχει τρισδιάστατη εικόνα κατάστασης μάχης στο Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου, καθώς και δεδομένα γεωγραφικής θέσης των απειλών τα οποία αξιοποιούνται από τα ραντάρ ελέγχου-πυρός των υποσυστημάτων του Skynex. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια ενσωματώνει τεχνολογία phased-array pulse Doppler και έχει ως μέγιστη εμβέλεια τα 50 χιλιόμετρα. 

Παρά τις μικρές διαστάσεις του συστήματος, η υψηλή ακρίβεια και η ανάλυση του ραντάρ κυρίως σε κάλυψη αζιμούθιου, προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας διάκριση μεταξύ των απειλών.

Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να επιτυγχάνει υψηλές αποδόσεις έναντι εναέριων απειλών που διατηρούν χαμηλό προφίλ πτήσης, αλλά και για στόχους με πολύ μικρό ηλεκτρομαγνητικό/οπτικοακουστικό αποτύπωμα τύπου Kargu (UAV, βλήματα cruise, περιφερόμενα πυρομαχικά, ρουκέτες). Η μεταφορά δεδομένων στις επιμέρους μονάδες που συνιστούν το Oerlikon Skynex (IFF, MMI) γίνεται μέσω καναλιού Ethernet. Παρά τις μικρές διαστάσεις του συστήματος, η υψηλή ακρίβεια και η ανάλυση του ραντάρ κυρίως σε κάλυψη αζιμούθιου, προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας διάκριση μεταξύ των απειλών.

Ο συμπαγής σχεδιασμός και το μειωμένο βάρος επιτρέπουν την εύκολη εγκατάσταση του X-TAR3D επί ελαφρών οχημάτων αλλά την εύκολη εναλλαγή τοποθεσίας κατά την διάρκεια της μάχης. Η μεταφορά δεδομένων στις επιμέρους μονάδες που συνιστούν το Oerlikon Skynex (IFF, MMI) γίνεται μέσω καναλιού Ethernet. Παρά τις μικρές διαστάσεις του συστήματος, η υψηλή ακρίβεια και η ανάλυση του ραντάρ κυρίως σε κάλυψη αζιμούθιου, προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας διάκριση μεταξύ των απειλών.

Οerlikon Laser Gun

H γενικότερη χρήση όπλων lazer σε συστήματα εγγύς αεράμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, φαίνεται να έχει γίνει μόνο από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την διάρκεια του λιβυκού εμφυλίου, όπου το σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας ALKA κατέρριψε ένα κινεζικό UAV MALE Wing Loong II. Σε περιβάλλον ασκήσεων, τα όπλα λέιζερ χρησιμοποιούνται κυρίως από επίγειες μονάδες και μονάδες του πολεμικού ναυτικού, με σκοπό να καταστρέψουν με ακρίβεια εχθρικές απειλές υψίστης σημασίας (High Value Threats).

Σε περιβάλλον ασκήσεων, τα όπλα λέιζερ χρησιμοποιούνται κυρίως από επίγειες μονάδες και μονάδες του πολεμικού ναυτικού, με σκοπό να καταστρέψουν με ακρίβεια εχθρικές απειλές υψίστης σημασίας (High Value Threats).

Η στρατηγική σημασία των όπλων λέιζερ εντός του οπλοστασίου των ΗΠΑ έγκειται στο γεγονός ότι χώρες όπως η Κίνα και το Ιράν (αλλά και η Τουρκία) διαμορφώνουν συνεχώς νέα είδη αντιπλοϊκών πυραύλων (βαλλιστικής τροχιάς, cruise) με σκοπό να εκδιώξουν τις ναυτικές μονάδες μάχης των ΗΠΑ από τα εγγύς ευρασιατικά ύδατα. Το Oerlikon Laser Gun διαθέτει δική του μονάδα αισθητήρων και λειτουργεί μέσω 3D ραντάρ έρευνας αέρος, ενώ είναι ικανό να λαμβάνει και να επεξεργάζεται δεδομένα και από τρίτα μέσα που συμμετέχουν στην πολεμική διαδικασία. Μπορεί να λειτουργήσει τηλεχειριζόμενα αλλά και πλήρως αυτόνομα με σκοπό να αμυνθεί έναντι απειλών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση μέσω κατευθυνόμενης ενέργειας ισχύος 10 kW.

Μπορεί να λειτουργήσει τηλεχειριζόμενα αλλά και πλήρως αυτόνομα με σκοπό να αμυνθεί έναντι απειλών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση μέσω κατευθυνόμενης ενέργειας ισχύος 10 kW.

Σύμφωνα με αποτελέσματα ενός Wargame που διεξήγαγε το αμερικανικό Think Tank RAND το 2019, τα όπλα λέιζερ στα μελλοντικά πεδία μάχης θα χρησιμοποιηθούν κυρίως έναντι κατευθυνόμενων πυραύλων cruise αλλά και μη επανδρωμένων αεροχημάτων που έχουν καταφέρει να περάσουν τις αρχικές στρώσεις αεράμυνας. Σε νησιωτικό περιβάλλον μάχης του οποίου οι κρίσιμες εγκαταστάσεις θα απειλούνται από βλήματα τύπου J-600T Yildirim και drone τύπου Kargu, συστήματα εγγύς αεράμυνας ακριβείας όπως το Oerlikon Laser Gun είναι ιδανικά για αντιμετώπιση απειλών που έχουν διαφυγή των αρχικών ζωνών αεράμυνας.

Skynex Multi Sensor Unit

Προκειμένου να βελτιωθεί το πλέγμα αισθητήρων του Skynex έναντι επιθέσεων κορεσμού αεράμυνας (μέσω τεχνολογιών σμήνους drone) η Rheinmetall ξεκίνησε επίσης την ανάπτυξη μίας νέου τύπου μονάδας αισθητήρων που αναφέρεται ως Skynex Multi Sensor Unit. Η Skynex Advanced Multi Sensor Unit είναι η επόμενη γενιά αισθητήρων για συστήματα αεράμυνας VSHORAD με σκοπό την ανίχνευση, την ιχνηλάτησης, και την μεταφορά δεδομένων τοποθεσίας του εχθρικού στόχου στα κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου. Η αρθρωτή αρχιτεκτονική επιτρέπει ένα συνδυασμό διαφόρων λειτουργικών μονάδων/αισθητήρων τύπου AESA.

Η Skynex Advanced Multi Sensor Unit είναι η επόμενη γενιά αισθητήρων για συστήματα αεράμυνας VSHORAD με σκοπό την ανίχνευση, την ιχνηλάτησης, και την μεταφορά δεδομένων τοποθεσίας του εχθρικού στόχου στα κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου.

Η σουίτα του ραντάρ AESA συμπληρώνεται με μονάδες ηλεκτροπτικών αισθητήρων (διαθέτοντας μια υπέρυθρη και μια τηλεοπτική κάμερα) καθώς και ένα αποστασιόμετρο λέιζερ. Η προηγμένη μονάδα πολλαπλών αισθητήρων μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα Skynex και να ελέγχεται εξ αποστάσεως από το Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, η αδρανοποίηση εχθρικών μη επανδρωμένων δομών τύπου σμήνους drone θα γίνεται μέσω ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο θα ενσωματωθεί στο Multi Sensor Unit.

Oerlikon Revolver Gun Mk3

Το πυροβόλο Oerlikon Revolver Gun είναι ικανό να λαμβάνει και να επεξεργάζεται δεδομένα από 3D και 2D ραντάρ έρευνας και ιχνηλάτησης απειλών. Το ενσωματωμένο ραντάρ παρακολούθησης επιτρέπει την αυτόνομη λειτουργία αναζήτησης απειλών στον εναέριο χώρο, γεγονός που καθιστά τον προσδιορισμό/εντοπισμό στόχου ως μία απλή και γρήγορη διαδικασία.

Η παρακολούθηση και το »κλείδωμα» της απειλής υπολογίζονται και εκτελούνται αυτόματα από τον ενσωματωμένο επεξεργαστή ελέγχου-πυρός που βρίσκεται εντός του πυροβόλου, ενώ το σύστημα αεράμυνας έχει την δυνατότητα να προγραμματιστεί έτσι ώστε να λειτουργεί ημι-αυτόνομα.

Το μη επανδρωμένο Revolver Gun Mk3 συνδυάζει εξαιρετική ακρίβεια με υψηλή ισχύ πυρός όντας ικανό να βάλει μέσω 1.000 γύρων ανά λεπτό σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 4ων χιλιομέτρων. Είναι εφοδιασμένο με τη δική του μονάδα αισθητήρων, που αποτελείται από ένα ραντάρ παρακολούθησης, μία τηλεχειριζόμενη κάμερα ημέρας/νυκτός, καθώς και αποστασιόμετρο λέιζερ. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια το πυροβόλο είναι ικανό να βάλει έναντι μικρών στόχων τύπου drone που εκτελούν χαμηλό προφίλ πτήσης μέσω βλημάτων των 35 χιλιοστών.

Η παρακολούθηση και το »κλείδωμα» της απειλής υπολογίζονται και εκτελούνται αυτόματα από τον ενσωματωμένο επεξεργαστή ελέγχου-πυρός που βρίσκεται εντός του πυροβόλου, ενώ το σύστημα αεράμυνας έχει την δυνατότητα να προγραμματιστεί έτσι ώστε να λειτουργεί ημι-αυτόνομα. Με αυτόν τον τρόπο δίνει την δυνατότητα στους χειριστές να καθορίσουν την χρονική στιγμή καταστροφής του στόχου.

Διπλό πυροβόλο GDF009 TREO

Το Oerlikon Twin Gun GDF009 TREO είναι εξοπλισμένο με δικό του επεξεργαστή ελέγχου-πυρός και έχει την δυνατότητα δικτυοκεντρικής συνεργίας με επί μέρους αισθητήρες που συμμετέχουν επί της πολεμικής διαδικασίας (π.χ. ραντάρ X-TAR3D, ιπτάμενα ραντάρ).

Όπως και το Oerlikon Revolver Gun εκτελεί αποστολές C-RAM και C-LSS για εγγύς αεράμυνα στρατιωτικών βάσεων, αεροδρομίων και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια είναι ικανό να λειτουργήσει πλήρως αυτόνομα, όντας ικανό να εντοπίσει, να επεξεργαστεί, να αξιολογήσει και να καταστρέψει εχθρικές απειλές χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Όπως και το Oerlikon Revolver Gun εκτελεί αποστολές C-RAM και C-LSS για εγγύς αεράμυνα στρατιωτικών βάσεων, αεροδρομίων και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Λύσεις από την Israel Airospace Industry 

Η Israel Aerospace Industries (IAI) παρουσίασε μια οικογένεια νέων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (EW) , τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν εκτεταμένη σειρά απειλών, συμπεριλαμβανομένων των UAV, των Swarm Drones, των εχθρικών μονάδων επιφανείας αλλά και παράκτιων βαλλιστικών αντιπλοϊκών βλημάτων. Σύμφωνα με την Jpost, η οικογένεια συστημάτων Scorpius σαρώνει ολόκληρο το περιβάλλον μάχης για εύρεση στόχων και αναπτύσσει στενά εστιασμένες δέσμες ηλεκτρονίων (»narrowly focused beams») για να παρεμβαίνει έναντι απειλών σε ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Το εν αναπτύξει σύστημα διακόπτει αποτελεσματικά την λειτουργία ηλεκτρομαγνητικών συστημάτων συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ, των ηλεκτρονικών αισθητήρων, των GPS και των DataLinks.

Η Israel Aerospace Industries (IAI) παρουσίασε μια οικογένεια νέων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (EW) , τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν εκτεταμένη σειρά απειλών, συμπεριλαμβανομένων των UAV, των Swarm Drones, των εχθρικών μονάδων επιφανείας αλλά και παράκτιων βαλλιστικών αντιπλοϊκών βλημάτων.

Η οικογένεια Scorpius περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά συστήματα που χρησιμεύουν ανάλογα την αποστολή:

  • Scorpius G (εδάφους): Το Scorpius G είναι ένα κινητό, επίγειο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου EW που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και την παρεμπόδιση απειλών από το έδαφος και τον αέρα. Μπορεί να αναπτυχθεί μέσω τροχοφόρου οχήματος και αποτελεί σύστημα αεράμυνας «soft-kill» δημιουργώντας έναν ηλεκτρονικό »θόλο» προστασίας πάνω από μια περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδεσμευθεί οι πληροφορίες σχετικά με την ακτίνα κάλυψης.
  • Scorpius N (ναυτικό): Το Scorpius N αποτελεί ένα σύστημα προστασίας μονάδων επιφανείας από βλήματα crusie, αντιπλοϊκούς πυραύλους και drone kamikaze. Λειτουργεί μέσω διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου στα ηλεκτροπτικά συστήματα/αισθητήρες του εχθρικού βλήματος. Το Ιράν εδώ και χρόνια εξελίσσει τεχνολογίες ECCM για τα αντιπλοϊκά βλήματά του με σκοπό να προβάλει ισχύ στο γεωγραφικό υπό-σύμπλοκο Ορμούζ και Άντεν οπότε είναι αναμενόμενη η περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων ικανοτήτων από το Ισραήλ.
Το Scorpius N αποτελεί ένα σύστημα προστασίας μονάδων επιφανείας από βλήματα crusie, αντιπλοϊκούς πυραύλους και drone kamikaze.
  • Scorpius SP (αεράμυνα): Το Scorpius SP είναι ένα σύστημα αυτοπροστασίας το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σε μαχητικά/μεταγωγικά αεροσκάφη αλλά και σε αεροσκάφη που διεξάγουν αποστολές συνοδείας και εμπλοκής τύπου stand-off. Λειτουργεί αυτόματα και παρέχει προστασία έναντι απειλών Air-to-Air και Surface-to-Air.
  • Scorpius SJ (air-standoff jammer): Το Scorpius SJ αποτελεί ουσιαστικά ένα σύστημα διεξαγωγής παρεμβολών έναντι εχθρικών μαχητικών αεροσκαφών, επίγειων μονάδων, UAV, αλλά και Κέντρων Διοίκησης Ελέγχου των UAV τα οποία δεν είναι ορθώς καλυμμένα. 

Mεγάλη κουβέντα γίνεται στην χώρα μας σχετικά με την επιχειρησιακή λειτουργία των Bayraktar TB2 στο Αιγαίο ειδικά σε περίοδο κρίσης. Αναλύοντας την μορφολογία εδαφών στα τουρκικά παράλια, θέλοντας και μη, αρκετά Κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου των TB2 θα είναι εκτεθειμένα σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εκπέμποντας αρκετά έντονες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων καθιστώντας έτσι σχετικά εύκολο τον εντοπισμό τους. Ταπεινή γνώμη του γράφοντος είναι πως η τουρκική αεράμυνα μέχρι στιγμής δεν διαθέτει ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά τα συστήματα που χρειάζονται για να φυλάξουν δομές C2, αεροδρόμια, ναυστάθμους, αντιπλοϊκές δομές πυραυλικών συστημάτων και λοιπά Κέντρα Βάρους.

Οι Τρομακτικές Τεχνολογικές Διαστάσεις που προσφέρει η ELBIT System

Παρουσία μίας είδησης η οποία πέρασε »στα ψιλά» στην Ελλάδα. Το παρακάτω σύστημα τυχαίνει να παρακολουθείται από τον γράφοντα (με διαφορετική ονομασία) πάνω από έναν χρόνο και οι τακτικές του διαστάσεις ίσως αλλάξουν άρδην ορισμένα χαρακτηριστικά των αντιπλοϊκών βλημάτων. Στην Elbit Systems UK ανατέθηκε σύμβαση ύψους περίπου 73 εκατομμυρίων λιρών από την Babcock International Group, για την παροχή συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στο Βασιλικό Ναυτικό, ως μέρος του Προγράμματος Ναυτικού Ηλεκτρονικού Πολέμου του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. 

H Εlbit Systems στην Έκθεση DEFEA 2021

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Elbit Systems UK θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα παραδώσει σουίτες EW που αποτελούνται από πλήρως ψηφιακά συστήματα Radar Electronic Support Measures (RESM) και Συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου EW (EWC2). Αυτές οι τεχνολογίες τελευταίας γενιάς θα ενισχύσουν την επίγνωση της κατάστασης μάχης και την αντιπυραυλική άμυνα των ναυτικών πλατφορμών »πρώτης γραμμής» ενώ παράλληλα θα βελτιώσουν την ικανότητά τους να εκμεταλλεύονται το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον. Η μακροπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ Elbit και SWISSto12 απαιτεί την ανάπτυξη και την παραγωγή τρισδιάστατων εκτυπωμένων κεραιών ραδιοσυχνοτήτων και υποσυστημάτων για τα προγράμματα Naval EW. 

Το παρακάτω σύστημα τυχαίνει να παρακολουθείται από τον γράφοντα (με διαφορετική ονομασία) πάνω από έναν χρόνο και οι τακτικές του διαστάσεις ίσως αλλάξουν άρδην ορισμένα χαρακτηριστικά των αντιπλοϊκών βλημάτων.

Όπως φαίνεται από την φωτογραφία της εταιρείας, η φιλοσοφία δράσης του συστήματος είναι πολύ απλή στην βάση της αλλά πολύ σύνθετη στην παραγωγή/εγκατάσταση και οπλοποίηση. Ουσιαστικά στην επιλεγόμενη μονάδα επιφανείας θα τοποθετηθούν »από άκρη σε άκρη» σουίτες κεραιών ηλεκτρονικού πολέμου οι οποίες θα δημιουργούν έναν ενιαίο »Αμυντικό Θόλο» γύρω από την πλατφόρμα. Ο αριθμός των κεραιών δύναται να είναι διψήφιος.

Μέσω αυτού του Θόλου, εκ των Κέντρων Διοίκησης και Ελέγχου του πλοίου, θα είναι εφικτή η ενεργητική/παθητική αποστολή ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων σε ένα αρκετά μεγάλο φάσμα αλλά και η δημιουργία απομακρυσμένων »πεδίων εκπομπής συμπυκνωμένων ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων/συχνοτήτων» με σκοπό το εχθρικό βλήμα να εκλαμβάνει τις περιοχές αυτές ως απειλή και να κατευθύνεται προς αυτές.  Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα. Η προαναφερθείσα τεχνολογία έχει απορριφθεί αρκετές φορές από σενάριο μαζικής κατασκευής για λόγους ασύμμετρου οικονομικού κόστους, αλλά λόγω του 3D Printing το κόστος έπεσε κατακόρυφα (όπως και στα βλήματα PrSM). 

Το Ισραήλ έχει καταλάβει πλήρως εδώ και χρόνια τις συνέπειες της μετάδοσης αντιπλοϊκής πυραυλικής τεχνογνωσίας από την Κίνα σε Ιράν και Τουρκία, γι’ αυτό και κινείται σε τέτοιες κατασκευές που αλλάζουν άρδην το μέλλον των ναυτικών επιχειρήσεων. 

Λειόκαννα Τυφέκια

Παρά τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, ο Στρατός των ΗΠΑ συνεχίζει να χρησιμοποιεί λειόκαννα τυφέκια στο σύγχρονο πεδίο μάχης χρησιμοποιώντας μάλιστα αρκετά μεγάλη ποικιλία πυρομαχικών. Η τακτική αυτή έγινε γνωστή στον γράφον από το Βιβλίο του Καθηγητή Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνο Γρίβα όπου γίνεται εκτενής ανάλυση της χρήσης του προαναφερθέντος συστήματος. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως τα σκάγια και τα φυσίγγια των λειόκαννων (όπως είναι λογικό) είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι στόχων τύπου Kargu τα οποία κινούνται σε χαμηλή τροχιά πτήσης και ετοιμάζονται για κρούση.

Ήδη έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται εξελιγμένα φυσίγγια σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία με αποκλειστικό σκοπό την αντιμετώπιση παρόμοιων απειλών. Αντίστοιχα οπλικά συστήματα είναι ιδανικά για εξοπλισμό μίας διευρυμένης εθνοφυλακής η οποία θα λειτουργεί ακόμα και ως »Little Blue Men» έναντι συμβατικών στρατιωτικών απειλών όπως γίνεται σε Κίνα, Ρωσία και Ινδία.

Σε περίπτωση που θεωρηθεί »περιττή» ή »αχρείαστη» η εκμετάλλευση των λειόκαννων τυφεκίων ενδεικτικά αναφέρετε το συμβάν όπου τουρκικό drone quadcopter αποδέσμευσε κόκκινη μπογιά πάνω στην Ελληνική Σημαία στο Καστελόριζο παίζοντας περίεργα εμβατήρια. Η χρήση συστημάτων τύπου Oerlikon ή λοιπών πολυδάπανων αντιαεροπορικών μ΄΄εσων είναι κάτι παραπάνω από ασύμφορη για αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Τα ΗΑΕ η Μ. Βρετανία, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Πολιτική Δένδια

Τα ΗΑΕ και το Ην. Βασίλειο υπέγραψαν πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας σχετικά με την ανάπτυξη και οπλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης τo οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη κοινών στρατηγικών προγραμμάτων. Tο Οικονομικό Συμβούλιο Tawazun των HAE υπέγραψε υπόμνημα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενίσχυση της συνεργασίας στην έρευνα και ανάπτυξη:

1) αυτόνομων οπλικών συστημάτων

2) κοινές αλυσίδες εφοδιασμού

3) κοινή έρευνα κ ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής

To πλαίσιο της Συνεργασίας ετέθη στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Mohamed bin Zayed πρίγκιπας του Άμπου Ντάμπι και αναπληρωτής ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων συναντήθηκε με τον Boris Johnson στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας την «Εταιρική Σχέση για το Μέλλον» μεταξύ των δύο εθνών. Πρωτεύον κοινός παρονομαστής της προαναφερθείσας ριζοσπαστικής Συμφωνίας με την Συμφωνία AUKUS είναι η σύσφιξη του Αγγλοσαξωνικού Δακτυλίου του Ρίμλαντ στο Νότιο Υποσύστημα της Ευρασίας και ο ενισχυμένος ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Σκληρής Ισχύος.

Δευτερεύον και σημαντικότερος (κατ’εμέ) κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο συμφωνιών είναι η συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων με OΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ, big data, σύντηξη δεδομένων αλλά και κοινή αντίληψη περί του ενισχυμένου ρόλου της »μερικής αυτοματοποίησης του πολέμου». Οι δύο αυτοί »Κοινοί Παρονομαστές» δύναται να λειτουργήσουν ως παράδειγμα οικοδόμησης γεωστρατηγικών σχέσεων μεταξύ του ΥΠΕΞ και της Μ. Βρετανίας αλλά και των ΗΑΕ με τα οποία διατηρούμε επίσημη Αμυντική Συμφωνία. Η αυτοματοποίηση μέρους της Πολεμικής Διαδικασίας είναι το μέλλον. Θεμελιώδη στοιχεία του Χαρακτήρα του Πολέμου αλλάζουν με ακραίες ταχύτητες. Οι συγκυρίες δεν ήταν ποτέ ευνοϊκότερες. Η χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από ικανή στο να πρωτοστατήσει στην στρατιωτική διάσταση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.